Kun vegaani söi burgerin

IMG_7660.JPG

Olen tosi positiivisesti yllättynyt siitä, miten moni on tämän vegaanihaasteen aikana tullut sanomaan, miten tahtoisi itsekin kokeilla kasvissyöntiä tai ainakin vähentää lihansyöntiä. Monet myös sanovat, että olisivat itse valmiita muutokseen, mutta mies tai lapset….Tai kuten rakas ystäväni tokaisi haasteen alussa: ”Sehän menee sitten siihen, että syöt lähinnä raakakakkuja.”

Ei se muuten mene. Vegaaniruokaan liitetään vähän omituisia harhaluuloja: että se on raakaruokaa, että se on pelkkiä papuja, että se maistuu pahalta.

Vegaaniruoka on usein terveellistä sen tähden, että yhteenlaskettujen kasvisten määrä on niin valtava. Tämän haasteen aikana lautaseltani ovat myös lähes kadonneet sekä vaalea leipä että sokeri. Vaihdoin leivän ruisleipään saadakseni tarpeeksi rautaa. Sokeria taas ei tee mieli. 

Vaikka ruokavalioni on täynnä kasviksia ja hyviä rasvoja, yhtään raakakakkua en ole syönyt. Sen sijaan lautaseltani on löytynyt pastaa, leipää, hummusta, pestoa, vihersmoothieita, paljon kaikenlaista aasialaista ja lähi-idän ruokaa, erilaisia puuroja, tofua, linssikeittoa, salaatteja – ja hampurilaisia.

Tein isänpäivänä isälleni ja veljelleni vegaanihamppareita. Maistuivat kuulemma yllättäen ihan hampurilaisilta. (Perheeni ei ole kasvissyöjiä.)

”Ehkä se on suolakurkku. Tai majoneesi (vegaani). Tai sitten tämän ketsuppi. Täällä on tomaattiakin. Nämä bataattiranskikset on nekin aika hyviä!”

Just joo. Oikeastihan vegaaniruoka ei ole mitään salatiedettä tai itujen kasvatusta. Se voi olla ihan niitä tavallisia arki- ja herkkuruokia, joita yleensäkin syödään. Näihin hampurilaisiin tuli Reissumiehen ruissämpylöitä, Alepan pakastealtaasta löytämiäni Anamman vegaanisia hampurilaispihvejä, vegaanimajoneesia, ketsuppia, suolakurkkuja, tomaattia ja salaattia. Niiden seuraksi tarjoilin bataattiranskiksia.

Tässä vielä majoneesin resepti Vegaanin keittiössä -kirjasta:

1,5 dl maustamatonta soijamaitoa
2 tl sinappijauhetta
1 tl sipulijauhetta
0,5 tl suolaa
2 tl valkoviinietikkaa
2 dl rypsiöljyä

Mittaa kaikki ainekset paitsi öljy tehosekoittimeen. Käynnistä sekoitin ja kaada öljy joukkoon ohuena nauhana. Jatka sekoittamista 1–2 minuuttia tai kunnes majoneesi on sopivan paksuista.

Minun majoneesistani tuli keltaista eikä valkoista, mutta ihan majoneesille se maistui. Vegaanimajoneesia voi ostaa myös valmiina esimerkiksi Vegekaupasta.

Pus!

Kommentit (14)
  1. Mä tein tässä yks päivä kasvispapupihvejä ja niistä tuli ihan kohtalaisen hyviä! Lapset ei tykänneet, mutta arvaas mitä? Mies tykkäsi! Sanoi jopa, että nämä voisi maistua hyviltä hampparin välissä! 😀

    Mä en kestä! 😀

    Mutta, ei tämä sunkaan vinkkisi huonolta kuulostanut. Pitääpä kokeilla joku viikonloppu! :))

    1. Mahtavaa Jeba! Tulin jotenkin tosi iloiseksi tästä kommentistasi. Jee! 😀

      Ja tänne tulee taas pian lisää kasvisruokavinkkejä. Tein just ihan mahtavaa marraskuun vegaanilohturuokaa.:)

       

      1. Mä rakastan lohturuokaa! 😀 Sitä siis odotellessa!!

        1. No nyt on uusi lohturuoka blogissa.;)

  2. Iso peukku Hälsans Kökin pihveille! Ostin joku aika sitten Anamman pihvejä kun kaupassa ei muuta ollut, mutta Hälsanin jälkeen olivat pettymys. Kiitos myös vegemajoneesin ohjeesta, täytyy pistää kokeiluun.

    On ollut muuten tosi kiva lukea vegejuttujasi! Itsekin yritän vähentää parhaillaan maitotuotteiden käyttöä, vaikka muuten syönkin edelleen sekä kalaa että kananmunia. Vegaanius ei kuitenkaan tunnu mitenkään mahdottomalta tai vaikealta ajatukselta, kuten blogistasikin on saanut lukea 🙂

    1. Pitää kokeilla noita Hälsans Kökejä. Mun kaupassa on vain merkin soijanakkeja, ja ne ovat lakto-ovo. Tosin olen sitä mieltä, että tässäkään asiassa ei tarvitse olla ehdoton. Tärkeintä on se, mitä syö suurimman osan ajasta.

      Ihana kuulla, että juttuni kiinnostavat. Niitä on nimittäin tulossa paljon lisää.;)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *