Money, money, money: Miten freelancetoimittaja hoitaa rahaliikenteen?

Kaupallinen yhteistyö: Holvi

Anna_Holvi_26.jpg

Uh, raha. Tuo ihana, kamala asia. Näin luovan alan työntekijänä vahvuuksiini kuuluu, no luominen. Rahaliikenteen hallitseminen on sen sijaan välttämätön paha, vaikka sijoittaminen ja rikastuminen kyllä kiinnostaisi.

Yrittäjänä rahan kanssa joutuu ihan erilailla tekemisiin kuin palkkatöissä ollessaan. Jotenkin on toimeksiantajia laskutettava, verot maksettava ja sitten on vielä sellainen ammattikunta kuin kirjanpitäjät, joka liittyy jotenkin yrittäjän debiteihin ja krediteihin, kuitteihin, tilinpäätökseen ja sen sellaiseen. Koko ikänsä palkkatöissä olleelle tämä kaikki voi kuulostaa melkoiselta suolta. Ei muuta kuin suunnistamaan siis! (Psst. Ihan postauksen lopussa on myös kiva tarjous teille.)

Freelanceyrittäjä voi laskuttaa toimeksiantajiaan useammalla eri tavalla. Ensimmäinen on verokortti. Plussaa: annat verokortin työnantajallesi ja hän maksaa verot puolestasi. Miinusta, et saa mitään niistä eduista, joita toiminimen perustamalla voit kerryttää itsellesi. Palataan niihin myöhemmin. Lisää miinusta: pienemmät yritykset eivät välttämättä suhtaudu verokortilla toimimiseen innokkaasti. Olenpa kuullut sellaisenkin tarinan, jossa verokortilla toimivalle toimittajalle maksettiin pienempi palkkio kuin laskuttavalle yrittäjälle sillä verukkeella, että yritykselle oli verokortista enemmän vaivaa. Kuten siis onkin.

Toinen vaihtoehto on laskutuspalvelu. Näitä on monenlaisia. Lähetät laskun palvelun kautta, toimitat sinne verokorttisi ja tadaa, jälleen verot maksetaan puolestasi. Plussaa: helppoa. Miinusta: Laskutuspalvelut perivät tuloistasi jonkinlaisen prosentin. Se voi olla esimerkiksi 5. Lyhyttä matikkaa käyttämällä päästään tulokseen: jos tienaat 3000 e kuussa, maksat kuussa palvelumaksua 150 euroa. Jos taas tienaat 4000 euroa, maksat 200 euroa.

Toinen, iso miinus: Osa laskutuspalveluista veloittaa automaattisesti arvonlisäveron, joka on 24 prosenttia. Se johtuu siitä, että laskutus hoidetaan laskutusyrityksen y-tunnuksella (eikä siis omallasi, kun sinulla ei sitä ole), ja heidän on maksettava alv. Tämä menee kaikista tuloistasi. Toimittajalle tämä on erittäin huono juttu, sillä lehtijutuista ei tarvitsisi maksaa alvia. Suomeksi: laskutat 500 euroa laskutuspalvelun kautta. Siitä vähennetään laskutuspalvelun prosentti, omat verosi ja alv.

Kolmas vaihtoehto on lentää soolona eli perustaa yritys, kuten toiminimi, luoda laskut esimerkiksi Excelissä, maksaa verot itse ja hankkia kirjanpito ulkopuoliselta yritykseltä. Kirjapidon voi toki tehdä myös itse, mutta se ei taida olla kovin suositeltava tapa ainakaan kaltaiselleni luovan alan toimijalle. Plussaa: ylimääräisiä kuluja ei tule. Miinusta: kaikki pitää tehdä itse, se vie aikaa, eikä ole ihan riskitöntä, jos satuit saamaan ainoasta käymästäsi kirjanpitokurssista ykkösen.

Neljäs vaihtoehto, jonka itse valitsin, on Holvi. Holvi on yritystili, jonka kautta voi laskuttaa ja jota myös kirjanpitäjäsi voi käyttää. Et siis joudu lähettelemään kuitteja sähköpostilla. Alvia ei automaattisesti mene, ei myöskään palvelumaksua.

Holvi-tilejä on erilaisia. Itse olen nyt alkuun valinnut Grower-tilin, joka maksaa 9 euroa kuussa. Siihen kuuluu yritystili (yrittäjällä on hyvä olla erillinen tili, tätäkään en ollut tullut etukäteen ajatelleeksi), Holvi Business Mastercard ja laskutus. Myös verkkokauppa on Holvissa vaihtoehtona, mutta itse en sitä tarvitse.

Luon laskuni Holvin laskutustyökalulla ja lähetän ne sitä kautta suoraan verkko- tai sähköpostilaskuina toimeksiantajilleni. Paperilaskunkin voi toki tulostaa, mutta itse suosin paperitonta toimistoa. Jos maksan Holvi Business Mastercardilla, kuluni kirjautuvat suoraan järjestelmään. Voin myös ottaa kuitista valokuvan ja ladata sen puhelimen Holvi-sovellukseen.

Anna_Holvi_14.jpg

Veroista ja kuluista sun muusta tulee huolehtimaan Holvin kautta ottamani kirjanpitoyritys Laskit, josta kerron tarkemmin myöhemmin. Kirjanpidolla on minulle kiinteä hinta, se maksaa 59 euroa kuussa (EDIT 2.11.: tämä on hinta minulle, ei kiinteä taulukkohinta). Kirjanpitäjä on myös ihan oikea ihminen, Mari Harju, eikä robotti. Siitä saa minulta ison, ison plussan, sillä minulla on aiheesta vino pino tyhmiä kysymyksiä.

Ai miksi valitsin Holvin? Koska hinta ja helppous samassa paketissa. Ja se paperiton toimisto. Ja tukihenkilö (=kirjanpitäjä).

Lisää yksityiskohtaista juttua on tulossa, aiheina kirjanpito ja yrittäjän verotus sekä YEL. Pysy siis kuulolla!

Haluaisitko kokeilla Holvia? Koodilla ANNAVIHERVAARASTA saat käyttöösi Holvi Grower- tai Complete-tilin ilmaiseksi kuudeksi kuukaudeksi. Koodi on voimassa 30.12.2018 asti.

Kuvat: Satu Nyström

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Kommentit (2)
  1. Hei ihan mielettömän kuuloinen palvelu! Otin screenshotin tosta tarjouksesta koska luulen että joudun hyödyntämään sitä jo tämän vuoden aikana. 🙂 Kiva kokeilla jotain muutakin kuin ukko.fi:tä!

    1. Mä niin suosittelen! Olen nyt pohtinut näitä eri vaihtoehtoja sen verran paljon, että Holvi tuntuu mulle parhaimmalta vaihtoehdolta. Ja uskon, että sullekin, koska meillä on varmaan aika samantyyppinen laskutustarve. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *