Koska maailma on kaunis

Tove Jansson kirjoitti Taikatalvessa Tuu-tikin sanoiksi näin:

”Ajattelen juuri parhaillaan revontulia. Ei voi tietää ovatko ne olemassa vai näkyvätkö vain. Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi.” 

Rakastan Janssonissa juuri tätä. Hänen maailmansa on taianomainen. Se on kaunis. Se on ihmeellinen. Eikä sitä tarvitse ihan täysin ymmärtää.

Sillä sellainen maailma on, jos sen tahtoo nähdä niin. Se, miltä maailma näyttää ja elämä tuntuu, on kiinni siitä, kuka sitä katsoo. Jokaisen maailma on erilainen ja jokainen päättää itse, mitä siitä näkee ja millaisena sen haluaa kokea. Huomaako ulkona valkovuokkomatot (juu, viimeinen kirjoitus valkovuokoista tänä keväänä, lupaan) vai harmaan taivaan. Se, mitä näkee, riippuu siitä, minne katsoo. Mutta ennen kaikkea siitä, miten katsoo.

Ajatelkaa vaikka tätä sydäntä. Onko siinä tuhottu kyltti, pala jonkun luovuutta vai kenties rakkaudentunnustus? Se voi olla niitä kaikkia tai ei mitään niistä. Mutta se, miten siitä ajattelee, vaikuttaa siihen, miltä itsestä tuntuu.

Kuvaan paljon polkuja ja teitä. Niissä on jotain kiehtovaa ja toki ne myös liittyvät vahvasti tähän hetkeen, valintoihin ynnä muihin elämässäni juuri nyt tapahtuviin juttuihin. Ne symboloivat matkaa ja sitä, miten jokaisen mutkan takana voi odottaa vaikka mitä. Jännittävää, eikö? Vai pelottavaa? Sekin riippuu siitä, miten asiaa päättää tarkastella.

Olin yhtenä aamuna todella pahalla tuulella. Tiedättekö ne päivät, kun päätä särkee jo valmiiksi, on hirveä kiire ja kaikki tuntuu ihan tahmealta? Siihen kun lisää vielä jäätävän tihkusateen ja rikkinäisen sateenvarjon, olin bussiin päästessäni melkoisen kiukkuinen. Joskus olisin ehkä jatkanut samalla tuulella iltaan asti, mutta sinä päivänä en tahtonut. Niinpä päätin tehdä asialle jotain.

Ensin valitsin Spotifysta rauhallisen soittolistan ja sitten luin Sara K:n uusimman postauksen. Luen Saran blogia muutenkin, mutta varsinkin silloin, kun maailma ei tunnu erityisen valoisalta. Saran kirjoitusten jälkeen se nimittäin aina tuntuu, jollei nyt kirkkaan aurinkoiselta, niin ainakin pilvien raoista kurkistelee varovaisia säteitä.

Koska yksi asia johtaa aina toiseen ja omituisesti löydämme usein sen, mitä etsimme, seuraava osoitteeni oli Mili Kaikkosen blogi. Tiedättekö te Milin? Hän on intuitiivinen näkijä, omien sanojensa mukaan peili, jonka tehtävänä on auttaa ihmisiä saamaan yhteys omaan viisauteensa. Milin blogista löysin jotain juuri siihen hetkeen sopivaa:

”Elämä kaikessa valoisuudessaan menee suunnilleen niin, että kun annamme itsellemme ja maailmalle luvan nähdä totuuden, kaikki sen piilottelemiseen mennyt energia vapautuu.”

Ja juuri niin se on. Kaikki väkinäisyys, tahmeus ja ankeus katoaa, kun lakkaa yrittämästä taivuttaa maailmaa omaan tahtoonsa ja hyväksyy sen, missä on oikeasti ja heittäytyy mukaan virtaan. Silloin voi kellua mukavasti aalloilla eikä tarvitse koko ajan taistella pärskeitä vastaan. 

Maailmaansa voi muokata. On vain valittava se, mitä korostaa, mihin kiinnittää huomioita, mille antaa sijaa ajatuksissaan. Sillä siitä, mitä ajatuksissaan hellii, tulee totuus. Jos ajattelee maailman olevan harmaa, siltä se myös tuntuu. Jos taas huomaa sen sijaan kaiken sen värin ja ilon, puiden välistä siivilöityvän valon (harmaana ja kylmänä kevätiltana), tulee maailmasta kaunis ja taianomainen. Me päätämme.

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu) http://haaveenahyvakuva.blogspot.fi/

Niin viisaita sanoja sinulta jälleen. Kiinnostuin tuosta Karjalaisen kirjasta todella, pitää etsiä käsiin. Ihailen myös Tove Jansonin elämää ja tuotiksia. Ihanaa viikonloppua sinulle!

Anna Vihervaarasta

Kiitos Katinka. <3 Juuri aloitin tuon Toven elämänkerran. Tykkään hirveästi hänen maailmastaan, siinä on niin paljon ihanaa viisautta ja kauneutta. Suloista viikonloppua!

Jeba
Tuuliajolla

Mä olen ite miettinyt lähipäivinä aika samoja juttuja. On hassua, miten ajattelen päässäni näitä juttuja mutten niistä kuitenkaan sen koommin kirjoita. Sitten kun sulta tulee postaus, se on kuin suoraan mielestäni. :)

Kiitos blogistasi. ♡

Anna Vihervaarasta

Mustakin se on jännää. Mutta musta tuntuukin usein, että kun ajattelee jotain tiettyä juttua, siihen äkkiä törmää muuallakin. Tiedätkö? Rumi on sanonut: ”What you seek is seeking you.” Siinä tuntuu olevan melkoisesti totuutta.

Kiitos sinulle, kun luet ja kommentoit. Ihana olet. <3

Tiia / Black + White = Grey (Ei varmistettu) http://blackpluswhiteisgrey.casablogit.fi

Taas kirjoitit niin ihanasti ja osuvasti &lt;3.

Anna Vihervaarasta

Kiitos Tiia! Tällaiset kommentit ovat yksi niistä jutuista, jotka tekevät päivistäni suloisia. 

Ihanaa sunnuntaita! <3

anunpuutarha (Ei varmistettu) http://anunpuutarha.blogspot.fi

Niin, moni asia on asenteesta kiinni!
Ja luonnosta löytyy nyt niin paljon kaunista katseltavaa:)

Anna Vihervaarasta

Totta! Luonto on ihan maaginen. Ja nyt on niin mielettömän kaunista, voisin kuvata vain koko ajan.

Aurinkoa sunnuntaihin!:)

Sini, jotain sinistä (Ei varmistettu) http://jotainsinista.blogspot.fi

Hei Anna, hyvä kirjoitus jälleen kerran! Sitä samaa, mitä itsekin ajattelen ja kaipaan. Ja vaikka täällä onkin yllättäen kaikki epävarmaa (tai ainakin siltä tuntuu), en ihan vielä ole saanut sen keskellä täydellistä levollisuutta :) Tarvitsen ehdottomasti enemmän Tove Janssonin maailmaa. Voisin sukeltaa sinne. Paikkaan, jossa epävarmuus on levollista ja arki taianomaista sekä ihmeellistä. Hyvä tavoite!

Tai sitten tarvitsisin intuitiivista näkijää ;) Ihanaa viikkoa sulle! Levollista ja rauhaisaa.

Anna Vihervaarasta

Kiitos Siniseni. <3

En mäkään kovin levollinen ole, koko aikaa ainakaan. Mutta yritän, edes välillä.;)

Maailman paras rauhoittaja on luonto. Varsinkin nyt, kun siellä on niin hurmaavan kaunista. Maailma on välillä melko ihmeellinen.

Muumikirjatkin on aika ihania. Niissä on hauskaa viisautta, ihan aikuisellekin. 

Toivottavasti sun epävarmat asiat vievät jonnekin suloiseen ja levolliseen tilaan. Tiedäthän, että epävarmuusalue on se paikka, jossa taiat tapahtuu. Ja Miliä suosittelen kyllä ihan kaikille, ollaan puhuttu tästä varmaan aiemminkin.;)

Suloa viikkoon, sinä ihana.

 

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.