Kerro, kerro kuvastin

IMG_5958.jpg

Tältä näytän tänään….tai siis kauniissa valossa, kivoissa vaatteissa, meikkiä naamassa ja hyvästä kulmasta kuvattuna. 

 

Selasin yhtenä päivänä vanhoja valokuvia. Katsoin kymmenen vuotta nuorempaa itseäni ja ajattelin, että olinpa nätti.

Tuo kymmenen vuotta nuorempi minä ajatteli, että olisinpa laihempi.

Kerro, kerro kuvastin,

miksi näen muhkuroita, mitä ovat nuo silmäkulmiin ilmestyneet uurteet, miksen saanut syntyessäni paksuja hiuksia, miksi rintani ovat näin pienet, miksi rintani ovat näin suuret…

Olen turhautunut kiiltokuviin, valkoisiin blogeihin, kameraa varten aseteltuihin kukka-asetelmiin ja ulkonäköpaineisiin.

Elämä ei ole täydellistä. Sen ei kuulu olla täydellistä. Eikä meidän tarvitse näyttää täydellisiltä.

Got it?

Tuskin kukaan on täysin vapaa ulkonäköpaineista. On inhimillistä olla kiinnostunut peilikuvastastaan ja tahtoa näyttää hyvältä. Itsestään kannattaa pitää huolta, ja omien parhaiden puolien korostaminen on fiksua. Jokainen meistä näyttää erilaiselta meikittömänä likaisessa tukassa ja verkkareissa kuin kauniissa vaatteissa, hiukset harjattuina ja meikkiä naamassa. Enkä nyt todellakaan tarkoita, että meikki on kauneuden edellytys. Tarkoitan, että ulkonäkö muuttuu tilanteen mukaan.

Mutta.

Oletko seissyt peilin edessä kovassa valossa ja tarkastellut peilikuvaasti armottomasti? Oletko etsinyt kehostasi virheitä? Ja jos etsit, löysitkö?

Veikkaan, että löysit. 

Me näemme pitkälti sen, mihin keskitymme: jos etsii virheitä, niin ihan varmasti löytää. 

Joten mitä jos jatkossa tarkastelisit itseäsi silloin, kun näytät mielestäsi kauniilta? Pehmeässä valossa, hyvällä mielellä.

Ja mitä jos lakkaisit etsimästä virheitä?

Se määrä energiaa, ahdistusta, turhautumista ja pahaa oloa, jonka naiset ovat maailman eri aikoina kohdistaneet oman ulkonäkönsä ruotimiseen, on ihan järjetön. Ja miksi? Siksikö että joku on keksinyt, että ihannenainen näyttää tietynlaiselta. Ollakseen kaunis, ollakseen haluttava, ollakseen…onnellinen?

No mutta. Tekeekö ulkonäköön keskittyminen onnelliseksi? 

Ensinnäkin naisihanne muuttuu koko ajan. Se, mitä me nykyisin pidämme virheenä, on ollut toisina aikoina kaunista. Katso vanhoja maalauksia: näetkö yhtään hoikkaa ja muhkuratonta naisvartaloa? Katso sitten kiinalaisnaisten surkastettuja jalkoja, katso kylkiluut kasaan painaneita korsetteja. 

Se, mitä me nykyisin pidämme barbaarisena, on ollut toisina aikoina tavoiteltavaa.

Myös meidän aikamme kauneusihanteita tullaan tulevaisuudessa kummastelemaan. Mieti sitä. Ja mieti sitten, kuinka arvokasta niiden tavoitteleminen on.

Toiseksi: miksi meidän ylipäätään pitäisi tavoitella ulkoa asetettua ihannetta? Tuleeko ihmisestä kaunis, jos hän mahtuu johonkin muottiin, keskittää tarmonsa laihtumiseen, lihasten kasvattamiseen tai ryppyjen silottamiseen?

Vai olisiko hän sittenkin kauniimpi hyväksyessään itsensä.

Hurjahko ajatus.

Kuinka paljon enemmän naiset saisivatkaan aikaan, jos kaikki ulkonäköpaineisiin tuhlautuva energia keskitettäisiin johonkin muuhun? Vaikka nyt ilmastonmuutoksen torjuntaan, naisten aseman ja eläinten oikeuksien parantamiseen, uusien naisten näkökulmasta suunniteltujen sovellusten kehittämiseen  tai vaikka ihan vain hyvän elämän elämiseen. 

Miten vahvoja naiset silloin olisivatkaan. 

Joten.

Mitä jos katsoisit reisiäsi rakkaudella, mitä jos katsoisit uurteitasi rakkaudella, mitä jos katsoisit meikitöntä naamaasi rakkaudella, mitä jos katsoisit itseäsi rakkaudella?

Hyväksyisit, että olet kokonainen moniulotteinen ihminen, etkä mikään sieluton, litteä kiiltokuva.

Ja lupaathan:

ettet anna kilojen, selluliitin, uurteiden, hiusten, huulten, nenän, silmien, jalkojen, käsien, vatsan, varpaiden, sormien, ihon tai minkään peilistä näkyvän pikkujutun (sillä niitä ne ovat) estää itseäsi elämästä täysillä ja olemasta onnellinen?

Lupaathan. 

 

Kerro, kerro kuvastin,

mistä sainkaan näin kauniit silmät, hehkuupa ihoni kauniina, ovatpa reiteni ihanan muodokkaat, pyöristyypä vatsani kauniisti.

 

Kerro, kerro kuvastin, 

 

MITEN IHANA VAHVA NAINEN OLENKAAN. 

 

 

Kommentit (10)
  1. Loistava kirjoitus! Kauniita ajatuksia, jotka ovat täyttä totta.

    1. Kiitos ihana Annie Mink!<3

  2. Ihana kirjoitus, joka osui. Kiitos 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *