Kirjanpitäjän juttusilla

Kaupallinen yhteistyö: Holvi & Laskit

Anna_Holvi_01.jpg

Kun opiskelin ammattikorkeakoulussa, kävin pakollisen kirjanpitokurssin. Muistan hämärästi, että sillä puhuttiin jotain krediteistä ja debiteistä. Pääsin rimaa hipoen läpi.

Oli aika selvää, että nyt yrittäjänä minun ei kannata edes kuvitella ryhtyväni tekemään kirjanpitoa itse. Oikeastaan varmaan aika harvan yrittäjän kannattaa. Pienellä toiminimellä on oikeus yhdenkertaiseen kirjanpitoon, ja sen voi halutessaan tehdä itse. Minä en moista harkinnutkaan. Kuulostaa aikaavievältä ja melkoisen riskialttiilta. Enhän edes tiennyt, mitä yhdenkertainen kirjanpito tarkoittaa.

Kerroin edellisessä postauksessa yhteistyöstäni Holvin kanssa. Holvi tekee yhteistyötä eri kirjanpitoyritysten kanssa, joista yksi on Laskit. Kirjanpitäjäni on nimeltään Mari Harju, ja voin kertoa, että on rauhoittavaa, kun on joku, jolle soitella kaikenlaisista kummallisista vero- ja kuittiasioista.

Viimeksi pari iltaa sitten sain Marilta meiliä: hän kertoi, että alv- ja ennakkoperintärekisteröintini näkyvät nyt, joten laskuni lähtevät eteenpäin. Minun rekisteröintieni seuraaminen ei mitenkään kuulu hänen velvollisuuksiinsa, mutta hyvä kirjanpitäjä voi siis auttaa sekoilevaa ensiyrittäjää vaikka missä. Ihana Mari! Kysyinkin Marilta, että mikä kirjanpitäjän velvollisuuksiin kuuluu? (Psst. Postauksen lopussa on teille jälleen alekoodi).

Mitä kirjanpitäjä tekee?

Kirjanpitäjä kokoaa asiakkaan kirjanpitoon liittyvän materiaalin, vie sen kirjanpito-ohjelmaan, laskee alvit, laskee tuloksen, arvioi, mitkä kuitit liittyvät liiketoimintaan ja mitkä siis saa vähentää veroissa kuluina (toisin sanoen, mitkä verottaja tulee hyväksymään). Kirjanpitäjä tekee myös lakisääteisen tilinpäätöksen.

No mikä se tilinpäätös sitten on?

Tilinpäätös päättää tilikauden. Siinä katsotaan monelta kantilta, miten päättynyt tilikausi on mennyt, mikä tulos on ollut ja mitä veroja pitää maksaa. Tilinpäätöksen pakollinen muoto riippuu yritysmuodosta. Yhdenkertaista kirjanpitoa tekevän toiminimen ei tarvitse laatia tuloslaskelmaa, mutta se tarvitaan kuitenkin veroilmoituksen tekoon. Tilinpäätös siis palvelee veroilmoitusta. Tilinpäätöksen tase kertoo rahoittajalle, onko yrityksen taloudellinen tilanne vakaa eli onko omaisuutta enemmän kuin velkoja.

Jaa, entäs mikä on tilikausi? Onko väliä, onko se kalenterivuosi vai jotain muuta, kysyy lokakuussa yrityksen perustanut tuore yrittäjä?

Tilikausi määrittää tuloverokauden. Toiminimi voi ottaa murretun tilikauden eli silloin tilikausi ei seuraa kalenterivuotta. Voit valita tilikauden, joka loppuu 31.12.2018. Silloin verotettaviin tuloihisi lasketaan mukaan sekä palkkatulot että yrityksesi tulos vuodelta 2018. Jos tilikautesi loppuu vasta 31.12.2019, palkat ovat verotettavaa tuloa vuoden 2018 osalta ja yrityksesi tulos ajalta 1.10.2018-31.12.2019 on verovuoden 2019 tuloa.

Mikä on yhden- ja kahdenkertaisen kirjanpidon ero?

Yhdenkertainen kirjanpito tarkoittaa, että ei ole tasetta.

Hmm, kerrotko vielä, mikä se tase onkaan?

Kun tuloslaskelma kertoo yrityksen tilikauden tuloksen, tase kertoo menneisyydestä. Jos esimerkiksi tämä tilikausi on ollut voitollinen, mutta menneisyydessä on isot tappiot, se näkyy taseessa. Siinä näkyvät sellaiset kulut, kuten investoinnit ja lainat, jotka pitää jaksottaa usealle tilikaudelle. Se kertoo siis tarkemmin siitä, miten yrityksellä menee.

Selvä kuin pläkki. Omista kuluistani suurimmat ovat tähän mennessä olleet kameran uusi objektiivi ja puhelin. Miksi niistä pitää ottaa kuitit talteen?

Yrityksen tulovero lasketaan tuloksesta: tulot miinus menot. Eli yritys saa vähentää kulunsa verotuksessa. Objektiivi ja puhelin ovat kuluja. Ilman kuittia ei saa vähentää, eikä myöskään alv-vähennystä voi saada kuitittomasta kulusta.

Mitä kaikkea kirjanpitäjä siis tarvitsee voidakseen tehdä kirjanpidon? Varmaan jotain muutakin kuittien lisäksi?

Kirjanpitäjä tarvitsee tiliotteen. Se on kirjanpidon perusta. Sen lisäksi tarvitsemme myyntilaskut, ostolaskut, ostokuitit. Joskus tarvitsemme myös yrittäjän selvityksen, miten kulu liittyy yrityksen toimintaan.

Jos nostat toiminimeltä rahaa itsellesi, se on yksityisotto. Se ei näy toiminimen tuloslaskelmalla, vaan taseessa.

Miksi Holvi helpottaa kirjanpitäjän työtä?

Holvissa voi antaa kirjanpitäjälle assistenttiluvituksen yrityksen tiliin. Kirjanpitäjä saa sieltä kuitit ja tilitapahtumat. Ei siis tarvitse odottaa, että asiakas pahimmassa tapauksessa lähettää kuitit postitse. Holvista näkee helposti, mikä yrityksen tila on. Jos tuloluokassa on vähemmän kuin menoluokassa, yrityksellä ei mene hyvin. Myös yrittäjä hahmottaa sieltä tilanteen. Olemme samalla aallolla, jos joudun soittamaan hänelle ja kertomaan, että nyt teet valtavasti tappiota.

Mitä kirjanpitäjältä voi kysyä?

Mitä vain! Kaikissa veroasioissa kannattaa olla meihin yhteydessä, vaikka kyseessä olisi henkilökohtainen verotus. Henkilökohtaisia asioita ei kannata pimittää kirjanpitäjältä, sillä yllättävän moni asia vaikuttaa verotukseen. Yksi asia, josta naisten kannattaa soittaa kirjanpitäjälle ennen kuin äidille, on raskaus. Siihen liittyy YEL eli yrittäjän eläkevakuutusmaksu, jonka summa näkyy suoraan äitiyspäivärahassa. Myös yrityksen lainojen maksuaikataulu pitää miettiä äitiysloman ajalle.

Mistä itse olen soittanut Marille:

– Kaikki yllämainitut kysymykset.

– Öö, mitä veroja mun kuuluu maksaa? (Vastaus seuraavassa osassa)

Miten ne maksetaan? (Vastaus seuraavassa osassa)

– Mitäs, kun ilmoittauduin alv- ja ennakkoperintärekisteriin liian myöhään, ja laskut tulivat bumerangina takaisin?

– En nyt yhtään tajua: mistä saan vähentää sen kameran objektiivin alvin ja saanko vähentää koko objektiivin myös? (Vastaus seuraavassa osassa)

– Saanko vähentää työhuoneen vaikka teen töitä kotoa?

– Mitäs, kun sain starttirahaa varten nollaverokortin vaikka olen tienannut melkoisesti palkkaa tänä vuonna?

– Voinko maksaa kameran yksityistililtäni, kun yrityksen tilillä ei vielä ole rahaa (koska ne laskut ja alvit)? (Vastaus seuraavassa osassa)

Haluaisitko kokeilla Holvia? Koodilla ANNAVIHERVAARASTA saat käyttöösi Holvi Grower- tai Complete-tilin ilmaiseksi kuudeksi kuukaudeksi. Koodi on voimassa 30.12.2018 asti.

Kuva: Satu Nyström

Kommentit (5)
  1. Tyttäreni valmistuu pian täällä Helsingissä ja on miettinyt mahdollisuutta aloittaa yrittäjänä valmistumisen jälkeen. Hän on juuri pohdiskellut sitä tekisikö kirjanpidon itse vaiko ulkoistaisiko sen. Hyvä muistutus, että kaikkien menojen kuitit on hyvä säilyttää jotta niistä voi pyytä sitten alv-vähennystä. https://www.tilexman.fi/tilitoimiston-palvelut/kirjanpito

  2. Varmasti yrittäjältä aikaavievää jos tekee kirjanpidon itse. KIva kun tässä on kerrottu selkeästi asiat. Itse olen miettinyt kirjanpitäjän töitä. https://www.tilikeinanen.fi/palvelut

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *