Sudet sisällämme

image-1.jpg

Vanha intiaaniviisaus kuuluu näin:

”There is battle of two wolves inside us all.

One is evil. It is anger, jealousy, greed, resentment, lies, inferiority and ego.

The other is good. It is joy, peace, love, hope, humility, kindness, empathy and truth.

The wolf that wins? The one you feed.”

Ajattelen, että jokaisen sisällä on paljon enemmän kuin kaksi sutta. Meistä kaikista löytyy monta puolta, ne kaikki kolme kulkijaa, jotka kävelevät meren rantaa ja monta muutakin. Mutta se puoli, jota ruokimme, vahvistuu.

Jokaisen tielle sattuu paljon erilaisia asioita. Osa on hyviä, osa ihania, osa kurjia, osa surullisia. Yhteistä niille on, ettemme useinkaan voi juuri vaikuttaa niihin.

Mutta voimme vaikuttaa ajatuksiimme niistä.

Kun kohtaamme jotain huonoa, tunnemme ja ajattelemme sen suhteen yleensä vahvasti. Ja hetken aikaa se ensimmäinen tunne on ihan hyvä, oli se sitten miten ikävä tahansa. En missään nimessä usko, että tunteensa kannattaa kätkeä tai jättää huomiotta. Tunteet kuuluu tuntea tai ne syövyttävät sisältä päin. Mutta sitten, kun on tuntenut sen suurimman pettymyksen, surun, häpeän ja ahdistuksen, on valinnan aika. Silloin voi päättää, ettei jää kiinni pahaan oloon, vaan päästää irti menneestä ja pahaa tekevistä tunteista. Antaa niiden mennä.

Jos olen huonolla tuulella tai surkeana jostain, pyrin ajattelemaan, että tuntemani tunteet ovat vain tunteita. Ne eivät ole yhtä kanssani eivätkä määritä minua. Kun olen valmis, voin päästää niistä irti. Keskittyä hyvään. Nähdä kauneuden. Vahvistaa sitä puoltani, jonka tunnen parhaaksi. Sitä onnellista sutta.

Ja se toimii. Silloin ajatukset eivät jää kiertämään kehää huonojen asioiden ympärille, eivätkä ne suurene ja suurene, kunnes mitään muuta ei enää näe. Huono mieli on sekin vain yksi susista. Mitä enemmän sitä ruokkii, sitä vahvempi siitä tulee. Ja jos yhdelle sudelle antaa paljon ruokaa, ne toiset, ystävällisemmät sudet, jäävät väkisinkin vähemmälle.

Ajatuksista tulee sanoja, sanoista tekoja ja teoista elämä.

Olkoon ajatuksemme kauniita.

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *