Katse karvoihin

eettinen talvitakki.jpg

On taas se aika vuodesta, kun kannattaa katsoa talvitakin karvoihin. Tiesittekö, että suurin osa turkiksista käytetään karvahuppuihin? Tai että hupun kaunis karvareunus voi olla pienessä häkissä elämänsä viettäneen ketun lisäksi esimerkiksi kissaa, koiraa tai jalkaraudoilla pyydettyä kojoottia (Case Canada Goose, jos joku ei vielä tiennyt). 

Turkisten epäeettisyys tiedostetaan onneksi myös muotialalla. Yhä useampi muotiketju sitoutuu turkittomuuteen. Animalian mukaan näitä yrityksiä on jo 750, joista viimeisimpänä mukaan on liittynyt Net-A-Porter. Mukana ovat myös H&M-ketju ja Inditex, eli Zaran, Massimo Duttin, Pull & Bearin ja Bershkan emoyhtiö. Jee! 

Valitettavasti asia ei kuitenkaan ole näin selkeä. Animalia tiedotti viime viikolla, että Suomessa myydään yleisesti tuotteita, jotka sisältävät aitoa turkista, mutta joiden tuotemerkintä antaa ymmärtää turkissomisteen olevan tekstiiliä. Eikä kuluttaja voi mitenkään tietää, kummasta on kyse. 

Minulla on Zarasta hankittu takki, jossa on tekoturkishuppu. Tai siis toivon todella kovasti, että kyseessä on tekoturkis. Takki menee nyt myyntiin. Oli karva sitten mitä tahansa, en halua kulkea päälläni jotain, joka edes voi olla aitoa turkista. On myös totta, että tekoturkisten ja ns. eettisten turkisten (auton alle jääneiden tai metsästettyjen eläinten turkisten) käyttäminen lisää yleistä turkismyönteisyyttä. Siinä en tahdo omilla teoillani olla mukana.

Täältä voi lukea lisää Animalian turkisselvityksestä.

 

BLOGLOVIN, FACEBOOK, INSTAGRAM

 

Kommentit (38)
  1. Oon täysin samaa mieltä turkisten epäeettisyydestä ja epäekologisuudesta! En missään nimessä ostaisi aitoa turkista, kuten en syö lihaakaan (kirjoitin tästä just muutama päivä sitten blogiini). En kuitenkaan ymmärrä, mikä ongelma tekoturkiksissa on, tai siis millä perustein se jotenkin lisäisi aitojen turkisten käyttöä? Jos näen jollakulla vaikka turkisreunaisen näköisen vaatteen, en ihan ensimmäiseksi oleta sen olevan aito vaan pidän mahdollisena että se voi olla tekoturkistakin. Mulla on itselläni tekoturkisreunainen takki, joka on ostettu liikkeestä, joka on sitoutunut Animalian turkittomien liikkeiden listalle, eli se on siis niin varmasti tekokarvaa kuin vaan voi olla. Mä ajattelen sen pikemminkin niin, että kun ihmiset huomaavat kuinka hienolta tekoturkis voi näyttää, ihmisillä ei oo ehkä tarvetta enää ostaa aitoa turkista. Sama juttu kuin lihan näköisessä kasvisruuassa niin kuin joku tuossa aiemmin totesikin, ei soijarouhekaan tietääkseni lisää mitään jauhelihamyönteisyyttä. 😀

  2. karitamaaria
    5.10.2017, 20:08

    Turkistarhausta en itsekään pidä hyväksyttävänä, mutta eettiset turkikset (roadkill-turkit, itse metsästetyt eläimet, ns. sivutuotteena tulleet turkit ja vanhat vintageturkit) on musta ihan ok. Toki on edelleen ikävää, että noidenkin mahdollinen käyttö voi tavallaan kannustaa noihin epäeettisten turkisten käyttöön, mutta eipä sitä turkista roskiinkaan voi viskata.

    Mulla on kaapissa mummon vanha lammasturkki, joka on ollut ensin hänellä ja sitten mun omalla äidillä käytössä – nyt se on periytynyt mulle. Oma moraali kuitenkin sotii osittain tuon turkin käyttöä vastaan, vaikka järkevin ratkaisu tavallaan olisikin käyttää sitä ja antaa se sitten joskus taas eteenpäin. Uskallankohan vetää tuon turkin niskaani talvella?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *