Pari sanaa hattaroista ja yksi elämänohje

IMG_6177.JPG
Ehkä paras elämänohje, jonka olen koskaan saanut, on ala-asteen opettajaltani. Kuudennen luokan lopussa, kun olimme kasvaneet tarpeeksi ja valmiina uusille teille, hän sanoi:

”Hymyile, niin maailma hymyilee kanssasi.”

Siitä on nyt yli 20 vuotta. Ja edelleen toimii.

Hermostuin vähän eräästä edellisen postauksen kommentista. Se sai minut ajattelemaan, että taidan olla välillä vähän hattarainen ja varmaan vaikutan aika seesteiseltä ja ärsyttävän positiiviselta. Sitten ajattelin, että hyvä niin. 

Sillä olen näitä kaikkia, jos:

– hattaraisuudella tarkoitetaan uskoa siihen, että hampaidenkiristysten, haavojen, kolhujen ja vastatuulten jälkeen elämä lopulta kantaa.

– seesteisyydellä tarkoitetaan sitä, että saan useimmiten pääni kasaan suhteellisen nopeasti myös itkupotkuraivareiden jälkeen.

– positiivisuudella tarkoitetaan sitä, että vaikka ärsyynnyn, hermostun, kiukustun ja kannan välillä mukanani suurta maailmantuskaa, osaan päästä irti siitä ja löytää maailmasta kaunista ja hyvää.

Tämä blogi on minun hyvän mielen paikkani. Tänne kerään kaiken kauniin ja hyvän ja inspiroivan. Sillä uskon ihan oikeasti, että hymyyn vastataan yleensä hymyllä. Ja että maailma muuttuu vähitellen sellaiseksi kuin mitä siitä ajattelee.

Onnellisuus ei näes määräydy niinkään siitä, mitä sinulla on. Vaan siitä, mitä ajattelet siitä, mitä sinulla on. *

funny-garden-floor-happiness-dancing.jpg

Mitä enemmän keskittyy hyvään ja kauniiseen, sitä enemmän sitä ympärillään huomaa. Mitä enemmän hyvää ja kaunista huomaa, sitä parempi mieli itselle tulee. Mitä parempi mieli itsellä on, sitä paremmin kohtelee muita. Sitten ne muut voivat paremmin. Näkevät enemmän hyvää ja kaunista. Ja ehkä joku sitten jaksaa tehdä jotain extrahyvää, ja maailma paranee ihan oikeasti.

Omaa asennettaan ja mieltään voi muuttaa. Tiedän sen, koska en ole aina ollut hattarainen, seesteinen ja positiivinen. Mitä ikinä nyt olenkin, minusta on tullut tällainen 34 vuoden elämisen seurauksena. Niihin vuosiin on mahtunut kaikenlaista. Jossain vaiheessa vain huomasin, että elämä on paljon kivempaa, jos siitä ajattelee kivasti. Ja vähitellen, hetki hetkeltä, ajatus ajatukselta, opin muuttamaan omaa asennettani paremmaksi.

Huonoina päivinä pukeudun tylsästi, mulkoilen ihmisiä ja potkin ovenkarmeja. Erityisen pahoina päivinä saatan jopa polttaa tupakan (älkää tehkö sitä, se ei ole hyväksi).

Sitten kerään itseni.

Sillä hyvinä päivinä ihmissuhteeni, varpaani ja keuhkoni voivat paremmin. Tuntuu melko järkevältä pyrkiä lisäämään niitä. Siksi myös kirjoitan asioista, jotka tekevät mielestä enemmän paremman kuin huonomman.

Positiivinen ajattelu on vähän kuin sixpack: mahdollista melkein jokaiselle, mutta muuttuu todeksi vasta, kun sen eteen tekee töitä.

* Saku Tuominen sanoo kirjassaan Hyvä elämä, lyhyt oppimäärä (Paasilinna, 2013), että tutkimusten mukaan onnellisuuteen vaikuttaa kolme asiaa: se millaisia olemme, se millaista elämämme on ja se miten me tähän kaikkeen asennoidumme, mitä päätämme asioille tehdä. JA: elämänasenteemme on yhtä tärkeää kuin kaksi ensimmäistä yhteensä.

(Piirroskuva täältä)

Kommentit (11)
 1. Olen täysin samaa mieltä kanssasi (tässäkin asiassa :D)! Ajattelun ja mielen voimaa ei saa aliarvioida hyvinvoinnin tavoittelussa. Minusta henkinen hyvä olo on päätös: kaikkiin asioihin voi suhtautua joko positiivisesti tai negatiivisesti. Ja vaikka ei ole takeita, että positiivinen ajattelu aina johtaisi positiivisiin tapahtumiin, se on varmaa, että negatiivinen ajattelu ja asenne ei ainakaan tuota mitään positiivista. Ei itselle eikä läheisille.

  Minusta blogisi on hyvä juuri hattaraisena. Ennemmin luen jotain, joka saa minut hymyilemään, kuin jotain, mikä saisi taas huomioni kiinnitettyä elämän negatiivisiin puoliin. Negatiivisuutta saa aivan varmasti tarpeeksi muistakin lähteistä.

  Jatka samalla tavalla, se toimii! 🙂

  1. Mahtavaa, että olet. Aina välillä tätä blogia kirjoittaessani mietin, että onko näissä jutuissani mitään järkeä kenenkään muun kuin itseni mielestä.

   Ja tämä on niin täysin totta: Ja vaikka ei ole takeita, että positiivinen ajattelu aina johtaisi positiivisiin tapahtumiin, se on varmaa, että negatiivinen ajattelu ja asenne ei ainakaan tuota mitään positiivista.

   Ihanaa, hattaraista iltaa!

 2. Olen niin samaa mieltä kanssasi. Olen hattarapää ja ylpeä siitä. Asenteensa elämään voi valita. Elämä koulii, mutta koulikoon, se kasvattaa ja auttaa löytämään onnenjyviä pienistäkin asioista.

  Piis & loooooov <3

  1. Hattarapäät on parhaita! Nähdään pian, jooko?<3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *