Kaikin puolin hyvä matto

Yhteistyössä Sukhimatot

 

Meillä on uusi matto. 

Maton nimi on Naima, ja se on Beni Ourain -matto. Se tarkoittaa, että Naima on perinteinen paimentolaismatto. Näitä mattoja on kudottu Marokon Atlasvuoristossa 1500 vuotta. Ne ovat 100-prosenttista lampaanvillaa, eikä niissä käytetä väriaineita. Naimaan on siis selvästi tarvittu sekä valkoista että tummaa villaa. Nuo lampaat laiduntavat vapaana vuorilla. 

Naima tilattiin minulle neljä kuukautta sitten. Noiden neljän kuukauden aikana Naiman kutoi käsin Marokossa nainen nimeltä Zhirou, sillä Sukhin mattojen kutominen aloitetaan aina vasta silloin, kun teet tilauksen. Jokaisesta matosta kerrotaan sen tekijän nimi, ja osa heistä on esitelty Sukhin sivuilla. Zhirouta ei tosin löydy sieltä, sillä kaikki naiset eivät halua tulla kuvatuiksi. Kuvan sijaan sain tämän kortin, johon Zhirou on kirjoittanut nimensä. 

 

 

Zhirou on kutonut mattoja 15 vuotta. Ennen sitä hänen miehensä elätti perheen räätälinä. Mies joutui olemaan pitkiä aikoja poissa kotoa, ja toimeentulo oli vaikeaa. Sitten pariskunta opetteli matonkutojiksi. Nyt Zhirou kutoo Atlasvuoristossa mattoja Sukhille ja saa vähintään tuplasti enemmän palkkaa kuin paikalliset keskimäärin. 

 

 

Me elämme hyvin erilaista elämää, minä ja Zhirou. Minä asun kaksiossa Helsingissä, käyn töissä suuressa mediatalossa, tulin juuri yin-joogasta ja aamulla juon kauralattea ja syön avokadoleipiä. Zhirou sen sijaan...en tiedä, mutten usko hänen käyttävän kauramaitoa tai elävän muutenkaan yhtä etuoikeutettua elämää kuin minä. Berberiheimoja on viime vuosiin asti syrjitty Marokossa, eivätkä he ole esimerkiksi saaneet käyttää omaa kieltään. Ajatelkaa, jos minä en saisi kirjoittaa suomeksi, vaan joutuisin käyttämään vaikka ruotsia tai venäjää. Ei tulisi välttämättä kauhean lennokas juttu.

Zhirou kutoi minulle Naiman kotiseudullaan Atlasvuoristossa. Moni nainen ei voi tehdä työtä kotinsa ja perheensä lähellä, sillä seudulla on hyvin vähän työpaikkoja. Ihmiset joutuvat lähtemään isoihin kaupunkeihin ja kauas siitä elämästä, jota haluaisivat viettää. Sukhi haluaa vaalia paimentolaiskulttuuria, joten työpajat sijaitsevat siellä missä berberitkin: vuoristossa.

 

 

Meillä ei ehkä ole Zhiroun kanssa juuri yhteistä, mutta meitä yhdistää Naima. Minä sain ihanan maton, Zhirou töitä ja palkkaa. Toivon, että minun mattoni teki hänen elämästään parempaa.

Tällaisia esineitä tahdon kotiini, tähän vanhaan ja vuoden päästä siihen uuteen. Esineitä, jotka ovat kauniita, mutta joilla on myös merkitystä. Esineitä, jotka tuovat tähän maailmaan enemmän hyvää kuin pahaa ja kestävät aikaa. Paimentolaismatot saattavat kulkea sukupolvelta toiselle, voitteko kuvitella? 

Naima on noin kolme kertaa paksumpi kuin miltä se kuvissa näyttää. Se tuntuu jalkojen alla niin pehmoiselta, sille voisi vaikka käydä nukkumaan. Koirat löysivätkin sen heti. Ja se sopii tänne mielestäni ihan täydellisesti. Olen varma, että olemme yhdessä pitkään.

Sukhilta löytyy muuten käsintehtyjä mattoja Marokon lisäksi Intiasta, Nepalista ja Turkista. Ja heillä on nyt 25-prosentin ale. Vink, vink.

 

 

Lue myös:

Kotiuutisia

Kodin raivaus, pään raivaus

Sunnuntai, järjestys ja hyvä olo

 

Bloglovin, Facebook, Instagram

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Tarvisiko tuo ruskeakin koira oman maton? :D

Hieno idea ja hieno matto. Itsekin ostan joskus reissuilla esim. sellaisia käyttöesineitä, jotka paikallinen ihminen on tehnyt ja myös myy. Uuteen asuntooni haluaisin makuuhuoneeseen tuollaisen laadukkaan maton, joten laitanpa yrityksen nimen muistiin. :)

Vähän tässä kirjoituksessa kuitenkin tökki tuo hivenen ylemmyydentuntoinen katse matontekijään, joka mielestäsi elää huonompaa elämää, kun ei elä kuin "etuoikeutettu länsimaalainen nainen". Toki voi ajatella myös näin, mutta kannattaa muistaa, ettei kaikki halua elää kuten me ja se on ihan ok. Meidän elämäntapamme ei ole sen parempaa tai huonompaa.
Yhteiskunnan harjoittama syrjintä vaikka äidinkieltä tai etnistä alkuperää kohtaan on tietenkin asia erikseen.

Anna Vihervaarasta

Hih, juu tarvitsisi. Niillä on kilpailu siitä, kumpi pääsee matolle.

En yhtään tarkoittanut kirjoittaa ylemmyydentuntoisesti, päin vastoin. Mietin tätä kirjoittaessani, miten kauheaa olisi, jos pakotettaisiin puhumaan jotain muuta kuin äidinkieltään ja olisi tahtomattaan lähdettävä töihin kauas kotiseudultaan. Vaikka sitä tietenkin tapahtuu myös täällä Suomessa, syntyperäisenä pääkaupunkiseutulaisena en vain ole itse joutunut sitä kokemaan. 

Enkä kyllä ajatellut, että Zhiroun elämä on lähtökohtaisesti huonompaa kuin minun. Tarkoitin kauralatte-vertauksen hieman ironiseksi itseäni kohtaan. Pahoittelut, jos epäonnistuin tässä.

Milla - Sukhimatot (Ei varmistettu) http://www.sukhimatot.com/blog

Kiitos Anna tästä tekstistä ja siitä, että Zhiroun matto pääsi teille kotiin - koiramallit ovat taas aivan huippuja!

Anna Vihervaarasta

Kiitos teille ihanasta yhteistyöstä! Matosta tuli heti bordercollie Nessin lempipaikka.:)

Jeba
Tuuliajolla

Kaunis matto! :)

Anna Vihervaarasta

Niin mustakin. <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Mitä sinun tapauksessasi tarkoittaa "yhteistyössä"? Saitko maton alennuksella vai ilmaiseksi?

Anna Vihervaarasta

Sain maton.<3

Majjjj (Ei varmistettu)

Hei, mistä noi molemmat valoketjut on hankittu? :)

Anna Vihervaarasta

Moikka,

Se isompi on Clas Olsonilta. Toinen on joku ihan perusjouluvalo.:D

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.