Miten rakennat vastuullista vaatekaappia?

Aika moni meistä varmasti haluaisi tehdä vaatekaapillaan vastuullisempia valintoja. Vaan millaisia eri tapoja on ja mitä kaikkea vaatteisiin liittyen kannattaa ottaa huomioon? Jaattehan kommenteissa omat ajatuksenne!

Olen itse vihdoin oikeasti lakannut shoppailemasta halvoissa ketjuliikkeissä. Syitä on monia.

Ensinnäkin monien halpisketjujen vaatteet valmistetaan epäilyttävissä oloissa tai ainakaan prosessin vastuullisuudesta ei ole takeita. On sortuvia vaatetehtaita, ympäristörikoksia, eläinten oikeuksien polkemista. Kaikki ketjuliikkeet eivät tietenkään syyllisty näihin, mutta monta kertaa vaatteen alkuperästä ja tuotannosta on aika vaikea saada luotettavaa tietoa.

Toisekseen olen siirtynyt pääasiassa vain aitoihin materiaaleihin sekä niiden kestävyyden, ulkonäön että mukavuuden tähden. Usein (ei aina) halpisvaatteet on valmistettu tekokuiduista. Jos en osta vaatetta vastuullisuutta korostavan brändin mallistosta, ostan kuitenkin aitoa materiaalia: silkkiä, villaa, puuvillaa. Ja kyllä, näiden kaikken eettisyydestä tai ekologisuudesta voi olla montaa mieltä ja niiden vastuullisuus vaihtelee. Johonkin pitää kuitenkin pukeutua.

Nahkaa välttelen, mutten ole totaalikieltäytyjä. Kun nahkakenkäni hajoavat, ostan uudet. Sama pätee laukkuihin. Hyvin hoidettuina ne kuitenkin kestävät monia vuosia. Minulla on myös nahkatakki, mutta uutta en enää ostaisi. Turkiksia en tietenkään osta, en myöskään angoraa. Haluan valita mulesing-vapaata villaa, mutta villan alkuperästä ei aina ole helppo tietää.

Kolmas asia on käyttöikä. Yksi tärkeimmistä kriteereistäni vaatteelle on, että se kestää aikaa monessa merkityksessä. Sen pitää siis kestää sekä kulutusta että katseita. En varmaan ole ainoa, jonka ihana halpismekko hajosi viikossa tai viimeistään ensimmäisessä pesussa? Tähän liittyy myös vaatteen ulkonäkö: catwalkeilta nopeasti kopioidut trendit näyttävät usein hyviltä hetken – kunnes tulee seuraava trendi. Siksi pyrin hankkimaan vaatteita, jotka eivät ole älyttömän trendikkäitä, vaan pikemminkin ajattoman tyylikkäitä.

Neljäs on yksilöllisyys. Olen siitä hassu, että jos näen erikoisen lempivaatteeni jonkun toisen yllä, se saattaa olla sen jälkeen entinen lempivaate. En halua pukeutua samoin kuin joku muu, vaan toivon, etteivät vaatteeni kävele vastaan muiden päällä. Tältä on tietenkin mahdoton kokonaan välttyä. Mitä enemmän kyseistä vaatetta on tuotettu, sen suurempi riski tähän kuitenkin on. Senkin takia välttelen nykyään ketjuliikkeitä.

Ekologisinta olisi vaihtaa ketjuliikkeet käytettyihin vaatteisiin. Itse olen tässä hyvin huono. En nimittäin nauti vaatteiden shoppailusta ja kirppisten kiertelystä tai löytöjen metsästämisestä nettikirppareilla. Jos kirppistely viehättää, tämä on kuitenkin tietenkin todella vastuullinen tapa hankkia vaatteita.

Kirppisten sijaan suosin vastuullisia vaatebrändejä, joita alkaa olla nykyisin aika paljon ja koko ajan tulee lisää. Toivonkin, että listaat kommentteihin omat suosikkisi, niin saamme kaikki uusia ideoita. Omia suosikkejani ovat ainakin Kaiko Clothing, Store of Hope, Uhana Design ja monia vastuullisia brändejä myyvä Nordic Designers’ pop-up (30.5. saakka Forumissa). Suomessa on hyvin monia vastuullisia  brändejä, joihin en ole vielä sen kummemmin tutustunut. Nykyisin kuitenkin pyrin aina katsomaan vastuullisten vaatebrändien valikoiman ensin.

Vaatteiden ja kenkien hoitaminen auttaa myös vastuullisen vaatekaapin rakentamisessa: kun vanhat vaatteet ovat hyvässä kunnossa, ei tarvitse koko ajan ostaa uutta. Käsittelen kengät suojasuihkeella ja voiteella vähintäänkin syksyllä ja keväällä. Neuleet harjaan säännöllisesti kashmir-kammalla (esimerkiksi Arelalla on hyvä), villavaatteita lähinnä tuuletan, pesen hyvin hyvin harvoin, silkin pesen aina käsin, ja rypyt oikenevat höyryttimellä, jota uskaltaa käyttää myös herkkiin kankaisiin.

Ehkä tärkein asia vastuullisen vaatekaapin rakentamisessa on mielestäni kuitenkin tuntea oma tyylinsä ja ostaa harkiten. Itse yritän nykyisin ostaa vain vaatteita, joita rakastan ja joista näen, että niistä tulee lempivaatteitani. Minun täytyy tuntea itseni niissä upeaksi. Ei vain ihan hyväksi, vaan upeaksi. Niiden pitää olla mukavia, sillä vaikka vaate olisi kuinka hieno, se jää kaappiini roikkumaan, jos siinä ei ole mukava olla. Se ei saa hiostaa, eikä puristaa, eikä sitä pidä koko ajan joutua varomaan.

Näiden lisäksi mietin, kuinka kauan tulen tykkäämään vaatteesta. Siksi ostan pääasiassa perusvaatteita: niihin en kyllästy. Kohdallani se ei tarkoita väritöntä klassista tyyliä, vaan esimerkiksi erivärisiä, hyvin istuvia neulepaitoja ja haalareita (haalari on uusi pikkumusta, väitän), joita näen käyttäväni suunnilleen ikuisesti. Viimeiseksi on myös tärkeää, että vaate sopii yhteen muiden vaatteideni kanssa. En siis osta vaatteita, jotka eivät sovi minkään jo omistamani vaatteen kanssa yhteen, sillä silloin joudun vain hankkimaan sille uusia kavereita – ei kovin ekologista se.

Miten sinä rakennat vastuullista vaatekaappia ja mikä sinulle on siinä tärkeää? Kerrothan vinkkisi!

Kuvassa on uusi lempihaalarini Kaiko Clothingilta, jonka olen saanut Instagram-kuvaa vastaan. Kiitos. <3

Kuva: Satu Nyström

Kommentit (4)
 1. Karmas.fi ja Kluuvin kauppakeskuksen Björkqvist myyvät alan pioneerin People Tree -merkin vaatteita. Ja merkillä on toki tietty verkkokauppa.

  Armedangels on oma suosikkini, löytyy Helsingistä Nudgesta ja tietty merkin omasta verkkokaupasta.

  Eivät siis ole kotimaisia, mutta hankittavissa Helsingistä, jos verkkokauppatilaamisen ympäristökuormitus surettaa.

  1. Kiitos vinkeistä, pitää tutustua noihin! People Treestä olen toki kuullutkin ja Nudgesta tietenkin, mutta Armedangels on ihan uusi tuttavuus. 🙂

 2. Super hyvä ja kattava setti ajatuksia tästä aiheesta! Mulla aikalailla samanlainen filosofia ostamisen, materiaalien ja tyylin suhteen ja on ihana lukea tästä aiheesta enenevässä määrin somesta <3 Syön itse vegaanisesti ja välillä tuntuu että on iso ristiriita sen kanssa että käytän (edelleen) villaa ja nahkatuotteita. Niiden vastineet kun ovat käytännössä muovia, mikä ei suoraansanottuna innosta ollenkaan. Nahka ja villa kun on niin pitkäikäisiä oikein hoidettuna, käyttöominaisuuksista puhumattakaan, joten koen niiden olevan oikea valinta. En myöskään voisi käyttää tekonahkaisia kenkiä, niiden joka kerta raastaessa jalkani rakoille XD

  1. Kiitos! Mustakin on ihanaa, että aihe on alkanut kiinnostaa niin monia. Maailma muuttuu vähitellen. 🙂

   Mä ajattelen, että kaikessa ei tarvitse olla niin ehdoton. Jo se on todella hienoa, että syöt vegaanisesti! <3 Itse syön pääosin kasvisruokaa, mutta vähän kalaa ja juustoja myös. Ja tosiaan käytän villaa ja nahkaa, mutta harkiten. Se muovikaan ei ole hyvä vaihtoehto ympäristölle.

   Tosin nythän on tullut kaikenlaisia vegaaninahkoja. 🙂 Pitäisi tutustua niihin tarkemmin ja selvittää, mistä oikein on kyse. Esim. Dr. Martensenillahan on vegaanimallisto, joka näyttää tosi hyvältä. Jos nykyiset nahkamaiharini joskus hajoavat, niin seuraavat ovat varmaan vegaaniset.

   Ihanaa viikonloppua! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *