Kahvitaukojen ja vastuullisuuden puolesta

Kaupallinen yhteistyö: Joutsenmerkki & Selecta

kahvi.jpg

Muistatteko, kun tammikuun ensimmäisessä postauksessa lupasin, etten juo tänä vuonna muuta kuin hyvää kahvia? No sillä tiellä ollaan, ja toivoisin olevani vielä vähän enemmän.

Olen jo pitkään ostanut kotiin vastuullista kahvia. Kotona keitän sen mutteripannulla ja lisään joukkoon lämmintä kauramaitoa, joten se myös maistuu ihanalta. Olisi ihanaa saada tällaista kahvia töissäkin!
 

selecajajoutsenmerkki.jpg

 

Olen se tyyppi, joka valitsee aina erikoiskahvin, jos ikinä mahdollista. Tavallinen, suomalainen suodatinkahvi on mielestäni usein aika kamalaa, eikä todellakaan mikään nautinto. Siksi välttelen sitä. 

Täydellisessä maailmassani töissä saisikin hyvän erikoiskahvin automaatista nappia painamalla. Sellaisia automaatteja nimittäin on: pääsin tutustumaan yhteen sellaiseen Selectalla. Sen nimi on Ferrara (melkein kuin Ferrari!) ja sillä syntyy latteja ja cappucinoja, jotka maistuvat siltä kuin kuuluukin (maistelin aika monta, joten tämän voin taata, sanoo hän kofeiiniövereissään). 

Parasta on, että tämän kahvikoneen kahvia juomalla tekee samalla vastuullisen valinnan. 

 

selectajajoutsenmerkki1.jpg

 

Selectan Ferraran saa Joutsenmerkittynä. Joutsenmerkki on Suomen ja Pohjoismaiden tunnetuin ympäristömerkki. Jotta tuote tai pelvelu saisi Joutsenmerkin, sen on täytettävä tiukat ympäristövaatimukset, jotka perustuvat elinkaariajatteluun: siinä huomioidaan raaka-aineet, tuotanto, käyttö ja jätteet. Lisäksi on laatu-, terveys- ja turvallisuusvaatimuksia. Suomessa on noin 10 000 Joutsenmerkittyä tuotetta ja palvelua.

Eli lyhyesti: jos tuotteella tai palvelulla on Joutsenmerkki, sen ympäristöystävällisyys on puolueettomasti varmistettu.

Ferraran Joutsenmerkki tarkoittaa siis, että automaatti on energiatehokas (energialuokka A+) ja sekä laite että sen sisältö on tuotettu vastuullisesti. Joutsenmerkkiä ei saa, jollei koko tuotantoketju ole vastuullinen. Siihen kuuluu myös huolto, laitteiden kuljetukset, logistiikka ja laitteen  puhdistusaineet. Sekä tietenkin itse kahvi. 

Ferraraan voi valita kahvin Selectan ekologisten kahvien valikoimasta. Selectalla on kaksi omaa vaihtoehtoa: miofino etico ja miofino benefico. Lisäksi tarjolla on Arvid Nordquistin Reilun kaupan luomutuotettuja kahveja, jotka ovat sataprosenttisen ilmastokompensoituja. Hauska juttu on, että juuri näitä kahveja ostan usein kotiin ja kirjoitinkin niistä kesällä. Ferraran maito on luomua. 

Jos minulla olisi oma yritys, tällaisen kahvilaitteen hankkisin työntekijöitäni ilostuttamaan. 

 

joutsenmerkkiselecta.jpg

 

Alkuvuodesta kuulin monesta suunnasta lupauksia kahvinjuonnin lopettamisesta tai vähentämisestä. Itse en ymmärrä tätä trendiä. Se kuulostaa mielestäni kauhean ankealta, jos ennen on kuitenkin pystynyt juomaan nikottelematta pannullisen espressoa aamiaiseksi. Vähän samalta kuin tipaton tai sokeriton sillä erotuksella, että kahvihan on aika terveellistä kohtuudella nautittuna. Kaikille kahvi ei tietenkään sovi, enkä itsekään voi juoda sitä litroittain hermostumatta. Mutta pari kolme kuppia päivässä juon, enkä koe mitään tarvetta vähentää.

Syy: kahvinjuonti on ihanaa. Kahvissa on sellainen kotoinen hyvänmielen fiilis, jota en jostain syystä saa teestä. Teellekin on paikkansa, mutta kahvitauko on jotenkin kiinnostavampi kuin teetauko. Onhan ruotsalaisilla ihan oma sanakin asialle: fika. Parasta tietenkin olisi, jos kahvin kylkeen saisi korvapuustin, mutta tätä ei ehkä kannata ottaa ihan päivittäiseksi tavaksi. 

 

kahvi3.jpg

 

Juon oman kahvini aina kauniista kupista. Olen vienyt töihinkin oman kupin, sillä kahvitauko tuntuu minulle enemmän luksukselta, kun kahvin nauttii nätistä asiasta. Pieni juttu, jolla arjen saa kohoamaan astetta korkeammalle.

Helmikuun aurinko ei vielä lämmitä, mutta suunnilleen maaliskuun lopulla työpaikkani terassille alkaa paistaa kunnolla. Sitten siirrän kahvitaukoni ulos aurinkoon. Nyt nautin vielä kahvin joko aulan sohvilla tai takan ääressä (jep, meillä on sellainen, ja tiedän, että olen onnekas tapaus). Kahvitauko on pieni oma hetki työn keskellä, ja mukava ympäristö tekee siitä vielä paremman. 

Mitä te ajattelette kahvista? 

 

Kuvat minusta Satu Nyström, muut kuvat minä ja Selecta

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

 

Kommentit (10)
  1. Vielä kun kahvilaitefirmat alkaisivat käyttää kasvimaitoja lehmänmaidon sijaan!

    1. Sama toive! Mutta maailma selvästi muuttuu, ehkä tämäkin tapahtuu pian.:)

  2. Itse suosin Paahtimo Papun kahveja, tilaan netistä kotiini, suosittelen kokeilemaan Colombiaa se on ihanan pehmeä jopa paatuneimmat kultamokan ryystäjät tykkäsivät kahvista. Mä en ole harmiksi löytänyt sellaista oikeasti pitävää keepcuppia, kaikki fuskaa (tyhjinä mutta likaisia) kun niitä kuljettaa laukussa. En haluaisi aina käyttää pahvimukia joka päällystetään muovilla.

    1. Kiitos vinkistä, kuulostaa hyvältä.:) Ihanaa viikonloppua!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *