Löytyisikö hyvinvoinnin avain ayurvedasta?

Yhteistyössä Pur Hyvinvointikauppa

 

Kävin viime viikolla ayurvedalääkäri Pardaman Sharman ayurvedisessä konsultaatiossa Pur Hyvän Olon -hoitolassa. Ayurveda on kiehtonut minua jo pitkään ja olen halunnut selvittää oman kehotyyppini. Olen tehnyt netissä lukemattomia testejä ja saanut tulokseksi välillä pitta välillä vata. Päättelin itsekseni, että minussa on noita molempia, mutta halusin varmistuksen asialle. 

Ayurveda-filosofian mukaan jokainen ihminen edustaa yhtä kolmesta doshasta tai on niiden sekoitus. Nuo kolme doshaa ovat:

Vata on luonteeltaan kylmä, kuiva, nopea, epäsäännöllinen ja muuttuva ja ruumiinrakenteeltaan hento ja kapea. Hänellä on epäsäännöllinen ruokahalu, ja hän pärjää pitkiä aikoja syömättä. Tyypillisiä ongelmia ovat nivel- ja kuukautiskivut, hormonihäiriöt ja ummetus. Kun vata on tasapainossa, hän on energinen, luova ja innostunut visionääri. Kun vata on epätasapainossa, hän multitaskaa, muttei keskity oikein mihinkään eikä saa asioita vietyä loppuun, häntä ahdistaa, paleltaa, tekee mieli olla yksin, eikä hän halua syödä mitään.

Pitta on luonteeltaan voimakas, kuuma, terävä ja ruumiinrakenteeltaan sopusuhtainen, keskikokoinen ja lihaksikas. Pitalla on hyvä ruoansulatus, hän syö hyvin ja lihoo helposti. Kun pitta on tasapainossa, hänellä on hyvä keskittymiskyky, hän on päämäärätietoinen, seikkailunhaluinen, intohimoinen ja luontainen johtaja. Kun pitta on epätasapainossa, hän voi olla vihainen, ylihuolehtiva, stressaantunut, äkkipikainen, ylisuorittaa ja ylianalysoida. Kehossa se näkyy vatsavaivoina, migreeninä, kilpirauhasongelmina, hormonihäiriöinä ja ylensyöntinä. 

Kapha on luonteeltaan vakaa, raskas, hidas ja kylmä. Hän on kehotyypeistä isokokoisin, hänellä on hidas ruoansulatus. Hänen ihonsa on kaunis. Kun kapha on epätasapainossa, se aiheuttaa ylipainoa, astmaa, sydän- ja verisuonisairauksia, muutosten vastustamista, laiskuutta ja allergioita. Kun kapha on tasapainossa, hän on kestävä, rauhallinen, rakastava, kärsivällinen. Hän pitää rutiineista.

Tiesin ennen konsultaatiota, että olin mitä olin, kapha en ole, tai maailmassa ei ole mitään järkeä. Olen nopea, ylisuorittava, ylianalysoiva, vahva, keskikoinen, sopusuhtainen, seikkailunhaluinen, intohimoinen, luova, ailahteleva, en oikein kestä rutiineja vaan tylsistyn nopeasti ja syön paljon, mutten kyllä liho siitä helposti. Mielestäni tämä yhtälö kuulostaa ihan pitta-vatalta, mutta Pardaman oli eri mieltä.

Hän tarttui käteeni, katsoi pois päin ja naputteli rannettani sormillaan. Kuunteli pulssiani. Sitten hän alkoi esittää minulle kysymyksiä:

Onko sinulla herkkä iho? 

Ei.

Vaihdatko aina mukaviin vaatteisiin heti, kun tulet kotiin? 

Kyllä.

Heräätkö välillä keskellä yötä ja alat huolehtia jostain turhasta?

Kyllä.

Huolehditko ylipäätään turhasta, vaikka elämässä on kaikki hyvin?

Kyllä.

Voiko vatsasi hyvin?

Ei.

Oletko tunteellinen luonne?

Kyllä.

Oletko levoton?

Kyllä.

Nukutko vähissä vaatteissa, koska on kuuma?

Kyllä. 

Ja sitä rataa.

Sitten hän piirsi paperille viisi elementtiä: ilman ja eetterin, jotka symbloivat vataa, tulen, joka symboloi pittaa, veden, joka symboloi pittaa sekä kaphaa ja maan, joka symboloi kaphaa. Sen jälkeen hän veti yli ensin maan ja veden. Et ole kapha. (Haha, tiesinhän.) Mutta sitten hän veti yli ilman ja eetterin. Et ole vata. (Hmm, olin ihan varma, että olen vähän. Netissä sanottiin niin.) Tulta hän ei vetänyt yli. 

Olet pitta ja olet epätasapainossa. Sinussa on liikaa tulta. (No kidding, tämä ei tullut yllätyksenä. Se liika tuli siis.)

Se, että se johtuu liiasta pittasta, on sen sijaan minulle uutta. Hyvä uutinen on, että tulen voi tasapainottaa. Huono uutinen on, että:

- nukkumaanmenoaika on klo 22 ja ylös pitää nousta klo 6-8.

- en saa juoda kahvia enkä alkoholia

- enkä syödä ruisleipää, pähkinöitä, tulisia ruokia, kikherneitä, sipulia, kiiviä, banaania, tomaattia, porkkanaa, minttua, oliivia, tummaa riisiä, hunajaa...lista on kauhean pitkä ja hyvin masentava. Tosin hyviäkin asioita kuulin: saan syödä vehnää, rusinoita ja taateleita! Nam. 

Osan ruoka-aineista kyllä suostuin heivaamaan siltä istumalta, sillä ilman konsultaatiotakin tiesin, että sipulit, kikherneet, chili ja porkkana eivät sovi vatsalleni. Kahvinkulutustanikin suostun vähentämään, mutta kun viikonloppuna juon matchalaten ja huomaan, että sekin on kiellettyjen listalla, masennun. Elämä ilman kofeiinia? Selviääkö siitä?

Saan muitakin ohjeita, paljon mukavampia sellaisia. Alan juoda joka ilta lämmintä kauramaitoa kardemummalla, kurkumalla ja fenkolilla maustettuna. Kookosöljyä pitäisi hieroa koko kehoon monta kertaa viikossa. Harrastan jo valmiiksi juuri niitä liikuntamuotoja, jotka ovat minulle hyväksi: joogaa ja luonnossa kävelyä koirien kanssa. Uintikin olisi hyväksi, mutta en tykkää siitä lainkaan. 

Minun pitäisi tehdä yhtä asiaa kerrallaan ja vältellä tiukkoja työaikoja, sillä ne saavat minut tuntemaan olevani vankilassa (totta, mutta mitenhän viestin tämän pomolleni?). Kotini pitää olla järjestyksessä, ja sinne ei kannata kerätä liikaa tavaraa. Ja sitten: minun pitää olla vähemmän kriittinen itseäni kohtaan. Höllätä vähän. (Joo, yritän. Ei oo helppoa!)

Lopuksi keskustelemme vielä ayurvedasta, joogasta ja karmasta. Se on ihanaa. Tuntuu näes aina hyvältä, kun joku jakaa ajatukseni elämästä. 

Kerron Pardamanille, että en syö lihaa enkä kananmunia ja välttelen maitotuotteita, mutta kalaa syön joskus. Sen hän neuvoo jättämään pois, koska olen joogi, eikä se sovi väkivallattomaan elämäntapaan. Ayurvedassa suositellaankin yleisesti kasvisruokavaliota, ja mielenrauha yhdistetään väkivallattomuuteen. 

Aion nyt alkaa soveltaa näitä oppeja käytäntöön. En 100 prosenttisesti, ei tule onnistumaan. Ahdistuin jo ensimmäisenä työpäivänä konsultaation jälkeen, kun ruokalan kasvislistalla oli hummusta (kikheneet kielletty), chilitofua (chili kielletty) ja halloumia (välttelen muutenkin maitotuotteita ja halloumi kielletty). Mutta ehkä 70 prosenttia, se voisi onnistua. Heivasin nuo ruoka-aineet, jotka jo edellä mainitsin ja yritän vakavasti vähentää kahvinjuontia. Nukkumisajoistakin yritän pitää kiinni. Tiedän, että se tekisi minulle hyvää. Itse asiassa tiedän, että varmaan nämä kaikki ohjeet tekisivät minulle hyvää. Moni kielletty asia nimittäin on sellainen, jonka tunnen tekevän minulle pahaa. Niiden välttely itsekurittomalla luonteellani voi kuitenkin tuottaa hieman päänvaivaa. 

Minun pitäisi mennä loppuvuodesta kontrollikonsultaatioon. Katsotaan, olenko yhtään vähemmän tulinen siihen mennessä...

Jos teitä alkoi kiinnostaa, niin ayurveda-konsultaation voi varata Pur Hyvän Olon -hoitolasta.

Noudaattako joku siellä ayurvedistä ruokavaliota? 

 

Kuvassa iltamaito, väkivallattomuutta symboloiva buddha ja kielletty chili. 

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Kommentit

Hei, 

itse olen myös käynyt vastaanotolla ja olen vata-pitta. Joskin olen myös tutustunut kiinalaiseen lääketieteeseen, ja omalta osaltani ajattelen, että se on hieman sallivampi. Lähtökohdat sinällään samat. Hoidetaan ihmistä eikä sairautta. Sekään ei ole länkkärilääketieteen korvike, vaan toisenlainen ikkuna tarkastella elämään ja itseään osana ympäristöä. Terveys kun ei ole passiivinen tila vaan dynaaminen suhde ympäröivään maailmaan.

Qin (pranan) liikkeen ajatellaan olevan ihmisen kaiken toiminnan takana. Kiinalaisen elementtiteorian mukaan olen Puu. Samanlailla kuin ayurvedassa tietyllä elementtityypillä on esim. taipumuksia erilaisiin sairastumisiin.  Elementtityyppi toimii ns. linssinä jonka avulla voi maailmaa katsella. Sen avulla voi nähdä malleja siitä, mikä ihmisessä laukaisee stressin ja kuinka hän reagoi stressitilanteessa. Hiljalleen tulee ymmärrys miten olemma rakennettuja, miten toimimme ja miten hajoamme. Elementtityyppien voidaakin nähdä edustavan arkityyppejä, joissa yhdistetään jonkin verran länkkäri psykologiaa kiinalaiseen vastaavuus ajatteluun. Niissä on mukana taolaisessa ja buddhalaisessa perinteessä kehittynyttä ymmärrystä ihmisen fyysen, psyykkisen ja henkisen tason yhteyksiä. 

Yksi tärkein oivallus on se, kuinka itsetuntemus ja positiivinen asenne sekä tietyillä (henkisillä) harjoitteilla voidaan välttää sairauksia ja edistää pitkää elämää. Toki ruualla on vaikutuksensa, mutta enemmän itse ajattelen kuinka voin omalla toimillani ja itsetuntemuksellani vahvistaa terveyttäni. 

Mulla kun lähtee ns. lapasesta ja alan tekemään kaikkea (vata & puu), stressitila nousee, joten energian (qi&prana) vähyys heikkenee hiljalleen. Tähän vaikuttaa hormonitoiminta. Aluksihan stressihormonit kohoavat ja elimistö kykenee saamaan energiaa tilanteen takaisin kääntämiseksi, takaisin normaaliin tasapainotilaansa, homeostaasiin. Jos taas stressi jatkuu pidempään, stressihormonit saattaa jäädä korkeiksi, elimistö muodostaa uuden tilan, allostaasin. Jos vieläkin stressi jatkuu, konkreettisesti, ajatuksen tasolla tai odotusten tasolla, alkaa kuormittaa elimistöä. Silloin keho voi uupua, altistua sairauksille... tulee matala-asteinen tulehdustila. Jos en tätä huomio, tai en välitä (mikro)rauhoittua, (metsä, hengitysharjoitukset, yinjooga, lukeminen, jne) alkaa mulla ensimmäisenä oireet silmissä, sen jälkeen keuhkoissa, tulee astmaattiset oireet ja niveleitä alkaa särkemään. Myös alan lipittämään todella paljon kahvia, lisään smoothieen raakasuklaata ja tunnepuolella tulen hyvin kärsimättömäksi, ehkä tulistun nopeammin kuin yleensä, toisaalta nauran paljon ja etsin koko ajan elämyksiä, kiksejä. 

Tuttua? 

:) 

 

Anna Vihervaarasta

Hei ihan supermielenkiintoinen kommentti, kiitos!

Juu, todella tuttua tuo viimeinen lause. Olen koko kesän ollut ehkä aika elämyshakuinen (jota en suoraan kyllä pidä huonona ominaisuutena) ja juonut hirveästi kahvia. Kärsimättömyyttä ja tulisuutta olen oikeastaan aina ennen vain pitänyt luonteenpiirteinäni, vaikka kumpikin on onneksi iän myötä vähän rauhoittunut. 

Tuo stressin kuormittavuus on niin totta. Olen mietitnyt sitä tosi paljon lähiaikoina. Uskon hyvin vahvast, että keho ja mieli ovat paljon enemmän yhteydessä kuin länsimaissa yleensä ajatellaan. Stressioireet ovat vain yksi merkki siitä.

Ayurveda-ruokavalion ongelma tosiaan on, että hyvin moni asia on kielletty. Olenkin ajatellut kokeilla sitä noin 70 prosenttisesti, koska ehdottomuus ei oikein sovi luonteelleni eikä tee mielelle hyvää.

Ihanaa iltaa ja kiitos tästä!

saarah
visual diary

AAAH, niin kiinnostavaa! Haluun kans!

Eikö olekin? Mielettömän siistiä. 

Voisinkin kirjoittaa asiasta. Koska noita usein mietin. Heh. 

Anna Vihervaarasta

No älä!!! Mee seuraavan kerran, kun tuut Suomeen. Mä voin kyllä jo nyt kertoa, että oot luultavasti vata. Mut voin tietty olla väärässä. :) 

Blue Peony (Ei varmistettu)

Ayurveda on sinänsä kiinnostavaa, mutta toisaalta olen taipuvainen ajattelemaan, että ehdoton joko-tai on pahasta. Joten en ehkä pystyisi muokkaamaan ruokavaliotani kovin tiukasti. Mielenkiinnolla odotan raporttejasi, miten ayurveda tuntuu toimivan!

Anna Vihervaarasta

Samaa mieltä. Mutta toisaalta olen myös sitä mieltä, että jotkut ruoat vain eivät sovi kaikille. Palaan raportin kera, kunhan olen ehtinyt olla tällä ruokavaliolla hetken. :)

Blue Peony (Ei varmistettu)

Se on takuulla ihan totta, että kaikki ruuat eivät kaikille sovi, mistä sitten ikinä johtuukin. Olen itsekin huomannut, että joidenkin ruokien kohdalla keho vain sanoo ei. Lopetin esimerkiksi maidon juomisen kaksivuotiaana enkä sen koommin ole sitä juonut, ja nykyisin soijan maku on niin vastenmielinen, että en pysty syömään sitä. Uskon, että jos keho viestii voimakkaasti, sitä on syytä kuunnella.

Sokerikeiju

Oi, tätä postausta olen odottanut. :) Olen ollut kiinnostunut ayurvedasta jo jonkin aikaa ja mulla oli aika konsultaatioon mutta peruin sen. Yhtäkkiä alkoi vaan ahdistaa ajatus rajoituksista. Mulla on muutenkin syömisen kanssa ongelmia ja mietin, että tää saattaa vaan tehdä siitä entistä hankalampaa. Harkitsen kuitenkin vielä, että varaisinko uuden ajan. Kiinnostaa kuitenkin aika paljon mitä siellä sanottaisiin. :)

Anna Vihervaarasta

Ihana kuulla! Suosittelen kyllä konsultaatiota, jos aihe kiinnostaa. Ja jos et ole pitta, et varmaan saa kovin pahoja ruokarajoitteita. ;) Mullakin on ollut syömisen kanssa vaikka mitä ongelmia, henkisiä, eettisiä...ja juuri siksi aionkin suhtautua tähän aika sallivasti. Jätin heti ruokavaliosta pois tietyt asiat, joiden tiesin tekevän pahaa vatsalleni tai päälleni: sipulit, chili, kikherneet, kahvi. Lisäksi aloin juoda iltamaitoa joka ilta. Muuten otan aika rennosti. Yritän valita pitta-ruokaa, mutta jos sitä ei ole tarjolla tai vain tekee mieli jotain muuta, niin sitten syön muuta. Ja nukkuma-ajat olen myös omaksunut. 

Sokerikeiju

Mä just pahoin pelkään, että olen pitta. :) Ainakin se tuntuu eniten "omalta" mutta sittenhän se selviää jos/kun konsultaatioon menen. 

Voihan niitä ohjeita tosiaan pitää suuntaa antavina eikä ottaa sitä niin tosissaan.

mystery
Vision One

Olen itsekin pitta, ja vähän ihmettelin tota ettei minttua saa syödä? Mua on ainakin tästä neuvottu että se olis hyvä, koska on viilentävä :) 

Ja itse en kyllä vaan voi mitenkään olla ilman kahvia, joten on pakko koittaa pysyä muissa ruuissa ja juomissa tarkempana :D

 

mystery
Vision One

Ainiin ja se piti sanoa, että gheetä, kirkastettua voita suositellaan kaikille ayurveda-tyypeille, se tasapainottaa niistä kaikkia :) ja sitä voi käyttää myös kehon puhdistukseen.

Scandinavian chic

Toi vata kuulostaa tismalleen itseltäni kun elämässäni on säännöllinen päivärytmi niin voin suht hyvin tai sanotaan näin että ajatukset juoksee, kun olin 2-vuorotyössä olin yli vilkas, kokoajan suorittamassa ja enkä saanut itseäni pysähtymään. Ja olen aikaisemmin harrastanut ekstreme juoksua ja voin edelleen olla ihan kevyesti syömättä 8h ilman nälkä fiilistä. Mutta ruokavaliooni yritetään aina tunkea sitä vehnää joka ei sovi itselleni lainkaan vaan lisää ilmaa, sen sijaan kaikki viljat jotka on vältettävien linjalla sopivat itselleni parhaiten. Olen jotenkin kuunnellut masuani näissä vilja jutuissa jo lapsesta saakka mutta kaipa tämä ei ole niin ehdotonta. 

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.