Mistä lämmin, kaunis ja eettinen talvitakki?

IMG_3173.jpg

 

Tehän tiedätte, että vaatekaapppini ei valitettavasti kestä kovin tarkkaa eettistä tarkastelua. Sieltä löytyy vaikka mitä vaatteita, joita ei mitenkään ole voitu tuottaa erityisen hyvällä tavalla, sen verran halpoja ne olivat. 

Yhdessä asiassa olen kuitenkin iät ja ajat ollut ajatteleva myös vaatekaappini suhteen. Minulla on nahkakenkiä, -laukkuja ja -takki, mutta hankin niitä vain hyvin harkiten.

Nahkatakkia ostaessani varmistin, että sen nahka on ruoantuotantoon menneestä eläimestä, eikä eläintä ole tapettu pelkän nahan tähden. Sen ostaminen tuntui vähän pahalta. Mutta sitten ajattelin, että olen varmaan pelastanut aika monta eläintä niinä kaikkina vuosina, joina en ole syönyt lihaa. Ja nyt olen liukumassa selvästi vegaaniruokavalion suuntaan, jälleen. Perustelin ostokseni sillä, että tiedän käyttäväni kyseistä takkia vuosia ja vuosia. 

 

IMG_3175.jpg

 

Nahkatuotteiden lisäksi omistan ikivanhan untuvatakin, jonka untuvan alkuperästä minulla ei ole hajuakaan. Nyt jos ostaisin untuvaa, selvittäisin kuitenkin, mistä se on saatu.

Osa untuvasta revitään nimittäin elävistä linnuista. Osa tulee elintarviketuotantoon teurastetuista linnuista  se on tässä tapauksessa se eettisempi vaihtoehto. Tämä eettisempi untuva on saatettu merkata vaatteeseen. Sen tunnistaa esimerkiksi merkinnöistä Bluesign ja RDS eli Responsible Down Standard. Kaikissa vaatteissa ei tietenkään ole näitä merkintöjä, mutta myyjältä voi aina kysyä. Lisäksi esimerkiksi monet urheiluvaatemerkit ovat ilmoittaneet, etteivät käytä elävistä linnuista saatua untuvaa. Näihin kuuluvat ainakin Haglöfs, Helly Hansen, The North Face ja Patagonia. Gudrun Sjödenillä on kierrätetystä untuvasta valmistettuja takkeja.

Turkiksia ylläni ei tulla koskaan näkemään. On surullista, että esimerkiksi suomalainen Luhta käyttää vieläkin aitoturkista. Jos toivoisit Luhdan luopuvan turkisten käytöstä, voit käydä antamassa äänesi täällä.

Tarhattujen turkisten lisäksi myös niin sanotut eettiset turkikset eli metsästettyjen tai auton alle jääneiden eläinten turkit ovat mielestäni epäilyttäviä. Syitä on kaksi. 

Ensinnäkin on case Canada Goose. Merkin karvakaulukset ovat jalkaraudoilla pyydettyä kojoottia. Metsästetty turkis ei siis välttämättä ole millään lailla eettistä.

Toisekseen, vaikka turkis olisi peräisin auton alle jääneestä eläimestä, sen käyttäminen lisää yleistä myönteisyyttä turkiksia kohtaan.

Eli nyt kun pakkanen ja lumi saapuivat, etsinnässä olisi untuvaton, turkiton ja lämmin takki. Hmm. Ehdotuksia? Kunnes se oikea takki löytyy, yritän pärjätä tällä Cosin roosalla villakangastakilla. Siinä on sekin ihanuus, että koko H&M on sanoutunut irti mulesing-villasta. Ainakaan tämän takin tuottamiseksi ei siis ole leikelty keneltäkään palaa ihosta. 

Kuvat Hannele Salmi

Takki Cos, housut Vanilia, kumpparit Zio

Kommentit (29)
  1. Vilukissanvillat
    7.2.2018, 11:59

    Itsekin olen yrittänyt etsiä eettistä takkia (samoin kenkiä!), joka olisi kuitenkin myös lämmin. Todella hankalaa! Untuva on toki lämmin, mutta silti se tuntuu jotenkin pahalta. Toisaalta taas tekokuituinen öljystä tehtykään ei ole oikein ekologinen. Ja valmistusmaakin vaikuttaa (onko tehty lapsityövoimalla tms.)
    Mutta alunperinhän karvareunus laitettiin takin reunaan suojaamaan kasvoja kylmältä viimalta, ja olen huomannut ettei koristeeksi tarkoitettu tekoturkis sitä oikeasti tee, eli sinänsä täysin turhake.

  2. Upeita, lämpimiä, taatusti eläimettömiä takkeja made in NYC löytyy Vaute Couturelta. http://vautecouture.com

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *