Kaikkien naisten puolesta

 

Oletko koskaan ajatellut, millaista elämäsi olisi, jos olisit syntynyt naisena toiseen maahan tai toiseen aikaan? Olisit hyvin mahdollisesti jonkun miehen omaisuutta, synnyttäisit ensimmäisen lapsesi hädin tuskin täysi-ikäisenä, sinulla ei olisi koulutusta, etkä ehkä edes osaisi lukea tätä tekstiä.

Samaan aikaan, kun sinä toteutat unelmiasi, teet uraa tai sisustat omaa asuntoasi:

 

18 maassa nainen ei voi mennä töihin tai ryhtyä yrittäjäksi ilman aviomiehensä lupaa.

100 maassa laki rajoittaa naisten työntekoa sukupuolen perusteella.

30 maassa nainen ei voi itse päättää, missä asuu.

32 maassa nainen ei voi hakea passia ilman aviomiehensä lupaa.

155 maassa lainsäädäntö rajoittaa naisen oikeuksia verrattuna mieheen.

 

Kuulostaa ehkä kaukaiselta täältä hyvinvoivasta Suomesta katseltuna, mutta siitä ei ole kovin kauan, kun meillä eurooppalaisilla meni yhtä huonosti. Oletko katsonut esimerkiksi Downton Abbeya, Cable Girlsiä tai Miss Fisher’s Murder Mysteries -sarjaa? Koukuttavia tarinoita jokainen, mutta pistää vihaksi 1920-luvun naisten puolesta. Entä sitten Handmaid’s Tale, jossa naiset on alistettu synnytyskoneiksi. Mikä kauheinta, sarjan maailma, joka on meille dystopia, on monelle naiselle todellisuutta. Moni nainen on edelleen miehen omaisuutta ja vailla niitä mahdollisuuksia, jotka me olemme onnistuneet taistelemaan itsellemme.

Siksi haluan kertoa teille Naisten Pankista. Se on verkosto vapaaehtoisia, osakkaita ja lahjoittajia, jotka työskentelevät kehitysmaiden naisten hyväksi. Tavoitteena on tukea kehitysmaiden naisten toimeentuloa ja yrittäjyyttä kestävän kehityksen mukaisesti.

Naisten Pankin toiminnan ansiosta moni nainen on noussut köyhyydestä, moni kylä voi paremmin ja ihmiset ympäri maailmaa ovat nousseet auttamaan. Me täällä olemme nykyisin onnekkaita, mutta vain muutama vuosikymmen taaksepäin meidänkin mahdollisuutemme elämässä olivat hyvin paljon rajallisemmat kuin nykyisin. Olisiko nyt meidän, sinun ja minun, vuoromme auttaa?

Voit tehdä Naisten Pankille lahjoituksen tai liittyä mukaan toimintaan vapaaehtoiseksi. Koulujen päättäjäiset lähenevät. Voisitko harkita antavasi toisenlaisen valmistujaislahjan? Lahjan, jolla kehitysmaiden nainen saa ammatin ja täällä valmistuva opiskelija pääsee mukaan toteuttamaan hänen unelmaansa. Tästä voit antaa toisenlaisen lahjan.

Naisten on pidettävä toistensa puolia, tuettava toistensa unelmia. Vain niin maailma muuttuu.

 

Kuva: Satu Nyström

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *