Joulumieli ja kolme ympyrää

Kävelin eräänä iltana keskustassa ja satuin avaamaan Instagramin. Sitten tein U-käännöksen kohti Senaatintoria.

Huomasin, että olin unohtanut. Sateen ja pimeyden keskellä Helsingissä on joulu. Tuomaan markkinoilla tuikkii valomeri. Niiden tuhansien valopilkkujen ylle kohoaa kaunein kirkko, jonka tiedän. Ja valojen keskellä pyörii karuselli.

Karuselleissa on jotain. Vähän kuin maailmanpyörissä ja sirkusteltoissakin. Vastustamatonta riemukkuutta. Vähän taikaa.

Tällaisiin paikkoihin pitää hakeutua silloin, jos joulumieli (tai hyvä mieli) on kadoksissa.

Olin yhtenä päivänä vähän pahantuulinen. Jossain välissä hermostuin itseeni ja päätin kääntää tuulen suunnan. Palautin ajatukseni hyviin asioihin, astelin Starbucksiin ja tilasin jättiläismäisen hunajakaakaon, kävin ostamassa kirjan, jota olen pitkään haikaillut, ja tajusin, että kaikki on hyvin. Juuri nyt.

Muistatteko vielä ne kolme sisäkkäistä ympyrää? Uloin ympyrä ovat asiat, joihin emme voi vaikuttaa ja joita emme voi päättää. Talouden tila, luonnonkatastrofit ynnä muut kurjuudet. Ne ovat asioita, joita ei kannata ihan hirveästi surra ja murehtia, sillä niille ei kuitenkaan voi tehdä mitään.

Seuraavalla ympyrällä ovat asiat, joihin voimme vaikuttaa, mutta joita emme voi päättää. Voimme tehdä työmme mahdollisimman hyvin tai huolehtia ihmisistä lähellämme, mutta emme voi yksin päättää, mitä työpaikallemme tai ihmissuhteillemme tapahtuu. Siksi näiden asioiden suhteen kannattaa tehdä parhaansa, mutta niitäkään ei pidä pohtia loputtomiin.

Sisin ympyrä ovat ne asiat, jotka voimme päättää. Sellaisia ovat esimerkiksi päätös tietoisesti kääntää huonosti alkanut päivä hyväksi. Asenne.

Ajattelen, että onnellisuus on paljon kiinni omasta asenteesta. Siitä, että tunnistaa hyvät jutut elämässään, on kiitollinen niistä, uskoo hyvään, oppii virheistään ja osaa elää nyt eikä sitten kun. Onnellisuutta eivät määritä kiire, stressi, pahantuulen puuskat tai väsymys. Ne ovat vain ohimeneviä tunteita ja tiloja. Siksi niistä voi myös harjoitella päästämään irti, kun ne yrittävät synkistää päivän. 

Seisoessani siinä Senaatintorin kulmalla ja katsellessani tuota valojen määrää, tunsin ensimmäistä kertaa tänä vuonna sen, joka joskus vallitsi mielessäni marraskuusta lähtien. Joulumieli. Ehkä se tuntuu vahvemmin toisenlaisina elämän hetkinä. Mutta se ei haittaa. Vaikka tästä hetkestäni vähän puuttuu joulua, tämä on hirmuisen hyvä hetki muuten. Ehkä tulee taas päivä, jona kannan kotiin kuusen, katan pöytään monen hengen illallisen ja kuuntelen Jouluradiota kuukauden. Nyt ottaisin mieluiten vain punaviiniä ja suklaarasian.

Ihanaa joulun odotusta, miten ikinä sen aiottekin viettää. Pysykää ainakin hyvällä mielellä.

Kommentit

maariapaivinen (Ei varmistettu) http://www.maariapaivinen.com

Hyvää joulunaikaa sinnekin! Minulla ei juurikaan ole joulumieltä, mutta en haikailekaan sen perään. Sen sijaan mielenrauha on pitkästä aikaa, ah, ja se riittää. Onnellisuus - en ihan allekirjoita että se olisi kokonaan mielentilasta kiinni. Mutta jos kaikki on elämässä mallillaan, silloin kyllä. Onpa ikävä Helsinkiä nyt. Kiitos tuosta kuvasta, vähentää vähän kaipuuta :)

Anna Vihervaarasta

Totta, hyvin korjattu. Tietenkään onnellisuus ei voi olla kiinni pelkästä omasta asenteesta, jos elämässä on jotain oikeasti huonosti. Sen sijaan arjen huonoihin fiiliksiin ja ärsyyntymiseen asenteella voi mielestäni vaikuttaa tosi paljonkin. 

Ihanaa joulun aikaa Islantiin! Sen maan tahtoisin joskus nähdä. <3

miiajohanna
miiajohanna

Voi kulta. Ihana teksti. Kuulen tekstin takaa haikeuden ja se sama haikeus on rinnassani tänä jouluna. Mutta annetaan sen olla, <3 Niinkuin sanoit, näin on hyvä.

Anna Vihervaarasta

Ihana Miia, toivon sydämestäni sulle onnellista joulua.

Mulla ei oikeastaan ole haikea olo (vaikka tiedän, mitä tarkoitat).<3

Joskus odotin tätä hetkeä hirveästi ja fiilistelin sen läpi, nyt ei tunnu siltä. Se on varmasti vähän mun omaa syytä, en ole hankkinut kuusta enkä oikein muutenkaan koristellut. Ikkunassa on tähti ja joulukukkia on, mutta niistäkin suurin osa vain ajautui luokseni. En ole yhtään valmistellut, ja juuri se valmisteluhan tavallaan tekee joulun.

Tämä ei ole lainkaan huono hetki, päinvastoin. Mulle joulu aikuisena tuntui ehkä tärkeimmältä silloin, kun elämä oli muutoin jotenkin ankeaa tai vinksinvonksin.

Kävin lukemassa sun jutun. Kommentoin sinne erikseen.

Toivottavasti nähdään pian ja suloista joulun aikaa. <3

Elsa P. (Ei varmistettu) http://crazy-something-normal.blogspot.fi/

Ihana teksti, Anna. Kiitos siitä!
Ja ihanaa jouluaattoa huomiselle! &lt;3

Anna Vihervaarasta

Kiitos ihana Elsa.<3 Pahoittelut, kun vastaan näin myöhässä, ja ihania vuoden viimeisiä päiviä!

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.