Kalevalanmaa: 500 pukua ja kierros kulisseissa

kalevalanmaa_3189x2193_photo-saara-salmi-1.jpg

Kalevalanmaa-Ballet_Aino_Photo-Saara-Salmi-1.jpg

Kalevalanmaa-Ballet_Sisu_Photo-Saara-Salmi-1.jpg

Kalevalanmaa-Ballet_Vainamoinen_Photo-Saara-Salmi-hires.jpg

Kalevalanmaa-Ballet_Pohjan-Akka_Photo-Saara-Salmi.jpg

Kulissit olivat korkeat ja tummat. Ne muuttivat arkisen jäähallin toiseksi maailmaksi, jännittäväksi ja salaperäiseksi. Niiden välistä saattoi varovasti kurkistaa, mutta katsojia ei silti oikein nähnyt. Katsomo oli pimeänä, kaikki valo suunnattu jäälle. Ilmassa oli odotuksen tuntu.

Rakastin taitoluistelussa kaikkein eniten näytöksiä. Esitin orjaa ja lumihiutaletta ja ties mitä muuta, mitä en enää edes muista. Sain ylleni esiintymispuvun, kasvoni maskeerattiin, olin osa kertomusta, joka katsojille kerrottiin. Siellä, espoolaisen jäähallin kulisseissa minuun tartutettiin rakkaus esityksiä kohtaan. 

Olinkin innoissani, kun pääsin tällä viikolla muutaman muun bloggaajan kanssa kurkistamaan perjantaina ensi-iltansa saaneen Kenneth Greven Kalevalanmaa-baletin kulisseihin ja kuulemaan sen pukujen tarinan ne suunnitelleelta pukusuunnittelijalta Erika Turuselta. Voitteko kuvitella, että Kalevalanmaassa on 500 pukua! Tai että Helsingin Oopperatalossa, missä Kalevalanmaata esitetään, työskentelee 30 ihmisen puvustusosasto. Siellä on ompelijoita, värjääjiä, korujentekijä. Kaikki tämä Oopperatalon uumenissa. 

Puvut olivat upeita! Oli Pohjanakkaa, Minna Canthia, Marimekkoa ja 1950-lukua. Kalevalanmaa ei kerro Kalevalasta, vaan sukeltaa Suomen historiaan ja suomalaisuuden ytimeen. Sisukin on mukana. Meille kerrottiin, että hän on pieni poika (tuossa yhdessä kuvassa), jolla on kiinnostava kampaus. 

Pukujen lisäksi pääsimme mukaan kävelykierrokselle Oopperatalon kulisseihin. Siellä kohtasimme esiintymisasuisia tanssijoita, jotka esittivät osaansa meistä piittamatta. Oli kuin olisi ollut osa esitystä. Ja tietenkin pääsimme myös näyttämölle! Kävelimme sen poikki, näimme montussaan soittavan orkesterin ja kaiken tekniikan, mikä esiripun taakse piiloutuu. Mikä parasta: tekin voitte päästä kulisseihin. Näitä kävelykierroksia järjestetään ennen Kalevalanmaan esityksiä, ja ne kuuluvat lipun hintaan. 

Varasin jo oman lippuni, sillä tämä kurkistus kulisseihin sai minut taas muistamaan, miten ihanaa tällaisia spektaakkeleita on käydä katsomassa. Onko joku teistä tulossa?

 

Kuvat Saara Salmi / Kansallisooppera

 

Kommentit (2)
  1. Oliko tämä yhteistyöpostaus?

    1. Ei. Pääsin tutustumaan pukuihin bloggaajana, mutta se ei velvoittanut mihinkään.:) 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *