Kirjahyllyhaaveita, auttakaa valitsemaan!

 

Rakastan lukemista, mutta minulla on pitkään ollut paha kirjojen säilytysongelma. Se tuntuu kulminoituvan aina muutossa, kun huomaan, miten valtavan määrän niitä omistan.

Viimeksi ratkaisin ongelman julmasti. Muuttaessani tänne vuokrakotiin vuoden 2014 alkukesästä, mukanani muutti vain neljännes kirjoistani. Lopuista hankkiuduin eroon. Hävitysvimmaltani säästyneet yksilöt sulloin vanhoihin omenalaatikoihin tai kärräsin vintille. Hirveää kirjojen kaltoinkohtelua.

Näin olemme kirjojeni kanssa elelleet siitä lähtien. 

 

 

Nyt on muutto taas edessä. Uusi asunto on herättänyt sisäisen minimalistini, enkä oikein tiedä, mitä kirjojeni kanssa tekisin. Olin jo täyttä häkää hävittämässä niitä ja pitämässä vain ihan rakkaimmat, mutta alan tulla toisiin aatoksiin. Lapsuudenkodissani oli kirjahylly joka huoneessa. Kun jouluna vierailin äidilläni ja mainitsin suunnittelevani jälleen kirjamurhaa, hän sanoi: Kirjahylly kuuluu kotiin. 

Ja niin se ehkä vähän on. On tullut aika luopua omenalaatikoista, mutta mitä niiden tilalle? Seinään kiinnitetyt avohyllyt olisivat ihanat, mutta sekä avohyllyt että kirjat keräävät hirveästi pölyä. Entä mistä tarpeeksi kestävät hyllyt ja kiinnikkeet, ja kuka tällaisen rakentaa ja mihin hintaan?

Paljon helpommalla ja halvemmalla pääsisi hankkimalla valmiin hyllykön. 

 

 

 

Lasiovinen versio ratkaisisi pölyongelman. Kiinteä kirjahylly olisi täydellinen, muttei taida ihan onnistua uudisasuntoon.

 

 

Tämä on yksi ehdottomia suosikkejani, mutta minulla ei ole tuollaista ikkunaa. Korkea hylly säästäisi lattiatilaa. Leveän hyllyn päälle saisi telkkarin, jollen sitten luovu siitä.

Vai unohdanko koko kirjahyllyn ja piilotan kirjat Bestån sisään?

 

 

Niin, ainoa asia, jonka oikeastaan olen päättänyt, on väri. Valkoinen. 

Mitä mieltä te olette, mikä näistä vaihtoehdoista olisi paras?

 

Kuvat Pinterestistä

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Kommentit

Millie's
Randomilla

Kaikki kivoja, mutta en ehkä laittaisi kirjoja piiloon. Muiden on mukava aina vakoilla, että minkälaisia kirjoja toinen lukee (ja samalla päätellä millainen tyyppi on :D. Myös helpommin tulee tartuttua itse kirjaan uudelleen, kun se on näkyvillä.

Anna Vihervaarasta

Tämä on niin totta. Mä olen joka toinen päivä sitä mieltä, että kaikki piiloon vaan, ja joka toinen päivä ajattelen, että kirjat ovat ihanan kodikkaita ja kertovat asukkaasta.:D Alan kyllä kallistua siihen, että kirjat saavat näkyä. 

Kirjojen ystävä (Ei varmistettu)

Älä ainakaan piilota kirjoja, ne tekee kodista kodin näköisen :) Avohyllykään ei loppujen lopuksi ole mitenkään mahdoton ylläpitää, joten antaisin ääneni ihan ekan kuvan hyllylle, joka on rakennettu oven ympärille. Upea!

Anna Vihervaarasta

Olet kyllä tosi oikeassa! Ovathan kirjat ihania.:)

Nuo kiinteät avohyllyt olisivat ihanat, mutta hieman epäilyttää, miten kalliiksi tuollaisen rakentaminen tulee. Lähinnä siis työn puolesta, en usko, että ihan itse onnistuisin tuossa projektissa.:D

iidis
Varpain jaloin

Meillä kolme isoa kirjahyllyä on parin muuton aikana vaihtunut kahteen seinälle nostettuun hyllykköön. Karsittiin rankasti pois kirjoja (meitä on kaksi kirjahamsteria+lapset) ja jätettiin vain omat suosikit, ne jotka todella haluaa lukea vielä uudelleeen ja työhön liittyvä ammattikirjallisuus. Nyt kirjat olo olohuoneessa vanhassa String-hyllyssä seinällä sekkä pyörällisissä laatikoissa hyllyn alla ja osa kukkapöydän alatasolla, keittokirjat oven päällä hyllyllä keittiössä, lastenhuoneessa isomman pojan kirjat on seinähyllyillä ja pienemmän kirjat on taas pyörällisessä puulaatikossa hyllyn alla. String on peräisin äitinilapsuudenkodista ja seinähyllyt on tätini vanhoja ja tyyliltään hyvin yksinkertaiset.

Ollaan oltu tähän tyytyväisiä, kun hylly on keveän ja ilmavan näköinen. Ja tämä on helpompi siivouksenkin kannalta kuin aiemmat isot kirjahyllyt, joiden alle ja taakse kerääntyi kamalasti pölyä. Toki kirjoja on sitten myös makuuhuoneessa yöpöydällä ja olohuoneen pöydällä ne, joiden lukeminen on kesken. Olen myös kunnostautunut kirjastojen hyödyntämisessä, kun en halua enää lisää luopumista enkä säilytysongelmia. Ne kirjat, joista luovuttiin jaettiin halukkaille ystäville ja vein loput Kirjasto 10 kirjojen vaihtopisteeseen.

Anna Vihervaarasta

Stringit on ihania! Himoitsin hetken sellaista isoa valkoista, mutta hintalappu ei kauheasti ihastuttanut. Mun kirjahyllybudjetti ei ole suuren suuri, koska tarvitsen aika paljon muutakin uutta kotiin.:)

Ihanaa viikonloppua!

iidis
Varpain jaloin

Mä oon myös kuolannut sellaisen ison valkoisen perään, mutta se hinta... Meillä tuo String on tosiaan 60 tai 70-luvulta peritty vanhus.

Noora K. (Ei varmistettu)

Heips vanha kamu! Meillä on sellainen kirjakaappi, joka on yläosasta lasiovinen ja alhaalta umpiovinen. Näitähän on monella valmistajalla. Ihanin ja ikonisin olisi tietty Boknäs, josta saisi just halutun kokoisen, mutta me päädyttiin budjettisyistä Ikeaan. Boknäsin klassikkoa saa kans valkoisena ja jos sulla ei ole nyt superpaljon kirjoja, niin pienehkökin riittäisi. Voisi tehdä vaikka tuollaisen penkkimäisen tai sitten kapean ja korkean.

Oon tykännyt tosi paljon, koska meidän kaappi on sen verran iso, että sinne alas oon tunkenut kaikki ei niin kauniit kirjat (pokkarit ja tietokirjat esim) ja vitriiniosiin ilmavasti ja värijärjestykseen sitten ne nätimmät eli kovakantiset romaanit jne.

Anna Vihervaarasta

Moi ihana! <3

Mä olin varma, että teidän vitriinihylly on Boknäsin! Oon siis katsellut sun kuvia sillä silmällä.;)

Boknäs olisi ihana, mutta sen hinta ei. Onko teillä siis joku Ikean Billy-versio? Vai joku muu?

Ja mitä teidän blogille on tapahtunut??? :(

 

Noora K. (Ei varmistettu)

Meillä on tätä kaksi vierekkäin ja ylhäällä sellainen yhdistävä osanen, jolla yläreuna menee kiinni: http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/S19028754/

Ei tietty saa yhtä erikokoisina kuin Boknäsiä, mutta jotain valinnanvaraa kuitenkin. :)

Oltiin jo aikaa sitten päätetty, että blogi loppuu kun palataan töihin, ei ole enää aikaa. Sanottiin webhotelli irti kanssa, joten ovet menivät siksi kiinni vuodenvaihteessa. Ei sitä kuitenkaan viitsi sitten maksaa niitä ylläpitokuluja, kun ei ole koko harrastustakaan enää. :)

Anna Vihervaarasta

Kiitos ihana! <3

Voihan blogi! Sun eka blogi oli ensimmäinen, jota aloin seurata kauan ennen omaa blogia. Odotin aina kuin kuuta nousevaa seuraavaa postausta, ne piti mut järjissäni, kun olin töissä siinä kreisissä sisustuslehdessä ammoin. Mut kaikkea aikansa, onneksi on Insta!

Emmio (Ei varmistettu)

Meillä on jo kymmenettä vuotta IKEAn Billy valkoisella lasivitriiniovella (taitaa nykyään kulkea nimellä Oxberg, niitä saa myös versiona, jossa yläosa on lasia ja alaosa valkoinen paneeli, jos ei osaa päättää avoimen ja suljetun välillä ;-). Edullinen ja pysynyt hyvässä kunnossa. Vetimet ovat vuosien aikana vaihtuneet, tällä hetkellä käytössä on vaaleat nahkaiset lenkit. Meillä myös kirjoja on paljon, vaikka niitä aina välillä karsitaan reilustikin, ja hyllyt on koottu yhdelle pitkälle seinälle riviksi (4 x 80cm). Vaikutelma on yllättävän keveä ja ilmava ja samalla vähän tuollainen kiinteän hyllyn oloinen ihan massansa puolesta (semmoinen kun oli aikoinaan haaveissa, mutta raha). Mä myös halusin ehdottomasti ovet suojaamaan kirjoja pölyltä ja hyllyjen yläreunaan on asennettu valaisimet (myös IKEAa...). Yhdessä vaiheessa niiden sijaan oli sellaiset kaapin sisälle kiinnitettävät led listat, mutta itse tykkään noista kaapin päälle laitettavista enemmän.

Anna Vihervaarasta

Billyjä oonkin miettinyt monessa muodossa, ne on kivan näköisiä ja superedullisia! Olisi hyvä mun budjetille, koska himoitsen vaikka mitä designesineitä. :P

 

Kiitos vinkeistä ja ihanaa iltaa!

EvaDoo (Ei varmistettu)

Isälläni on vitriini ja sinne silti tulee pölyä sisään joten niissä on eroja. Meillä on joku ikean avoin dvd-hylly jossa on kirjoja hehe. Tykkään 1 kuvasta, näyttää kotoisalta. Jos on tiukka budjetti niin suosittelisin hakemaan kierrätyskeskuksesta Lundiaa, retroa kestävää ja hei voi maalata valkoiseksi. :)

Anna Vihervaarasta

Hyvä tietää! Kierrätys-Lundia olisi varmasti kyllä hyvä vaihtoehto. Uutena ne ovat hirveissä hinnoissa!

Emilia M

Jos sulla suinkin on varaa, niin ehdottaisin seuraavaa: rakennuta yhdelle seinälle siihen räätälöity seinän kokoinen hylly. Tämän voi ehkä itsekin rakentaa Lundiasta, jota nykyään saa jo tosi tyylikkäänä. Kirjat tekevät kodista kodikkaan ja kirjaton koti on minusta aina jotenkin ankea. Yhdelle seinällä koottuna ratkaisu voi myös olla visuaalisesti kiva, silloin muille seinille voi jättää enemmän tyhjää tilaa ja ilmavuutta.

Anna Vihervaarasta

Joo, se olisi ihana! Budjetti vaan hirvittää, koska "tarvitsen" uuteen kotiin muutakin. 

Alan kyllä päätyä pitämään kirjat esillä, yleinen mielipide (ja omakin) on selvästi sen puolella.:D

Emilia M

Ite varmaan tekisin pienen budjetin kanssa niin, että sit vain sinnittelisin ilman siihen asti, että saisin tarvittavat rahat säästettyä. Kirjahyllyssä kannattaa myös muistaa se, että ostaa tosiaan kirjoille tarkoitetun kokopuisen hyllyn - erilaiset lastulevyiset "sisustushyllyt" alkavat ajan myötä retkottamaan, koska eivät kestä kirjojen painoa. Aito puuhylly taas vanhenee tyylikkäästi. 

Hanna K
Sunday Blondie

Kirjat esille, ehdottomasti! Kirjat ovat mielettömän kaunis sisustuselementti, ne tuovat tunnelmaa ja toimivat myös hyvänä keskustelunavaajana :--) Itse rakastan kirjoja etenkin niiden hygge-fiiliksen vuoksi. Muhun iskivät eniten toka ja tokavika kuva: itse en haluaisi sulkea kirjoja ovien taakse!

Anna Vihervaarasta

Alan tulla samaan tulokseen.:) Kiitos kommentista, ihana! <3

raijairina

Ihania! Kirjahyllyt luo kieltämättä kodikkuutta (niin pitkään, kun ne pysyy säädyllisen näköisenä, eikä kirjat ole vinoissa läjissä niinkuin meillä ajoittain :D). Kirjahylly on muuten myös tosi kätevä keino akustoida huonetta ja vaimentaa asunnon kaikua. Iso kirjahylly myös äänieristää, jos tuntuu, että joku kodin seinistä on ihan pahvia. :) Lasioviset hyllyköt puolestaan voi vaan lisätä kaikua, koska niissä on niin kova pinta. Tällainen vinkkivitonen siis, jos sulla kaikuu kotona paljon ja tykkäät pehmeämmästä akustiikasta. :)

Anna Vihervaarasta

Hei tosi hyvä pointti tuo akustiikka! En ollut ajatellut asiaa tuolta kannalta ollenkaan. 

Pitää kuulostella sitten, kun pääsen muuttamaan. 

Ihanaa iltaa!

MariaSu
Femme Factale

Käytiin ihan samaa kirjahyllykamppailua kun muutettiin perheen kanssa uuteen asuntoon. Kirjat piti saada näkyville, muttei lasten ulottuville ;) Keksittiin laittaa seinästä seinään kulkeva lankku katonrajaan kirjahyllyksi. Kiinni kestävillä kulmaraudoilla. Yksi ikean kirjahyllinen mahtui hyvin yhden lankun päälle ja kulmaraudat ihmeen kaupalla pitävät hyllyn hyvin paikallaan. Lisäksi se on itsessään kuin taideteos. Suosittelen kokeilemaan! :) Muuten noista sun vaihtiksista pidin eniten kolmosesta <3

Anna Vihervaarasta

Lankku kuulostaa tosi kivalta ratkaisulta! Kiitos vinkistä! <3

Livia (Ei varmistettu)

tsekkaas Ikean Svalnäs, siinä on huippuratkaisu minibudjetille. Ollaan itse tekemässä massivista kotiremppaa par´aikaa ja lapsen huoneeseen on tulossa tota mallia pikkusen eri kompolla, kun linkissä, mutta tossa on kyllä tyyliä ja edukas hinta: http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/S99184439/

Anna Vihervaarasta

Kivalta näyttää, kiitos! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ekan kuvan kaltaisen kokonaisuuden perään voisi käydä kyselemässä ihan rautakaupassa... Sieltä voisi löytyä edullisesti joko sellainen pystykiskoihin kiinnitettävä ratkaisu tai sitten ihan lankkua ja seinäkiinnikkeitä/kulmarautoja. Itsekään en kyllä osaisi nikkaroida tällaista yksin seinään kiinni, mutta jos lähipiiristä vain löytyy joku taitavampi (joka mielellään vielä omistaa porakoneen, jos itsellä ei ole), niin ei ole varmaan vaikea tai aikaavievä homma. :)

Susanna Vento on ilmeisesti yhteistyössä Lundian kanssa tehnyt myös tosi hienon oviaukon kiertävän kirjahyllyn, siitä löytyy Googlen kuvahaulla kuvia. :) Lundia on uutena tosi hintavaa, mutta niitä taitaa olla tosi paljon liikkeellä käytettynäkin. Valtaosa meidän kirjoista on piilossa matalassa Lundiassa, itse rakenneltiin siihen ovet. Vähän harmittaa piilotella niitä, mutta ko. huoneessa on kaikenlaista sälää muutenkin, avoin hylly olisi vaan ollut liian levoton...

Pax
Liikehdintää

Jos budjetti sattuisikin antamaan myöten, kehotan tutustumaan myös Juvin kirjakaappielementteihin. Ne tehdään puuvalmiina, joten niihin saa valita itse vetimet ja maalauttaa haluamansa väriseksi (kuvissa esim. ihana vaaleanharmaa). Ensivaikutelma voi olla aika maalaisromanttinen, mutta kyllä noista saa pelkistetymmänkin mallin: http://www.juvi.fi/kirjakaappielementit.html

Kotimaista täyspuuta, kyllä kelpaa!

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.