Millaista on tulevaisuuden työ?

Olen aika varma, että tulevaisuuden työpaikkani näyttää suunnilleen tältä: läppäri, puhelin (ja tietenkin kahvia). Onko se kiva juttu vai ei, se on kai lähinnä asenteesta kiinni. 

Kun on alalla, joka muuttuu niin nopeasti kuin media-ala tällä hetkellä muuttuu, miettii väkisinkin välillä, että mitähän seuraavaksi? Viekö robotti työni ja sitä rataa.

Kuuntelin aiheesta ihan sairaan hyvän podcastin, josta halusin vinkata teille. Sen nimi on Steal My Job, sitä vetää Marjaana Toiminen ja se kertoo työn tulevaisuudesta. Haastateltavina ovat muun muassa guruni Saku Tuominen, tulevaisuudentutkija Risto Linturi (olen ihastunut kaikkeen tulevaisuusvisiointiin) ja Ellun Kanojen Kirsi Piha

Hyvää kuunneltavaa, lupaan! Steal My Job pelasti sitä paitsi synkeimmät iltalenkkini juuri ennen pakkasia. On paljon inspiroivampaa kävellä puolitoista tuntia tuolla pimeydessä, kun joku puhuu kiinnostavia kuulokkeissani. 

En tiedä, miltä tulevaisuuden työni näyttää, mutta olen satavarma, että se näyttää kiinnostavalta. Innostavalta! Huiman hienolta!!

Uskon, että tulevaisuuden työ on luovaa ja haastavaa. Työ ei katoa, mutta se muuttaa muotoaan. Ajan myyminen rahaa vastaan ehkä katoaa ainakin tällaisilla aloilla. Onhan nyt melko kummaa maksaa ajasta, kun voisi maksaa tuloksesta. 

Visioin myös, että tulevaisuuden työ on aika paljon nykyistä vapaampaa. Mutta vapautta seuraa myös suurempi vastuu. On pystyttävä johtamaan itseään. Suurempi vapaus ei tarkoita laiskottelua, vaan mahdollisuutta tehdä työtä, josta nauttii sellaisina aikoina ja sellaisissa paikoissa, jotka itse valitsee. 

Voin toki olla väärässäkin. Sehän tässä jännää on!

Luotan kuitenkin aika vakaasti siihen, että itseään pitää kehittää jatkuvasti, jos haluaa pärjätä tulevaisuuden töissä. Mutta oikeastaan sana pitää on ihan väärä. Itsensä kehittäminen on aika ihanaa, minusta ainakin. Mikä olisi siistimpää kuin se, että innostuu jostain ihan uudesta, oppii jotain, mitä ei ennen osannut? 

Minulla on hyvä tunne tästä vuodesta, epäilen, että jotain uutta on tulossa. Jos ei muuten, niin ainakin pääni sisälle. Missioni on oppia tänä vuonna uutta. Mennä jotain sellaista kohti, jota en jo osaa. Uskaltaa kokeilla ja epäonnistua, jos niikseen tulee. 

Juuri nyt menen sitä kohti kuuntelemalla podcasteja, opettelemalla visuaalista ilmaisua (huh, tarkoitan kuvankäsittelyä sun muuta sellaista) ja lukemalla dekkareita ruotsiksi. 

Kun oppii jotain uutta (tai muistaa vanhaa, taisin vuonna 2000 kirjoittaa ruotsista ihan hyvän arvosanan), saa enemmän itsevarmuutta ja into oppia lisää kasvaa. 

Ja kun olemme itsevarmoja, taitavia ja innoissamme, 

meitä ei pidättele mikään. 

 

Mitä sinä ajattelet työn tulevaisuudesta? Ja hei: jos tiedät jonkun hyvän podcastin, ilmianna se!

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Kommentit

Nuuti (Ei varmistettu)

Pohdin paljonkin työkuvioita, sekä tän hetkisiä että tulevaisuuden töitä. Kävelylenkeillä tietenkin :) Teen tällä hetkellä mielenkiintoista työtä lasten parissa, mutta työ vie täysin voimani. Työtä, johon et voi paljoakaan itse vaikuttaa ja joka vie kaiken energian vapaa-ajalta on vaikea jaksaa, ja siksi mietinkin alan vaihtoa. Mutta toisaalta taas tulevaisuuden työt läppärillä ja puhelimella tuntuu niin kaukaiselta asialta tähän nykyiseen melko aktiiviseen työpäivään verrattuna. Jos siis edes keksisin mitä tulevaisuudessa haluisin tehdä :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Mä oon ammatiltani sosionomi mutta tään tällä hetkellä toimistotyötä ja blogia ja mietin usein etten halua tehdä kumpaakaan täysipäiväisenä. :D Sosiaalialalla työ tuntuu antoisalta mutta kuluttavalta kun taas toimistotyö on rennompaa mutta yksitoikkoisempaa. Mä toivoisin että tulevaisuudessa olisi yleisempää tehdä kahta työtä osa-aikasesti jolloin saisi parhaat puolet molemmista. :)

Anna Vihervaarasta

Mäkin liputan vaihtelun puolesta! :)

Anna Vihervaarasta

Sepä se, kaikessa on puolensa. Mullekaan ei sopisi työ, joka olisi pelkkää tietokoneella istumista. Toimittajan työ on ihanaa, koska se on niin vaihtelevaa.

Tsemppiä mietintöihin! :)

Saila / Kohtisuora (Ei varmistettu) https://kohtisuora.com

Kiitos mielenkiintoisesta podcast-vinkistä, kuunteluun menee! :) Uskon myös, että työ ei katoa vaan muuttaa muotoaan. Esimerkiksi luovaa ajattelua, ihmissuhdetöitä tai vaikka projektinjohtoa koneet eivät voi kovin helposti ihmisten puolesta tehdä. Teknologia ja automaatio vievät joitakin töitä ja muuttavat työn luonnetta, mutta kyllä uusiakin tarpeita ja työtehtäviä syntyy.

Anna Vihervaarasta

Just näin mäkin ajattelen.:)

Se podcast on huippu!

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.