Lempivaatteita, kesäfiiliksiä

takki.JPG

paita.JPG

reppu2.JPG

Minusta on kiinnostavaa, miten ihmiset pukeutuvat. Vaatteet kun kertovat kantajastaan paljon. Siitä, mistä pitää, millaisena näkee itsensä, mitä arvostaakin ehkä. 

Omasta vaatekaapistani löytyy aika paljon kaikenlaista. Monia ihan kivoja vaatteita. Toisia, joita olen käyttänyt vain kerran ja joitain, jotka eivät ole koskaan olleet ylläni. Vaatteita, jotka olivat ihania, kunnes pesin ne, paita, jonka kangas tuntuu rypistyvän pelkästä ajatuksesta, vaalea hame, jossa ei ole vuoria, mekkoja, jotka eivät istu.

Sitten siellä on lempivaatteita. Vanha farkkutakki, joka maksoi uutena 30 euroa, valkoinen pitsipaita, jossa on aina hyvä olla, musta Kånken-reppu. Muitakin on, mutta niitä saisi olla enemmän. Tai oikeammin: niitä yhdentekeviä ja ihan kivoja saisi olla vähemmän.

Tahtoisin, että vaatekaapistani löytyisi pelkkiä lemppareita. Enkä haluaisi ostaa enää yhtään vaatetta vain siksi, että kaipaan jotain uutta. 

Olen totaalisen kyllästynyt huonolaatuisiin vaatteisiin. Ja vaikka muuten koen elämäntapani melko vastuulliseksi, vaatteiden suhteen minulla riittää petrattavaa. Nahkatuotteiden suhteen olen pitkään ollut kriittinen, ja angoraa ylläni ei varmasti nähdä, mutta muuten ostan aika surutta kaikenlaisia halpoja ihanuuksia, joita vastaan tulee. Ne vain tuntuvat muistuttavan pikaruokaa: koukuttavat, tyydyttävät pienen hetken ja kiukuttavat jälkikäteen.

Minusta vaatteet ovat ihania. Ne voivat ihastuttaa, luoda itsevarmuutta ja hyvää oloa. Kaikkein parhaat tekevät myös hyvää ympäristölleen ja maailmasta vähän kauniimman paikan. Päätinkin, että tästä lähtien hyväksyn kaappiini vain vaatteita, joita rakastan. 

Kuvat ovat kesän Loviisan Wanhat Talot -tapahtumasta ja ne otti ihana Jenni.

PS Vinkatkaa, jos mieleen tulee ihania vastuullisia vaatemerkkejä!

Kommentit (24)
 1. Tosi tuttuja ajatuksia, mulla on pyörinyt päässäni ihan samoja jo jonkin aikaa. Kesti aika kauan, ennen kuin aloin oikeasti noudattaa jonkinlaisia periaatteita vaatekaapissani – rakastan myös kauniita vaatteita ja kivoja esineitä, ja niitähän maailmassa riittää! Vieläkin hairahdan välillä, mutta noin puolen vuoden ajan olen ostanut vaatteita vain tarpeeseen (eli tosi vähän) ja panostanut vastuullisuuteen. Sehän jo yksinään vähentää ostelua ainakin minun kohdallani, sillä halvalla ei saa reilusti tuotettuja vaatteita, eikä minun budjettini todellakaan ole rajaton.

  Tässä vielä pari hyväksi todettua vaatemerkkiä, kun niitä kyselit: eurooppalaisista People Tree ja Chinti and Parker, suomalaisista Riivari ja R/H. Niin ja tuo yllä mainittu Hyvän mielen vaatekaappi kannattaa ehdottomasti lukea!

  1. Minusta on ihanaa, kun niin monia näyttää mietityttävän tämä aihe. Tuo budjetti on kyllä yksi asia, joka on ajanut minua aina niihin halpoihin kauppoihin – vaikka todellisuudessahan ne edulliset vaatteet eivät tule yhtään halvemmiksi, kun niitä saa olla koko ajan ostamassa. Minäkään en todellakaan tarvitse juuri mitään ja nyt jatkossa aion todella panostaa niihin vastuullisesti tuotettuihin, laadukkaisiin, ihaniin vaatteisiin.

   Ihan mahtavia vinkkejä, kiitos niistä! R/H onkin tuttu, mutta nuo muut käyn tutkimassa.:)

   Ihanaa päivää!

 2. Ihana talo maalla
  3.2.2014, 08:48

  Mäkin olen miettinyt paljon noita vaatteiden vastuullisuusasioita, mutta ns. oikein toimiminen ei todellakaan ole helppoa. Olen esim. muutaman kerran tilannut vaatteita ihanalta brittiläiseltä People Tree -ekomerkiltä, mutta joskus vastaan on tullut sieltä huonolaatuinen vaate, jonka saumat ovat ratkenneet. Ei kovin ekoa pidemmän päälle. Monta hyvää ja kestävääkin vaatetta olen sieltä kyllä saanut. Laatu ja ajattomuus taitaisivat olla kaikkein vastuullisinta vaatteissa noin ylipäänsä.

  1. Moikka moi!

   Olet ihan oikeassa siinä, ettei oikein toiminen ole kovin helppoa, jollei sitten osta koko vaatevarastoaan Glope Hopelta.:)

   Itse olen ostanut halpoja ja huonolaatuisia vaatteita, mutta myös kalliita ja huonolaatuisia vaatteita. Hinta ei mielestäni olekaan mikään laadun tae, eikä varsinkaan eettisen/ekologisen tuotannon, ja se juuri tekee asiasta niin hankalan.

   Haluaisin vaatekaappiini ihania, eettisiä ja laadukkaita vaatteita, mutta niitä, joissa toteutuvat nämä kaikki kolme, ei ole mitenkään kasoittain tarjolla. Uskon kuitenkin, että niitä vielä löytyy, jos vain jaksaa etsiä. Ja mielestäni vaatteesta tekee tavallaan aika ekon myös se, jos sitä käyttää paljon ja pitkään.

   Ihanaa viikkoa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *