Kun hiukseni alkoivat ohentua eli asiaa hiusten hyvinvoinnista ja kasvatuksesta

Kaupallinen yhteistyö: Vitabalans

Minulla on ollut vuosikaudet tapana hermostua yhtäkkisesti pitkiin hiuksiini ja pätkäistä ne polkaksi tai vähintäänkin leikata otsatukka. Valitettavasti kyllästyn myös tuohon uuteen lyhyeen tyyliin yleensä aika nopeasti, enkä oikein ikinä koe sitä kauan omakseni. Olen sielultani näemmä lopulta kuitenkin pitkähiuksinen, niinpä hiusten kasvatusprojektit ovat vuosien varrella tulleet hyvin tutuksi.

Vuosi sitten maaliskuussa hiukseni näyttivät tältä. Suunnilleen samoihin aikoihin aloin jälleen kerran kasvattaa niitä.

Olen siis kasvattanut hiuksiani nyt vähän yli vuoden, ja ne ovat kasvaneet hurjasti. Myös hiusteni elinvoima on palannut. Se on huojentavaa, sillä viime kesänä ei nimittäin mennyt kovin hyvin:

Olen tässä kuvassa Tallinnassa viime kesänä ja kärsin tietämättäni raudanpuutteesta. Koko kesä oli aika rankka, olin väsynyt ja alakuloinen, iho oli huonossa kunnossa ja niin olivat hiuksetkin.

Yksi raudanpuutteen oire on hiustenlähtö. En tuolloin vielä huomannut sitä, mutta ne olivat alkaneet ohentua erityisesti ohimoilta ja näyttävät kyllä muutenkin minun hiuksikseni ohuilta ja vaisuilta. Syksyllä ohentumisen huomasi jo selvästi ja aloin korjata tilannetta.

Olin aloittanut rautalisän syömisen jo loppukesästä, kun kävin verikokeissa ja ferritiinini eli varastorauta-arvoni oli 9. Se tarkoittaa pahaa raudanpuutetta ja selitti sekä fyysiset että henkiset oireeni.

Oloni oli loppusyksyllä alkanut jo parantua, mutta hiusteni tila huoletti. En ole tottunut kantamaan niistä huolta, sillä olen saanut hyvä tukkageenit, ja hiukseni ovat aina olleet paksut ja hyvinvoivat, jos en ole käsitellyt niitä liikaa. Nyt kyse ei voinut olla siitä, sillä olin pitkään täysin värjäämättä hiuksiani ja viimeisen vuoden olin värjännyt niitä hennalla. Syy: ensimmäiset harmaat, huoh.

Harmaista en ole päässyt vieläkään, joten taidan olla värjäyskierteessä. Muuten hiusteni tila on kuitenkin kohentunut valtavasti, mitä nyt latvat kaipaisivat vähän tasoitusta. Saksin niitä omatoimisesti yhtenä iltana, eikä hiustenleikkuu varsinaisesti kuulu osaamiseeni. Mutta kun ajat ovat nämä, minkäs teet.

Uskon, että hiusteni valtavaa kasvua ja kunnon parantumista on kiittäminen kahdesta asiasta: a) rautakuurista b) Biotiini Strong Hair & Nail -valmisteesta, jota olen syönyt syksystä asti.

Hiukset ja kynnet ovat keratiinia eli sarveisainetta. Se on vahva proteiini.

Keratiinin muodostumiseen tarvitaan B-vitamiini biotiinia. Biotiini Strong Hair & Nail sisältääkin nimensä mukaisesti biotiinia ja lisäksi sinkkiä, joka ylläpitää hiusten normaalia kuntoa.

Sinkki on hyväksi myös kynsille, jotka ovatkin pysyneet vahvoina eivätkä ole liuskottuneet, kuten yleensä talvisin. Sinkin puute voi myös näkyä hiustenlähtönä.

Biotiinin ja sinkin lisäksi valmisteessa on metioniiniaminohappoa, joka sisältää rikkiä. Rikki lujittaa keratiinin rakennetta.

Jos olen ihan rehellinen, en ennen raudanpuutetta ja sen korjannutta rautakuuria kauheasti uskonut ravintolisiin, vaan ajattelin, että saan kyllä ruokavaliostani kaiken tarpeellisen. Olen kääntänyt kelkkani, sillä selvästikään en tuosta ruokavaliostani saanut. Sen jo verikokeetkin todistavat. Muista kuitenkin, että ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota ja terveellisiä elämäntapoja.

Hiukseni ovat kasvaneet nyt niin paljon, että luotan myös biotiinin tehoon. Havittelenkin nyt sen avulla tätä kuontaloa, jollaisen omistin vuonna 2017:

Lopuksi vielä kootut vinkkini hiustenkasvatukseen:

1 Älä leikkaa. Tiedän, että kampaajat neuvovat toisin, mutta jos haluat hiuksiesi kasvavan pitkiksi, et voi leikata niistä paria senttiä monta kertaa vuodessa. Latvojen leikkaaminen ei myöskään vaikuta mitenkään hiusten kasvuun, sillä hiukset kasvavat juuresta.

Tämä on tietenkin myös hiuslaatukysymys. Joillain hiusten latvat menevät helposti huonoon kuntoon ja alkavat haaroittua, ja silloin niitä on melkein pakko leikata säännöllisesti. Kaikkien hiukset eivät myöskään kasva paksuina pitkiksi, ja omatkin hiukseni ohenevat latvoja kohti, jos ne ovat kovin pitkät.

2 Vältä lämpökäsittelyjä. Kaikki lämpökäsittelyt, myös föönaus, kuluttavat hiuksia. Minä en yleensä föönaa ja käytän rautoja vain silloin tällöin. Siinä vaiheessa, kun lopetan kasvattamisen, aion kuitenkin olla kiharahiuksinen aina.

3 Älä värjää synteettisillä väreillä äläkä ainakaan vaalenna. Hiusvärit kuluttavat nekin hiusta. Itse värjään hennalla, sillä se hoitaa hiusta, eikä myöskään sisällä epäilyttäviä synteettisiä aineita. Olen aikoinaan saanut reaktion synteettisestä hiusväristä, hiuspohjani alkoi kirvellä ihan kamalasti ja pelkäsin, että hiukseni tippuvat päästä. Sen jälkeen en ole koskenut synteettisiin väreihin.

4 Hoida hellästi. Käytä aina pesun yhteydessä hoitoainetta ja naamioi hiuksesi säännöllisesti.

5 Ota avuksi biotiinia sisältävä ravintolisä. Ulkoisen hoidon lisäksi hiuksille kannattaa tarjota ravinteita myös sisäisesti.

6 Urbaanin legendan mukaan myös säännöllinen kylmä suihku pää alaspäin auttaa, mutta taidan olla liian mukavuudenhaluinen moiseen.

Onko sinulla lisää vinkkejä hiusten hyvinvointiin?

Toinen kuva ylhäältä: Satu Nyström

BLOGLOVIN, INSTAGRAM

Kommentit (12)
 1. Mulla on jo pitkään ollut tosi huono olo, hiukset ovat harvenneet, on väsyttänyt ja v****anut, mutta hemoglobiini oli hyvä (130). No, työterveyshoitaja määräsi kuitenkin ferritiinikokeeseen ja varastorauta oli 6. On aika vaikea päästä ferritiinitestiin, jos hemoglobiini on ns. normaali.
  Nyt olen sitten rautakuurilla ja toivon, että se tepsii pikaisesti, sillä haluaisin ehdottomasti jaksaa taas paremmin. Ja hiukset ovat aina olleet paksut ja upeat, nyt niistä ei ole lähes mitään jäljellä. 🙁 En osannut yhdistää raudanpuutosta hiustenlähtöön, joten ehkä se tästä. Biotiinia olen syönyt jo vuosikausia, mutta tuntuu, että se auttaa kaikkien muiden karvojen paitsi hiusten kasvamiseen. 😀

  1. Olen kuullut samaa. :/ Meninkin ferritiinimittaukseen ihan itsenäisesti, mittaus maksaa noin 30 e ja niitä tekee ainakin Ympyrätalon Apteekki ja Puhti. Varmaan moni muukin paikka. Tulokset ovat myös tulleet joka kerta nopeasti, olen käynyt nyt kolmesti. 🙂

   Oma oloni on kyllä parantunut hurjasti rautakuurin avulla. Toivottavasti sinunkin ja toivottavasti rautakuuri auttaisi myös hiuksiin! Kaverillani lähti myös raudanpuutteen tähden valtavasti hiuksia, mutta nyt ne ovat taas tuuheat tilanteen korjaannuttua. Tsemppiä sinne!

   1. Itse en osannut yhtään epäillä, että raudoissa olisi jotain häikkää, kun kerran hemoglobiini on aina ollut tosi hyvä.. Onneksi työterveyshoitaja oli valppaana ja passitti testiin. 😀 Mutta kyllä se raudanpuutos monta asiaa varmaan selittää.
    Toivon, että mullakin kasvaa hiukset takaisin, kaipaan nii paksuja hiuksiani.
    Kiitos tsempeistä ja samaa sinne. 🙂

 2. Värjäätkö hiuksiasi itse ja jos värjäät niin mitä tuotetta käytät?

  1. Moikka,

   värjään itse ja käytän Cultivator’s-värejä. Niitä myydään tosi monessa paikassa, esim. Ruohonjuuressa ja Sokoksella ainakin, näin ehkä jopa Prismassa.

   Oon pääosin ollut niihin tyytyväinen, mutta lopputulos on välillä kyllä vähän herran haltuun. 😀 Väri on tosi vaikea levittää tasaisesti, mutta toisaalta kasviväreillä ei tule sellaisia tarkkoja rajoja värjätyn ja värjäämättömän hiuksen välillä. Haalistuu myös nätisti.

   Sekoitan yleensä tummanruskeaan vähän jotain punertavaa, jottei vahingossakaan tule vihertävää. Kerran tosin laitoin liikaa mahonkia, ja lopputulos oli ihan liian kylmän punainen makuuni. Mutta nämä tosiaan haalistuvat kivasti ja päälle voi värjätä nopeasti, koska väri ei kuluta hiuksia. Lisäksi näissä ei ole epäilyttäviä kemikaaleja eikä PPD:tä, jota on tummissa synteettisissä väreissä.

   1. Noissa uusissa kuvissa on siis värinä Deep Chestnut ja seassa vähän Caramellia. Vanhoissa on se mahonki, josta en oikein tykkää. 😀 Mutta näillä kyllä todella saa hiuksiin väriä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *