Pieniä asioita, jotka lisäävät paljon hyvinvointia

Olen voinut viime aikoina huomattavasti paremmin kuin aikoihin. Päivisin ei väsytä, olen (enimmäkseen) hyvällä tuulella (naiselle sallittakoon ailahtelu) ja jaksan treenata aika paljonkin. Se on ihanaa, koska vielä syksyllä olin hirveän väsynyt, jalat painoivat lenkillä ja mielikin oli vähän alakuloinen.

Päätin tuolloin syksyllä, että jotain on tehtävä, ja aloin purkaa väsymykseni syitä. Näin kuukausina olen ymmärtänyt, että hyvinvointi on noidankehä: myönteinen tai kielteinen. Kun keho voi hyvin, mieli voi usein myös paremmin. Ja toisinkin päin. Kun nukkuu hyvin, treenaa kunnolla, syö terveellisesti ja riittävästi ja pitää huolen myös mielensä ravinnosta, jaksaa yksinkertaisesti paljon paremmin.

Tämä ei nyt ehkä kuulosta isolta ahaa-elämykseltä, mutta se tavallaan on. Minähän olen ihminen, joka on liikkunut paljon ihan koko elämänsä, kuvitellut syövänsä terveellisesti ja jopa priorisoinut unta. Olen vain tehnyt tämän kaiken hieman päin honkia.

Nämä pienet muutokset ovat nostaneet hyvinvointiani paljon:

1 Syö joka aterialla proteiinia. Paistan nykyisin aamupalaksi esimerkiksi herneproteiinista valmistettuja Muu-pihvejä, koska tajusin, että aamiainen voi olla ihan samalla tavalla koostettu ateria kuin muutkin – ja sen pitäisikin olla. Proteiini oikeasti auttaa jaksamaan, ja hyviä kasvisproteiinejakin on nykyisin vaikka kuinka. Toinen suosikkini on quorn, jossa on kyllä hieman kananmunaa, mutta enimmäkseen sientä. Herneproteiinirouhe on myös uusi löytöni.

2 Syö riittävästi. Syön nykyisin ison aamiaisen ja ison lounaan, eikä piinaava nälkä seuraa minua pitkin päivää. Tänään söin esimerkiksi aamupalaksi kaksi palaa kauraleipää, Muu-pihvin, avokadon, tomaattia ja pari hedelmää ja raakasuklaata. Lounaaksi söin tomaakastiketta, jossa oli kasviksia, quorn-nakkeja, herneproteiinia ja lisukkeena täysjyväpastaa. Jos syöt liian vähän, ei ole ihme, jos heikottaa, eikä treeni kulje.

3 Luo unirytmi. Vaikka olen priorisoinut unta lentoemäntäajoistani saakka, mitään rytmiä minulla ei ole ollut. Heräsin ennen usein aamuisin aika väsyneenä, vaikka olin nukkunut tunneissa riittävästi. Minulla on ollut myös ajoittain vaikeuksia nukahtaa. Nykyisin menen nukkumaan klo 22.30 ja herään ilman kelloa klo 7. Myös viikonloppuisin. Unirytmin luomisessa auttaa unen rytmittäminen valon avulla ja unirutiineiden luominen: oleskele kirkkaassa valossa (eli talvella kirkasvalossa) aamulla ja tee iltaisin aina samat jutut. Niin keho ymmärtää, että on aika mennä nukkumaan.

4 Treenaa lihaksia. Vaikka olen liikkunut aina, olen liikkunut lähes aina melko yksipuolisesti. Ihastun johonkin lajiin ja teen sitten sitä. Tai vain kävelen hulluna ja joogaan välillä. Tajusin marraskuun surffilomalla, että olen heikompi kuin suostun hyväksymään. Joten hankin salikortin. Nyt käyn kahdesti viikossa salilla ja kerran tai kaksi joogassa. Olen jo nostanut painoja, tunnen oloni vahvemmaksi ja nukun paremmin! Oivallus: kun treenaa lihasvoimaa, jaksaa enemmän ihan kaikkea.

5 Ota ravintolisät avuksi. Raudanpuutteeni herätti minut ymmärtämään, että ravintolisät voivat olla paikallaan. Ne eivät tietenkään saa korvata monipuolista ruokavaliota, mutta ne voivat tukea sitä. Itse syön tällä hetkellä päivittäin rautaa, B12-vitamiinia, D-vitamiinia, magnesiumia, ruusunjuurta ja hiusravintolisää, sillä hiukseni ovat ohentuneet ohimoilta (kääk, epäilen syyksi raudanpuutetta, josta olen siis luultavasti kärsinyt pitkään ennen kuin tajusin mittauttaa arvoni).

6 Valitse mielenravintosi. Luen nykyisin uutisia vain pari kertaa viikossa. Niissä on suurimmaksi osaksi ikäviä asioita, joille en kuitenkaan voi tehdä mitään ja jotka vain surettavat. Sen sijaan luen paljon kirjoja, sekä fiktiota että faktaa, kuuntelen podcasteja ja luen minua kiinnostavia aikakauslehtiä ja uutiskirjeitä.

7 Opeta aivosi keskittymään. Olen aika varma, että se seesteinen tulevaisuuden minäni ei kurki sähköpostia vartin välein eikä skrollaa aivottomasti Instagramia. Niinä päivinä, kun onnistun itsekin välttämään näitä tapoja, pääni pysyy huomattavasti kirkkaampana kuin silloin, jos avaan puhelimen harva se hetki. Olen luonut itselleni säännön, jonka mukaan saisin katsoa meilin ja Instan kolmesti päivässä. Useimpina päivinä epäonnistun tässä surkeasti. Olen oikeasti ihan some-koukussa, mutta harjoitus tekee mestarin, näin uskon. Ehkä sitten 20 vuoden päästä olen zen-mestari.

BLOGLOVIN, FACEBOOK, INSTAGRAM

Kommentit (2)
  1. lukija-hanna
    28.1.2020, 07:37

    Hei, quorn-nugetit on vegaanisia. Ei ehkä terveellisin vaihtoehto mutta kananmunaton.

    1. Hei hyvä tietää! En ole näistä edes kuullut, pitääpä tutustua. 🙂 Kiitos vinkistä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *