Netflixin ruotsalaiset dekkarisarjat

fjaellbackamorden.jpg

Blogia pidempään seuranneet tietävät, että tykkään vanhoista kunnon dekkareista. Agatha Christien ja varsinkin ruotsin alkuperäisen dekkarikuningattaren Maria Langin mysteerit ovat parhaita. Myös Sujata Masseyn murhia ratkova japanilais-amerikkalainen antiikkikauppias Rei Shimura on mieleeni. Nykydekkarisitit sen sijaan usein eivät. 

Monet uudemmat dekkarit ovat minulle liian raakoja ja pelottavia. Luin Camilla Läckbergin ensimmäiset dekkarit sitä mukaan, kun ne ilmestyivät. Ne olivat kamalia, mutta niin koukuttavia, etten pystynyt jättämään lukematta. Sitten muutama vuosi sitten yksi niistä tuli uniini. Näin painajaisia siitä ja tajusin, että ehkä minun ei kuulu lukea näitä raakuuksia. Suunnilleen vuosi sitten aloin lukea Leijonankesyttäjää. Heitin sen menemään parinkymmenen sivun jälkeen. Tahdon jännittäviä psykologisia mysteereitä, joissa murhataan yksi ihminen (ja ehkä yksi tai kaksi murhan todistajaa sen jälkeen). Leijonankesyttäjän jälkeen päättelin, että Läckberg ei ole minua varten. 

Olen kuitenkin aina pitänyt Läckbergin henkilöhahmoista ja Fjällbackasta. Sydämessäni on oma paikka idyllisille pikkukylille. Kun sitten löysin Netflixistä Fjällbackan murhat, päätin antaa Läckbergille vielä tilaisuuden. Vähän kyllä pelkäsin, että lopetan yhden jakson jälkeen, mutta katsoinkin koko kuuden jakson tuotantokauden parissa viikossa. Ihan parasta! Epäilen, että näitä tarinoita on siivottu pahimmista raakuuksista telkkaria varten tai sitten sarja ei vain tunnu yhtä pelottavalta kuin kirja. 

 

Christer-Dina-Puck-Einar.jpg

 

Netflixissä on toinenkin sarja, jota ehdottomasti suosittelen kaikille vanhojen kunnon dekkarien faneille: Maria Langin Crimes of passion. Niille, joille Maria Lang ei ole tuttu, kerrottakoon, että tarinoissa ratkotaan murhia 1950-luvulla idyllisissä puitteissa Ruotsissa. Ratkojina ovat Puck Eksted, Einar Bure ja rikoskomisario Christer Wijk. Kolmikon välillä leiskuu myös romantiikka, joka tietenkin tekee kaikesta paljon kiinnostavampaa. Tosin Langin teoksissa ei muistaakseni ole ihan tällaista kuviota. Kaikki kolme päähenkilöä (ja kaikki muutkin) polttavat koko ajan, mikä kertoo paljon aikakaudesta, jolla Lang on alun perin kirjoittanut dekkarinsa, eli 1950-luvusta.

Sarja on kiehtova myös tyylin tähden. Mitä ihania, fifties-asuja!

Onko teillä dekkarisarjasuosikkeja (ei kauhean raakoja sellaisia)?

 

BLOGLOVIN, FACEBOOK, INSTAGRAM

Kommentit (6)
 1. ReetaJohanna
  23.10.2017, 05:59

  Olen lukenut Langit ja olen lukenut Läckbergit (ja monet muut). Yritin katsoa tuota Fjällbackan murhat-sarjaa, mutta minua häiritsee suunnattomasti, kun tämäkin sarja on niin erilainen kuin kirja. Langin kirjoihin perustuva sarja on myös aivan erilainen. On todellakin otettu ns.taiteellisia vapauksia. Crimes of Passion oli kuitenkin hyvin tehty, mutta aina nuo sarjat ovat pettymyksiä kirjan jälkeen.

  1. Niinhän se on. Mulle se taas sopii juuri siksi, että on mielestäni paljon vähemmän raaka kuin kirjat. Ja samaa mieltä myös Langista, olen lukenut varmaan suunnilleen kaikki hänen dekkarinsa. Toisaalta itseäni ei haittaa, että sarjaan on keksitty vähän ylimääräistä romantiikkaa.:D

 2. Kiitos näistä! Aloitin Vinkistä katsomaanLangia ja jäin koukkuun. Ihanaa kun on joku sarja, jota seurata, kiitos! 🙂

  Ja samalla iso kiitos todella inspiroivasta ja aidosta blogista. Piristävä, rehellinen blogi, jollaisia soisi löytyvän enemmänkin!

  Iloista syksyä 🙂

  1. Kiitos ihana! <3 Tuli hyvä mieli kommentistasi.

   Paljon aurinkoa syksyysi!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *