Juoksulenkille helteessä turkki päällä, miten olisi?

6D49653D-386E-453F-A577-5064DF0D4B82.JPG

Näin yhtenä helteisenä päivänä miehen juoksuttavan kahta pientä seurakoiraa asvaltilla. Sellaisia perhoskoiran näköisiä otuksia, joilla on lyhyet jalat ja joita ei varmasti ole jalostettu juoksijoiksi. Asvaltti on näillä helteillä helposti 50-asteinen. Juoksisitko sinä helteessä turkki päällä?

Jos en olisi ajanut tuolla hetkellä autoa ruuhkassa, olisin sanonut sille miehelle suorat sanat. Sama tunne tulee ihan mihin tahansa vuoden aikaan, kun näen ihmisten juoksuttavan lyttykuonoisia koiria. En ikinä unohda, kun kävin joskus vuosia sitten kuuntelemassa Yliopistollisen eläinsairaalan kipututkijan luentoa. Hän näytti kuvia buldogin keuhkoista. Niiden kapasiteetti on huonolla tsägällä murto-osa terveen koiran keuhkoista. Ja niillä sekä raskaalla, lyhytjalkaisella ruuminrakenteella sitten pakotetaan juoksemaan. Tuntuu varmaan todella hyvältä. 

Näillä säillä on myös ihan kamalaa nähdä yksin jätettyjä koiria pysäköidyissä autoissa. Jälleen mietin: kuka ihminen istuisi vapaaehtoisesti turkki päällä 50-asteisessa autossa?

Oma bordercollieni meinasi nuorena saada lämpöhalvauksen, kun hyvää tarkoittanut eksäni heitteli sille frisbeetä helteessä. Bordercollie on koira, joka ei lopeta frisbeen hakemista ennen kuin kuukahtaa. Nessi on myös kerran juossut samassa puuhassa metallipenkkiä päin, jatkanut juoksemista, napannut frisbeen ja alkanut uikuttaa kivusta vasta sitten. Koira ei aina tajua omaa parastaan, eikä innoissaan huomaa, miten pahalta tuntuu. 

Frisbeen heittely helteessä päättyi lopulta hyvin, kun koira onneksi ymmärsi hypätä mutaojaan viilentymään.

Vaikka minulla on kaksi aktiivista paimenkoiraa, tässä säässä me teemme vain lyhyitä, hitaita lenkkejä ja nekin varjoisia metsäpolkuja. Jos illalla on viileämpää, kävelemme vähän pidempään ja mahdollisimman vähän asvaltilla. Pari viime viikkoa olemme myös ajelleet monena iltana Espoon levättömille järville uimaan, kun minulla oli auto lainassa.

Pidetään huoli koirakavereistamme. Jos helteessä haluaa juosta, sen voi ja se pitää tehdä ilman koiraa. 

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Kommentit (5)
 1. ReetaJohanna
  26.7.2018, 08:07

  Nuijalla päähän näitä koiranomistajia. Välillä sitä miettii, että mitä joittenkin päässä liikkuu…

  Meidän toinen koira, Cairnin terrieri Kyösti, on joka kerta järkyttynyt kuumuudesta, kun lähdemme päiväpissalle. Se pysähtyy pihaan ja katsoo minua, että mitä h…ttiä vieläkö nämä kelit jatkuu.
  Ja vaikka itsekin lämmöstä tykkään, kun joutuu näillä keleillä töissä olemaan, se syö vähän naista. Illat olisi valoisia, mutta ei vaan jaksa enää mitään töiden jälkeen. Töissä huomaan sen, että suomalaiset tiettyyn pisteeseen tulevat paremmalle tuulelle lämmöstä ja auringosta, mutta tietyn ajan/lämpötilan jälkeen ihmisistä tulee kiukkuisia.

  1. No todella! En ymmärrä yhtään.:/

   Musta tuntuu, että olen itse nyt tottunut jo tähän säähän. Aluksi tuntui aika tukalalta. Mun koirat kyllä haluaisivat ulos, mutta kun sinne pääsevät, laahustavat eteenpäin kieli roikkuen. Käydään nyt päivällä vain vartin kävelyillä ja vasta illalla sitten pidemmällä. 

   Aurinkoa sinne!:)

  2. Suomalaiset on kiukkuisia aina.
   Talvella valitetaan, kun on liian kylmää/ei tarpeeksi kylmää, liikaa lunta/ei tarpeeksi lunta
   Keväällä valitetaan sulavasta lumesta tai siitä että lumi ei sula, joka vuosi viljelijät yllättyy tulvista pohjanmaalla ja motoristit ei osaa enää nopeusrajoituksia.
   Kesällä on kylmä/kuuma, sataa liikaa tai ei sada tarpeeksi, marjat ei kypsy tai kuki ja jos kypsyykin niin niitä on niin paljon että ne mätänee metsiin.
   Syksyllä valitetaan kun onkin lämmintä mutta lasten pitää mennä kouluun, (tokihan kesällä on valitettu siitä ettei lapsilla ole koulua ja mitään paikkaa minne mennä jolloin jälkikasvua joutuu itse hoitamaan). Marjakeissi all over again sienien kanssa ja, jos joku niitä sieniä tai marjoja poimiikin, niin ne on kuitenkin ulkomaalaisia joka sekään ei sitten ole hyvä.

   Ei ole suomalainen tyytyväinen koskaan. Paitsi ulkomailla. Siellä ei haittaa kuuden tunnin aikaero (vaikka yhden tunnin siirtäminen keväällä ja syksyllä aiheuttaa masennusta ja alkoholismia ja lapsetkin menee seinähulluiksi) tai kuumuus ja aurinko (Suomessahan kuumuus ja aurinko aiheuttaa sen, että mennään leikkiluoliin, lapset ja eläimet kuolee pitkin tienvierustoja lämpöhalvauksiin ja aina se jaksaa yllättää, että varoituslapuilla varustetut sinilevärannat on oikeasti myrkyllisiä)

 2. Mä näin just ruokatunnilla jonkun miehen, joka juoksutti koiraansa pyörällä. Asfaltilla. 

  Meidän molossi käy näillä keleillä narun päässä aamu kuudelta ja ilta yhdeksän jälkeen. Iltapäivällä saa minun puolesta kakata puutarhaan (tämä ei ole koiralle ongelma), en lähde rääkkäämään tuonne helteeseen. 

  1. Ihan raivostuttavaa! En ymmärrä, mitä nämä tyypit ajattelevat. 🙁

   Mulla alkoi just loma, ja oltiin eilen lenkillä puoliltaöin. 😀 Se oli aika ihanaa, ei juuri ketään missään ja sellainen raikas yöilma. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *