Kirjasuositus: Big Magic

 

Eat, Pray, Love oli ihana. Kuka nyt ei tykkäisi naisesta, joka laittaa elämänsä risaiseksi ja lähtee kiertämään maailmaa?

Oikeasti aika moni, Elizabeth Gilbert kirjoittaa uudessa kirjassaan Big Magic: Uskalla elää luovasti (Gummerus, 2016). Koska Eat, Pray, Loven luki 12 miljoonaa ihmistä (minäkin, sinäkin?):

”Tunteiden kirjo vaihteli äärimmäisestä vihasta sokeaan palvontaan. Sain kirjeitä, joissa sanottiin: Halveksin kaikkea mitä edustat ja kirjeitä joissa sanottiin: Kirjasi on raamattuni.

Ajattele, jos olisin yrittänyt määritellä itseni noiden reaktioiden pohjalta.”

Tietenkään Gilbert ei yrittänyt. Hän kirjoittaa, ettei usko työnsä seurauksilla olevan paljonkaan tekemistä hänen kanssaan. Hänen vastuullaan on teoksen tuottaminen. Hänen tehtävänsä on kirjoittaa.

Ja siitä Big Magic kertoo. Ei kirjoittamisesta, vaan luovasta elämästä. Siitä, miten sitä onnistuu ja uskaltaa elää.

”(Kun puhun luovasta elämästä) puhun elämästä, jota ohjaa pikemminkin uteliaisuus kuin pelko.” 

Gilbert sanoo, että ”luova elämä on rohkeiden ihmisten tie. Ja me kaikki tiedämme, että rohkeuden pettäessä luovuuskin pettää. Me kaikki tiedämme sen, että pelko on lohduton hautausmaa, missä unelmamme käpristyvät ja kuivuvat kuuman auringon alla.”

Pelätä voi hänen mukaansa lukemattomia asioita: sitä ettei ole lahjoja, että tulee torjutuksi, että sinulle nauretaan, joku toinen on tehnyt saman paremmin, että joku varastaa ideasi, että olet jo tehnyt parhaat teoksesi, että olet liian vanha, että olet liian nuori...

”Nyt varmaankin luulet, että aion kehottaa sinua ryhtymään pelottomaksi, jotta voisit elää luovempaa elämää. Mutta en aio tehdä niin, koska en usko siihen. Luovuus on kyllä rohkeiden tie, mutta se ei ole pelottomien tie, ja tuo ero on tärkeä huomata. 

Rohkeus tarkoittaa sitä, että tekee jotain pelottavaa.

Eat, Pray, Love oli ihana. 

Big Macig on ihana.

Suosittelen sitä ihan kaikille, jotka haluavat elää rohkeampaa, luovempaa ja uteliaampaa elämää. Ihan kaikille.

 

Lue lisää:

Kirjasuositus: Ikigai

Villi vaellus

Rakkautta, kutsuja ja kukkahaalari

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Kommentit

MarikaJohannaP
Hey girl

Mä menen kirjakauppaan tänään, ja tämä lähtee varmasti mukaan. Kiitos vinkistä!

Anna Vihervaarasta

Jee, toivottavasti tykkäät!

ElizabethRinne

Kiitos kirjavinkistä, lähti juuri kirjastoon varaukseen! :)

http://www.fashionpoetry.eu

saarah
visual diary

TAHTOO!

Anna Vihervaarasta

Mä voin tuoda sen mukanani Lissaboniin, jos ehdit lukea sen 5 päivässä?:)

Jemina
No Sex and the City

Itse halusin todella paljon pitää lukemastani tämän kirjan kohdalla. Tykkäsin joitakin luovuutta ja luovaa työtä koskevista pohdinnoista, mutta usein kirja lehahti omaan makuuni ihan liian häröille poluille: selitykset ideoiden leijailemisesta ja siitä, miten ne voivat siirtyä ihmisestä toiseen ja kadota jos niihin ei tartu kyllin pikaisesti... Eih. En yksinkertaisesti pystynyt jatkamaan kirjan parissa loppuun saakka. Luovuuspohdintoihin taidan itse valita vastakin Julia Cameronin, jossa on paljon samaa kuin Gilbertissä, mutta jolta tämä taso on ainakin omien lukukokemusteni perusteella puuttunut.

Gilbertin avioliittoaan ja avioliittoinstituutiota ruotivasta Committed-kirjasta sen sijaan tykkäsin tosi paljon, ja sitä voin suositella oikein lämpimästi kaikille aiheesta kiinnostuneille!

Anna Vihervaarasta

Mä olen lukenut myös tällaisia arvosteluja kirjasta. Itse en ajattele esim. tuota ideoiden leijailua niin konkreettisesti. Enemmänkin niin, että jos saat idean, etkä tee sille mitään, niin joku muu ihan varmasti saa sen myöhemmin. Kun niinhän se menee. Tosin mä kyllä uskon universumiin ynnä muuhun sellaiseen.;)

Tuo Committed alkoi heti kiinnostaa! En ole edes kuullut siitä ennen. Tykkään mutenkin Gilbertin tavasta kirjoittaa, sehän on sellainen ihana amerikkalaisen helppolukuinen. 

Munkin hyllystä löytyy Tie luovuuteen, joka on totta kai ihan mahtava teos. Gilbert vain on ehkä vähän viihdyttävämpi?

Heli / Heli voyage (Ei varmistettu) http://www.heli.voyage

Mä en ole (vielä) lukenut tätä kirjaa, mutta suosittelen lämpimästi Gilbertin samaa aihetta jatkavaa podcastia Magic Lessons: https://www.elizabethgilbert.com/magic-lessons/

Anna Vihervaarasta

Heti meni kuunteluun, kiitos!

Emmio. (Ei varmistettu) http://linesidrew.emmiojala.eu

Kuuntelin hiljattain Marie Forleon Youtube kanavalta Gilbertin haastattelun, jossa puhuttiin juurikin tästä kirjasta. Olin jo lähes ostamaisillani teoksen, kunnes pari kirja-arvostelua, joissa kyseistä kirjaa kuvailtiin liian korkealentoiseksi (Jeminan kommentin tavoin), saivat minut muuttamaan mieleni. Nyt sitten sinun kehujesi jälkeen rupesin taas epäröimään...ah ja voi, on se hankalaa, kun ei osaa edes päättää, että mistä kirjasta sitä nyt kannattaisi ruveta inspiroitumaan!

Anna Vihervaarasta

Vastasin jo Jeminallekin, että itse en lukenut kirjaa ihan niin konkreettisesti. Gilberthän siis yhdessä vaiheessa puhuu ideoista kuin ne olisivat eläviä olentoja ja siirtyvät ihmisestä toiseen, jos niitä laiminlyö. Mä luin sen niin, että jos saat idean, etkä tee sille mitään, niin varmasti joku toinen saa saman idean ja toteuttaa sen. Ja sitten jäät nuolemaan näppejäsi. Kun niinhän se menee.:)

 

unepetitelife
une petite life

Jee kiitos taas kirjavinkistä! :) Järkyttävä varausjono vaan kirjastossa, taitaa muutama muukin olla kiinnostunut ko. opuksesta :D

Anna Vihervaarasta

Hih, no uskon! Mutta tätä ehkä kannattaa odottaa. :)

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.