Kuinka yrittäjäksi tullaan?

EAFBC3AD-B053-42E7-A1C6-14FF865F5CB2.jpg

Kun ihminen on ollut koko tähän astisen ikänsä palkkatöissä, yrittäjyys herättää kysymyksen jos toisenkin.

Mistä saan rahaa? Missä mun työkaverit? Miten omaa osaamista myydään? Mikä ihmeen henkilöbrändi? Miten laskuja lähetetään? Mihin kirjanpitäjää tarvitaan? Mikä yel ja alv? Onko yrittäjällä työttömyysturvaa?

Nämä ovat asioita, jotka juuri nyt pyörivät mieleni päällä ja joista aion jatkossa kirjoittaa.

Nyt ensimmäisenä yrittäjyysviikkona tilanne on se, että työkeikkoja on sovittu jo jonkin verran, ja yrityksen perustin viimein eilen! 

Päätin jo ajat sitten perustaa toiminimen, sillä haluan laskuttaa asiakkaitani. Tämä pääasiassa sen takia, että se on helpompaa ja huhujen mukaan erityisesti pienemmät yritykset saattavat suhtautua verokortilla toimimiseen hieman karsaasti. Kun minulla on oma yritys, voin saada myös verohyötyjä, mutta niihin palaan myöhemmin. Toiminimi perustetaan täällä, ja se maksaa 75 euroa, jos yritys ilmoitetaan kaupparekisteriin. Perustaminen on tosi helppo ja nopea juttu. 

Lykkäsin yrityksen perustamista näin kauan siksi, että minun piti ensin hakea starttirahaa. Starttiraha on tuki, jota uusi yrittäjä voi hakea. Se myönnetään aluksi kuudeksi kuukaudeksi, ja sitä saa noin 700 euroa kuussa, miinus verot. Starttirahaa ei saa, jos toimii verokortilla. Sitä ei myöskään saa, jos yritys on jo olemassa. Siksi yritystä ei kannata perustaa ennen kuin päätös starttirahasta on tullut. 

Entä se starttirahan hakeminen sitten? Ei mikään ihan nopea juttu. Itse hakemus on todella lyhyt, ja sen täyttää viidessä minuutissa. Siihen on kuitenkin liitettävä kaksi dokumenttia: liiketoimintasuunnitelma ja talouslaskelmat. Voi pojat. Niissä olikin sitten vähän enemmän hommaa.

Aloitin projektin käymällä ilmaisessa yritysneuvonnassa NewCo Helsingissä. Yksi starttirahan myöntämisen edellytys on, että yrittäjä ymmärtää yritystoiminnasta jotain. Siinä yritysneuvonta auttaa. NewCosta saa apua myös liiketoimintasuunnitelman ja talouslaskelmien tekemiseen. Suosittelen käymään, jos harkitset yrityksen perustamista.

Liiketoimintasuunnitelmaan pitää kiteyttää yritysidea monelta kannalta. Siihen kuuluu tuotteiden ideointi ja SWOT-analyysi. Suunnitelmaan löytyy pohja täältä, ja sen pituus on rapiat 15 sivua. Siihen siis kannattaa varata jonkin verran aikaa, itse täytin sitä kolme iltaa.

Lisäksi on tehtävä talouslaskelmat, jotka täytetään samassa paikassa. Niitä ovat kannattavuus- ja investointilaskelma. Ensimmäinen tarkoittaa suunnitelmaa siitä, kuinka paljon rahaa yrityksesi tuottaa ja kuinka paljon menoja sillä on. Viivan alle pitäisi jäädä vähintäänkin nollatulos tai starttirahaa tuskin heruu. 

Investointilaskelma tarkoittaa sitä rahasummaa, jolla elät muutaman kuukauden ennen kuin yrityksesi alkaa tuottaa. Starttirahaa ei lasketa mukaan. Jotta voisit saada starttirahan, sinulla pitää siis olla rahoitus. Se voi olla lainaa, sijoittaja tai säästöjä. Itse säästin kymppitonnin yritystoiminnan aloittamista varten. 

Pelkkä ilmoitus ”mulla on kymppitonni säästössä” ei kuitenkaan yleensä riitä. Minulta pyydettiin ruutukaappaukset tilini saldosta ennen kuin starttiraha myönnettiin. Raha on siis oikeasti oltava olemassa.

Myönteinen starttirahapäätös saapui pari viikkoa sitten, ja silloin mielessäni heräsi kysymys: Hmm, mitä jos yrittäjä jää työttömäksi? Eli mitä, jos minulta ei tilatakaan tarpeeksi juttuja. Saanko ansiosidonnaista? Soitto TE-toimistoon ja tyly vastaus: et. 

Tuleva yrittäjä tästä hieman hätääntyneenä: Enkö siis saa mitään tukea, joudunko katuojaan? 

No ei se onneksi ihan niin mene. Jos kuuluu työttömyyskassaan (kuulun, vaikken tiedä, kuulunko oikeaan kassaan, tämäkin pitäisi selvittää), ansiosidonnaista saa, jos lakkauttaa yrityksen. Sitten varmaan on vielä se kolmen kuukauden karenssi vai onkohan? Näin pitkälle en halunnut ajatella, mutta yrittäjä ei ilmeisesti joudu ojaan, jos yritys ei tuotakaan. 

Vasta soitettuani TE-toimistoon tajusin myös, että yrittäjäksi olisi voinut alkaa myös huomattavasti pienemmällä riskillä. Kaverini on ryhtymässä yrittäjäksi, mutta hän ei perusta toiminimeä eikä hae starttirahaa. Sen sijaan hän on ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi ja tulee saamaan kolmen kuukauden kuluttua soviteltua ansiosidonnaista. Sen ohessa voi siis tehdä jonkin verran töitä ja päästä kunnon tuloihin tavallaan aika paljon helpommin kuin tällä minun mallillani. 

Itse olen kuitenkin enemmän kaikki tai ei mitään -tyyppi, joten sillat on poltettu ja olen nyt itseni ja säästöjeni varassa. Luotan kuitenkin, että ne kantavat. Näin joudun myös pistämään itseni ihan eri tavalla likoon ja tekemään todella töitä, jotta saisin järkevät tulot. 

Uskon kuitenkin, että se juuri on resepti unelmien totettamiseen: usko täysillä, tee täysillä, pistä itsesi likoon

TÄYSILLÄ.

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Kommentit (2)
  1. Hei Anna the Entrepreneurial Bosslady,

    Tämä ja pari viimeisintä tekstiäsi yrittäyydestäsi ovat tosi inspiroivia. Olet aikamoinen päällikkö, ja sinulta löytyy aivan varmasti rautaista ammattitaitoa selättää mikä tahansa yrittäjän ongelma. Odotan mielenkiinnolla juttua siitä, kuinka brändäät itseäsi 🙂 Suhtaudun aika nihkeästi markkinoinnin kieleen, koska sitä tuli analysoitua ja purettua kielitieteen opinnoissani ihan tarpeeksi. Sitä on kiva analysoida, mutta ei käyttää itse 😀 Pääni verisuonet pullistelevat, kun pitäisi alkaa latomaan kaikenlaisia superlatiiveja itsestäni ja pistää positive spin joka juttuun… 😀

    1. Kiitos Herra J! 🙂 Brändäys on tosi kiinnostava aihe, mutta niin tunnistan noi sun ajatukset. Tein aiheesta opinnäytetyön nyt, kun opiskelin journalismin yamkin. Eli juttua on tulossa!

      Kivaa päivää!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *