Miten yrittäjää verotetaan eli asiaa alveista ja ennakkoveroista

Kaupallinen yhteistyö: Holvi & Laskit

Anna_Holvi_09.jpg

No niin, nyt päästään aiheeseen, joka on aiheuttanut itselleni eniten päänvaivaa yrittäjyydessä. Nimittäin veroihin.

Yrittäjän verotus koostuu kahdesta osasta: ennakkoveroista eli tuloverosta ja arvonlisäverosta. Jotta näitä pääsisi maksamaan, pitää ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin ja alv-velvolliseksi. Molemmat tehdään samalla YTJ:n verkkosivulla, missä tehdään myös yrityksen perustamisilmoitus.

Kuten jo aiemmin kerroin, minulla jäivät nämä rekisteröinnit hieman myöhään. Syy: en ajatellut, että niillä on kovin kiire. Yrityksen (toiminimi) rekisteröimisessä meni noin päivä, joten ajattelin, että suunnilleen saman verran aikaa kuluu ennakkoperintä- ja alv-rekisteröintiin. Olin väärässä.

Minulle ei myöskään ollut tullut mieleen, että joku tarkistaisi, kuulunko näihin rekistereihin. Kun lähetin ensimmäiset laskuni, ne tulivatkin bumerangina takaisin, koska yritystäni ei löytynyt alv- ja ennakkoperintärekistereistä. Toimeksiantajani ei voinut maksaa laskuja, ennen kuin rekisteröinnit näkyivät. Lain mukaan maksajan on joko varmistuttava, että yritys on rekistereissä ja näin verottajan tiedossa, tai pidätettävä palkkiosta verot. Näin siis ehkäistään veronkiertoa, mikä ei ollut käynyt pienessä mielessänikään.

No, kun laskut tulivat takaisin, jouduin soittamaan hätäisenä verottajalle. Sieltä kerrottiin, että kyllä, olet tehnyt rekisteröinnit perjantaina (oli maanantai) ja käsittelyaika on 3-4 viikkoa. Ja ei, sitä ei voi nopeuttaa. Tämän takia rekisteröinnit kannattaa hoitaa hyvissä ajoin. Tässä kohtaa meilasin kirjanpitäjälleni Laskitin Mari Harjulle. Hän neuvoi, että jatkossa kaikissa rahaan liittyvissä asioissa kannattaa ensimmäisenä kääntyä hänen puoleensa. Tältäkin sotkulta olisi siis säästytty, jos olisin tajunnut kysyä näitä veroasioita heti kirjanpitäjältäni.

Mitä veroja minä sitten toiminimiyrittäjänä maksan? Ensinnäkin on tulovero. Se lasketaan voitostani eli kaavalla tulot miinus menot. Tähän tarvitaan ne kuitit. Minä olen tähän saakka ottanut talteen kuitit suunnilleen jokaisesta syömästäni aamiaisestakin. Kirjanpitäjäni sitten päättää, ovatko kuluni sellaisia, että verottaja hyväksyy ne. Mitä enemmän siis ostan kuussa yritykselleni, sen vähemmän veroja minun tarvitsee maksaa. Kätevää, eikö? Toisaalta menetän tietenkin sen rahan, millä ostin niitä asioita, joten ihan hulvattomaksi tässä ei kannata ryhtyä.

Tuloveron maksan verottajalle itse. Se tapahtuu niin, että ilmoitan verottajalle arvion tuloksestani (tulot miinus menot) ja sitten verottaja lähettää minulle ennakkoverolaskut.

Toinen yrittäjälle koituva vero on arvonlisävero. Se on se vero, jonka osuus näkyy kaikissa kuiteissasi: esimerkiksi alv 24 %. Jos asiakkaani olisivat yksityishenkilöitä eli jos myisin vaikka latteja, minun pitäisi lisätä alv tuotteideni kokonaishintaan. Esim. latte 4 euroa, sisältää alv 24 %. Koska asiakkaani kuitenkin ovat yrityksiä, voin lisätä alvin hintojeni päälle (kunhan vain olen tietoinen alvista ja siitä, mistä sitä tarvitsee maksaa). Esim. blogipostaus xx e + alv 24 %.

Alv on yrityksille läpilaskutusta. Se ei ole koskaan minun rahaani vaan verottajan rahaa. Se kannattaa muistaa. Sen kiva puoli piilee siinä, että verottaja tarkkailee sekä laskutettuja että maksettuja alveja. Jos esimerkiksi nyt marraskuussa ostaisin paljon arvonlisäverollisia asioita yritykselleni, enkä laskuttaisi itse paljon alveja, jäisin plussalle: verottaja maksaisi minulle erotuksen. Eli jos ostaisin kameran, jonka hinnasta 150 euroa olisi alvia, enkä laskuttaisi itse alveja marraskuussa lainkaan, saisin tuon 150 euroa takaisin tililleni.

Yleensä yrittäjä maksaa alvit kaikista tuotteistaan. Minulla on toimittajana kuitenkin siitä erikoinen tilanne, että lehtijuttujen alv on 0. En siis joudu maksamaan alveja lehtijutuistani. Sen sijaan blogijutuista alvia pitää maksaa se 24 %, mikäli tilikauden arvonlisäverollisen myynnin summa ylittää 10 000 euroa. Nyt tulee tärkeä kohta: joudun maksamaan ne, olin sitten laskuttanut ne asiakkailtani tai en. Siksi alvit kannattaa lisätä laskuihin heti kättelyssä, jos on pieninkään epäilys, että tienaa yli kymppitonnin.

Alvit maksetaan vähän yli kuukausi jäkikäteen. Eli marraskuun 12. maksetaan syyskuun alvit. Nämä hoitaa kirjanpitäjä. Hän myös tarvitsee tätä varten kuittisavottasi ja lähettämäsi laskut, jotta alvit menevät oikein. Minä laskutan kaiken Holvin kautta ja näemme sieltä kirjanpitäjäni kanssa näppärästi, miten paljon olen laskuttanut alveja. Holvissa voi siis antaa kirjanpitäjälleen luvituksen päästä näkemään Holvi-tilin tapahtumat. Se helpottaa yrittäjän elämää, sillä en joudu erikseen lähettämään Marille laskujani. Myös maksukuitit voin lisätä suoraan Holviin mobiilisovelluksella.

Minun ensimmäinen alv-päiväni on vasta joulukuussa. Myös ennakkoverot aion maksaa joka kuukausi. Jotenkin en näet innostu ajatuksesta, että maksaisin ne paljon myöhässä. Haluan, että raha tililläni kuuluu minulle, ei verottajalle.

Haluaisitko kokeilla Holvia? Koodilla ANNAVIHERVAARASTA saat käyttöösi Holvi Grower- tai Complete-tilin ilmaiseksi kuudeksi kuukaudeksi. Koodi on voimassa 30.12.2018 asti.

Kuva: Satu Nyström

Kommentit (1)
  1. Todella kiinnostava ja helposti ymmärrettävä postaus!
    Tästä oli hyötyä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *