Kaikin puolin hyvä matto

Sukhimatot_AnnaVihervaarasta1pg.jpg

Sukhimatot_AnnaVihervaarasta2.jpg

Sukhimatot_AnnaVihervaarasta4.jpg

Yhteistyössä Sukhimatot

 

Meillä on uusi matto. 

Maton nimi on Naima, ja se on Beni Ourain -matto. Se tarkoittaa, että Naima on perinteinen paimentolaismatto. Näitä mattoja on kudottu Marokon Atlasvuoristossa 1500 vuotta. Ne ovat 100-prosenttista lampaanvillaa, eikä niissä käytetä väriaineita. Naimaan on siis selvästi tarvittu sekä valkoista että tummaa villaa. Nuo lampaat laiduntavat vapaana vuorilla. 

Naima tilattiin minulle neljä kuukautta sitten. Noiden neljän kuukauden aikana Naiman kutoi käsin Marokossa nainen nimeltä Zhirou, sillä Sukhin mattojen kutominen aloitetaan aina vasta silloin, kun teet tilauksen. Jokaisesta matosta kerrotaan sen tekijän nimi, ja osa heistä on esitelty Sukhin sivuilla. Zhirouta ei tosin löydy sieltä, sillä kaikki naiset eivät halua tulla kuvatuiksi. Kuvan sijaan sain tämän kortin, johon Zhirou on kirjoittanut nimensä. 

 

IMG_8164.jpg

 

Zhirou on kutonut mattoja 15 vuotta. Ennen sitä hänen miehensä elätti perheen räätälinä. Mies joutui olemaan pitkiä aikoja poissa kotoa, ja toimeentulo oli vaikeaa. Sitten pariskunta opetteli matonkutojiksi. Nyt Zhirou kutoo Atlasvuoristossa mattoja Sukhille ja saa vähintään tuplasti enemmän palkkaa kuin paikalliset keskimäärin. 

 

Sukhimatot_AnnaVihervaarasta5.jpg

 

Me elämme hyvin erilaista elämää, minä ja Zhirou. Minä asun kaksiossa Helsingissä, käyn töissä suuressa mediatalossa, tulin juuri yin-joogasta ja aamulla juon kauralattea ja syön avokadoleipiä. Zhirou sen sijaan…en tiedä, mutten usko hänen käyttävän kauramaitoa tai elävän muutenkaan yhtä etuoikeutettua elämää kuin minä. Berberiheimoja on viime vuosiin asti syrjitty Marokossa, eivätkä he ole esimerkiksi saaneet käyttää omaa kieltään. Ajatelkaa, jos minä en saisi kirjoittaa suomeksi, vaan joutuisin käyttämään vaikka ruotsia tai venäjää. Ei tulisi välttämättä kauhean lennokas juttu.

Zhirou kutoi minulle Naiman kotiseudullaan Atlasvuoristossa. Moni nainen ei voi tehdä työtä kotinsa ja perheensä lähellä, sillä seudulla on hyvin vähän työpaikkoja. Ihmiset joutuvat lähtemään isoihin kaupunkeihin ja kauas siitä elämästä, jota haluaisivat viettää. Sukhi haluaa vaalia paimentolaiskulttuuria, joten työpajat sijaitsevat siellä missä berberitkin: vuoristossa.

 

Sukhimatot_AnnaVihervaarasta7.jpg

Sukhimatot_AnnaVihervaarasta3.jpg

 

Meillä ei ehkä ole Zhiroun kanssa juuri yhteistä, mutta meitä yhdistää Naima. Minä sain ihanan maton, Zhirou töitä ja palkkaa. Toivon, että minun mattoni teki hänen elämästään parempaa.

Tällaisia esineitä tahdon kotiini, tähän vanhaan ja vuoden päästä siihen uuteen. Esineitä, jotka ovat kauniita, mutta joilla on myös merkitystä. Esineitä, jotka tuovat tähän maailmaan enemmän hyvää kuin pahaa ja kestävät aikaa. Paimentolaismatot saattavat kulkea sukupolvelta toiselle, voitteko kuvitella? 

Naima on noin kolme kertaa paksumpi kuin miltä se kuvissa näyttää. Se tuntuu jalkojen alla niin pehmoiselta, sille voisi vaikka käydä nukkumaan. Koirat löysivätkin sen heti. Ja se sopii tänne mielestäni ihan täydellisesti. Olen varma, että olemme yhdessä pitkään.

Sukhilta löytyy muuten käsintehtyjä mattoja Marokon lisäksi Intiasta, Nepalista ja Turkista. Ja heillä on nyt 25-prosentin ale. Vink, vink.

 

Sukhimatot_AnnaVihervaarsta6.jpg

 

Lue myös:

Kotiuutisia

Kodin raivaus, pään raivaus

Sunnuntai, järjestys ja hyvä olo

 

Bloglovin, Facebook, Instagram

Kommentit (10)
  1. Hei, mistä noi molemmat valoketjut on hankittu? 🙂

    1. Moikka,

      Se isompi on Clas Olsonilta. Toinen on joku ihan perusjouluvalo.:D

  2. Mitä sinun tapauksessasi tarkoittaa ”yhteistyössä”? Saitko maton alennuksella vai ilmaiseksi?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *