Pari sanaa hattaroista ja yksi elämänohje


Ehkä paras elämänohje, jonka olen koskaan saanut, on ala-asteen opettajaltani. Kuudennen luokan lopussa, kun olimme kasvaneet tarpeeksi ja valmiina uusille teille, hän sanoi:

”Hymyile, niin maailma hymyilee kanssasi.”

Siitä on nyt yli 20 vuotta. Ja edelleen toimii.

Hermostuin vähän eräästä edellisen postauksen kommentista. Se sai minut ajattelemaan, että taidan olla välillä vähän hattarainen ja varmaan vaikutan aika seesteiseltä ja ärsyttävän positiiviselta. Sitten ajattelin, että hyvä niin. 

Sillä olen näitä kaikkia, jos:

- hattaraisuudella tarkoitetaan uskoa siihen, että hampaidenkiristysten, haavojen, kolhujen ja vastatuulten jälkeen elämä lopulta kantaa.

- seesteisyydellä tarkoitetaan sitä, että saan useimmiten pääni kasaan suhteellisen nopeasti myös itkupotkuraivareiden jälkeen.

- positiivisuudella tarkoitetaan sitä, että vaikka ärsyynnyn, hermostun, kiukustun ja kannan välillä mukanani suurta maailmantuskaa, osaan päästä irti siitä ja löytää maailmasta kaunista ja hyvää.

Tämä blogi on minun hyvän mielen paikkani. Tänne kerään kaiken kauniin ja hyvän ja inspiroivan. Sillä uskon ihan oikeasti, että hymyyn vastataan yleensä hymyllä. Ja että maailma muuttuu vähitellen sellaiseksi kuin mitä siitä ajattelee.

Onnellisuus ei näes määräydy niinkään siitä, mitä sinulla on. Vaan siitä, mitä ajattelet siitä, mitä sinulla on. *

Mitä enemmän keskittyy hyvään ja kauniiseen, sitä enemmän sitä ympärillään huomaa. Mitä enemmän hyvää ja kaunista huomaa, sitä parempi mieli itselle tulee. Mitä parempi mieli itsellä on, sitä paremmin kohtelee muita. Sitten ne muut voivat paremmin. Näkevät enemmän hyvää ja kaunista. Ja ehkä joku sitten jaksaa tehdä jotain extrahyvää, ja maailma paranee ihan oikeasti.

Omaa asennettaan ja mieltään voi muuttaa. Tiedän sen, koska en ole aina ollut hattarainen, seesteinen ja positiivinen. Mitä ikinä nyt olenkin, minusta on tullut tällainen 34 vuoden elämisen seurauksena. Niihin vuosiin on mahtunut kaikenlaista. Jossain vaiheessa vain huomasin, että elämä on paljon kivempaa, jos siitä ajattelee kivasti. Ja vähitellen, hetki hetkeltä, ajatus ajatukselta, opin muuttamaan omaa asennettani paremmaksi.

Huonoina päivinä pukeudun tylsästi, mulkoilen ihmisiä ja potkin ovenkarmeja. Erityisen pahoina päivinä saatan jopa polttaa tupakan (älkää tehkö sitä, se ei ole hyväksi).

Sitten kerään itseni.

Sillä hyvinä päivinä ihmissuhteeni, varpaani ja keuhkoni voivat paremmin. Tuntuu melko järkevältä pyrkiä lisäämään niitä. Siksi myös kirjoitan asioista, jotka tekevät mielestä enemmän paremman kuin huonomman.

Positiivinen ajattelu on vähän kuin sixpack: mahdollista melkein jokaiselle, mutta muuttuu todeksi vasta, kun sen eteen tekee töitä.

---

* Saku Tuominen sanoo kirjassaan Hyvä elämä, lyhyt oppimäärä (Paasilinna, 2013), että tutkimusten mukaan onnellisuuteen vaikuttaa kolme asiaa: se millaisia olemme, se millaista elämämme on ja se miten me tähän kaikkeen asennoidumme, mitä päätämme asioille tehdä. JA: elämänasenteemme on yhtä tärkeää kuin kaksi ensimmäistä yhteensä.

(Piirroskuva täältä)

Kommentit

Tiina / Parempia polkuja (Ei varmistettu) http://parempiapolkuja.blogspot.fi

Oi, ihana! Blogistasi on tullut lyhyessä ajassa yksi suosikeistani ❤ Kirjoitat niin hyvin ajatuksista, jotka voisivat olla monin paikoin kuin omiani. Mukavan hattaraista uutta viikkoa sinulle :)

Anna Vihervaarasta

Ihana kuulla, että tykkäät.<3 Suloisen hattaraista viikkoa sullekin!

annam_
anna k.

Olisin melkein voinut kirjoittaa tämän (paitsi en ole koskaan maistanut tupakkaa, mutta se ei ole olennaista). Olen sitä mieltä, että hattaraisuus on hyvästä, Se ei tarkoita sitä, etteikö tiedostaisi ja tuntisi elämän kurjia puolia, hattarapäät vaan löytävät ne hyvätkin puolet.

Ja tuo piirretty kuva on niin totta! Sinulla saattaa olla kokonainen puutarha, mutta olet silti onneton, kun toinen iloitsee yhdestä kukasta.

Anna Vihervaarasta

Älä maistakaan, ei se kannata.;)

Pieni hattaraisuus tekee varmasti elämästä aika paljon onnellisempaa kuin naama mutrulla eläminen. Etsitään niitä kukkia ja nähdään niiden kauneus, eikö?

16 v vanha kortti (Ei varmistettu)

Onnellista! Tuosta opettajalta saadusta viisaudesta tuli mieleen pienen pieni muisto lapsuudesta minullakin. Olen aina rakastanut kortteja ihan lapsena jo oli tärkeää saada omia kortteja siis postikortteja. 11-vuotis syntympäivänä sain kortin vanhemmiltani jossa seisoo tyttö jonka selän takana kädessä isot puuvärikynät ja pari pensseliä (lapsena piirteli ja maalailin). Kortissa lukee " Kun avoimin mielin kuljet niin onnen itseesi suljet" - kortti oli varhais teinillä erittäin tärkeä ja on edelleen. Tuo kortti on kotona näkyvillä sillä sen lauseen haluan opettaa myös lapsilleni.

Anna Vihervaarasta

Ihanaa, että olet säilyttänyt korttisi ja lapsesikin saavat osansa sen viisaudesta. Joskus sitä saa vain erityisen hyviä neuvoja, jotka muistaa aina.<3

miiajohanna
miiajohanna

Olen niin samaa mieltä kanssasi. Olen hattarapää ja ylpeä siitä. Asenteensa elämään voi valita. Elämä koulii, mutta koulikoon, se kasvattaa ja auttaa löytämään onnenjyviä pienistäkin asioista.

Piis & loooooov <3

Anna Vihervaarasta

Hattarapäät on parhaita! Nähdään pian, jooko?<3

miiajohanna
miiajohanna

JOO!!! <3

Suvi-Anni (Ei varmistettu) http://unelmapolkuja.blogspot.fi

Olen täysin samaa mieltä kanssasi (tässäkin asiassa :D)! Ajattelun ja mielen voimaa ei saa aliarvioida hyvinvoinnin tavoittelussa. Minusta henkinen hyvä olo on päätös: kaikkiin asioihin voi suhtautua joko positiivisesti tai negatiivisesti. Ja vaikka ei ole takeita, että positiivinen ajattelu aina johtaisi positiivisiin tapahtumiin, se on varmaa, että negatiivinen ajattelu ja asenne ei ainakaan tuota mitään positiivista. Ei itselle eikä läheisille.

Minusta blogisi on hyvä juuri hattaraisena. Ennemmin luen jotain, joka saa minut hymyilemään, kuin jotain, mikä saisi taas huomioni kiinnitettyä elämän negatiivisiin puoliin. Negatiivisuutta saa aivan varmasti tarpeeksi muistakin lähteistä.

Jatka samalla tavalla, se toimii! :)

Anna Vihervaarasta

Mahtavaa, että olet. Aina välillä tätä blogia kirjoittaessani mietin, että onko näissä jutuissani mitään järkeä kenenkään muun kuin itseni mielestä.

Ja tämä on niin täysin totta: Ja vaikka ei ole takeita, että positiivinen ajattelu aina johtaisi positiivisiin tapahtumiin, se on varmaa, että negatiivinen ajattelu ja asenne ei ainakaan tuota mitään positiivista.

Ihanaa, hattaraista iltaa!

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.