Kasvirakkaani eli viherkasvit, jotka on helppo pitää hengissä

Aina välillä joku kysyy, miten saan kaikki viherkasvini pysymään hengissä. Salaisuus on yksinkertainen: valitsen kasveja, jotka kukoistavat vähän suurpiirteisemmällä hoidolla.

Laskin nopeasti, että täällä on noin 20 viherkasvia. Osa niistä on kulkenut kanssani kauan, osa on uusia ystäviä. Suurinta osaa viherkasveistani yhdistää kuitenkin se, että ne tuntuvat pärjäävän kivasti, kunhan muistan kastella noin kerran viikossa, suihkuttelen lehtiä toisinaan, lannoitan vähän ja vaihdan mullat joskus. Tuo joskus on sekin hyvin suurpiirteinen ilmaisu. En jaksa muistaa, vaihdoinko multia viime vuonna, mutta tänä vuonna aion tehdä sen (olisi ehkä pitänyt jo tehdä, mutten usko, että kasvini ovat kovin kranttuja).

Esimerkiksi palmuvehkani asui vuosia ilman vaihtomultaa liian pienessä ruukussa. Kun sitten tajusin vaihtaa sen suurempaan ruukkuun, sen kasvu räjähti. En nyt suosittele kiduttamaan kasveja pienissä ruukuissa ja laiminlyömään mullanvaihtoa, mutta joskus niin vain käy. Eikä se kaikkien kohdalla ole niin vakavaa.

Empiirisen tutkimukseni perusteella varmasti helppohoitoisia kasveja ovat ainakin:

Yläkuvan puistokultapalmu. Se vähän poikkeaa muista kasveistani siinä, että sen multa ei saisi kuivahtaa. Muuten vaikuttaa helpolta kaverilta.

Jo mainittu palmuvehka. Tämän helpompaa kasvia ei varmaan olekaan. Kulkenut mukanani ties kuinka pitkään, kasvaa vain, eikä vaadi mitään.

Palmuvehkan kanssa helppohoitoisimman viherkasvin ykköspaikasta kisaa kultaköynnös. Ostin kuvan yksilön joskus viime keväänä tai kesänä. Se oli ihan pieni ja kyhjötti kokonaisuudessaan ruukussaan. Vuodessa se on kasvanut tuollaiset puolitoista metriä. Kastelen kerran viikossa, suihkuttelen lehtiä välillä.

Rahapuu. Sekin on ollut mukanani kauan. Ei tarvitse talvella kastella edes kerran viikossa, vaan joskus vain. Keväällä ja kesällä saa kastella enemmän, voi pysyä kosteana. Se muuten unohtuikin sanoa: monet kasvit tykkäävät siitä, että multa kuivahtaa kastelujen välissä. Yleisin kasvinhoitovirhe taitaa olla liikakastelu, muistelen lukeneeni jostain.

Käpypalmu, joka häpeällisesti on edelleen alkuperäisessä ruukussaan. Suunnittelen tekeväni asialle jotain. Kastellaan vasta, kun multa on kuivahtanut, kertoi kukkakauppias.

Flamingonkukka. Voidaan kastella vähän enemmän, ja tämä kaveri tykkää suihkuttelusta.

Sitten vielä kasvit, joita en suosittele:

 • viikuna ja oliivipuu.Omistan kumpaisenkin, eivätkä ne oikein viihdy sisällä. Siirrän partsille kunhan ilman vielä vähän lämpenee.
 • kaktukset. Tapan ne kaikki, vaikka miten yritän. Varmaan liikaa vettä. Ainoa, jonka olen saanut menestymään on syyskaktus, ja senkin täydellisellä laiminlyönnillä.
 • orkideat. En vain osaa.

Tietääkö joku muuten, mikä tämä kasvi on? Ostin sen, koska oli kaunis, mutta mitään muuta en siitä tiedä.

PODCASTBLOGLOVININSTAGRAM

Kommentit (6)
 1. Onpas sulla hyvännäköinen flamingonkukka! Meidän flamingo kärsi aika kovaa talven valottomuudesta, ja siitä kuivahti jokunen lehti. Napsin ne saksilla pois, ja toivon, että se lähtee nyt kevään myötä kukoistamaan. Täytyy varmaan myös petrata lannoituksen suhteen vähän, kun se on jotenkin jäänyt.

  1. Kiitos! Se kyllä on aika valoisalla paikalla, mut toisaalta talvella ei kyllä taida oikein missään olla tarpeeksi valoa. Munkin flamingon kukista kuivui osa talvella, mutta nyt niitä on tulossa uusia.:) Lannoitan sitä myös nyt keväällä aina välillä. Toivottavasti flamingonkukkasi piristyy! <3

 2. Me uskallettiin hankkia tänä keväänä eka viherkasvi asuntoomme -ja tuo helppo pitää hengissä oli se kantava teemamme, kun kasvia lähdimme hankkimaan 😀 Päädyimme tuohon palmuvehkaan, ja ainakin ekan kuukauden jälkeen kasvaa uusia versoja ja on tuonut kyllä yllättävänkin paljon viihtyisyyttä olohuoneeseemme 🙂

  ida
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  1. Jee, huippua! Palmuvehka on kyllä mun kokemuksen mukaan tosi helppo. Toivottavasti se menestyy teilläkin! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *