Kaikille ihanille naisille, jotka eivät usko itseensä tarpeeksi

anna kauhala anna vihervaarasta.jpg

Kirjoittaessani tätä tekstiä chattailin samalla ystäväni kanssa. Hän sanoi jotain, mihin tiivistyy koko tämä kirjoitus:

”Mä en usko, että mulla on oikeus haluta sitä, mitä haluan.”

—-

Koskaan ei ole ollut yhtä hyvä hetki olla nainen kuin nyt. Meillä on enemmän mahdollisuuksia kuin yhdelläkään sukupolvella ennen meitä, olemme vapaita elämään kuten haluamme, voimme tehdä mitä mielimme ja meillä on periaatteessa samat oikeudet kuin miehilläkin. Aina ne eivät toki toteudu, naiset tienaavat edelleen vähemmän kuin miehet, yhä edelleen me hoidamme enemmän kotia ja yhä edelleen johtoasemissa on huomattavasti enemmän miehiä kuin naisia. Lisäksi naisiin kohdistuu odotuksia ja paineita, joista miehet ovat vapaita. Toki myös toisin päin.

Mutta meillä on mahdollisuus olla melkein mitä vain. Silti monia meistä pidättelee jokin. Emme käytä koko potentiaaliamme, pienennämme itseämme, epäilemme itseämme. Ja niin jäämme varjoon, töihin, joita emme rakasta, tehtäviin, joihin emme tunne paloa. Vaikka moni meistä olisi pätevä eri tavoin suuriin saappaisiin. 

Tunnen valitettavan monta naista, jotka saavat törkeän huonoa palkkaa kykyihinsä ja tehokkuuteensa nähden, naisia jotka asettavat muut aina itsensä edelle (ihana ominaisuus, mutta raja kannattaa vetää jonnekin), naisia jotka syyllistyvät vähän kaikesta, etenkin omien unelmien laittamisesta ensimmäiseksi, naisia jotka eivät kehtaa hakea kovia paikkoja tai pyytää palkankorotusta, naisia jotka eivät usko omaan visioonsa ja naisia jotka eivät ikinä tunne olevansa riittävän hyviä.

Olen itse ollut jokainen näistä naisista. 

Vastaavasti en tunne yhtään miestä, joka ei kehtaisi pyytää kunnon korvausta työstään, syyllistyisi siitä, että laittaa omat tavoitteensa ensimmäiseksi, tai kokisi ettei ole kaiken hyvän arvoinen. Ihailen heitä suunnattomasti siitä. 

Vahvimmat ihmiset, jotka tunnen, ovat kuitenkin hekin naisia. Naisia, jotka ovat huolehtineet yksin kaikesta, tehneet uraa ja kestäneet taloudellista epävarmuutta vuosia, naisia jotka ovat perustaneet menestysyrityksiä tyhjästä, naisia jotka ovat kohdanneet isoja vastoinkäymisiä mutta kieltäytyneet luovuttamasta, naisia jotka ovat tehneet, uskaltaneet ja voittaneet. Empaattisimmat ihmiset, jotka tunnen, ovat naisia. Sitkeimmät ihmiset, jotka tunnen, ovat naisia. Suurin osa esikuvistani on naisia. 

Jos uskoisimme itseemme täysillä, meitä ei pidättelisi mikään. 

Me kannamme mukanamme kaikkien edellisten alistettujen, rajoitettujen naissukupolvien taakkaa. On ihan ymmärrettävää, ettei itseemme ja mahdollisuuksiimme ja toiveidemme oikeutukseen uskominen ole meille kovin helppoa. Meiltä on tähän päivään asti yritetty kieltää ne. Ja yhä edelleen yritetään. 
 
Edelleen naisia arvostellaan äitiyden mukaan. Eräs ystäväni hermostuu joka kerta, kun häntä kutsutaan perheenäidiksi, mitä tapahtuu usein. Hän on älykäs, menestynyt, inspiroiva, filmaattinen nainen, ja silti moni näkee hänessä ennen kaikkea äidin. Äitiys on hyvin tärkeä asia, mutta ei lapsiluku määritä ketään ihmisenä
 
Edelleen naisia arvostellaan ulkonäön ja olemuksen mukaan. Milloin muodissa on laihuus, milloin isot pakarat. Jotenkin oudosti autot ja urheilun seuraaminen ovat myös edelleen arvostetumpia kiinnostuksen kohteita kuin muoti ja kauneus. 
 
Edelleen joissain medioissa viljellään kulahtaneita, naisia arvostelevia ideoita siitä, millainen naisen kuuluu olla suhteessa ulkonäköön, seksiin, miehiin tai mihin ikinä. 
 
Kaikki nämä ajatusmallit syyllistävät naisia ja tarjoavat meille valmiiksi määriteltyjä muotteja, joihin on vaikea mahtua.
 
Hyvä asia on se, että nykyisin kenenkään ei enää ole pakko mahtua yhtään mihinkään
 
Naisilla on energiaa ja kykyjä, joita tässä maailmassa tarvitaan. Siksi on väärin, jos panttaamme niitä ja pienennämme itseämme joko muita varten tai pelosta tai siitä oudosta syyllisyydestä, jota niin moni nainen kantaa mukanaan. Meillä on oikeus olla vahvoja, ihania naisia ja kieltäytyä muoteista, joihin meitä yritetään survoa. Olla täällä juuri sillä tavalla, joka tuntuu omimmalta sukupuolesta riippumatta. 
 
Naiseus on oikeasti kunnon supervoima. Käytetään sitä, eikö? Itse aion lakata epäilemästä omia unelmiani. Aion todella pyrkiä sitä kohti, minne oikeasti haluan mennä. Alkaen nyt. 
 
Ihanaa naistenpäivää kaunokaiset! 
 
Kuva: Satu Nyström
 
BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM
 

Kommentit (6)
  1. Hei,

    Kiitos loistavasta kirjoituksesta. Tämä inspiroi minua! Löysin juuri tänään itseni miettimästä, kannattaako minun edes hakea auki tullutta unelmieni työpaikkaa, sillä ajattelin heti etten voi mitenkään saada sitä. Mutta nyt, nyt! Täysillä eteenpäin ja kohti unelmia. Minulla on tutkinto, osaaminen ja intohimo alalle. Sen tulisi riittää. Kiitos Anna Vihervaarasta!

    1. Ihana kuulla! Ja ehdottomasti kannattaa! <3 Tsemppiä hakuun!!

  2. Ihana teksti, tuntui että juuri tänään tarvitsin tällaisia kannustavia sanoja. Kiitos <3 Ihanaa naistenpäivää!

    1. Ihana kuulla, että teksti kannusti! <3 Kaikkea kivaa sunnuntaihisi!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *