Pitääkö vegaanin olla pyhimys?

Olen suunnilleen koko tämän blogin olemassa olon ajan yrittänyt taistella ehdottomuuksia vastaan ja samaan aikaan kuitenkin vastuullisemman maailman puolesta. Mielestäni se ei ole ristiriitaista tai tekopyhää.

Aina välillä kohtaan kuitenkin mielipiteen, joka ärsyttää itseäni suunnattomasti: Miten voit puhua eläinten oikeuksien ja kasvisruoan puolesta, jos kuitenkin ostat vaatteita ketjuliikkeistä ja lentelet ympäri maailmaa...tai mitä ikinä nyt halutaankaan demonisoida. Tämä näkökulma on mielestäni ihan käsittämätön. Miten on enemmän ok syödä lihaa ja shoppailla laadukkaita vaatteita kuin syödä kasvisruokaa ja ostaa vaatteita ketjuliikkeistä (varsinkin kun yritän tehdä parannusta asiassa, enkä mielestäni erityisesti väitä olevani mikään pyhimys)? Ei mene jakeluun. 

Mielestäni juuri tällainen ehdoton ajatusmaailma on todella vaarallinen ja lannistava. Jos et tee asioita täydellisesti, älä tee ollenkaan, niinkö? Tai vielä parempi: Jos et tee asioita täydellisesti, sinulla ei ole oikeutta puhua vastuullisuuden puolesta tai tuoda esiin tärkeinä pitämiäisi asioita. Tämä ajattelutapa antaa vastuullisuudelle todella kalsean leiman. Ja oikeastihan vastuullinen elämäntapa voi olla todella hurmaava. 

Epäilen, että tämä ajatusmaailma pikemminkin karkottaa kuin kannustaa ihmisiä vastuullisempaan elämään. Kuka oikeasti haluaa tehdä vastuullisempia valintoja, jos se tarkoittaa, että kaikessa pitää siitä lähtien olla pyhimys? Ja lopulta kestävimpiä valintoja ovat usein ne, jotka tehdään omasta halusta, ei ulkoapäin tulevasta paineesta. 

Omasta mielestäni on tärkeää, että jokainen tekee parhaansa oman elämäntilanteensa, arvojensa ja persoonansa mukaan. Minä itse en ole vegaani, vaan syön pääasiassa kasvisruokaa. Yritän tehdä vastuullisia valintoja, mutta olen liian heikko ja mukavuuden- sekä nautinnonhaluinen tekemään sen täydellisesti. Olen aina avoimesti kertonut sen, ja se on mielestäni ok. Mielestäni myös sekasyöjä, joka päättää alkaa pitää yhden kasvisruokapäivän viikossa, tekee hyvän teon. Lakto-ovo-kasvissyöjä, joka karsii juustoa ruokavaliostaan, tekee hyvän teon. Kenenkään ei tarvitse olla pyhimys, ei myöskään sen vegaanin. 

Jos suurin osa ihmisistä muuttaisi kulutustottumuksiaan edes hieman vastuullisempaan suuntaan, olisi sillä enemmän merkitystä kuin sillä, että kaksi prosenttia ihmisistä alkaa ehdottomiksi vegaaneiksi. Älkää ymmärtäkö väärin, arvostan vegaaneja täydestä sydämestäni, enkä itsekään esimerkiksi suostu syömään lihaa tai pukisi turkkia päälleni. Jokainen kuitenkin vetää omat rajansa ja elää täällä oman arvomaailmansa ja omantuntonsa mukaan. 

Mielestäni jokaista, joka edes yrittää tehdä maailmasta vähän paremman, pitää kunnioittaa. On parempi tehdä jotain kuin olla tekemättä mitään. On nimittäin aika paljon ihmisiä, joita maailman tila ei voisi vähempää kiinnostaa. 

Mitä mieltä te olette? Pitääkö vegaanin olla pyhimys?

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

 

Kommentit

mirapitkanen
Mira Pitkänen

Ainakin itsestä tuntuu siltä, että vegaanin pitäisi olla pyhimys. Itse olen syönyt kasvisruokaa 3 vuotta ja niistä kaksi vuotta olin täysin vegaani. Olen ihmetellyt monesti kuinka juuri toiset vegaanit ovat toisiaan kohtaan melkein julmia, jos lipsahduksia sattuu ja ruodussa ei pysytä. 

Olen myös kokenut myös tuon, että ihmisen pitäisi olla täydellinen, jos on tehnyt jotain valintoja, että on ympäristövastuullinen. Totuus kuitenkin on, että nyky yhteiskunnassa on erittäin vaikeaa, että omilla teoillaan ei tuhoaisi ympäristöä. Asioista tulee vain ottaa selvää ja pyrkiä parempaan. Mutta todellisuushan on mielestäni se, että jos haluaa elää suhteellisen vaivatonta elämää, ekoteot täytyy olla arjessa mukana ja näkyvät pieninä asioina, kuten esimerkiksi sinun tempaus olla ostamatta vaatteita koko kesänä tai kierrättää kotitalouden roskat tehokkaasti tai yrittää välttää ylimääräistä muovia (tuntuu että käytännössä melkein mahdottomalta). 

ginty
gg and the moon

Ai että, tämä on niin hankala aihe. 

Kamalinta on se, että mitä enemmän vastuullisuusasioihin perehtyy (eläinten oikeuksiin, ympäristönsuojeluun, vaatteiden alkuperään, muovipakkauksiin, luonnonkosmetiikkaan..), sitä enemmän tulee myös itselle riittämättömyyden tunne siitä, että ei voi ainakaan heti tehdä kaikkea. 

Musta kyllä tuntuu, että eniten arvostelua tulee ihmisiltä, jotka kokevat olevansa itse riittämättömiä ja muiden arvostelu on puolustusreaktio? Kirjoitin itse viime vuonna tekstin vegaanien tuomitsevuudesta, kun en vielä ollut vegaani ja nyt en ole monesta asiasta lainkaan samaa mieltä :D Mitä enemmän syventyi veganismiin ja ylipäätään ajattelutapaan, että kukaan tässä maailmassa ei ole olemassa toista varten, minun on mahdotonta enää tukea sitä liiketoimintaa, joka perustuu eläinten hyväksikäyttöön. Ruokapuoli etenkin Helsingissä hoituu erittäin helposti, mutta uuden totutteluun ja erityisesti uusien kodinhoitotuotteiden ja vaatteiden etsintään menee paljon aikaa.

Sen sijaan, että ihmiset heittävät näitä "Miten voit tehdä X, kun olet vegaani" voisi sen sijaan kysyä, oletko miettinyt asiaa tai mitä perusteluita on itselleen asiasta antanut. Keskustelua tuomitsemisen sijaan! 

On ihanaa saada vastuullisemmat valinnat osaksi elämää ja arkea, jolloin on tilaa tehdä uusia parempia valintoja. Pienet askeleet vievät niiiiin pitkälle.

Kiitos Anna kun kirjoitat <3 

Naislaif
Naislaif

Ei.

On vain helpompaa puhua mustaa valkoiseksi ja kyseenalaistaa, sillä silloin voi ostaa omat teot ja valinnat halvalla. 

Olen pohtinut tätä usein ja tullut tulokseen, että hyvää ei voi tehdä oikein. Siksi teen kuten mieleni ja omatuntoni sanelee ja kuuntelen typerä ja kärsivällinen hymy huulillani muiden kohkaamista ja vaahtoamista. 

Pidä pääsi ja pidä linjasi!

Useinkin tuntuu, että ne ihmiset, jotka oikeasti välittävät planeetastamme ja yhteisestä hyvästä, eivät todellakaan piikittele tai kysy, mikset tee enempää, kun sekaani vaihtaa kahvimaidon kauramaitoon tai ryhtyy ”lounasvegaaniksi”. Olemme veganismiin pyrkivän siskoni kanssa jutelleet usein siitä, että nämä ”ei tuo vielä mitään”-tyypit tekevät valintojaan ja kommentoivat muiden valintoja lähinnä pönkittääkseen egoaan ja tunteakseen paremmuutta, koska oikeastihan asia on juuri niin kuin sanot: parempi olisi, jos ihan jokainen pitäisi  kasvisruokapäivän, vaihtaisi kauramaitoon, pyytäisi työpaikkaruokalassa vegaanisia vaihtoehtoja, pyrkisi vähentämään kulutustaan, kuin että äänekäs 2% on roskiksia dyykkaavia vegaaneja, mutta muut kuluttavat sitäkin enemmän vastareaktiona.

Omalla kohdalla elämäntavat ovat notkahtaneet parempaan suuntaan sellaisten yrittäjien ansiosta, jotka pitävät Cargon kaltaisia ravintoloita, jonne tekee mieli mennä uudestaan ja uudestaan syömään vegaanista lounasta tai Nudgen tai Weecosin kaltaisia kauppoja, joissa on ihania, vastuullisesti tuotettuja tuotteita. Laadukkaiden ja aidosti ihanien, sykähdyttävin tuotteiden ostaminen on huomaamatta vähentänyt kulutustani, kun a)ei kyllästy niin nopeasti ja b)käyttöikä on pidempi eikä nuhruuntumista tapahdu.

Toki osa tuntemistani vegaaneista ei edes väitä yrittävänsä parantavan maailmaa, vaan eivät vain itse pysty ällötyksen vuoksi käyttämään eläinperäisiä tuotteita. Minä taas en pidä lentämisestä enkä kauheasti muutenkaan matkustelusta ja toki taputtelen itseäni olalle näin säästyvistä luonnonvaroista, vaikken varsinaisesti luovukaan mistään.

EvaDo

Silloin kun kysyin aikaisemmassa postauksessa että eikö tämä ole vähän tekopyhää käytöstä tarkoitin lähinnä sitä että peräänkuulutat vastuullisuutta, postaat vastuullisuudesta (ja tuntuu että haluat kannustaa lukijoitasi tekemään samaa) niin silloin se tuntuu vähän tekopyhältä, ristiriitaiselta jos asiasta postaava bloggaaja kuitenkin itse ostaa vaattensa ulkomailta ketjuliikkeistä, varsinkin kun oma mielihyvä menee kaiken edellä. Jos kivoja vastuullisesti tuotettuja vaatteita ei löydy kaupasta niin voit harkita niiden teettämistä. Kyllä se maksaa mutta usein kestää kauemminkin. Tarkoitus oli herättää sinua siitä ettet ehkä elä arvojesi mukaisesti mikä yleensä itsensä pakenemista tavallaan, ihan sellainenkin voi johtaa shoppailuongelmiin. Tällä ei sinällään ollut mitään merkitystä oletko vegaani, sekasyöjä, musta, valkoinen..etc. Elämä on sitä varten, että kokeilemme kaikenlaista, emme voi odottaa että olemme täydellisiä joka asiassa. Oikeasti. Harmi että näet mut ahdasmielisenä mörkönä, en siispä kommentoi enempää ettei tuu suru puseroon. 

Nettanen

Amen! Mietin just tossa yksi päivä, että ammunko mä itseäni koko ajan jalkaan, kun kirjoitan blogissa aika paljon ekologisista asioista. Se nimittäin aikaansaa sen, että osa lukijoista tuntuu odottavan, että olen ekologinen sitten aina ja kaikessa. Sain kritiikkiä, kun mainostin blogissa luonnonkosmetiikkaa - eihän sitä nimittäin kukaan "tarvitse". No, vaikka pyrinkin ekologisuuteen, en ole aina kaikessa looginen ja johdonmukainen ja olen myös siinä mielessä turhamainen, että kyllä esimerkiksi luonnonkosmetiikkauutuudet piristää mun arkea. Olen itsekin pyrkinyt kyllä painottamaan koko ajan tuota, että vaikka pyrin ekologisuuteen ja kestävään elämäntyyliin, en ole täydellinen ja olen inhimillinen ihminen silti. Nää asiat ei todellakaan saisi olla joko tai, koska eihän kukaan muuten enää viitsi julkisesti puhua omasta ekologisuudestaan yhtään mitään, jos saa valtavat paineet hartioilleen ja odotukset olla joku yli-ihminen. 

henriiikka
VEKURI

Ei varmaan kukaan ole pyhimys eikä ole olemassa mitään maagista rajaa, kun on tehnyt tarpeeksi. Kaikki pienetkin muutokset on tosi tärkeitä, mutta me ollaan oikeasti pulassa näiden ympäristöasioiden kanssa. Yksittäisellä ihmisellä ei tietenkään ole edes niin paljon valtaa, että vastuutakaan vois kaataa yksilön niskaan ja tsemppaava lähestyminen auttaa varmasti tekemään muutoksia paremmin kuin syyllistäminen. Mä näen kuitenkin ongelmana myös sen, että jos joku tekee jo jotain niin muuhun ei saa puuttua. Just tein postauksen siitä, kuinka kasvissyöjänä aiheutin varmaan enemmän ilmastopäästöjä kuin sekasyöjä. Kuvittelin ihan aidosti, että elän nyt sitä ekologista kasvissyöjän elämää, koska en vaan ollut sisäistänyt, miten valtava ilmastovaikutus varsinkin juustolla on. Nyt toivon, että joku olis vähän ravistellut eikä vaan juhlinut sitä, että en syö lihaa.

Mua hävettää joskus kertoa omista ekologisista tai eettisistä valinnoista, koska edelleen on niin yleistä pitää sellaista puuhasteluna tai merkityksettömänä. Niin kauan ku joutuu häpeämään sitä, että yrittää tehdä vastuullisia valintoja mutta on täysin normaalia esitellä jatkuvasti uutta tavaraa me ollaan pulassa. On vaarallista, että ympäristöä tuhoavista teoista huomauttaminen on niuhottamista ja niihin huomiota kiinnittävä tyyppi on aina vaan ilonpilaaja. Maailma vaan ei muutu ennen ku tarpeeksi moni ihminen on ymmärtänyt, että me ei eletä tällä hetkellä kestävällä tavalla. Jos on itse ok omien valintojensa kanssa niin eihän silloin ole mitään syytä loukkaantua, jos joku kysyy niistä. En ole vegaani enkä pyhimys mutta mielelläni pyrin jatkuvasti vähemmän ympäristöä kuormittavaan tapaan elää eikä se oikein onnistu, jos en tiedä miten se onnistuu.

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.