Luovuudesta

AdobePhotoshopExpress_2014_05_01_144909.jpg

On kaksi asiaa, jotka saavat minut unohtamaan itseni ja kaiken ympärillä olevan. Toinen on kirjoittaminen. Toinen valokuvaaminen. Se maailman unohtaminen on flow.

AdobePhotoshopExpress_2014_05_01_144958.jpg

Olin vähän aikaa sitten kuuntelemassa luovuusvalmentaja Krista Launosta. Hänen mukaansa flow-tila on jotain, johon ihmisen pitäisi pyrkiä, sillä sieltä löytyy onni. Olen ihan samaa mieltä. Ne hetket, joina unohdan ympäröivän maailman, ovat hetkiä, joina olen ehdoitta onnellinen. 

AdobePhotoshopExpress_2014_05_01_145048.jpg

Launonen määrittelee luovuuden kyvyksi luoda uutta ja epätavallisia asioita. Itse ajattelen, että se luominen riittää. Se, että luo jotain sellaista, jota täällä ei ilman sinua olisi. Se voi olla tekstiä, valokuvia, taidetta, käsitöitä. Tärkeää on, että niissä on jotain itsestä. Sillä ilman sitä palasta ne ovat vain lisää asioita tähän täpötäyteen maailmaan. Niiltä puuttuu sielu.

AdobePhotoshopExpress_2014_05_01_145131.jpg

Luovuuden ongelma on, että sillä ei sinänsä ole mitään tekemistä hengissäpysymisen kanssa. Se vain luo onnea, mutta hengissä pysyäkseen ei tarvitse olla erityisen onnellinen. Käytännöllisesti ajattelevalle insinöörimielellemme luovuus on siis melkoisen turha juttu. Launonen sanookin, että tuo mieli pitäisi kytkeä pois päältä. Sille ei koskaan riitä mikään, ja se pelkää.

Pelko taas on usein suurin este meidän ja onnen välissä. Sille ei saa antaa periksi, sillä jos ei koskaan ota riskejä, ei koskaan voi saavuttaa mitään uutta. Ja luovuus on uuden luomista.

AdobePhotoshopExpress_2014_05_01_145220.jpg

Pelkoa on monenlaista. Ehkä pahin ja petollisin on epäonnistumisen pelko. Se, että jättää jotain tekemättä sen tähden, että pelkää epäonnistuvansa. Sillä mikä olisikaan kamalampaa kuin se, että antaa kaikkensa ja epäonnistuu silti? On helpompi olla kokonaan yrittämättä. Silloin voi ajatella, että olisi saattanut onnistua. Silloin ei epäonnistu. Mutta silloin ei myöskään koskaan onnistu.

AdobePhotoshopExpress_2014_05_01_145321.jpg

Ollakseen luova on siis oltava hieman rohkea. Luovuus on nimittäin myös asenne, ei pelkkä lahja tai taito. Ja mitä enemmän luo, sitä helpompaa luomisesta tulee.

AdobePhotoshopExpress_2014_05_01_145352.jpg

Omaa luovuuttaan voi myös edistää. Luovuutta lisäävät:

Uni. Kuinka moni on joskus herännyt aamulla mieli kirkkaana niin, että ratkaisu johonkin asiaan on löytynyt yön aikana? Minä olen. Satoja kertoja. Annan usein teksteille aikaa muotoutua yöllä. Kirjoitan jotain edellisenä päivänä ja tiedän, että se ei ole vielä valmis. Palaset ovat olemassa, mutta jotain puuttuu. Nukkuessani alitajunta ratkoo pulman puolestani, ja aamulla tiedän, mitä tehdä.

Oheistoiminta. Mikä tahansa muu kuin ongelman ratkominen: neulominen, hiekkalinnojen rakentaminen, kävely. Oheistoiminnan aikana alitajunta työskentelee eivätkä pelot pääse hallitsemaan. 

Luonto. Se on aina harmoninen. Luonnossa keho mukautuu ympäröivään rytmiin, joka on rauhallisempi kuin se, missä vietämme suuren osan päivistämme. Sydämen syke hidastuu ja hengitys helpottuu. Luonnossa huomaa, miten pieni itse on ja miten paljon kauneutta maailmaan mahtuu. Oletteko koskaan oikeasti katsoneet vaikka valkovuokkoja? Niissä on uskomattomia yksityiskohtia. Ja se miltä ne näyttävät, riippuu siitä, mihin aikaan on liikkeellä. Keskipäivällä terälehdet ovat auki, ne kurottuvat kohti aurinkoa. Illalla ne painuvat suppuun ja paljastavat vaaleanpunaisen puolensa. Luonnossa on ihmeellistä taikaa.

Puhuminen. Se auttaa pulmaan kuin pulmaan. 

Näkökulma. Launonen sanoo, että jotta voisi ymmärtää jotain täysin, sitä pitää katsoa vähintään kolmesta eri näkökulmasta. Voin ajatella tätä tekstiä esimerkiksi omasta kulmastani, kuvitteellisen lukijani kulmasta ja vaikka ystäväni kulmasta. Jokainen lukee tämän eri lailla ja jokainen antaa tekstille ja kuville eri merkityksen.

AdobePhotoshopExpress_2014_05_01_145432.jpg

Ihan lopuksi annan teille vielä Pinterestistä ryöstetyt luovuuden säännöt:

1. Tee enemmän kuin mitä sinulta odotetaan.

2. Kokeile uusia asioita.

3. Opeta muille se, minkä osaat ja tiedät.

4. Tee työstä leikkiä ja leikistä työsi.

5. Pidä taukoja.

6. Työskentele, kun muut lepäävät.

7. Luo aina.

8. Ole oma inspiraatiosi.

9. Rakasta sitä, mitä teet, tai lähde.

Aika hyvät ohjeet, eikö? Olkaa luovia ja nauttikaa keväästä, te kaunokaiset ja komistukset, prinssit ja prinsessat.

 

Kommentit (16)
 1. En ole koskaan blogiisi kommentoinut, mutta nytpä sen teen. 🙂 Kiitos inspiroivista ja kauniista teksteistä & kuvista kaikkineen, tätä on aina vallan ilo lukea.

  Ja voi mikä merkitys juuri tällä luovuus-teemalla olikaan itselleni tähän hetkeen, etpä arvaakkaan. Kunpa aina rohkenisi katsoa luottavaisin mielin eteenpäin, kolkutella ovia ja kurkottaa kuuta. Suurkiitos rohkaisusta! 🙂

  1. Hei Jaananneli! Ihanaa, kun kommentoit. <3

   Aina ei ole kauhean helppoa uskaltaa ja astua tuntemattomille alueille, mutta sitten, kun sen tekee, niin usein juuri siellä kaikki taiat tapahtuu. Sillä jollei kokeille uusia juttuja, elämä jatkuu samanlaisena kuin ennenkin. Jos ei välillä astu vieraille poluille, elämä on luultavasti melko turvallista, mutta ei aina ehkä niin kauhean kiehtovaa.

   Kannustan ehdottomasti kurkottamaan kuuhun ja kolkuttelemaan vieraille oville, jos siltä tuntuu. Sillä joku aina onnistuu myös niissä hankalilta tai pelottavilta tuntuvissa asioissa. Epämukavuusalueella ei välttämättä ole kovin helppo aina olla, mutta siellä voi myös saavuttaa ihan erilaisia asioita kuin niillä tutuilla poluilla.

   Paljon tsemppiä, ollaan luovia ja uskalletaan!:)

 2. Annita, ei kirjautunut
  2.5.2014, 17:43

  Pidän ihan valtavasti siitä, miten kirjoitat ja mistä kirjoitat! Ihana, että kirjoitat meille 🙂 Tulee aina hyvä mieli.

  1. Kiitos Annita! On aivan ihanaa saada tällaisia kommentteja ja kuulla teistä siellä ruudun toisella puolella. Siitä vasta hyvä mieli tulee. <3

   Suloisia hetkiä viikonloppuusi!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *