Miten kuukautiskierto vaikuttaa kehoon ja mieleen?

Kaupallinen yhteistyö: Pur Hyvinvointikauppa

6E6A0A0D-484E-42BF-B838-AD146C25CE31.JPG

Kuukautiskierto vaikuttaa kehooni ja mieleeni enemmän kuin aina ymmärränkään. Toisina kierron aikoina olen täynnä energiaa ja valoa, toisina olen ärtyisä ja ahdistunut ja haluaisin vetäytyä omiin oloihini. Olenkin alkanut ajatella, että kuukautiskiertoa pitäisi kunnioittaa enemmän. Se on  yksi naiseuden ydinasioista – kunnes vaihdevuodet muuttavat kaiken, ja nainen siirtyy uuteen vaiheeseen elämässään.

Kuukautisiin liittyy monissa kulttuureissa tabuja ja häpeää. Niitä piilotellaan, vaikka ne ovat hyvin luonnollinen asia. Meri Mort kirjoittaa Lumoava nainen -kirjassaan, että kuukautisia pitäisi juhlia. Olen samaa mieltä. Ja jollei kuukautisten aikaan ole kovin riemukas olo (minulla ei ole) niin ainakin ne ansaitsevat arvostusta.

Kuukautiset naisen kierto.jpgWild Nutritionin Food-Grown Premenstrual Complex auttaa PMS-oireisiin ja Fertility-ravintolisä parantaa hedelmällisyyttä. Siinä on muun muassa folaattia. D-vitamiinia, B12-vitamiinia ja cordycepsiä. Instagramin puolella arvonta näihin liittyen, vink, vink.

Olen vasta meko lähiaikoina huomannut, miten erilainen olen kiertoni eri vaiheissa. Vaikeinta aikaa minulle on PMS (premenstrual syndrome tai premenstruaalioireyhtymä). Se on aika hetki ennen kuukautisia, jolloin kehon estrogeeni- ja keltarauhashormonitaso romahtaa. Estrogeeni vaikuttaa aivojen serotoniiniaineenvaihduntaan. Kun estrogeenin määrä laskee, se vie serotoniinin mukanaan. Serotoniini on mielihyvähormoni: jos sen määrä vähenee, samoin käy onnellisuudelle. PMS ei siis todellakaan ole mikään kuviteltu vaiva, vaan erittäin hyvä esimerkki kehon ja mielen yhteydestä.

PMS astui elämääni vasta ihan vähän aikaa sitten, tai niin kuvittelen. Voi myös olla, etten ole aiemmin ymmärtänyt, mitä kehossani ja mielessäni tapahtuu. PMS on kuitenkin tila, josta kärsivät useimmiten yli 30-vuotiaat naiset, joten on hyvin mahdollista, että se tosiaankin on uusi vieras elämässäni. Eikä mikään toivottu vieras.

Tunnistan PMS:n siitä, että olen ollut alakuloinen ja ahdistunut ilman syytä muutaman päivän. Siinä vaiheessa yleensä ymmärrän katsoa puhelimeni kuukautissovellusta. Olen miettinyt, että pitäisi ehkä merkitä PMS kalenteriin. Niin ymmärtäisin heti, että surullisen oloni takana ovat hormonit.

Moni nainen on PMS:n aikaan ennen kaikkea ärtynyt. Minä en ole, maailma vain kaatuu päälle. Se maailman kaatuminen ei kuitenkaan ole erityisen mukava asia, joten yritän tehdä kaikkeni, jotta PMS menisi ohi mahdollisimman kivuttomasti.

Sain Pur Hyvinvointikaupasta testiin Wild Nutrition -sarjan Food-Grown Premenstrual Complex -ravintolisän. Purin Mira on kärsinyt samanlaisista oireista kuin minä, ja hän on saanut valmisteesta apua erityisesti kuukautiskipuihin jo ensimmäisen kierron aikana sen jälkeen, kun hän aloitti valmisteen käytön. Mira on käyttänyt PMS Complex -lisää nyt viisi kuukautta, eivätkä kivut ole palanneet. Toivon samaa itselleni, sillä normaalisti en selviä menkoista ilman Burana-arsenaalia. Lupaan raportoida kokemukseni, kun olen ehtinyt käyttää tätä vähän kauemmin.

PMS Complex -ravintolisä sisältää B6-vitamiinia, joka parantaa mielialaa ja vähentää uupumusta. Lisäksi siinä on kromia, joka auttaa pitämään verensokerin normaalina. Sinkki tukee immuunijärjestelmää ja kognitiivisia toimintoja, ja magnesium parantaa sekin mielen hyvinvointia. Dong Quai taas on aasialainen rohto, jota on käytetty pitkään kiinalaisessa lääketieteessä. Sillä uskotaan olevan naisen hormoneita tasapainottava merkitys.

Minulla on testissä myös Organic Wellness Naisen Elämä -luomuyrttilisä. Sekin vaikuttaa hormonitasapainoon, ja siitä Mira on saanut apua ärtymykseen ja alakuloisuuteen. Tähän laitan toivoni! Olisi kauhean kiva, jos en olisi viisi päivää kuukaudesta allapäin.

764BAA47-B4E7-467E-B9C8-5277807BEDE0.JPGYonin luomutamponeilla on Soil Association -sertifikaatti.

Kun PMS:stä on selvitty, päästäänkin kuukautisiin. Lopetin hormonaalisen ehkäisyn käytön pari vuotta sitten, ja sen jälkeen kuukautiseni muuttuivat. Parina ensimmäisenä päivänä tuntuu suunnilleen, että vuodan kuiviin ja kuin olisin kuumeessa. Olen kuukautisten aikaan hyvin väsynyt fyysisesti ja henkisesti. Kun PMS tekee minusta alakuloisen, kuukautiset tuovat mukanaan ärtyneisyyttä. Olen niin uuvuksissa, etten haluaisi poistua kotoani. En myöskään ole luova, ja ideani tuntuvat olevan lopussa.

Tähän aikaan kuusta kehoni selvästi kutsuu minua lepäämään. Nyt yrittäjänä pystyn onneksi noudattamaan tuota kehoni toivetta eri tavoin kuin ennen. Voin olla kotona, tehdä vähän vähemmän ja odottaa voimieni palaamista.

ekologiset kuukautissuojat.jpgFair Squared -kuukuppi on valmistettu reilusti tuotetusta luonnonkumista, Yonin tamponit luomupuuvillasta ja siteet luomupuuvillasta ja biohajoavasta muovista. 

Kuukautissuojat ovat naiselle tärkeä asia. Niistä tulee kuitenkin myös valtavasti jätettä, eikä niiden ympäristöystävällisyyttä tule välttämättä kauheasti miettineeksi. Nyt aion parantaa tapani.

Yonin tamponeilla ja siteillä on Soil Associationin sertifikaatti. Tamponit on valmistettu luomupuuvillasta ja siteet luomupuuvillasta ja biohajoavasta muovista. Ne ovat hyvin imukykyisiä, eikä niissä ole mitään ylimääräistä, kuten hajusteita tai liimoja.

Tämä on terveyden kannalta tosi tärkeä asia, jota en itse ole ennen juurikaan ajatellut. Tamponeissa voi nimittäin olla torjunta-aineita, kuten glyfosaattia. Se taas on mahdollisesti karsinogeeni eli syöpää aiheuttava aine. Voit varmasti kuvitella, miksi sitä ei ole hyvä olla tamponeissa.

Toinen hyvin ympäristöystävällinen vaihtoehto on Fair Squared -kuukuppi. Kuukuppi vetää enemmän nestettä kuin tamponi, joten se on hyvä valinta, jos kuukautiset ovat runsaat. Roskaa ei synny lainkaan, sillä kuukuppia käytetään aina uudelleen. Kun sen oppii asettamaan oikein, sitä ei tunne, kuten ei tamponiakaan. Fair Squared -kuukuppi on valmistettu reilusti tuotetusta luonnonkumista.

intiimipesuaine naisen kierto.jpgLip Intimate Care on hellävarainen intiimialueen pesuöljy. Öljyjä on kolme erilaista, ja niitä voi käyttää myös kosteuttamaan ihoa karvanpoiston jälkeen tai sheivauksen apuna. 

Kuukautisten jälkeen kehon estrogeenitaso palaa normaaliksi, ja olen täynnä energiaa. Silloin on luova olo, saan paljon aikaan ja tahdon taas lähteä ihmisten ilmoille. Herään eloon.

Lopuksi on vielä ovulaatio. En ennen uskonut, että sen voi tuntea. Vaan sekin on muuttunut, lieneekö syynä hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen vai jokin muu, ken tietää. Nykyisin siis toisinaan tunnen, milloin ovuloin. Alaselkä on kipeä, ja rinnat arat, mutta lisäksi tunnen itseni kauniiksi, hehkun.

Olen siis noin puolet kuukaudesta energinen ja hyväntuulinen, puolet ajasta hieman alakuloinen tai väsynyt. Niin kuin kuulla, myös naisella on luonnollinen kiertonsa. Kun sitä ymmärtää ja kun tunnistaa oman kiertonsa vaiheet, on helpompi kohdella itseään hyvin.

Kuten kuu, mekin olemme välillä varjoa, välillä valoa.

PS. Instagramin puolella on kiva arvonta!

PODCASTBLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Kommentit (21)
 1. Niin tärkeä aihe! Täällä toinen PMS-oireinen. Mulla oireisiin on kuulunut aina ärtyisyyttä. Joskus jopa siinä määrin, että itseänikin hieman hirvittää. Tällä viikolla PMS-oireet tuli oikein rytinällä päälle. Maanantai oli pahin päivä. Yritä siinä sitten nauttia ayurvedisestä hieronnasta, kun saavut jo paikan päälle ihan hiilenä 😀

  Aina silloin tällöin olen kärsinyt myös todella kivuliaista kuukautisista. Ekana päivänä olo on ollut niin huono, että olen jopa oksentanut. Silloin on pitänyt lähteä kesken päivän koulusta tai töistä pois. Onneksi tätä ei ole tapahtunut nyt moneen vuoteen, luojan kiitos.

  Viime kesänä luin eräästä kirjasta (jonka nimeä en valitettavasti enää muista, yrttejä se käsitteli kuitenkin), että kivuliaat kuukautiset johtuvat magnesiumin puutteesta. Siksi tankkaankin magnesiumia nykyisin heti, kun PMS-oireet alkavat, mieluiten jo ennen niitä. Alkoi kyllä ehdottomasti kiinnostamaan myös tuo Premenstrual complex.

  Ihanaa päivää sinulle Anna! <3

  1. PMS on niin syvältä! Itse en ole ennen (kai) kärsinyt siitä, mutta hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen tuli PMS ja kauheat menkat. Ayurvedinen hieronta kuulostaa muuten ihanalta! Missä sitä voi kokeilla?

   Mulla ei ole menkkojen aikaan tuolla tavoin huono olo, tuntuu vain kuin olisi kuumetta ja energiaa nolla. Onko magnesium auttanut?

   Ihanaa päivää Maija! <3

   1. Ayurvedista hierontaa voi kokeilla ainakin Saraswatissa Ruoholahdessa. Juttu siitä tulossa voihyviniin 🙂 Koen kyllä, että magnesium on auttanut. Enää ei ole tarvinnut kärsiä kamalista vatsakivuista. Kunhan muistaa aloittaa tankkauksen riittävän ajoissa.

 2. Suosittelen kuukautiskuppia minäkin, olen käyttänyt sitä yli 10 vuotta. Käytössä on nyt Fleurcup-merkkinen.

  Sovelluksista käytän Flo-nimistä appia (vaaleanpunainen logo, jossa valkoinen höyhen). Perehdyin sovelluksen yksityisyydensuojaan perusteellisesti ja arvioin sen hyväksi. Mielestäni se on myös helppo ja hyvä käyttää minun tarpeisiini.

  1. Tuntuu, että moni on vaihtanut kuukautiskuppiin. Se on kyllä mahtavan ekologinen vaihtoehto!

   Flo’sta en ole kuullutkaan, kiitos vinkistä! Itselleni ei ole tullut edes mieleen miettiä yksityisyydensuojaa, mutta on kyllä hyvä huomio.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *