Kun sinulla on 36 vuotta hyvä iho - ja sitten ei enää ole.

Sain elää elämäni ensimmäiset 36 vuotta lähes ongelmattoman ihon kanssa. Ehkä joku yksittäinen finni joskus, pakkasessa punoittavat posket ja vähän pintakuivuutta talvella. Se siitä. Tiedän, olen onnekas paskiainen. 

Paitsi, että nyt en enää ole. 

Ihoni alkoi oireilla viime vuoden lopulla. Ensin leukaan tuli yksi finni. Ajattelin, jaahas, se aika kuusta. Sitten sen tilalle tuli toinen. Ja viereen kolmas. Neljäs. Pian koko suunympärykseni oli täynnä isompia ja pienempiä näppyjä. Aina, kun yhdestä päästiin, tilalle tuli uusi ja sen kaveri myös. 

Ihmiselle, joka on tottunut käyttämään meikkivoidetta pääasiassa ihoa suojatakseen, asia voi aiheuttaa pienen kriisin. Ja kyllä, iho-ongelmani ovat hyvin pientä oikeisiin iho-ongelmiin verrattuna. Minulla on edelleenkin ihan ok iho, ei ole aknea tai atooppista ihoa. Mutta jos ennen hyvään ihoon ilmestyy yhtäkkiä kymmenen finniä, jotka eivät lähde pois, jossain kyllä mättää.

Uskon vahvasti mielen ja kehon yhteyteen ja ajattelen, että kehomme kertoo usein, jos henkisellä puolella on jotain pielessä. Vastaavasti huono fiilis voi omalla kohdallani johtua joskus puhtaasti siitä, että olen syönyt liian vähän, liian huonosti tai olen vain liikkunut liikaa ja levännyt liian vähän. Liikaa jotakin, on yleensä avain monen ongelman takana.

Mutta liikaa mitä?

 

Olen tehnyt tässä kuvassa kaikkeni peittääkseni finnit. Ja joo, ei tilanne näytä ehkä kauhean pahalta. Mutta minun iholleni se on poikkeuksellinen. 

 

Nyt kun aloin selvittämään ihoni ongelmia, lähdin ensin liikkeelle konkreettisista asioista. Voisiko kyseessä olla ruokavalio? En usko. Syön perusterveellisesti. Käytän kyllä sokeria, mutten erityisesti välitä siitä. Eli en juuri ikinä syö sitä isoja määriä kerralla, koska ei vain kiinnosta (mutta antakaas käsiini sipsipussi, niin huonosti käy). Silti olen kaikkien tapojeni vastaisesti harkinnut sokerilakkoa, jos ihoni ei ala parantua. Harkintaa pidemmälle en ole vielä päässyt.

Sitten on talvi. Kova pakkanen on hyvin rankka asia iholle. Mutta kun ongelmani alkoivat ennen pakkasia. Pakkanen on luultavasti pahentanut asiaa, mutta en usko sen olevan syy ongelmien takana. 

Yksi mahdollisuus on kosmetiikan liikakäyttö. Testaan kauneustoimittajan työni puolesta valtavat määrät kosmetiikkaa. Vaihdan voiteitani ja seerumeitani jatkuvasti. Hyväkin iho saattaa ärtyä siitä. Joten ongelmien alettua heivasin hetkeksi kaiken ylimääräisen ja palasin perusasioiden ja taatusti iholleni sopivien tuotteiden äärelle. Ihonhoitorutiinini on tällä hetkellä seuraava: Mia Höydön putsari, Olivia Kleinin suihkutettava kasvovesi, Mádaran anti-ageing -silmänympärysvoide ja Mádaran Nokkosvoide

Koko ajan olen kuitenkin epäillyt, että äkilliset iho-ongelmani johtavat jostain syvemmältä. Kakki edellämainitut asiat varmasti auttavat ihon korjaamisessa, mutten usko, että ne yksistään ovat aiheuttaneet ongelmani. Ihoni on hyvin vastustuskykyinen ja normaali. Ei se sokeri- tai kosmetiikkayliannostuksesta yksistään mene sekaisin tai jos menee, ainakin korjaa itsensä nopeasti. Taustalla on pakko olla jotain muuta. Toisin sanoen hormonit tai stressi tai molemmat.

 

 

Mietin, onko hormonitasapainoni saattanut häiriintyä jotenkin ja voisiko se selittää finni-invaasion suuni ympärillä. Yksi mahdollinen selitys on se, että lopetin hormonaalisen ehkäisyn viime keväänä. Voisiko kehoni reagoida siihen vasta näin viiveellä? Pelottava ajatus, mutta mahdollinen. 

Toinen ja ehkä luultavampi selitys on yksinkertaisesti stressi. Minulla oli ihmissuhteissa vähän rankkoja hetkiä viime vuonna, ja olen joutunut turhankin paljon selvittämään jo menneitä asioita, tunteita ja ajatuksiani. No, mörköjään ei pääse juoksemalla pakoon, se on nyt käynyt selväksi.

Muuttaminen osoittautui myös yllättävän raskaaksi prosessiksi nimenomaan henkisesti. Siinä kun joutuu käymään läpi juuri sitä menneisyyttä. Pesemään vanhaa likapyykkiä itsensä kanssa ja kaivamaan kaapeista kaiken sen, minkä on sinne piilottanut. Puhdistavaa, muttei kyllä helppoa. 

Sitten on ollut hetkittäin vähän liikaa myös vapaa-ajalla täyteen ahdettuja päiviä. Viikonloppuja, joiden jälkeen ei ole levännyt olo, koska on ollut koko ajan menossa ja tekemässä sen sijaan, että olisi välillä tekemättä yhtään mitään.

Ehkä ihoni reagoi tähän kaikkeen. Pidemmän ajan kuluessa monesta pienestä lähteestä kasaantuneeseen stressiin. Jotta pysähtyisin ja tajuaisin, että jotain on pielessä. Jotain nimittäin on pielessä, jos hyvä iho yhtäkkiä sekoaa, väitän. 

 

 

En voi väittää, että olisin nyt yleisesti ihan kauheasti rauhoittanut elämääni. Mutta se on vähitellen rauhoittunut. Muutto on tehty ja alan kotiutua tänne uuteen kotiin. Kalenterisuma on helpottanut. Ja olen katsonut (ihan liikaa) HBO:n kauhusarjoja, jotka rentouttavat minua paremmin kuin mikään meditaatio. 

Lisäksi olen löytänyt kaksi tuotetta, joiden tehoon uskon nyt kunnolla niitä kokeiltuani ihan täysin. Olen kuorinut ihoani Mossan hiilikuorinnalla, joka sopii tukkoiselle iholle. Sen jälkeen olen levittänyt pari kertaa viikossa kasvoilleni Mádaran Smart-naamion, joka sisältää niin ikään hiiltä. Kun ensimmäisen kerran käytin naamiota ja katsoin sen jälkeen peiliin, ajattelin: vau. Ja minua ei helposti kosmetiikalla hurmata, olen käyttänyt sitä niin paljon. Ihohuokoseni olivat supistuneet, ihon väri parantunut ja näytin yleensäkin hehkeältä. 

Nyt ihoni on myös selvästi alkanut rauhoittua. Finneistä on pääosin jäljellä enää arpia, eikä uusia ole ilmaantunut enää yhtä nopeasti kuin vielä hetki sitten. En  tiedä, kuuluuko kiitos kosmetiikalle, stressin laukeamiselle vai molemmille, mutta se on varma, etten enää ikinä väheksy iho-ongelmia.

Onko teillä kokemusta vastaavasta? Ja jos, miten selvititte ongelman?

 

Ensimmäinen kuva: Satu Nyström

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Kommentit

Sirpaleeena (Ei varmistettu)

Kuulostaa periolaaridermatiitilta (POD). Mulle iski yhtäkkiä kun täytin 30v. Epäilen stressiä. Itellä ongelma paheni niin isoksi että söin vaivaan antibiootit vaikka yleensä niitä välttelenkin..

Anna Vihervaarasta

Mäkin olen miettinyt tätä. Nyt ongelma on tosin lieventynyt, on pääasiassa arpia. Mutta jos tulee takaisin, niin pitää ehkä mennä lääkäriin.:/

Minttutuulia (Ei varmistettu)

Onko ne ihan selkeästi finnejä, vai voisiko olla pod? Mulla Madaran & Mossan tuotteet laukaisi sen ja olen kuullut usealta muulta samaa.

Anna Vihervaarasta

Mä en oikein tiedä, tuo on käynyt mielessä. En ole ihan varma, mistä ne erottaa? Jännää, että sulla on tuollainen kokemus Mádarasta ja Mossasta. Itse olen käyttänyt edellistä ajoittain vuosia, joten olen aika varma, että se sopii iholleni tosi hyvin. Mossa taas on uudempi tuttavuus. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

E-pillereiden lopettaminen aiheutti itselläni ihan vastaavaa ja pitkän ajan päästä. Finnikausi hiipi hiljalleen useiden kuukausien päästä pillereiden lopettamisesta ja kesti kyllä aikansa ennen kuin hormonit tasoittuivat, mutta tilanne parani normaaliksi yhtä hiljalleen kuin oli alkanutkin. Muistelisin, että hyvin hengittävä ja luonnollinen meikkipohja tuntui silloin tehoavan parhaiten ja innostuin osittain myös sitä kautta ylipäätään luonnonkosmetiikasta, mutta todennäköisimmin hormonit vain tasoittuivat. Pillereiden lopettaminen paransi itselläni mielialaa ja itsetuntoa niin huimasti, että kävisin kyllä saman ihotaistelun uusiksikin.

Anna Vihervaarasta

Hei, kiitos vinkistä! Ja voi kamalaa, jos tämä johtuu hormoneista. Jotenkin pelottava ajatus!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kuulostaa tutulta, sillä minun keskivaikea aiukuisiän akne alkoi juuri tuolla tavalla hiipimällä, noin 1,5 vuotta pillereiden lopettamisen jälkeen. Vasta noin viisi vuotta myöhemmin, kärsittyäni finneistä välilä vähän vähemmän ja välillä enemmän, hankkiuiduin ihotautilääkärin vastaanotolle ja sain apua. Tällä hetkellä ihoni on paremmassa kunnossa kuin vuosiin. Mietin vain miks en suostunut kokeilemaan lääkkeitä jo aiemmin. Kokeilin ihan kaikkea muuta, turhaan!

Anna Vihervaarasta

Auts, olen aina ajatellut, että pillereistä johtuvat muutokset näkyvät aika pian niiden lopettamisen/aloittamisen jälkeen. Nyt kuitenkin monella on täällä kommenttiboksissa ollut samanlaisia ongelmia nimenomaan pillereiden lopettamisen jälkeen. Tavallaan se olisi myös ehkä järkevin selitys, kun onhan nyt aika outoa, että iho yhtäkkiä villiintyy...:/

PauliinaV (Ei varmistettu)

Mullakin kävi mielessä, että voisiko olla perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma? Mulle iski reilu vuosi sitten sellainen, luulin finneiksi. Yleensä melko hyväihoisena peittelin kasvojani paksulla pakkelikerroksella. Kävin lääkärissä ja sain mukaani antibioottikuurin, jonka ei kuitenkaan täysin tehonnut vaivaan. Vahva epäilys, että aiheutui Madaran kasvoputsarista, minkä käytön sitten lopetin. Myös hurjan näköinen iho parantui samalla. Esimerkiksi Pupulandian Jenni on kirjoittanut samasta vaivasta blogissaan, mikäli voisi olla mahdollista että myös sinulle on kyse tästä...

Anna Vihervaarasta

Finnejä tosiaan on suunympärillä, eli varmaan voi olla siitä kyse. Mutta miten ihottuman erottaa finneistä? Selviääkö kontikonsteilla vai tarvitaanko ihotautilääkäriä?

Vierailija (Ei varmistettu)

Valitettavasti on kokemusta. Kuukautiskierto sekosi ja naama räjähti äkisti. Syön isohkoa annostusta sinkkiä ja käytän Bionin tuotteita ihonhoidossa. Nyt tilanne se, että juuri ennen kuukautisia tulee näppy tai kaksi. Muuten ei ollenkaan. En tiedä kumpi lopulta toi avun, mutta en halua kokeilla.

Anna Vihervaarasta

Hei kiitos vinkeistä, ja ihanaa, että olet saanut ihosi kuntoon! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

veikkaisin myös että kyseessä on lopetetut e-pillerit. Näiden lopettamisen/aloittamisen vaikutus on hidas kumpaakin suuntaan

Anna Vihervaarasta

Voi aargh. Alan itse kallistua samalle kannalle. Aika pelottavaa, mitä hormonit voivat saada aikaan. :/

Kide (Ei varmistettu) http://lusikkalaatikko.blogspot.fi

Myös mulla e-pillereiden lopetus aiheutti aikanaan viiveellä pahoja iho-ongelmia. Madaran jotkut ihonhoitotuotteet, luultavasti putsari ja varsinkin sävytetty päivävoide, taas tekivät näppylää/ihottumaa suun ympärille.

Anna Vihervaarasta

Näköjään aika monella samantyyppisiä kokemuksia. :/ Huh, toivon, että hormonit tasaantuvat pian, jos kyse on tosiaan niistä.

_Jossu_ (Ei varmistettu)

Myös mulla Madaran putsari + rasvat herkisti pahasti ihoa (varsinkin nokkostuotteet) kun iho oli muutoinkin huonossa kunnossa juurikin hormoneista. Nyt olen pystynyt ottamaan joitakin Madaran tuotteita uudestaan käyttöön, mutta vieläkin reagoi nokkostuotteisiin.

Elsa P. (Ei varmistettu) https://elsa-p.blogspot.fi

Heippa! Ennen kaikkea; Kiitos tuotevinkeistä.
Ja toiseksi: huomasin oman ihoni kunnon viime vuoden lopulla huomattavasti huonontuneen, ja epäilen syyksi stressiä. Olin erittäin stressaavassa ympäristössä päivittäin, enkä edes saanut kunnolla nukutuksi, joka varmasti osaltaan pahensi tilannetta.
Nyt kevään koittaessa ihoni on "palautunut" (samoin mieli!). Itsekin siis etsin rauhallisempaa elämää, josta ihonikin pitää.
Ihanaa ja levollista maaliskuuta sinulle! xxx

Anna Vihervaarasta

Jee, ole hyvä! :) Itse olen ihan hurahtanut noihin kahteen.

Mäkin olin ensin aika varma, että tämä on stressin tekosia. Mutta nyt olen kommentteja luettuani alkanut epäillä hormoneita tai suunympärysihottumaa.

Ihanaa maaliskuuta Elsa!<3

Mörri (Ei varmistettu)

Ikävää kuulla että iho temppuilee. Itsellä e-pillereiden lopettaminen aiheutti aknen juurikin viiveellä, joten se voisi johtua siitä. Tai miljoonasta muusta syystä.

Minusta tuntuu että pidät itsestäsi (ja ihostasi) erinomaista huolta. Mutta jos joskus iho menee huonompaan kuntoon, mene ihmeessä ihotautilääkärille. Itse odotin aivan liian kauan.

Ja tärkein: olet kaunis, ihana ja inspiroiva. Kiitos että olet.

Anna Vihervaarasta

Olen itsekin nyt kommenttien perusteella alkanut miettiä, että onko kyse sittenkin hormoneista. Jotenkin ajattelin, että pillereiden lopettaminen ei vaikuttaisi näin viiveellä, mutta ehkä kehollani on tosiaan mennyt tämä aika niistä palautumiseen. Ja sitten se reagoi näin. 

Ja kiitos! <3<3<3 Tuli niin hyvä mieli tästä!

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.