Kiinnitetty postaus

Onko lempimetsäsi olemassa tulevaisuudessa?

Kaupallinen yhteistyö: WWF

Huhtikuun alussa äänestetään Suomelle eduskunta seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Kyse on siitä, millaista tulevaisuutta seuraavien neljän vuoden aikana tehdään. Siksi jokaisen kannattaa äänestää. Nyt on meidän mahdollisuutemme vaikuttaa.

Metsien kohtalo on yksi niistä asioista, joista tuleva eduskunta päättää. Onko meillä tulevaisuudessa vielä metsiä? Saatko kävellä lempimetsäsi puiden seassa, kuunnella lintujen laulua, nähdä ehkä töyhtötiaisen, kuukkelin tai hiirihaukan leijailevan johonkin metsän siimekseen? Se ei ole itsestäänselvyys! Siksi nyt on toimittava.

Suomen hallitus vaikuttaa hakkuiden lisäämisen linjauksillaan valtavien metsäalueiden kohtaloon. Hakkuut, jotka nyt ovat suunnitteilla, ovat poskettomat. Niin ei tarvitse olla. Voit muuttaa tämän äänestämällä sellaista ehdokasta, joka vastustaa hakkuiden lisäämistä ja haluaa suojella Suomen luontoa ja tätä maailmaa.

Tiesitkö, että satojen tuhansien suomalaisten lähimetsä saatetaan hakata seuraavan kauden aikana. Minä olen surrut lähimetsääni, joka hakattiin muutama vuosi sitten matalaksi. Yhtenä päivänä kauniin metsän tilalla oli avohakkuuaukea. Sitä ennen mielessäni ei ollut edes käynyt, että tuo metsä saatettaisiin hakata.

Samoin kävi äitini lähimetsälle Turun suunnalla. Lähialueen asukkaiden voimakkaasta vastustuksesta huolimatta se hakattiin.

Etelä-Suomen hyväkasvuisista metsistä vain kolme prosenttia on suojeltu. Jos lempimetsäsi sijaitsee Etelä-Suomessa, 97 prosenttisen varmasti sitä ei siis ole suojeltu. Eli sen tilalle voi yhtenä päivänä ilmestyä avohakkuuaukea.

Jos asut muualla Suomessa, metsälläsi menee hieman paremmin. Suomen hyväkasvuisista metsistä on yhteensä suojeltu kuusi prosenttia. Vieläkin on kuitenkin 94 prosentin mahdollisuus, että metsäsi on jonain aamuna entinen.

Sudenpentu. Kuva Sergey Gorshkov / WWF

Noin kolmasosa Suomen metsistä on valtion omistuksessa. Niiden kohtalosta päättää Metsähallitus. Sen toimenkuva on kuitenkin ristiriitainen. Metsähallituksen tehtävä on turvata metsiemme luonnon monimuotoisuus ja huolehtia niistä. Samaan aikaan sen kuitenkin pitää tuottaa valtiolle rahaa hakkaamalla metsiä. Viime vuosina se on keskittynyt erityisesti jälkimmäiseen tehtävään.

Syy tähän on se, että hallitus on vaatinut Metsähallitukselta parempia tuottoja. Rahaa. 12 vuotta sitten Metsähallituksen tulostavoite oli 62 miljoonaa euroa. Tämän vuoden alussa se määritettiin ennätyskorkeaksi. Se on nyt 149 miljoonaa euroa. Miten tämä tulos saavutetaan? Mahdollisesti hakkaamalla lempimetsäsi.

Tällä päätöksellä ei edes ole kansalaisten tukea. WWF:n tekemän tutkimuksen mukaan Metsähallituksen tulostavoitteen leikkaamista kannatti 57 prosenttia suomalaisista ja alle viidennes suomalaisista ajattelee poliitikkojen tekevän tarpeeksi luonnon suojelemiseksi. Metsähallituksen tulostavoite oli jo ennen tätä korotusta liian korkea: sen täyttämiseksi on hakattu arvokkaita vanhoja metsiä, kansallispuistoiksi ehdotettuja alueita ja liito-oravan asuinalueita.

Ilvesperhe. Kuva: Staffan Widstrand / WWF.

Miksi metsiä sitten pitäisi suojella ja hakkuita vähentää? Ensinnäkin siksi, että sinä ja minä ja meidän lapsemme ja heidän lapsensa saisimme nauttia arvokkaasta luonnostamme. Metsä on osa suomalaisten sielunmaisemaa, tärkeä paikka hyvin monelle meistä. Metsä rauhoittaa, siellä unohtuu kiire ja stressi, sydämen sykekin laskee.

Lisäksi metsä tarjoaa elinympäristön yli 20 000 eliölajille, joista 833 on uhanalaisia. Myös suurin osa metsätyypeistämme on uhanalaisia, erityisesti vanhat kangasmetsät, karukkokankaat, lehdot ja korvet.

Sillä, ketä äänestät, on väliä. Jos luonto ja eläimet ovat sinulle tärkeitä, valitse ehdokas, joka ajattelee samalla lailla.

Metsät ovat tärkeitä myös meitä kaikkia koskettavan ilmastonmuutoksen tähden. Suomi on pieni maa, mutta me kuormitamme ilmastoa paljon yli oman osuutemme. Metsät toimivat hiilinieluina, ja niiden hakkaaminen nykyisissä määrin edistää ilmastonmuutosta. Metsähakkuiden vähentäminen ja soiden ennallistaminen auttaa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan ja lisäksi se parantaa luonnon monimuotoisuutta.

Suomen tuleva eduskunta valitaan 14.4. Jotta luontomme säilyisi ja ilmastonmuutos voitaisiin pysäyttää, sen täytyy varata luonnonsuojelulle riittävästi resursseja, puolustaa luonnon monimuotoisuutta, vapauttaa virtavedet turhista vaellusesteistä ja siirtää fossiiliset polttoaineet menneisyyteen.

WWF vaatii (ja minä vaadin myös), että Metsähallituksen vuotuista tulostavoitetta lasketaan merkittävästi. Tulostavoitteen pitäisi olla enintään 60 miljoonaa euroa vuodessa. Haluan, että lempimetsäni on pystyssä vielä neljän vuoden päästäkin. Tahdotko sinä samaa?

Vaadi päättäjiä suojelemaan luontoamme. Postaa Instagramiin kuva sinulle tärkeästä luontopaikasta ja lisää siihen hashtag #ääniluonnolle.

Äänestä luonnon puolesta eduskuntavaaleissa. Ennakkoäänestys on 3.-9.4. ja vaalipäivä 14.4.

PODCASTBLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Kommentit (4)
  1. Emiliaaaaaa
    19.3.2019, 23:01

    Näihin vaalihommiin liittyen: oon tässä tämän illan lukenut Veronika Honkasalon vastailmestynyttä kirjaa Toivon politiikka, ja lukenut ahmimalla. Siinä summataan hyvin viime vuosien poliittista kehitystä, sitä miten on päädytty tähän pisteeseen, missä ollaan nyt, siitä, miten meillä oli hyvinvointiyhteiskunta, muttei ole enää. Yksilöpuheen vaarallisuudesta, siitä miksi välillä se tsemppaaminen, että kaikki on itsestä kiinni, on vähän vaarallista. Jos jossain vaiheessa tuntuu, että jaksaisit sellaisen lukea, niin olisi tosi kiva kuulla ajatuksiasi siitä. 150 sivua, helppolukuista tekstiä mutta painavaa asiaa. Itse hotkaisin sen yhdeltä istumalta.

    1. Kuulostaa kiinnostavalta kirjalta, yritän ehtiä lukemaan! Olen myös sitä mieltä, että kaikki ei voi olla yksilöstä kiinni. Uskon, että jokainen meistä voi kyllä vaikuttaa sekä maailmaan että omaan elämäänsä, mutta isoihin linjoihin tarvitaan poliittista päätöksentekoa.

  2. Ehdokkaan valinta ei riitä, pitää valita puolue, joka ajattelee samalla lailla. Äänihän menee aina ensin puolueen pottiin ja siinä voi käydä niin, että se oma ehdokas ei pääse läpi vaan joku ihan muu, sillä äänellä jonka olet antanut.

    1. Näinhän se on, hyvä pointti! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *