Miten kosmetiikka liittyy ihon mikrobistoon ja miksi sillä on väliä, Maria Varon?

Maria Varon on estenomi ja luonnonkosmetiikan asiantuntija, jonka kirja Elävä iho – Luonnonkosmetiikka on juuri ilmestynyt. Kysyin Marialta, miksi hän suosittelee luonnonkosmetiikkaa, miksi se on vastuullinen valinta ja miten kosmetiikka liittyy mikrobistoon. Haastattelusta selviää myös, mitä tekemistä Yellowstonen susilla on kosmetiikan kanssa, mitä ovat hormonihäiriköt ja kuka hyötyy kukkaisvesistä. 

Miten iho, suolisto ja mieli ovat yhteydessä, Maria Varon?

Ihmisessä kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja nykyisin tiedetäänkin, että iho, mieli ja suolisto ovat yhteydessä toisiinsa. Varmaa ei kuitenkaan ole, miten tämä yhteys täsmälleen toimii.

Jos esimerkiksi kärsii massiivisesta tai pitkäaikaisesta stressistä, se voi vaikuttaa suoliston mikrobistoon ja aiheuttaa siellä epätasapainoa. Kun mikrobit voivat huonosti, siitä voi puolestaan seurata monien muiden ikävyyksien lisäksi iho-ongelmia. Stressi vaikuttaa myös suoraan keskushermostoon ja sitä kautta suolistoon ja ihoon.

Esimerkiksi rosacea, aikuisiän akne ja atooppinen ihottuma ovat Suomessa lisääntyneet. Osasyy voi olla pitkittynyt stressi, josta monet kärsivät.

Toisaalta stressi vaikuttaa usein uneen, ja stressaantuneena nukkuu huonommin. Keho ja iho korjaavat itseään ja uudistuvat unen aikana, joten jos uni kärsii, myös tämä korjausprosessi heikkenee. Sekin voi näkyä ihossa.

Tunteet näkyvät myös iholla. Jos nolostuu, iho punastuu. Tai jos jokin iljettää, iho menee kananlihalle. Sekin kertoo, että yhteys mielen ja ihon välillä on olemassa.

Miten ruokavalio vaikuttaa ihoon?

Suoliston hyvät mikrobit pitävät erityisesti kuitupitoisesta ravinnosta eli kasviksista ja täysjyväviljoista.

Sokerilla ja valkoisilla jauhoilla elävät puolestaan suoliston nopeasti lisääntyvät mikrobit. Jos siis syö paljon sokeria ja valkoista viljaa, ne pääsevät suolistossa vallalle. Siitä seuraa epätasapainoa, ja hyvät mikrobit kärsivät. Iholla ja suolistolla on yhteys, joten suoliston mikrobiston hyvin- ja pahoinvointi näkyy usein myös iholla.

Sokeri ylläpitää myös tulehdusta, joten jos kärsii kroonisista iho-ongelmista, sokerin välttäminen voi auttaa. Se ei tarkoita, ettei voi koskaan enää syödä herkkuja, vaan parin kuukauden sokerittomuus yleensä riittää, jos iho-oireet ovat lieviä.

Kasvisten ja täysjyvän lisäksi iholle ovat mieleen hyvät rasvat eli kylmäpuristetut kasviöljyt, avokado, pähkinät, siemenet ja rasvainen kala. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä tärkeämpää on käyttää hyviä rasvoja, jottei iho kuivu ja hormonitasapaino säilyy.

Alkoholi on sekin mikrobien vihollinen, mutta ehdoton ei tarvitse olla. Itsekään en ole absolutisti.

Miten Yellowstonen sudet liittyvät kosmetiikkaan?

Kun Yellowstonen kansallispuistosta hävitettiin sudet 1920-luvulla, puiston ekosysteemi muuttui. Peurat ja jyrsijät lisääntyivät, koska sudet eivät olleet pitämässä kantaa kurissa. Peurat tuhosivat kasvillisuutta ja söivät myös lähistön viljelijöiden viljoja. Niiden kulkureitit muokkasivat maaperää niin paljon, että vesi löysi uusia uomia. Kun sudet palautettiin puistoon 1990-luvulla, ekosysteemi toipui. Tämän esimerkin kuulin tutkija Trevor Steyniltä, joka on probioottisen luonnonkosmetiikkasarja Essen perustaja.

Myös iholla on oma ekosysteeminsä, jota ei kannata järkyttää. Iholla elää monenlaisia mikrobeja, joita iho tarvitsee voidakseen hyvin. Myös niiden tasapaino on tärkeä.

Osassa synteettisen kosmetiikan tuotteista on esimerkiksi säilöntäaineita, jotka tappavat näitä mikrobeja. Siitä voi seurata myöhemmin ongelmia ihon hyvinvoinnille, aivan kuten Yellowstonessakin kävi.

Luonnonkosmetiikassa tuotteiden koostumus on mikrobien kannalta miedompi, eikä mikrobiepätasapaino synny yhtä helposti.

Miksi sertifioitu luonnonkosmetiikka on ympäristöystävällinen valinta?

Osassa synteettisen kosmetiikan tuotteissa käytetään aineita, joita on vaikea puhdistaa vedestä ja jotka kulkeutuvat siksi vesistöihin. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi jotkin kemialliset UV-suojat. Osa niistä on hormonihäiriköitä, ja vain pisara voi muuttaa koko järven ekosysteemin. Ne voivat vaikuttaa myös ihmisen hormonitoimintaan.Myös silikonit voivat kerrostua vesistöjen pieneliöihin ja vaikuttaa  ekosysteemiin.

Luonnonkosmetiikassa näitä aineita ei saa käyttää.

Luonnonkosmetiikassa on myös kiellettyä muuttaa raaka-ainetta niin, että se ei biohajoa.

Lisäksi tuotteiden elinkaari pitää miettiä tarkasti, ja pakkauksissa saa käyttää muoveista vain kierrätettäviä muovilaatuja.

Mitkä ovat sellaisia synteettisen kosmetiikan raaka-aineita, jotka useimmiten herkistävät, allergisoivat tai ärsyttävät helposti?

Eniten allergiaa aiheuttavat hajusteet ja synteettiset säilöntäaineet.

Myös hiusväreistä tulee helposti allergisia reaktioita. Erityisesti tummissa hiusväreissä käytettävä PPD voi olla myös karsinogeeninen eli syöpää aiheuttava aine. Eräässä tutkimuksessa selvisi, että se kertyy virtsarakon pintaan, ja kampaajilla on enemmän virtsarakon syöpiä kuin muulla väestöllä.

Antiperspiranteissa käytettävä reaktiivinen alumiini on myös kielletty luonnonkosmetiikassa, sillä sen turvallisuudesta ei ole varmuutta.

Entä mitkä luonnonkosmetiikan raaka-aineet voivat yleisimmin herkistää?

Monesti nostetaan esiin, että eteeriset öljyt voivat herkistää, vaikka ne kuuluvat luontoon. Suurin osa kosmetiikan kemisteistä on sitä mieltä, että eteeriset öljyt voivat olla allergisoivia aineita. Niiden käyttöohjeita kannattaakin noudattaa.

Toisaalta eteerisillä öljyillä on aromaterapeuttisia ominaisuuksia. Ne voivat esimerkiksi rauhoittaa tai tuottaa mielihyvää. Tämä rauhoittava vaikutus voikin kumota herkistävän vaikutuksen.

Mitä raaka-aineita luonnonkosmetiikasta kannattaa etsiä, jos:

a) Iho kaipaa kosteutta?

Hyaluronihappo ja aloe vera ovat hyviä kosteuttajia. Jos on yliherkkyyksiä, ihon kosteutukseen kannattaa kokeilla kukkaisvettä. Ne sopivat useimmille.

b) Iho on eloton tai siinä on ensimmäisiä ikääntymisen merkkejä?

Kylmäpuristettu ruusunmarjasiemenöljy on hyvä öljy ikääntymismuutoksiin, ja sitä voi käyttää esimerkiksi gua sha -hieronnan alla.

Mikä on elämänohjeesi?

Kuuntele sydäntäsi kaikessa, mitä teet.

Hyvinvointivinkkisi syksyyn?

Jalkakylpy. Minulla menevät ilmojen viiletessä helposti paikat jumiin. Sain kiinalaiselta lääkäriltä neuvon, että jalkakylpy auttaa. Teen sen ennen nukkumaanmenoa ja lämmitän veden niin lämpimäksi kuin ihoni sietää. Lisään joukkoon yrttejä, merisuolaa ja pari pisaraa laventeliöljyä. Kylvetän jalkoja, kunnes vesi on haalennut. Tämä jalkakylpy rentouttaa kokonaisvaltaisesti, auttaa nukkumaan paremmin ja tekee hyvää ihollekin.

Jos aihe kiinnostaa enemmän, kannattaa lukea Marian kirja: Elävä iho – Luonnon kosmetiikka. Se on todellinen tietopakkaus aiheesta – ja sai minut päättämään, että hankkiudun eroon ainakin kemiallisista aurinkovoiteista. 

Marian kuva: Uzi Varon

BLOGLOVIN, INSTAGRAM

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *