Päätöksistä, myös niistä vaikeista

Tiesittekö, että asiat ympärillämme voidaan jakaa kolmeen sisäkkäiseen ympyrään sen perusteella, miten voimme vaikuttaa niihin?

Uloimmalla ympyrällä ovat ne jutut, joita emme voi päättää ja joihin emme voi vaikuttaa: hirmumyrskyt, lento-onnettomuudet, maailman talouden tila. Nämä ovat asioita, joille emme voi oikein mitään, joten niihin on vain sopeuduttava. Ja niitä on turha ihan hirveästi murehtia, koska sillä ei ole mitään vaikutusta niihin, ainoastaan meihin itseemme.

Keskimmäiselle ympyrälle kuuluvat ne asiat, joita emme voi päättää, mutta joihin voimme vaikuttaa. Esimerkiksi työhaastattelun lopputulokseen voi varmasti vaikuttaa omalla panoksellaan. Päättää sitä ei voi, emmekä pysty vaikuttamaan esimerkiksi siihen, millaisia muut hakijat ovat. Samoin voimme vaikuttaa muiden ihmisten ajatuksiin ja tunteisiin, muttemme määrätä niitä. Joku haluaa olla sydänystäväsi, toinen ei. Se täydellinen tyyppi voi rakastua sinuun tai sitten ei. Ja jos ei, niin sitten niin kuuluu olla. Koska emme voi päättää näitäkään juttuja, niidenkin sureminen ja liika pohdiskelu on melko turhaa.

Sisin ympyrä on se tärkeä. Siellä ovat ne asiat, joihin voimme vaikuttaa ja jotka voimme päättää. Voin päättää, mitä syön tänään aamiaiseksi, millaiset vaatteet valitsen kaapista, mihin suuntaan lähden ovesta. Samoin voin päättää tehdä työni niin hyvin kuin mahdollista, tutustua johonkin ihmiseen, nähdä niin paljon maailmaa kuin voin, tavata jonkun ihmisen, yrittää ohjata uraani tiettyyn suuntaan. Voin päättää, että kuuntelen intuitiotani ja seuraan sitä, myös niissä vaikeissa päätöksissä. Ja voin päättää, että nauran paljon ja elän täysillä, sillä olen päättänyt uskoa, että elämä kantaa.

Elämässäni tapahtuu tällä hetkellä hurjasti. Se on kuin formula-auto, joka kiitää hirmuista vauhtia eteenpäin ja jokaisen uuden mutkan takana saattaa odottaa mitä vain. 

Olin eilen illalla ulkona auringonlaskun aikaan, ja mietin tätä formula-auto-juttua, mihin voin vaikuttaa, omia valintojani ja sitä, mihin ne minut vievät ja onko missään yhtään mitään järkeä.

Siellä pellon laidalla, juuri kun aurinko laski puunlatvojen taakse ja sai ne liekehtimään, näin joukon metsäkauriita. Kauriissa on jotain taianomaista. Ne ovat niin kauniita, niin villejä ja niin vahvasti osa luontoa. Eikä täällä sitä paitsi näe niitä juuri koskaan, siitä lisää magiaa - tuntui, että eilen minun oli tarkoitus kohdata ne. Sillä maailma on valtava, maailmankaikkeus valtavampi. Ja kauriiden lailla jokainen meistä on osa niitä, pienen pieni palanen vain. Se on lohdullinen ajatus.

”If people looked at the stars each night, they would live a lot differently - when you look into infinity, you realize that there are more important things than what people do all day.” - Bill Watterson

Kun kuuntelee itseään ja pyrkii seuraamaan intuitiotaan, niin silloin ainakin yrittää elää omanlaistaan elämää. Ja se on jo aika ihanaa.

Kommentit

minttumari

Toisaalta juuri noilla sisimmän ympyrän pienillä teoilla voi olla kauaskantoiset perhosvaikutukset aivan sinne uloimmalle kehälle ja maailmantalouteen saakka ... :)

Anna Vihervaarasta

Ehdottomasti voi! Olet niin oikeassa. Se sisin ympyrä voi muuttaa koko maailmaa, ja se on ihanaa, sillä juuri siihen jokainen voi vaikuttaa. <3

Mrs. K.

Hyvä teksti ja muistutus omista päätöksenteoista ja niiden vaikutuksista. Sun tekstejä on ilo lukea:)

Anna Vihervaarasta

Ihanaa, jos tykkäät!:) Tämä ympyräjuttu on perua jostain stressinhallinta-koulutuksesta joskus kauan sitten. Palaan siihen aina, kun maailma tuntuu sekasortoiselta. Se on hyvä muistutus siitä, että kaikkea ei voi eikä kannata yrittää hallita, riittää kun keskittyy siihen sisimpään ympyrään.

annam_
anna k.

Niin kaunis ja puhutteleva teksti. Joskus mulla on tapana ottaa koko maailman murheet mietittäväkseni, ja silloin juuri olisi hyvä muistaa, että kaikki ei ole mun käsissäni, kaikkeen en pysty vaikuttamaan.

En voi olla ihastelematta tuota kauriskuvaa! Kuulostaa upealta hetkeltä. Toivon sulle paljon iloisia asioita ja yllätyksiä kaikkien mutkien taakse, joita formulaa ajaessasi kohtaat ;)

Anna Vihervaarasta

Mä kannan myös usein maailman murheita mukanani, ja ne on aika raskaita. Silloin kun ahdistaa, on hyvä tajuta, ettei kaikki ole omissa käsissä. Ja päästää irti niistä asioista, joille ei vain voi juuri mitään. Tietenkin omilla pienilläkin teoilla ja arjen valinnoilla on vaikutusta, mutta niitä onkin helpompi hallita - ja ehkä niihin keskittymälllä voi myös tuntea vähän vähemmän maailmantuskaa.

Kaurishetki oli ihan taianomainen. Tuntui, että mun oli tarkoitus nähdä ne.

Suloista iltaa, Annaseni! <3

Hanna Satakieli

Alkoi ihan itkettää. Tämä kaikki on niin vahvasti läsnä myös mun tän hetkisessä elossa - kiitos taas kauniista kirjoituksestasi.

Anna Vihervaarasta

Ihanaa, että olet tullut lukijaksi Hanna.<3

Päätösten tekeminen ja oman tien seuraaminen ei ole aina kovin helppoa. Ei varsinkaan, jos tuntee minun tapaani tarvetta pelastaa mieluiten koko maailma. Itseäni auttaa tosi paljon se, että mietin, mihin oikeasti voin vaikuttaa ja mikä on omassa vallassani. Uskon myös erittäin vahvasti intuitioon, siihen, että kuuntelee, mitä oma sisin oikeasti haluaa. Sekään ei ole aina helppoa, varsinkaan jos tuntuu, että se sisäinen ääni neuvoo vastoin järkeä tai muiden neuvoja. Lopulta jokainen tietää kuitenkin aina itse parhaiten, mikä on itselle hyväksi. Eikä se sisäinen ääni erehdy koskaan, se pitää vain erottaa ajatuksista, tunteista ja kaikista niistä odotuksista, joita elämässä on.:)

Workingonit
McINFJ

Olipas hyvä juttu. Hieno teksti, ja upee toi kuva!

Anna Vihervaarasta

Kiitos, ihanaa, jos tykkäsit!:) Joskus maailma on vain niin kaunis, oli ihan mieletön hetki katsoa samaan aikaan auringonlaskua ja noita kauriita. <3

Pi Vellamo
Spökhus

Kaunis kirjoitus ja kaunis kuva! Puit aika hyvin sanoiksi mun elämänfilosofian tuossa viimeisessä kappaleessa - ja ainakin tähänastisessa elämässä se on ollut oikein hyvä ja käyttökelpoinen ohjenuora:)

Anna Vihervaarasta

Kiitos Pi-ihana.:) Se on myös mun elämänfilosofia ja toimii todella hyvin.<3

Veera Katariina
barbamama

Viisaita ja kauniita sanoja. Tää onnistui jotenkin rauhoittamaan omaa sekavaa mieltä isojen päätösten äärellä. Miksi sitä intuitiota onkin välillä niin hankala kuunnella. Vaikka luotan siihen ja elän itseäni kuunnellen niin silloin kun on edessä joku isompi valinta tai päätös, kadotan sen äänen jonnekin hyvien ja huonojen puolien taakse. 

Tuo kaurishetki ja -kuva saa aikaan kylmät väreet, uskomattoman kaunista.

Anna Vihervaarasta

Kiitos Veera Katariina.:) 

Intuitiossa on se ongelma, että se on niin helppo hukata ajatusten ja tunteiden sekamelskaan, puhumattakaan muiden ihmisten ja ympäristön odotuksista tai siitä, mikä on "järkevää". Lopulta viisainta on kuitenkin se, mikä tuntuu itselle oikealta. Ihan sama, onko se yleisesti hyväksyttyä ja muiden mielestä fiksua - Sillä ei loppupeleissä ole mitään väliä, koska jokaisen onni on erilainen ja jokainen muovaa elämästään omanlaisensa. Se, mikä on minulle oikein voi olla jollekin toiselle täysin käsittämätöntä. Ja se on ihan hyvä niin.

Itse ajattelen, että intuition tunnistaa siitä, että se tulee aina takaisin. Se ei katoa, kuten ajatukset tai tunteet. Se voi tuntua ehkä myös epämääräisenä ahdistuksena tai vahvana tunteena siitä, että jotain on vain tehtävä. Ja kun sitten tekee sen jutun, tietää tekevänsä oikein. Ei tarvitse epäillä.

Kaurishetki oli ihan taianomainen. Tuntui, että ne kauriit olivat siellä syystä. <3

honeychile

Sit kun vaan osais tietää mikä mistäkin asiasta kuuluu millekin ympyrälle... ainakin itsellä on toisinaan sisimmän ja keskimmäisen asiat vähän ristissä. 

Anna Vihervaarasta

Se ei tosiaan ole aina helppoa. Mutta kun asiaa pohtii, ymmärtää kyllä, mikä kaikki on omassa vallassa ja mikä ei. Muut ihmiset esimerkiksi tekevät aina omat päätöksensä. Heihin voi kyllä vaikuttaa: voit vaikka vaikuttaa siihen, pitääkö joku sinusta omalla käytökselläsi. Sen sijaan et voi päättää, että hän pitää sinusta. Tai päättää sitä, mitä hän tekee, koska hän pitää tai ei pidä sinusta. Käytöksesi on sinun vallassasi, muiden ihmisten reaktiot, tunteet ja ajatukset eivät.:)

 

What else is there?

Oi miten hyvä että törmäsin tähän tekstiin just nyt. Murehdin meinaan liikaa noista asioista mihin en voi vaikuttaa, ihan jatkuvasti!

 

Anna Vihervaarasta

Liika murehtiminen onkin ihan liian helppoa. Ja on niin helppo myös kerätä itselleen sellaisiakin huolia, jotka eivät millään tavalla ole omassa vallassa. Onneksi niistä voi myös päästää irti ja keskittyä asioihin, joille oikeasti voi tehdä jotain.:)

Vierailija (Ei varmistettu) http://haaveenahyvakuva.blogspot.fi/

Tämä kuvi on minulle tuttu entuudetaan ja niin totta! Itselläni on alaisia työelämässä ja välillä he lähtevät hurjalla laukalla ulkokehälle ja tekevät omasta elämästään hankalaa. Pirtelen silloin aina heille nämä ympyrät ja kertaamme, että mihin ne resurssit oikein kannattaa laittaa. Kauniita ajatauksia sinulla. Olisi kiva kuulla jossain vaiheessa lisääkin, mitä elämässäsi juuri nyt tapahtuu (uteliaisuus heräsi =D). Ihanaa kesän odotusta &lt;3!

Anna Vihervaarasta

Tämä kuvio on tarttunut munkin mukaani jostain työhön liittyvästä koulutuksesta joskus aikoinaan. Se toimii tosi hyvin silloin, kun jokin asia stressaa tai ahdistaa. Laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

Varmasti jossain vaiheessa kerronkin, mistä tämä kaikki tulee. Mutta sen aika ei ole ihan vielä.

Kiitos, kun elät mukana Katinka. <3

Sini ~ jotain sinistä (Ei varmistettu) http://jotainsinista.blogspot.fi

Annaseni, hienosti kirjoitettu teksti! Ja tuo kuva... Olen myös aivan varma siitä, että sait tarkoituksella kokea tuon hetken luonnossa. Ihmeellisiä asioita tapahtuu, kun on olennaisten asioiden äärellä, ytimessä.

Tuo jaottelu on tärkeää muistaa. Olen joskus kirjoittanut asioita noihin lokerikkoihin, jotta tajuaisin, miten moneen asiaan voin itse jollain tapaa vaikuttaa. Tiedän itse asiassa heti yhden teeman, mitä voisin käsitellä tuolla. Ehkä teenkin sen tänään :) (istuessani puistossa auringon lämmittäessä ihoani...)

Lempeitä hetkiä - kaikesta huolimatta!

Anna Vihervaarasta

Mä uskon niihin ihmeellisiin asioihin, mutta sen sä varmaan tiesitkin. Ja tiedät myös, mistä on kyse. Kaikesta huolimatta tiedän tehneeni oikein. Se on toisaalta helpottavaa, toisaalta järjettömän pelottavaa. 

Nauti auringosta, lempeydestä, siitä miten hurmaava maailma on aina välillä. Ja nähdään taas. <3 

Annita (ei kirjautunut) (Ei varmistettu)

Niin totta, tämän kun aina muistaisikin :) Eli, kiitos muistutuksesta :)

Anna Vihervaarasta

Yritän kovasti muistaa tämän itsekin.:)

Suloisia päiviä! <3

.Tiia

Kirjoitit jälleen niin osuvasti ja kauniisti <3. Oma sisin ympyräni on tällä hetkellä todellisessa kaaoksessa, ja toivon todella, että saan sen pian järjestykseen, jotta voin kaikella tapaa keskittyä juuri siihen mikä tuntuu hyvältä.

Sinun tekstisi saavat aina aikaan hyvän mielen, ja ne ovat innostavia ja tsemppaavia :).

Anna Vihervaarasta

Kiitos kauniista sanoista .Tiia. <3

Munkin ympyräni on kaaoksessa, mutta tavallaan silti ihan juuri niin kuin sen kuuluukin olla, niin omituista kuin se onkin. Silloin kun kaikkea tuntuu olevan liikaa ja elämä kiitää hurjaa vauhtia eteenpäin, musta on lohdullista miettiä sitä sisintä ympyrää. Sitä, mikä oikeasti on vallassani ja mikä ei. Sen lisäksi on ihana ajatella, että maailma on valtava ja se on vain pikkuinen osa maailmankaikkeutta. Täällä on niin paljon muutakin kuin omat pienet murheet.

Paljon tsemppiä ja suloisia hetkiä!

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.