Pakko vähentää kulutusta, miten sen voi tehdä?

1BC59B5D-28CA-407E-AB63-9904E25D9D80.JPG

Selailin perjantaina Facebookia ja silmilleni lävähti video merten muovista. Kuolleita merieläimiä, röykkiöittäin autonrenkaita, topsipuikkoja, muovipusseja. Ihminen tuhoaa tämän planeetan, ja se on hirveää. 

Yritän usein kirjoittaa sallivasti ja sanoa, että tärkeintä on, että tekee parhaansa. Nyt vain tuntuu, että se ei enää ihan riitä. Meidän on todellakin tehtävä paljon ja enemmän, jotta tällä maailmalla olisi vielä toivoa. 

En itse todellakaan ole mikään malliesimerkki ekologisesta kuluttajasta, vaikka yritänkin tehdä vastuullisia valintoja. Aina välillä se vain unohtuu. On kiire, väsyttää, vastuullisuus tuntuu työläältä. Tiedättehän varmaan.

Koska muutokset on parasta aloittaa itsestä, päätin nyt kuitenkin miettiä kulutustani ihan vakavasti. Mitkä ovat sellaisia asioita, joita voisin muuttaa?

Pahimmat ilmastotekoni ovat varmasti juuston syöminen ja vaatteiden ostaminen. En tahdo, että elämästäni tulee kieltäymystä, joten en lupaa luopua juustosta kokonaan. Sen sijaan lupaan, että syön sitä vain viikonloppuisin.

Vaatteet taas…no, bloggaajakollegani Julia on sanonut sen parhaiten, joten lainaan häntä: ”Älä osta mitään turhaa paskaa.” Ihan ensitöikseni aion hankkiutua eroon (lue: myydä) kaikista niistä vaatteista, joita en käytä. Ihan turhaan ne makaavat kaapissani, kun ne voisivat ilahduttaa jotain toista, joka oikeasti arvostaisi niitä. 

Toisekseen joudun nyt ehkä tekemään lupauksen, jota vielä kadun. En osta enää halvoista ketjuliikkeistä. Ketjuliikkeen määritelmä on mielestäni hieman hankala, koska onhan esimerkiksi Filippa K tai Samsoe & Samsoekin ketju. Näiden vaatteet ovat kuitenkin mielestäni ajattomia ja laadukkaita. En siis aio kieltäytyä niistä, vaan Zarasta ja vastaavista. Mitä te ajattelette tästä?

Lisäksi lupaan, etten osta tänä vuonna mitään uutta. Joo, ei ole kovin paha, mutta jostain pitää taas aloittaa. Uskon näet, että pysyvimmät muutokset ovat niitä, joiden toteuttaminen ei ole liian hankalaa.

Haastaisin teidän mukaan. Mitä pientä voisit tehdä omassa elämässäsi ilmaston hyväksi? Tai mitkä ovat parhaat vinkkisi kulutuksen vähentämiseen tai ilmastoystävällisempään elämään? Kommenttiboksissa sana on vapaa, olisi kiva kuulla ajatuksianne! 

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Kommentit (19)
 1. Anoppi vietti lomansa keräten roskia Espanjan rannikolla. Sille hetken naureskelin kunnes löysin itseni keräämässä roskia Kreetan rannikolla… Liika muovi on turmioksi. Kärsin hillittömästä ympäristömorkkiksesta. Ensi vuosi olkoon yritys pelastaa maailma hukkumasta muoviin, ja se ensi vuosi saa luvan alkaa välittömästi.

  1. Onpa ihanan esimerkillistä! <3 

   Yritetään pelastaa maailma! Ihanaa joulun aikaa sinne. 🙂

 2. Hehe, kirjoitin just samasta aiheesta. Tai siis, kirjoiti aikoja sitten, mutta sain julkaistua vasta tänään. Melko samantyyppisellä avauksellakin. :D:D Tosi tärkeä aihe. Niin tärkeä, että soisin kaikkien tajuavan tämän. Just ne pienet jutut, joista kasvaa isompia.

  Ketjuliikkeistä on onneksi suht helppoa luopua, kun lakkaa vaan pyörimästä niissä. Nykyisin jos kaipaan alkkareita, menen kyllä sinne Lindexille (koska hinta-laatusuhde silti loistava!) mutta en osta kuin ne alkkarit. En enää hillu kaupoissa päämäärättömästi. Ongelma ratkaistu, erittäin kivuttomasti.

  Kiitos että kirjoitat tästä ja käytät vaikutusvaltaasi. <3

  https://mennentullen.blogspot.com/2018/12/kulutan-siis-olen.html

  1. Hei Fanni, kiitos. <3 Ja ihanaa joulun aikaa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *