Mitä menestys on?

Kirjoitin juuri ystävälleni:

Oikeastaan haluaisin vaan juoda skumppaa ja syödä kakkua.

Puhuimme siitä, pitäisikö vapaa-ajalla tehdä jotain merkityksellistä.

Olen tähän liittyen vähän tarkastellut arvojani ja pohtinut, mitä menestys merkitsee minulle. Olen aina arvottanut työn aika korkealle elämässäni ja arvotan edelleen. Yrittäjyys on kuitenkin saanut ymmärtämään entistä selkeämmin, miten tärkeää on olla myös muuta elämää työn vastapainoksi. Se on saanut miettimään rahan ja materian arvoa – ja sitä, mitä niiden tavoitteleminen vaatii: enemmän työtä, vähemmän vapaata.

Vaikka sisälläni asuu myös se henkisyydestä kiinnostunut luontoihminen, olen aina pitänyt kauniista esineistä ja vaatteista. Tunnustaudun siinä mielessä materialistiksi. Olen halunnut ympärilleni ja ylleni kauneutta.

Kysymys onkin siitä, kuinka paljon sitä kauneutta tarvitaan, ja mitä sen haaliminen maksaa. Tuoko se onnea?

Voin kertoa, että onnellisuuteni ei muutu miksikään, oli kaapissani sitten kaksi tai viisi ihanaa neuletta tai astiani parilliset tai parittomat. Lihavoin tämän, jotta sisäistäisin sen sitten, kun materianhimo taas iskee. Ja iskeehän se.

Arvostan koko ajan enemmän asioita, joita ei varsinaisesti rahalla saa. Vapautta, ystäviä, sellaista ihanaa rentoa samalla aallolla olemista jonkun hauskan ihmisen kanssa, kahvittelua ja viinittelyä, hyviä tarinoita ja auringonpaistetta. Olen alkanut epäillä, että ehkä ne ovatkin elämän suurimpia hetkiä, elämän syvintä olemusta.

Ehkä tähän liittyy jokin suurempi muutos sisälläni, jonkinlainen pieni uudestisyntymä. Ehkä se muija, joka tykkäsi ajaa katumaasturilla ja deittaili uratykkejä, on hiipumassa pois. Arvostan kyllä edelleen auton tuomaa vapautta ja työn imua, mutta autoja saa halvemmallakin, eikä niillä uratykeillä koskaan ollut aikaa minulle.

Toki haluaisin tienata hyvin, ja raha tuo elämään huolettomuutta. Ja kyllä: olisi ihanaa olla taloudellisesti riippumaton. Uralla menestyminen tuo myös elämään vauhdin hurmaa ja kiehtovia haasteita.

Mutta jos olisin taloudellisesti riippumaton ja hyvin menestynyt urallani, mutta elämästäni puuttuisi vapautta, ystäviä, sellaista ihanaa rentoa samalla aallolla olemista jonkun hauskan ihmisen kanssa, kahvittelua ja viinittelyä, hyviä tarinoita ja auringonpaistetta, en ehkä olisi kovin onnellinen kuitenkaan.

Olen myös ehkä aina ajatellut, että tahtoisin tehdä elämässäni jotain, joka olisi merkityksellistä muille. Pelastaa maailman, tiedättehän.

Viime aikoina olen kuitenkin alkanut miettiä, voiko elämän merkityksellisyys löytyä myös lähempää: siitä, että tekee parhaansa läheistensä hyväksi, elää omien arvojensa mukaisesti ja auttaa, kun joku tarvitsee apua. Maailman pelastaminen on hieno tavoite, mutta pirun vaikea yhden ihmisen kannettavaksi. Ja jos siihen peilaa omaa menestystään, niin…

Ehkä hyvä elämä on lopulta ihan vain elämää, josta nauttii.

Sain Embrosélta kristallisetin, joka lupaa menestystä elämään. Siihen kuuluu sitriini, joka tuo vaurautta (kyllä, rahaakin tarvitaan), pyriitti eli katinkulta, joka antaa itsevarmuutta (jep, tulee tarpeeseen), aventuriini, joka lupaa onnea ja hyvää energiaa (hyvää onnea ei ole koskaan liikaa) ja tiikerinsilmä, joka auttaa ottamaan askelia kohti unelmiaan ja taistelemaan omia epäilyksiä vastaan (juu, tärkeä juttu). 

BLOGLOVIN, FACEBOOK, INSTAGRAM

Kommentit (7)
 1. Hihi, skumppa ja kakku kyllä toimii aina. 🙂 Ja menestymisen määritteleminen on kyllä kinkkistä. Mä olen oikeastaan ylittänyt omat menestyskriteerini tänä vuonna. Mun toive on ollut elättää itseni vapaana kirjoittajana, ja kun siihen olen pystynyt, olen mielestäni menestynyt. Mutta toki menestyksen määritelmää pitää aina välillä tarkentaa ja haluan tulevaisuudessa ainakin valloittaa uusia medioita, jotta pysyisin menestyneenä omilla kriteereilläni…hmmm.

  Mahtavaa, aurinkoista syysviikkoa!

 2. Tää kappale on NIIIN hyvin sanottu: ”Mutta jos olisin taloudellisesti riippumaton ja hyvin menestynyt urallani, mutta elämästäni puuttuisi vapautta, ystäviä, sellaista ihanaa rentoa samalla aallolla olemista jonkun hauskan ihmisen kanssa, kahvittelua ja viinittelyä, hyviä tarinoita ja auringonpaistetta, en ehkä olisi kovin onnellinen kuitenkaan.”Hienoja ajatuksia. Jotenkin sitä itsekkin on ajatellut, että vitsit kun olisikin joskus taloudellisesti riippumaton, mutta sitten havahtuu ajatukseen, että mitähän sitä sitten oikeesti tekisikään ja huomaa, että kyllä tämä elämäntilanne onkin aika jees 🙂

  https://www.lily.fi/blogit/kasikirja-minusta-sinulle/

  1. Jep, pelkkä raha ei kyllä ole ainakaan mun menestyksen mittari. Sellainen elämän mielekkyys ja nautinnollisuus on. 🙂

   Ihanaa viikkoa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *