Miltä tuntuu olla girlboss?

Kaupallinen yhteistyö: Holvi ja Laskit

Anna_lokakuu_05.jpg

Olen ollut nyt lähes päivälleen kaksi kuukautta oma pomoni, girlboss. Miltä se on tuntunut, mikä on ollut hyvää, entä huonoa?

Jos aloitetaan hyvistä asioista. On aivan ihanaa saada päättää itse omista aikatauluistaan, tehdä monenlaisia juttuja ja, kyllä vain, vastata ihan kaikista raha-asioistaan. Sillä vaikka yrityksen perustamiseen liittyy paljon työläältä tuntuvaa byrokratiaa, on se lopulta todella palkitsevaa. On mahtava tunne, kun saa selvittää asiat itse ja huomaa, että vielä hetki sitten heprealta kuulostaneet asiat alkavat löytyä takaraivosta. Olen oppinut kahdessa kuukaudessa aivan valtavasti yrittäjyydestä.

Itsenäisyydellä on kuitenkin myös kääntöpuolensa. Voisin melkein sanoa: yksinäisyys. Kun on itse yksin vastuussa kaikesta, niin todella on itse yksin vastuussa kaikesta. Joinain hetkinä se on tuntunut raskaalta. Tämän tähden on myös helpottavaa, että on kirjanpitäjä, jolta kysyä. Olen saanut valtavasti apua Laskitista ja kysynyt uudelleen ja uudelleen samoja asioita, ennen kuin olen kunnolla sisäistänyt ne. Viimeksi pari päivää sitten kysyin kirjanpitäjältäni Marilta, minne ne alvit sitten ihan oikeasti maksetaan? Hän lähetti minulle tilinumeron.

Myös Holvista olen saanut paljon jeesiä. Laskuttaminen Holvin kautta on todella helppoa, mutta ensimmäisiä laskuja tehdessäni jouduin silti kysymään pari kertaa apua tuesta. Pulmat selvisivät tosi nopeasti. Tuore yrittäjä joutuu selvittämään valtavan määrän erilaisia asioita, jotka ovat konkareille itsestäänselvyyksiä. On ihanaa, kun on ihmisiä, joilta kysyä apua.

Kun sain ensimmäiset laskut tehtyä, olen suorastaan nauttinut niiden lähettämisestä ja tulokseni seuraamisesta. Holvista näkee suoraan, mikä on sen hetkinen tuloksesi, eli paljonko rahaa on tullut, mikä on alvien osuus ja miten rahaa on mennyt. Tällä hetkellä ollaan kivasti plussalla. Yrittäjyys onkin saanut minut kiinnostumaan taloudestani ihan uudella tavalla. Se on myös saanut minut miettimään rahankäyttöäni, sillä nyt tiedän tarkkaan, mistä jokainen penni tulee ja mitä sen eteen on vaadittu. Voin kertoa, että se tietoisuus vähentää halua heitellä rahaa huolettomasti kaikenlaiseen turhaan. Hyvä asia sekä minulle että maailmalle se.

Yrittäjyyteen liittyy vahvasti myös taloudellinen epävarmuus. Se oli minulle pelottavin asia, kun vielä harkitsin yrittäjäksi ryhtymistä. Tulot kertyvät pienistä puroista, eikä yhtä palkkapäivää ole. Eräs freelance-ystäväni neuvoi minua perustamaan heti ensimmäisenä yrittäjyyspäivänäni Excel-taulukon, johon kirjaan kaikki laskutettavat jutut ja merkkaan, onko lasku lähetetty ja onko se maksettu. Ilman tätä taulukkoa minun olisi hyvin vaikea pysyä kartalla laskutuksestani.

Holvi kuitenkin auttaa tässäkin. Aina en nimittäin muista merkitä lähettämiäni laskuja heti. Holvista näen helposti, olenko lähettänyt laskun, milloin sen eräpäivä on ja onko lasku maksettu tai erääntynyt. Näen etusivua vilkaisemalla suoraan, kuinka paljon rahaa on tulossa.

Ajattelenkin, että Holvi ja Laskit ovat osa tiimiäni nyt. Se on kiva ajatus, sillä yksin yrittäminen on tosiaan välillä hieman yksinäistä. Sitä en ollut tullut kunnolla ajatelleeksi, ennen kuin tähän ryhdyin. Toki asia oli käynyt mielessäni, mutten oikeastaan ollut hirveän huolissani siitä. Nyt olenkin yllättäen kokenut sen ehdottomasti vaikeimmaksi asiaksi yrittäjyydessä.

Raha-asiat on helppo hoitaa, kun on hyvä tapa laskuttaa ja kirjanpitäjä. Vaikeampaa on lähteä aamuisin kotoa, kun ei ole mitään paikkaa, missä sinua aamulla odotettaisiin. Olen kaivannut työyhteisöä enemmän kuin olisin uskonut.

Toisaalta tämä hyppy on vahvistanut ja kasvattanut itseluottamustani. Voin ruksia bucket listiltäni kohdan: perusta oma yritys. Check. Aloin omaksi pomokseni ja otin uudenlaisella tavalla vastuun urastani ja taloudestani. Vaikka siihen liittyy myös miinuksia, en silti vaihtaisi hetkeäkään pois. Eiköhän tuon työyhteisön puutteenkin voi korjata hankkimalla kivan työhuonepaikan.

Miltä siis tuntuu olla girlboss? Sanon sen kliseisesti, sillä kliseet ovat usein totta:

Se ei ole helppoa, mutta se todellakin on sen arvoista. 

Haluaisitko kokeilla Holvia? Koodilla ANNAVIHERVAARASTA saat käyttöösi Holvi Grower- tai Complete-tilin ilmaiseksi kuudeksi kuukaudeksi. Koodi on voimassa 30.12.2018 asti.

Kuva: Satu Nyström

Kommentit (2)
  1. Jee, täällä toinen girlboss komppailee! Mulla on ollut isona apuna se, että mies alkoi yrittäjäksi ennen mua ja on opettanut mulle tosi paljon. Nyt lopettaneessa Vallilan Stoorissa järjestettiin viime vuonna noin kerran kuussa yrittäjien aamupaloja, ja oli tosi kiva löytää sitä kautta väylä jakaa yrittäjyyteen liittyviä ajatuksia muiden pienyrittäjien kanssa. Ehkä pitäis lanseerata joku vastaava juttu vielä joskus. 🙂

    1. Oispa tosiaan ihanaa, jos olisi tuollainen tapahtuma. Lanseeraa! 🙂 Mulle tosiaan on ollut ihan ehdottomasti vaikeinta se, ettei ole enää työyhteisöä. Mullakin onneksi on montakin yrittäjäkaveria, joiden kanssa voin puhua tästä kaikesta, mutta se ei ole ihan sama kuin mennä joka päivä töihin ja nähdä työkaverit. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *