Puhelimen parhaat kuvankäsittelysovellukset ja käsittelyvinkit valokuvaajalta

Yksi tämän hetken tavoitteistani on oppia tekemään parempaa visuaalista sisältöä. Lue: valokuvamaan ja käsittelemään kuvia paremmin. Aloitin jälkimmäisestä, koska Suomen talven valo-olosuhteet ovat omiaan lannistamaan harrastelijakuvaajan. Minut ainakin.

Olin jo hankkimassa Photaria, mutta sitten aloin miettiä. Onkohan siinä järkeä? Mitä sillä Photarilla oikein voi tehdä sellaista, mitä ei voi tehdä ilmaisilla tai edullisilla sovelluksilla? Kysyvä ei tieltä eksy, joten minä kysyin asiaa kahdelta ammattikuvaajalta ja yhdeltä Art Directorilta (pitää olla perusteellinen). Vastaus: Photoshoppia tarvitaan painotuotteiden käsittelyyn ja jos haluat tehdä kuville jotain oikein hienoa.

Samma pä finska: ”Sä et Anna tartte sitä.”

Melkein kaiken voi siis nykyisin tehdä kännykän ilmaisilla ja edullisilla kuvankäsittelysovelluksilla. Kiva tieto, mutta ei riitä kovin pitkälle. Miten siis kuvista tehdään hienoja (kyselin tätä näiltä samaisilta ihmisiltä ja jotain olen ehkä itsekin oppinut vuosien varrella ja ihania Instagram-tilejä benchmarkatessani). 

Ennen kuin alkaa käsitellä kuvia, pitää ensinnäkin miettiä, mitä niiltä haluaa. Millaisista kuvista pitää? Haluaako väriä? Vai draamaa? Vai sellaisia vaaleita kuvia, jotka ovat pitkään olleet tosi in? Ei ole yhtä yleispätevää kuvankäsittelyohjetta, vaan ensin pitää selvittää, mistä oikein tykkää (ohje joka pätee kuvankäsittelyn lisäksi esimerkiksi elämään). 

Jos haluaa värikkyyttä, kannattaa nostaa saturaatiota. Jos taas kaipaa harmonista vaaleaa kuvamaailmaa, silloin saturaatiota on yleensä laskettu ja valoa lisätty. Draamaa saa kontrastilla, rakeisuudella, vinjetillä ja valoa vähentämällä.

Sitten se yhtenäisyys, monen kompastuskivi. Itse olen kuvien (ja elämän) suhteen välillä turhan spontaani ja tunteiden vietävissä. Se tarkoittaa, että räiskäisen esimerkiksi Instagramiin välillä ihan mitä sattuu. Sillä ei sinänsä ole mitään väliä, mutta jos jostain syystä haluaa luoda sinne harmonisen maailman, silloin tämä taktiikka ei toimi.

Ensinnäkin, jos haluaa itselleen yhtenäisen kuvamaailman, kuvat kannattaa käsitellä suunnilleen samalla tavalla aina. Filttereitä on hyvä olla käytössä yksi tai kaksi. Ei viittä, kuten allekirjoittaneella ennen kuin aloin perehtyä asiaan. Kuvafiidin voi myös suunnitella etukäteen. Tässä auttaa sovellus nimeltä Mosaico (keksin tämän muuten Unelmaduunarit-podcastista, missä haasteltiin valokuvaaja Janita Autiota, vink, vink). 

 

Pyysin tätä kirjoitusta varten erästä ammattikuvaajaa arvoimaan oman Instagram-fiidini. Tässä hänen vinkkinsä teillekin (huom. siivosin fiidin tämän keskustelun jälkeen lievästi masentuneena, vitsi):

- Käytä rohkeasti valoa ja väriä.

- Vaihtele kuvakulmia, kuvaa välillä vaikka ihan läheltä tai hyvin matalalta.

- Karsi. Julkaise vain parhaat kuvat, tarvitaanko näitä kaikkia? Mieti, onko kuva tarpeeksi hyvä julkaistavasti (selvästi aika moni ei ollut, buahhahhaa).

- Aitous kiinnostaa. Unohda lavastaminen, älä asettele koiria riviin.

Omat kuvat kiinnostavat (tämä on ihan kai tutkittua, Annan huomio. Varsinkin hymyilevät kuvat viehättävät muita ihmisiä.) Katso kameraan, älä maahan (inhoaako joku muukin kameraan katsomista...?).

- Älä tyydy ekaan kuvaan. Pari kuvaa yhdestä aiheesta riittää. Mieti kuvavalintaa ja aiheita.

 

 

No niin, kun aiheet ja kuvakulmat sun muut on säädetty, on kuvankäsittelyn aika. Miten ja millä niitä kuvia sitten käsitellään? No esimerkiksi näin. 

 

KUVANKÄSITTELY PUHELIMELLA, ELI PARHAAT SOVELLUKSET JA MITÄ NIILLÄ TEHDÄÄN:

 

- Käsittele kuva muuten ensin, lisää filtteri viimeisenä.

- Suorista kuva.

Rajaa kuva.

- Säädä valoa. Usein valoa kannattaa vähän lisätä, mutta joskus valon vähentäminen tekee kuvasta dramaattisemman. Valo tekee kuvasta jännittävän. Valoa voi lisätä myös eri sovellusten light leak -ominaisuuksilla. Tällainen on muun muassa Afterlightissa ja ColorStoryssa.

 

 

- Säädä lämpötilaa. Sisäkuvissa lämpötilaa kannattaa yleensä laskea, niin keltaisuuden saa pois. 

- Saturaatio voimistaa värejä, kontrastin lisääminen tuo vähän dramatiikkaa kuvaan.

- Vinjetti tummentaa kuvaa reunoilta ja tuo siihen old school -tunnelmaa. Se lisää myös syväterävyyttä.

- Rakeisuudella saa lisää filmimäisyyttä.

 

- Snapseedillä voi muokata halutessaan vain jotain osaa kuvasta. Sillä voi esimerkiksi lisätä tiettyyn kohtaan kylläisyyttä tai valoa. Näin kuvan tiettyä kohtaa pystyy korostamaan tai häivyttämään.

 

- Retouchilla voi poistaa kuvasta ylimääräisiä asioita. Tulos näyttää huonolta photoshoppaukselta (voi tosin olla tekijästä kiinni), mutta Instassa tätä tuskin moni huomaa. 

 

- Snapseedin Portrait-filtteri poistaa rypyt ja epätasaisuudet. Jos alan näyttää täällä yllättävän sileäihoiselta, tiedätte, mitä olen tehnyt. 

 

- Mosaicolla voi suunnitella Instagram-fiidinsä.

Canvalla voi lisätä kuvaan tekstiä tai järjestellä kuvat esimerkiksi blogiin limittäin ja erikokoisiksi. Kaikki tämän postaukset kuvaparit on tehty Canvalla. 

 

- VSCO:lla on ihania filttereitä. Laita Pinterestin hakuun: VSCO filter, niin näet, millaista jälkeä milläkin filtterillä tulee. Itse käytän tällä hetkellä HB1-filtteriä. Tykkään usein vähän dramaattisista kuvista. Lisään tai poistan hieman valoa ja lisään kontrastia. Ulkokuviin lisään lämpöä, sisäkuvista yleensä poistan sitä. Terävöitän myös kuvia hitusen. 

 

Onko sinulla suosikkisovellusta tai -ominaisuutta? Jaa tietosi!

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Kommentit

ReetaJohanna (Ei varmistettu) http://www.me.naiset.fi/blogit/vakka-kantensa-valitsee

Olen yrittänyt opetella Snapseedin ja VSCO:n käyttöä. Ihan vielä en niitä täysin handlaa. Kuvankäsittely koneellakin kiinnostaa. Siksi olen ilmottautunut graafisen viestinnän kakkoskurssille avoimeen tamkiin (ykkönen suoritettu toissavuonna, mutta kauheasti en siitä muista). Tällä kurssilla kyllä keskitytään photoshopiin ja illustratoriin ja indesigniin.

Tuota mosaico-sovellusta ei taida saada kuin iPhoneen, vai olenko väärässä?

Anna Vihervaarasta

Muakin kiinnostaisi tavallaan.:D  Itselläni on iphone, eli voi olla, ettei Mosaicoa saa muihin puhelimiin.:/ Se on kyllä mahtava sovellus!

Tsemppiä opintoihin!

saarah
visual diary

Aitous kiinnostaa. Unohda lavastaminen, älä asettele koiria riviin

JUST TÄÄ!!!!

Anna Vihervaarasta

Hih, sä olet mun Instagram-guru nro 1! <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Hyviä vinkkejä ja tykkään sun kuvista! Ja nimenomaan siitä kuvien spontaaniudesta myös :)

Mä oon miettinyt, että jos muokkaa puhelimella, niin kannattaako muokata näytön täydellä kirkkaudella vai sillä, jota normaalisti käyttää? Mä pidän näyttöä muuten tosi himmeänä, mut tuntuu et sit ylimuokkaan kirkkautta verrattuna siihen, jos muokkaisin näytön kirkkaus täysillä... Ja tähän vielä päälle se ero joka on koneen ja puhelimen näytön välillä plus et jokaisella "katsojallekin" on erilainen näyttö.

Anna Vihervaarasta

Kiitos, ihana kuulla! <3

Hei todella hyvä pointti, en ole koskaan tullut ajatelleeksi tätä! Sanoisin, että kirkkaampana. Oonkin aina välillä miettinyt, miksi kuvat näyttää puhelimessa hyviltä, mutta läppärillä välillä liian voimakkailta.:D

iidis
Varpain jaloin

Kiitos! Ehkäpä minä kökköjen kuvien kruunaamaton kuningatarkin saisin näillä ohjeilla vähän parempia kuvia. Sit tietysti pitäisi muistaa tarttua siihen kännykkäkameraan muulloinkin kuin silloin, kun on auttamattoman tylsää.

Anna Vihervaarasta

Haha, tästä unohtui tärkein vinkki: kuvaa paljon ja koko ajan! :D Tsemppiä kuvaamiseen!

Alvatar (Ei varmistettu)

Hei kiitos tästä, paljon hyviä vinkkejä! Just viikonloppuna viimeksi harmittelin kuvankäsittelytaitojeni (ja myös sommittelutaitojen) puutetta, joten tämä postaus osui hyvään saumaan. Snapseed lähti lataukseen saman tien :)

Anna Vihervaarasta

Jee, huippua, jos oli hyötyä! Snapseed on mahtava!

 

Anna/Niittykukkia (Ei varmistettu) http://starbox.fi/niittykukkia

Sun ei ois kyllä pitänyt kertoa tosta Canvasta, saatoin jäädä heti koukkuun ja nyt tekis vaan mieli alkaa luomaan kuvia teksteillä :D

Olen kai vähän epätrendikäs, mutta mun mielestä tosi värikoodatut/samalla lailla käsitellyt kuvat on ehkä vähän tylsiä. Kokonaisuus voi ollakin hieno sinänsä, mutta ei ehkä sillä lailla sytytä, kun mikään kuva ei erotu joukosta. No, kuten sanoin, en varmaankaan ole tästä ajatuksesta ihan samaa mieltä kuin enemmistö. :)

Anna Vihervaarasta

Mä tiedän tunteen, mulle kävi ihan samoin.:D

Ja mä ymmärrän tosi hyvin toun pointin. Jos kuvat käsittelee kaikki samoin, niin fiidistä tulee yhtenäinen, mutta sit yksittäinen kuva ei välttämättä ole parhaimmillaan. Just sen takia olen ennen käyttänyt montaa eri filtteriä, mutta mua vähän häiritsee mun fiidin rikkonaisuus. Mut huom: mä katson tätä aika pitkälti media-ammattilaisen nakökulmasta. Oon nähnyt liikaa ihania fiidejä ja tiedän liian hyvin, miten sellaisen voisi tehdä. Eli pakko kokeilla itsekin.:)

Lorea (Ei varmistettu)

Jes, oon odotellukin et Canvasta tulee mobiilisovellus. Nettiversiota olenkin käyttänyt jo jonkin aikaa. Itse olen "Photoshop-ammattilainen" mutta olen todellakin ihastunut näihin helppokäyttöisiin ilmaisohjelmiin. Niin paljon visuaalisempaa muokata näillä kuin Photarilla! Tietokoneversio nimeltä Photoscape on uusin tuttavuuteni jota en ole vielä montaa minuuttia kokeillut, mutta jota jo suosittelin "amatööri"ystäville. Onneks kuvanmuokkaus on tehty niin helpoksi nykyään, koska just nuo sun vinkkaamat kuvankäsittelyt tekee kuvat jo niin paljon paremmiksi!

Anna Vihervaarasta

Aww, pitää ehkä laittaa myös Photoscape kokeiluun! Kiitos vinkistä.:)

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.