Pakko vähentää kulutusta, miten sen voi tehdä?

Selailin perjantaina Facebookia ja silmilleni lävähti video merten muovista. Kuolleita merieläimiä, röykkiöittäin autonrenkaita, topsipuikkoja, muovipusseja. Ihminen tuhoaa tämän planeetan, ja se on hirveää. 

Yritän usein kirjoittaa sallivasti ja sanoa, että tärkeintä on, että tekee parhaansa. Nyt vain tuntuu, että se ei enää ihan riitä. Meidän on todellakin tehtävä paljon ja enemmän, jotta tällä maailmalla olisi vielä toivoa. 

En itse todellakaan ole mikään malliesimerkki ekologisesta kuluttajasta, vaikka yritänkin tehdä vastuullisia valintoja. Aina välillä se vain unohtuu. On kiire, väsyttää, vastuullisuus tuntuu työläältä. Tiedättehän varmaan.

Koska muutokset on parasta aloittaa itsestä, päätin nyt kuitenkin miettiä kulutustani ihan vakavasti. Mitkä ovat sellaisia asioita, joita voisin muuttaa?

Pahimmat ilmastotekoni ovat varmasti juuston syöminen ja vaatteiden ostaminen. En tahdo, että elämästäni tulee kieltäymystä, joten en lupaa luopua juustosta kokonaan. Sen sijaan lupaan, että syön sitä vain viikonloppuisin.

Vaatteet taas...no, bloggaajakollegani Julia on sanonut sen parhaiten, joten lainaan häntä: ”Älä osta mitään turhaa paskaa.” Ihan ensitöikseni aion hankkiutua eroon (lue: myydä) kaikista niistä vaatteista, joita en käytä. Ihan turhaan ne makaavat kaapissani, kun ne voisivat ilahduttaa jotain toista, joka oikeasti arvostaisi niitä. 

Toisekseen joudun nyt ehkä tekemään lupauksen, jota vielä kadun. En osta enää halvoista ketjuliikkeistä. Ketjuliikkeen määritelmä on mielestäni hieman hankala, koska onhan esimerkiksi Filippa K tai Samsoe & Samsoekin ketju. Näiden vaatteet ovat kuitenkin mielestäni ajattomia ja laadukkaita. En siis aio kieltäytyä niistä, vaan Zarasta ja vastaavista. Mitä te ajattelette tästä?

Lisäksi lupaan, etten osta tänä vuonna mitään uutta. Joo, ei ole kovin paha, mutta jostain pitää taas aloittaa. Uskon näet, että pysyvimmät muutokset ovat niitä, joiden toteuttaminen ei ole liian hankalaa.

Haastaisin teidän mukaan. Mitä pientä voisit tehdä omassa elämässäsi ilmaston hyväksi? Tai mitkä ovat parhaat vinkkisi kulutuksen vähentämiseen tai ilmastoystävällisempään elämään? Kommenttiboksissa sana on vapaa, olisi kiva kuulla ajatuksianne! 

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Kommentit

henriiikka
VEKURI

Hienoa :) Just sen tajuaminen, että pienet teot eivät enää riitä on tosi tärkeää nyt, kun meillä on vielä mahdollisuus vaikuttaa. Motivaatiota saa ajattelemalla tulevaisuutta, jossa mikään ei enää riitä. Lemppareita ilmastotekoja ovat ainakin pyöräily, turhasta paskasta kieltäytyminen ja kasvipohjainen ruokavalio. Kaikki jokapäiväisessä elämässä näkyviä juttuja, joten kumulatiivisiin vaikutuksiin on mahdoton olla uskomatta. Saan suurta nautintoa siitä, että mainostajat väittävät, että autossa istuminen tai big macin syöminen olisi mukavampaa, mutta en usko. Elämä on parempaa näin.

Anna Vihervaarasta

Lemppareita ilmastotekoja ovat ainakin pyöräily, turhasta paskasta kieltäytyminen ja kasvipohjainen ruokavalio.

Samat! Tai tuota turhasta paskasta kieltäytymistä vielä treenaan. <3

Kun olin shoppailulakossa, sain isoa tyydytystä siitä, etten ostanut mitään. Löysin omasta vaatekaapista vaikka mitä kivaa, ja rahaa säästyi melkoisesti. Ehkä shoppailukin on tottumiskysymys: kun sitä ei vähään aikaan harrasta, sitä ei enää myöskään juuri kaipaa.

Itse olen lakannut ostamasta lomalentolippuja. En myöskään osta lihaa ruoakseni. Sähkön olen vaihtanut ekosähköön. Toki pyrin välttämään myös ylipäätään turhaa kulutusta, mutta tuossapa ne tärkeimmät.

Anna Vihervaarasta

Mullakin on ekosähkö, enkä syö lihaa. Lomalentolipuista en ole kieltäytynyt, mutta en kyllä lennä kovinkaan usein, ehkä noin 2 kertaa vuodessa.

Kiitos vinkeistä!

iisaraita
Aamupuurolla

Vaatteita on helppo ostaa myös käytettyinä. Esimerkiksi Facebookin Minimalistin kirpputori -ryhmässä on myytävänä suosimiasi merkkejä. Itse ostan tosi harvoin vaatteen uutena kaupasta, se on minusta ylipäätään ahdistavaa, kun vastaavia löytyy myös käytettyinä ja jo valmiiksi tuotteina tähän maailmaan. Tai sitten teen vaatteen itse. Luonnonkosmetiikkaa myös fanitan. Ja kieltäydyn kaikesta turhasta krääsästä.

Anna Vihervaarasta

Totta! Tätä haluaisin tehdä. Noissa nettikirppareissa on vain se ongelma, että niillä täytyy hengailla koko ajan, jos haluaa parhaat palat. Yleensä, kun näen jonkun ihanuuden, siinä on jo pitkä varauslista. Huoh. Mutta toisaalta olisi kyllä kiva kokeilla myös kivijalkakauppoja, siis Uffeja, second handia ja vintagea. 

Mäkin fanitan luonnonkosmetiikkaa. <3 Ihanaa, kun osaat tehdä vaatteita itse! Siihen en kyllä kykene, mutta sehän on mahtava tapa saada just sellaisia vaatteita kuin haluaa - eikä varmasti tule kenenkään toisen yllä vastaan.:)

Elinakoo

Ostan suurimman osan vaatteistani kierrätettynä. Olin taas äskettäin kierrätyskeskuksessa penkomassa, se on mielestäni kaiken lisäksi aivan mahdottoman mukavaa puuhaa! Nyt oli mielessä juhlavaan asukokonaisuuteen tietynainen paita. Tällä kertaa sellaista ei löytnyt, mutta viimeksi löysin juuri kaipaamani kengät ja omassa koossa! Olin kuluttanut entiset vastaavanlaiset puhki.
On ollut ilahduttavaa huomata, että tässä noin 8 vuoden aikana kun olen tällä tavalla kierrättänyt, ns. hyvätuloisten kävijöiden määrä on koko ajan kasvanut huimasti. Mukavaa että kaikki kierrättävät, toisaalta myös hinnat ovat ihan selkeästi nousseet, ostin vuosia sitten samettisen nojatuolin ja itämaisen maton 10 eurolla. Nyt vastaavien tuotteiden hinta on ainakin viisinkertainen.

Anna Vihervaarasta

Jep, tässä mun pitäisi tsempata! Parastahan on, että kierrätetyistä vaatteista voi löytää tosi ihania ja uniikkeja yksilöitä. Itseäni näet ainakin häiritsee, jos jokin näyttävä vaatteeni tulee jonkun toisen yllä vastaan. Siksi pyrin ostamaan sellaisia vain ulkomailta. Mutta tosiaan, pitäisi alkaa etsiä vaatteita enemmän käytettyinä. Onko sulla jotain hyviä vinkkejä? Missä on parhaat vaatteet? 

 

Yhteiskunta romahtaa, jos kuluttaminen lopetetaan. Reilusti yli puolet työpaikoista perustuu suoraan tai välillisesti pelkkään kerskakuluttamiseen, kuluttamiseen, joka on yhteydessä luotuihin tarpeisiin.

Jos kuluttaminen lopetetaan, niin tuo ja se ja hyvin moni tuttu menettää työpaikkansa.

Anna Vihervaarasta

En puhu kuluttamisen täydellisestä lopettamisesta (sehän olisi mahdottomuus) vaan ylikulutuksen vähentämisestä. Muuten maailma romahtaa.

Tutkimusten mukaan kuitenkin sossutuilla eläväkin kuluttaa yli maailman kestokyvyn. Ei ongelmia ratkaista kuin globaalilla köyhyydellä. Mitkään pienet teot eivät auta.

Nettanen
Destination: Happiness

Mun kokemuksen mukaan yksi helpoimmista tavoista vähentää kulutusta on yksinkertaisesti lopettaa kaikenlainen turha kaupoissa haahuilu. Niin fyysisissä kaupoissa kuin nettikaupoissakin. En oikeastaan koskaan lähde kaupungille vain kauppoihin kiertelemään, koska kyllähän sitä sitten aina keksii jotain, mitä voisi "tarvita". Yleensä se tarve ei kuitenkaan ole lainkaan todellinen. Itselleen voi pitää listaa asioista, joita oikeasti tarvitsee ja sitten rauhassa ajan kanssa etsiä sen parhaimman yksilön vastaamaan tuohon tarpeeseen, eli mieluiten eettisesti ja ekologisesti tuotetun tuotteen, tosin eihän se aina ole mahdollista. Mutta ainakin sellaisen, joka ei ole hätäinen hutiostos vaan rauhassa harkittu. Yleensä sellaiset jäävät käyttöön vuosiksi.

Silloin, kun eteen tulee jotain kivaa, mikä ei mun listalla ole, pyrin aina kuitenkin miettimään, onko minulla tuotteelle käyttöä vähintään 5 vuodeksi eteenpäin, ja että onko tuotteella myös jälleenmyyntimahdollisuus senkin jälkeen kun en sitä itse enää käytä. Onko materiaali laadukas vai hajoaako tuote käytössä nopeasti, voiko sitä pestä/huoltaa jne.

Ylempänä oli puhetta, että mistä voi ostaa kivoja juttuja käytettyinä. No, tosiaan Facebook ja myös Tori.fi ovat huippuja tässä nykypäivänä. Usein olen myös jossain ryhmissä itse "etsintäkuuluttanut" jotain, mitä tarvitsen, ja saanutkin vastauksia. Helsingissä parhaita fyysisiä paikkoja ostaa käytettyjä vaatteita ovat Relovet niin Töölössä kuin Viiskulmassakin. Myös Kallion Frida Marina on ihana! Kivoja löytöjä olen tehnyt myös Kaivarin kanuunasta ja Punavuoren Patinasta sekä Iso-Roban Fidasta. Uffilla minua ei jostain syystä ole lykästänyt koskaan - hinnoittelu ei mielestäni ole ihan kohdallaan. Kesällä paras on tietysti Hietsun kirppis.

Upeita vanhoja huonekaluja ihan kohtuulliseen hintaan olen löytänyt Korkeavuorenkadun Fasaani antiikista, mutta tässä kyllä ihan paras on Tori.fi.

Aina kun vierailen jossain pienemmässä kaupungissa, pitää päästä penkomaan kirpputoreja. Niissä nimittäin hinnoittelu on vielä aivan toista luokkaa kuin Helsingissä. Jos liikutte Porvoossa, suosittelen Vanhassa Porvoossa sijaitsevaa Bohemiaa. Ihanaa secondhandia ja sisustusjuttuja saman katon alla. :)

Anna Vihervaarasta

Hei Nettanen, ihan mahtavia vinkkejä, kiitos! <3

Mä itse asiassa lisäisin listaan myös somessa haahuilun vähentämisen. Henkilökohtaisesti keksin nimittäin itselleni uusia vaate/sisustustarpeita, kun olen liikaa Instagramissa tai Pinterestissä.

Pitää kokeilla tuota etsintäkuuluttamista! Olen ihan turhautunut noihin Facebookin ryhmiin, kun en ole tarpeeksi nopea.

Fasaani on ihana! <3 Mäkin olen ostanut sieltä lipaston aikoinaan.

Kivaa päivää!

Sucette
ce petit cœur

Ketjuliikevaatteista on musta helppo luopua! Kun ei hetkeen käy jossain Zarassa ja H&M:ssä, vaan käy laadukkaammissa liikkeissä (ehkäpä jopa ekologissa, eettisissä, kotimaisissa?), niin ei niitä riepuhuituloita edes tee mieli ostaa. Mää oon näin opiskelijana toteuttanut tätä jo kauan. Joskus harvoin, jos ei kirpparilta löydy tai ei ole sillä hetkellä varaa ostaa kalliimpaa, niin saatan ostaa ketjuliikkeestä. Mutta kun ostaa vähemmän, niin voi ostaa kauniimpaa ja laadukkaampaa.

Kameli: ehkäpä olisi ihan hyvä, että tavaran sijaan tarjottaisiin ja kulutettaisiin enemmän palveluja. Tuo ongelma on ratkaistava, eikä se voi ikuisesti olla se, että paskaa saa tuottaa rajattomasti. Onko "työpaikkojen säilymisestä" jotain iloa, jos planeetta on elinkelvoton?

Anna Vihervaarasta

Jep, tämä on niin totta! Itse yleensä harhaudun Zaroihin yms, kun kaipaan jotain nopeaa piristystä. Selvää tunneshoppailua siis, mistä kaiken lisäksi tulee helposti shoppailukrapula.

Ihanaa päivää!

FanniL

Hehe, kirjoitin just samasta aiheesta. Tai siis, kirjoiti aikoja sitten, mutta sain julkaistua vasta tänään. Melko samantyyppisellä avauksellakin. :D:D Tosi tärkeä aihe. Niin tärkeä, että soisin kaikkien tajuavan tämän. Just ne pienet jutut, joista kasvaa isompia.

Ketjuliikkeistä on onneksi suht helppoa luopua, kun lakkaa vaan pyörimästä niissä. Nykyisin jos kaipaan alkkareita, menen kyllä sinne Lindexille (koska hinta-laatusuhde silti loistava!) mutta en osta kuin ne alkkarit. En enää hillu kaupoissa päämäärättömästi. Ongelma ratkaistu, erittäin kivuttomasti.

Kiitos että kirjoitat tästä ja käytät vaikutusvaltaasi. <3

https://mennentullen.blogspot.com/2018/12/kulutan-siis-olen.html

Tuulitar
Arolan tuulia

Anoppi vietti lomansa keräten roskia Espanjan rannikolla. Sille hetken naureskelin kunnes löysin itseni keräämässä roskia Kreetan rannikolla... Liika muovi on turmioksi. Kärsin hillittömästä ympäristömorkkiksesta. Ensi vuosi olkoon yritys pelastaa maailma hukkumasta muoviin, ja se ensi vuosi saa luvan alkaa välittömästi.

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.