Pelastautumispaketti kaamosta vastaan

Kaupallinen yhteistyö: Pur Hyvinvointikauppa & Farmasia

75145297-CFFE-4CAC-9E50-D123A9D55708.JPG

Loppuvuosi on minulle aina vähän vaikeaa aikaa. Kaipaan valoa ja korkeapainetta, ympärille kietoutuva pimeys ja harmaus ahdistaa, ei huvita liikkua kotoa minnekään, enkä koe olevani parhaimmillani. Sama toistuu joka marras- ja joulukuussa, ja joka vuosi päätän, että vuoden päästä vietän tämän ajan jossain auringossa. Sitten tulee kevättalvi, ja unohdan koko jutun. Kunnes on jälleen marraskuu.

Pimeys vaikuttaa useimpiin meistä jollain tavalla, mutta toiset ovat sille ja sään vaihteluille herkempiä kuin toiset. Minuun vaikuttaa valon puutteen lisäksi matalapaine. Se väsyttää, ei huvita tehdä oikein mitään. 

Tänä vuonna en taaskaan päässyt etelään, mutta jotain olen sentään tehnyt peitotakseni kaamoksen. Sain Pur Hyvinvointikaupasta kunnon pelastautumispakkauksen kaamosta vastaan, ja kas: olen ollut paremmalla tuulella. Lisäksi olen yrittänyt syödä mahdollisimman paljon sitrushedelmiä, poltella kynttilöitä ja ulkoilla valoisaan aikaan. Pimeän ajan lenkeistä selviän kuuntelemalla podcasteja. 

Kun ulkona on herätessä pimeää, eikä aurinko tunnu joinain päivinä nousevan lainkaan, tekee ymmärrettävästi mieli juoda pari pannullista kahvia päivän mittaan. Omalla kohdallani yli kolme kuppia päivässä alkaa kuitenkin hermostuttaa. Siksi olen juonut nyt kahvin sijaan osin vihreää teetä ja osin Heath & Heatherin Organic Supportive Root Remedy -teetä. Siinä on suosikkimaustettani inkivääriä kera kurkuman ja galangalin. Inkivääri ja kurkuma hillitsevät tulehdusta ja parantavat vastustuskykyä. Tee toimii siis mainiosti näin flunssakauden keskellä. Maku on mausteinen ja inkiväärinen. Itse tykkään inkivääriteestä todella paljon, joten tämä on ollut hyvin mieluisa. Se on myös kofeiiniton, joten sopii juotavaksi illalla.

 

C627D8D1-EEB5-4896-A22A-E81EED689B51.JPG

 

Toinen lämmittävä juomani on lähiaikoina ollut sienilatte. Jep, luit oikein. Mushrooms 4 Lifen Cordyceps-valmiste on jauhetta, josta voi keittää laten sekoittamalla sen kauramaitoon ja maustamalla juoman esimerkiksi lakritsijauheella ja kookosmannalla. Myös kaneli sopii mukaan. Sienilatte on ihan hyvää ilman mausteitakin, silloin se maistuu lähinnä sienikeitolta. Jos sienen maku ei miellytä, samaa tavaraa saa myös kapseleina. 

Cordyceps eli kiinanloisikka antaa energiaa ja elinvoimaa. Se vähentää myös stressiä ja väsymystä. Se parantaa suorituskykyä ja sopii erityisen hyvin paljon liikkuville (check) ja stressaantuneille (check, uusi yrittäjyys ja niin edelleen) sekä vanhuksille. 

 

9C203658-A399-4489-A63A-37A1238905A0.JPG

 

Sitten ovat tuoksut. Olen ollut jo monta vuotta innoissani aromaterapiasta ja eteerisistä öljyistä. Sain joskus pari vuotta sitten kokeiluun pari Scenteredin tuoksupuikkoa, joista toinen auttaa stressiin ja toinen luo rakkauden tunnetta. Olen käyttänyt tuota Love-puikkoa aina, kun olen tuntenut itseni hieman alakuloiseksi. Scenteredillä on myös tuoksukynttilöitä, joista oma suosikkini on keltainen Be Happy. Se levittää nimensä mukaisesti iloa. Nämä ovat muuten myös ihania joululahjaideoita. Puikkoja on nyt myös joulupallopakkauksessa. 

Uskon hyvin vahvasti tuoksujen merkitykseen. Niiden avulla on helppo kohottaa mielialaa tai rauhoittaa itseään. Tuoksumuistot ovat ainakin minulla hyvin vahvoja, ja tietty tuoksu vie hetkessä ajatukset menneisiin asioihin, ihmisiin ja tunteisiin. 

 

pur2.jpg

 

Sitten on tietysti suklaa. Syön joka päivä pari palaa tummaa suklaata ja väitän, että se todellakin nostaa mielialaa. Syön sitä, jos väsyttää, jos olen allapäin ja jos tarvitsen vähän ekstraenergiaa esimerkiksi silloin, kun ei yhtään huvita lähteä lenkille. Suklaassa onkin muun muassa magnesiumia ja antioksidantteja. Lisäksi siinä on serotoniinin esiastetta tryptofaania, joka muuttuu elimistössä serotoniiniksi. Serotoniini taas on mielihyvähormoni: se saa meidät oikeasti tuntemaan olomme onnellisiksi. 

Suklaan suhteen ei tietenkään kannata liioitella. Omasta mielestäni juuri pari palaa päivässä on hyvä määrä. Yleensä suosin mahdollisimman tummaa suklaata, mutta nyt olen ihastunut tumman suklaan lisäksi Almighty Foodsin Liquorice and Sea Salt -suklaaseen. Se ei ole tummaa nähnytkään, mutta lakritsi ja merisuola: nam. Almighty Foods on pieni skotlantilainen yritys, joka valmistaa suklaiden lisäksi pähkinätahnoja. Kaikki tuotteet ovat luomua ja vegaanisia. Kyse ei siis ole maitosuklaasta, vaan vaaleampien suklaiden pohjana on esimerkiksi cashewta. 

 

E0E541BF-64E0-4C62-8371-F1CEBD1FF28C.JPG

 

Ruusujuurta on perinteisesti käytetty kaamosmasennuksen ja kevätväsymyksen hoitoon eli silloin, kun valo-olosuhteet muuttuvat. Se auttaa väsymykseen ja stressiin, ja sen luvataan säätelevän elimistön antioksidanttisuojausta ja serotoniinin tuotantoa. 

Minulla on käytössä Living Nutritionin fermentoitu ruusunjuuri-valmiste. Fermentointi tarkoittaa hapattamista, ja suolistomme mikrobit rakastavat fermentoituja ruokia. Entisaikaan niitä syötiin paljon, sillä hapattaminen oli tärkein säilöntämenetelmä. Nykyisin hapattaminen on vähentynyt, ja se tuntuu myös suolistossa: mikrobistomme köyhtyy. Siitä taas seuraa monenlaisia ongelmia, kuten vastustuskyvyn heikkenemistä. Suolistomikrobien on tutkittu vaikuttavan myös mielialaan. 

Aihe kiinnostaa minua paljon, ja olen kirjoittanut parikin lehtijuttua aiheesta. On kiehtova ajatus, että ruokavaliolla voi vaikuttaa mieleen. Keho ja mieli ovat vahvasti yhteydessä, kenties paljon vahvemmin kuin vielä tiedämme. 

Living Nutritionin fermentoiduissa ravintolisissä on rohdoskasvien lisäksi eläviä mikrobeja. Mikrobit muokkaavat valmisteen helposti imeytyvään muotoon ja lisäksi ne saattavat itse siirtyä elimistöön. Se on meille hyväksi, sillä suolisto tarvitsee valtavan määrän erilaisia mikrobeja voidakseen hyvin. 

 

pur3.jpg

7578A8C0-CD76-4A1A-A592-C9F2041B8781.JPG

 

Lopuksi vielä vitamiineista. Minulle tehtiin hetki sitten ravintoainemittaus, ja minulla oli puutetta paristakin B-vitamiinista. Sen jälkeen olen käyttänyt Wild Nutritionin Daily Multi Nutrient -lisää, joka on kehitetty erityisesti naisille. Siitä saa kaikki tärkeimmät vitamiinit ja lisäksi se tukee nuorten (eli alle 44-vuotiaiden) naisten hormonitoimintaa ja hedelmällisyyttä. Tämä on mielestäni hyvin kiinnostavaa, sillä oma hormonitoimintani muuttui melkoisesti sen jälkeen, kun lopetin hormonaalisen ehkäisyn puolitoista vuotta sitten. Sen jälkeen ihoni alkoi hetkellisesti oireilla, ja kuukautiseni muuttuivat melkoiseksi koettelemukseksi, joka vaikuttaa sekä kehoon että mieleen. Olen nyt käyttänyt tätä valmistetta noin kuukauden, ja kumma kyllä kuukautiskipuja ei tällä kierrolla ollut lainkaan. En tiedä, onko se vitamiinilisän ansiota, mutta kerroinpa kuitenkin.  

Lisäksi minulla on käytössä Wild Nutritionin D-vitamiini– ja Omega 3 -valmisteet. D-vitamiinia kannattaa tietenkin jokaisen syödä pimeään aikaan. Omega 3 puolestaan on tärkeää aivoille, silmille ja sydämelle. Se parantaa myös vastustuskykyä. 

Kaikki nämä Wild Nutriotionin tuotteet on valmistettu Food Grown -menetelmällä eli ravintoaineet ovat niissä samassa muodossa kuin ruoassa. Se on tärkeää, sillä sen tähden ne imeytyvät hyvin. 

Summa summarum, minua auttaa pimeyden keskellä kaksi tapaa. Hyggeily, eli se, että polttelen tuoksukynttilöitä kotona, juon energisoivaa teetä ja syön suklaata viltin alla sohvalla esimerkiksi jotain hyvää kirjaa lukien. Eli annan tavallaan periksi pimeälle vuodenajalle, enkä vaadi itseltäni niin paljon. Hemmottelen itseäni vähän.

Toisaalta uskon kuitenkin, että hyvinvoiva, terve keho jaksaa paremmin myös pimeyttä. Siksi yritän lenkkeillä mahdollisimman paljon ja joogaan vähän lähes päivittäin. Lisäksi tuen jaksamistani lisäravinteilla, eli sienilatella, ruusujuurella, vitamiineilla ja omegoilla. Ja toki yritän syödä terveellisesti, enkä liikaa karkkia (vaikka mieli tekisi). 

Miten te taistelette kaamosta vastaan?

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *