Mistä lämmin, kaunis ja eettinen talvitakki?

 

Tehän tiedätte, että vaatekaapppini ei valitettavasti kestä kovin tarkkaa eettistä tarkastelua. Sieltä löytyy vaikka mitä vaatteita, joita ei mitenkään ole voitu tuottaa erityisen hyvällä tavalla, sen verran halpoja ne olivat. 

Yhdessä asiassa olen kuitenkin iät ja ajat ollut ajatteleva myös vaatekaappini suhteen. Minulla on nahkakenkiä, -laukkuja ja -takki, mutta hankin niitä vain hyvin harkiten.

Nahkatakkia ostaessani varmistin, että sen nahka on ruoantuotantoon menneestä eläimestä, eikä eläintä ole tapettu pelkän nahan tähden. Sen ostaminen tuntui vähän pahalta. Mutta sitten ajattelin, että olen varmaan pelastanut aika monta eläintä niinä kaikkina vuosina, joina en ole syönyt lihaa. Ja nyt olen liukumassa selvästi vegaaniruokavalion suuntaan, jälleen. Perustelin ostokseni sillä, että tiedän käyttäväni kyseistä takkia vuosia ja vuosia. 

 

 

Nahkatuotteiden lisäksi omistan ikivanhan untuvatakin, jonka untuvan alkuperästä minulla ei ole hajuakaan. Nyt jos ostaisin untuvaa, selvittäisin kuitenkin, mistä se on saatu.

Osa untuvasta revitään nimittäin elävistä linnuista. Osa tulee elintarviketuotantoon teurastetuista linnuista – se on tässä tapauksessa se eettisempi vaihtoehto. Tämä eettisempi untuva on saatettu merkata vaatteeseen. Sen tunnistaa esimerkiksi merkinnöistä Bluesign ja RDS eli Responsible Down Standard. Kaikissa vaatteissa ei tietenkään ole näitä merkintöjä, mutta myyjältä voi aina kysyä. Lisäksi esimerkiksi monet urheiluvaatemerkit ovat ilmoittaneet, etteivät käytä elävistä linnuista saatua untuvaa. Näihin kuuluvat ainakin Haglöfs, Helly Hansen, The North Face ja Patagonia. Gudrun Sjödenillä on kierrätetystä untuvasta valmistettuja takkeja.

Turkiksia ylläni ei tulla koskaan näkemään. On surullista, että esimerkiksi suomalainen Luhta käyttää vieläkin aitoturkista. Jos toivoisit Luhdan luopuvan turkisten käytöstä, voit käydä antamassa äänesi täällä.

Tarhattujen turkisten lisäksi myös niin sanotut eettiset turkikset eli metsästettyjen tai auton alle jääneiden eläinten turkit ovat mielestäni epäilyttäviä. Syitä on kaksi. 

Ensinnäkin on case Canada Goose. Merkin karvakaulukset ovat jalkaraudoilla pyydettyä kojoottia. Metsästetty turkis ei siis välttämättä ole millään lailla eettistä.

Toisekseen, vaikka turkis olisi peräisin auton alle jääneestä eläimestä, sen käyttäminen lisää yleistä myönteisyyttä turkiksia kohtaan.

Eli nyt kun pakkanen ja lumi saapuivat, etsinnässä olisi untuvaton, turkiton ja lämmin takki. Hmm. Ehdotuksia? Kunnes se oikea takki löytyy, yritän pärjätä tällä Cosin roosalla villakangastakilla. Siinä on sekin ihanuus, että koko H&M on sanoutunut irti mulesing-villasta. Ainakaan tämän takin tuottamiseksi ei siis ole leikelty keneltäkään palaa ihosta. 

Kuvat Hannele Salmi

Takki Cos, housut Vanilia, kumpparit Zio

Kommentit

Ranja
Haavekuvia

Tuo eettisempi untuva on toki astetta parempi juttu, mutta pistää miettimään, miksi on pakko saada juuri untuvatakki. Niitä vanulla täytettyjä toppatakkejakin kun on vaikka miten. Etsin itse vähän aikaa sitten takkia netistä ja yllätyin, kun tavallisen takin selosteessa luki, että "sisältää muita kuin tekstiiliä olevia eläinperäisiä osia", vaikka koko takki vaikutti olevan polyesteriä. Ilmeisesti siihenkin on sitten ollut pakko lätkäistä jokin nahkakoriste johonkin kohtaan.

Halpojen karvareunushupputakkien ostajien kannattaa muistaa sekin, että Kiinassa rääkättyjen eläinten turkisten tuottaminen on usein halvempaa kuin tekoturkiksen valmistaminen, ja siksi vaatteissa saattaa olla aitoa turkkia, vaikka muuta väitettäisiin.

Anna Vihervaarasta

Jep, olet asian ytimessä. Luulen, että untuva on vain brändätty hyvin lämpimäksi ja laadukkaaksi. Vanu taas saattaa kuulostaa vähän halvalta eikä kovin lämpimältä. Ja sehän on harhaluulo. Harkitsen just ostavani skandidesignmerkin vanuparkan, joka ei todellakaan ole halpa ja todellakin on lämmin.:)

Ja tuo Kiinan meninki on ihan hirveää.:( Moni ei vain välttämättä tule ajatelleeksi sitä tai untuvan epäeettisyyttä. Siksi siitä onkin hyvä puhua ja kirjoittaa.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä on suvussa säilytetty monen sukupolven talvitakit, jotka siis edelleen ovat rotaatiossa, ja täytyy sanoa, että satavuotiaat turkikset ja 40-vuotiaat untuvatakit ovat edelleen lämpimiä (-25+ kelpoisia), oma kokemus jopa kalliimmista ja uutena todella hyväntuntuisista polyester-vanutakeista on, että ne eivät enää kahden talven ja muutaman pesun jälkeen ole riittävän lämpimiä. Koska vastustan nykymuotoista turkistarhausta ja eläinten kiduttamista, olisin todella kiinnostunut kuulemaan merkeistä ja tuotteista, jotka oikeasti toimivat -15 ja yli pakkasissa. Olen miettinyt paljon tätä turkismyönteisyyttä, koska yleisen ja myös osittain oman turkisvastaisuuden vuoksi turvaudun kaapissa olevaan minua ennen kolmen sukupolven kovassa käytössä olleeseen turkkiin vain äärimmäisessä hädässä, mikä toisaalta tuntuu absurdilta, koska ekologisempaa vaatetta saa hakea (100 vuoden käyttö takana!). En siis missään nimessä puolusta turkistarhausta, enkä haluaisi, että enää yhtään eläintä kuolee vaatteiden takia, mutta olen ollut ihan iloinen tekoturkkimuodista, koska nyt se vanha turkki sulautuu katukuvaan vähän paremmin. Pyrin siis muutenkin kokonaisvaltaisesti ekologiseen ja muiden elollisten kärsimystä minimoivaan elämäntapaan maltillisesti, syömme lihaa, munia ja maitotuotteita aina luomuna, mielellään pieniltä tiloilta ja mahdollisimman vähän. Vastustan tehomaataloutta ja lemmikkitehtailua rodunjalostuksineen.

Anna Vihervaarasta

Nämä on tosi vaikeita asioita. Tuntuu, että mitä enemmän mietin vaatteiden eettisyyttä ja ekologisuutta, sitä enemmän kysymyksiä tulee vastaan.

Satavuotiaan turkiksen käyttäminen on tietenkin tosi ekologista. Se menee mielestäni samaan kategoriaan auton alle jääneen eläimen turkin käyttämisen kanssa. Sinänsä ihan hyvä juttu, että menee hyötykäyttöön, mutta ongelmana on just se turkismyönteisyys. 

Toisaalta ostin itse juuri takin, jonka hupussa on tekoturkista. Se näyttää aika aidolta, ja olen vähän kriisissä, että ei kai kukaan voi luulla sitä oikeasti aidoksi?

Ei kai täällä voi tehdä kuin parhaansa.:)

Rahien (Ei varmistettu)

Laskettelu/vaellusmerkeiltä löytyy kivoja, jos kaipaa hyviä teknisiä ominaisuuksia :)

Anna Vihervaarasta

Joo totta! Ja niissä onkin usein kerrottu vastuullisuuden takaavat sertifikaatit yms. Ne kun saisi vielä tavallisiin vaatteisiinkin.

punastus
Punastus

Mulla on mennyt jo siihen pisteeseen, että poden huonoja omiksia jopa tekoturkiksen käyttämisestä. Ennen en ymmärtänyt alkuunkaan tuollaista kantaa, mutta kummasti vaan vegaanivuodet on muuttaneet ajattelutapaa :)

Anna Vihervaarasta

Mä niin ymmärrän. :) Mietin juuri, ostaisinko vanuparkan, jossa on keinoturkista hupussa. Ei kai vain kukaan voi luulla, että se olisi aitoa?

punastus
Punastus

Se. Ja antaako aidonnäköinen keinoturkis ympäristölle viestiä, että turkis olisi ok (kuten mainitsit tekstissä metsästetyn tai roadkillin turkin käyttämisestä). Toisinaan tää elämä on yhtä hiusten halkomista :)

Anna Vihervaarasta

Jep, tämän kanssa oon kriiseillyt. Ostin sitten sen takin, jossa on tekoturkista hupussa. Toivon, ettei kukaan vain luule sitä aidoksi. Voisihan sen vielä palauttaa....mutta on muuten just täydellinen, eikä sisällä mitään eläinperäistä. Puh.

Mökö (Ei varmistettu)

Eettisyydestä en tiedä mutta erätukussa on tosi mukavia ja lämpimiä takkeja.

Anna Vihervaarasta

Hmm, no se eettisyys oli vähän niin kuin tämän jutun idea.:)

Mökö (Ei varmistettu)

Kommentti oli vähän huonosti muotoiltu mutta tosiaan tarkoitin että siellä on hyviä takkeja jos vaan jaksaa ottaa selvää miten ja mistä ne on valmistettu. Ainakaan omassa takissani minkä sieltä ostin ei mitään eläinperäistä ole, mutta on siellä sitten niitä untuvatakkejakin.

Anna Vihervaarasta

Juu totta.:) Kiitos vinkistä!

Sannah1233 (Ei varmistettu)

Itse en kyllä ymmärrä niiden turkis- tai tekoturkissomisteiden lisäämistä esim. huppuihin, nehän kutittavat tosi inhottavasti. Kukaan lapsistani ei ole sellaista suostunut käyttämään, onneksi ne ovat yleensä irroitettavissa.
Tuosta takistasi, toivottavasti olet saanut näille keleille jotain lämpimämpää päällesi, näyttää kovin ohuelta. Kyllähän ihan perus vanutäytteisiä takkejakin löytyy kaupasta.

Anna Vihervaarasta

Juu, olen pukenut sen alle kevytvanutakin. Hyvin toimii.:)

Eettinenkö? (Ei varmistettu)

Pakko kommentoida! (polyesteri)vanutakithan ei ole lämpimiä ja niiden eettisyys on myös arveluttavaa (ovathan ne muovia ja näin ollen valmistettu öljystä.) Siksipä niillä ei olekkaan lämmittävää vaikutusta, vaan eristävä vaikutus. Aivan kuten fleece ynnä muut. Kyllä siis esimerkiksi eettisesti tuotetut untuvatakit ovat mielestäni eettisempiä muihin verrattuna, koska hyvin hoidettuna ne säilyvät vuosikymmeniä ja aidosti lämmittävät sekä hengittävät. Myös tämä H&M konsernin ilmoitus siitä että ovat vapautuneet mulesing-villasta on erikoinen - lankavalmistajat eivät kerta voi luvata edes yhdelle pienelle neulevalmistajalle kokonaan mulesing vapaata materiaalia. Valitettavasti en siis voi täysin uskoa noin suuren firman saavan kaikkea merinovillaansa eettisenä.

Anna Vihervaarasta

On ne ihan lämpimiä, riippuu mistä pakkasista puhutaan.:) Eettisyys tai ekologisuus on sen sijaan kysymysmerkki, olen samaa mieltä. Tuntuu, että mitä enemmän vaatteiden eettisyyttä ja ekologisuutta pohtii, sitä enemmän kysymyksiä nousee. 

EevaRG (Ei varmistettu) http://rabbitglow.blogspot.fi/

Tosi hyvää pohdintaa, tärkeä aihe nostaa esille. Itse välttelen myös kaikkea höyhentä vaatteissani, sillä en usko aina eläintuotannon eettisyyttä. ;) Vegaanisia takkeja olen löytänyt ihan muuten esim. Zalandosta, jonne on hyvin merkattu kaikki tuotetiedot. :)

Anna Vihervaarasta

Kiitos vinkistä! Pitää muistaa tuo Zalando.:)

Eevaxx (Ei varmistettu)

Mielenkiintoista ja hyvää ajatuskulkua blogissa ja kommenteissa. :) Luhdan "turkisselkkauksen" yhteydessä sain vasta nyt itse selville että untuva on kyseenalainen materiaali, mutta onneksi opin sen edes nyt. Opin myös, että esim. Fjällräven käyttää vain eettistä untuvaa (ruoaksi menevien lintujen, mikä ei tokikaan ole vegaaniaatteen mukaisesti eettistä).
Luhdan osalta ihmetyttää kovasti yrityksen valitsema kummallinen tiedotuslinja. He syyttävät että netissä liikkuu väärää tietoa ja että he käyttävät "ainoastaan supia" ja vetoavat eettiseen policyyn. He eivät kuitenkaan toistuvista pyynnöistä huolimatta kerro mistä maasta supiturkikset tulee, ja onko turkis tarhattua. Ergo, sen on oltava tarhattua, ja todennäköisesti se tulee Kiinasta, eläinoikeuksien luvatusta maasta.
Itse vastustan turkistarhausta mutta hyväksyn roadkillturkiksen ja riistanhoidollisesta metsästyksestä syntyvän (ammutun, ei raudoitetun) turkiksen. Mutta näissäkin on tosiaan ongelma - niin kauan kuin turkistarhaus on laillista viestii eettisen turkiksen käyttäminen asiasta tietämättömälle että turkistarhauskin olisi käyttäjän mielestä OK, turkiksen alkuperä kun ei näy.

Anna Vihervaarasta

Tosi hyvä kommentti! Luulen, että moni ei tule ajatelleeksi, että untuva voi olla niin epäeettistä. Itsekään en ole tiennyt sitä kuin ehkä muutaman vuoden. Siksi onkin hyvä puhua asiasta.

Kiva tietää, että Fjällrävenillä on eettistä untuvaa.:)

Olen tosi samoilla linjoilla kanssasi noiden eettisempien turkisten suhteen. Mutta Kiinassa turkistarhattu supikoira ei todellakaan ole millään lailla hyväksyttävä vaihtoehto.:( Toivottavasti Luhtakin vielä jättää turkikset kokonaan pois.

 

annn (Ei varmistettu)

Olen miettinyt juuri samaa. Viimeksi tänään kiertelin takkikauppoja. Olen päättänyt että untuvaa en ainakaan osta, koska sen alkuperä epäilyttää. Kaupoissa lähes joka toppatakissa oli (teko)turkisreunus hupussa. Miksi? Miksi niitä pitää tunkea joka paikkaan? Vaikka se olisi tekoturkista, tuntuu vähän kummalliselta ja tarpeettomalta. En edes erityisemmin pidä niitä hienoina. Usein reunuksen saa toki irrotettua, mutta miksi edes ostaa sellaista, jota ei aio käyttää.

Anna Vihervaarasta

No niinpä! Ja kun niistä ei edes voi varmuudella kai tietää, onko kyseessä aito- vai tekoturkis.:(

ReetaJohanna (Ei varmistettu)

Hei, katsastapas Nudgen valikoima. Esim.LangerChenin takki on mielestäni aivan ihana ja vaikuttaa kuvauksen perusteella täydelliseltä Suomen talveen.

Anna Vihervaarasta

No niinpä on! <3 Ihana! Kiitos.:)

Jantsu65 (Ei varmistettu)

Upeita, lämpimiä, taatusti eläimettömiä takkeja made in NYC löytyy Vaute Couturelta. http://vautecouture.com

Anna Vihervaarasta

Jee, kiitos!:)

Vilukissanvillat (Ei varmistettu)

Itsekin olen yrittänyt etsiä eettistä takkia (samoin kenkiä!), joka olisi kuitenkin myös lämmin. Todella hankalaa! Untuva on toki lämmin, mutta silti se tuntuu jotenkin pahalta. Toisaalta taas tekokuituinen öljystä tehtykään ei ole oikein ekologinen. Ja valmistusmaakin vaikuttaa (onko tehty lapsityövoimalla tms.)
Mutta alunperinhän karvareunus laitettiin takin reunaan suojaamaan kasvoja kylmältä viimalta, ja olen huomannut ettei koristeeksi tarkoitettu tekoturkis sitä oikeasti tee, eli sinänsä täysin turhake.

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.