Tahtoisitko täydellisyyttä?

AdobePhotoshopExpress_2015_05_09_09:46:17.jpg
Ystäväni sanoi vähän aikaa sitten:

”Tahtoisin kaiken olevan täydellistä nyt heti.”

En tiennyt, mitä vastata, sillä en usko täydellisyyteen. Lisäksi ajatus siitä, ettei jokin olisi hyvää, jollei se ole täydellistä, on minusta vähän surullinen – ja hyvin vaarallinen. Elämä ei ole täydellistä, ihmiset eivät ole täydellisiä eivätkä meidän välisemme suhteet ole täydellisiä. Mutta se, että jokin ei ole täydellistä, ei tarkoita, etteikö se voisi olla suloista, hyvää ja onnelliseksi tekevää.

Jos tavoittelee täydellisyyttä, tavoittelee jotain, jota ei ole olemassa ja jolla ei ole edellytyksiä olla olemassa. Silloin pettyy melko varmasti. Jos mikään muu kuin täydellinen ei riitä, tämä kaunis, jännittävä, epätäydellinen maailma ei koskaan voi tyydyttää. Täydellinen on hyvän vihollinen, sanotaan: jos tahtoo täydellisen, ei näe hyvää. Silloin jahtaa aavetta ja näkee vain sen, mikä ei ole hyvin. Sen, mikä ei ole täydellistä. Ei huomaa kadun varren tulppaaninnuppuja, ei tunne keveitä sadepisaroita sumun keskellä, ei näe toista ihmistä ja ymmärrä, kuinka kiehtovia me olemme epätäydellisyydestämme huolimatta – ja varsinkin sen tähden.

Ajattelen, että täydellisyyden tavoittelu on pahaksi onnelle ja sielulle. Sille villille, vapaalle tyypille, joka meidän sisältämme löytyy.

Ehkä täydellisyyden metsästäminen on tavallaan pakenemista todellisuudesta, yritys kontrolloida edes omaa elämäänsä, kun maailma on niin kaoottinen. Kun yrittää tehdä elämästään täydellistä, voi heittää pois hyvän. Silloin ei tarvitse antaa sille mahdollisuutta eikä ottaa riskiä epäonnistua. Ei tarvitse kestää elämän varjopuolia tai omia heikkouksiaan. Mutta silloin ei myöskään voi oppia olemaan armollinen itselleen, silloin ei kasva vahvemmaksi ja paremmaksi, ei opi hyväksymään oikeaa, epätäydellistä itseään.

AdobePhotoshopExpress_2015_05_09_09:50:04.jpg

Olin joskus kovan luokan perfektionisti. Tahdoin täydellisen vartalon, täydellisen parisuhteen ja suuren puutarhan ympäröimän täydellisen puutalon, missä jokainen esine olisi paikallaan ja pöydillä aina tuoreita leikkokukkia.

Päädyin urheilemaan liikaa ja vahtimaan syömisiäni. Aloin epäillä pidänkö sittenkään ruohonleikkuusta, leikkokukat olivat aina väärän värisiä ja särötön parisuhde kumisi tyhjyyttään. Keskityin niin kovasti kasaamaan elämääni kulisseja, että päädyin näyttelemään niihin. Unohdin elää ja kuulostella, mitä oikeasti haluan.

Sitten kulisseille kävi niin kuin kulisseille tahtoo käydä. Ne kaatuivat.

Tiukka ruokavalio ja treenaus lähtivät jo monta vuotta sitten. Yllättäen en lihonutkaan. Lisäksi aloin katsoa itseäni erilailla ja nähdä vartaloni sellaisena kuin se on. Epätäydellisenä, mutta kauniina.

Unelmien puutalon etsimisestä luopuminen oli yksinkertaisesti helpottavaa. En näköjään tahtonutkaan muuttaa kauemmas kaupungista vaan lähemmäs kaupunkia. Hyvästit auton ratti. Miten vapauttavaa onkaan polkea vanhalla pyörällä, jota kukaan ei tahdo edes varastaa!

adobephotoshopexpress_2015_05_10_173226.jpg

Tässä kodissa on niin paljon värejä, että on melko sama, minkä värisiä leikkokukat ovat. Vaikka melkein kaikki tärkeät tavarat ovat tämän vuoden aikana löytäneet tänne, on täällä silti vielä aika keskeneräistä. Sekin on vapauttavaa. Keskeneräisyys maistuu elämältä. Ei kulisseilta.

Mitä ihmissuhteisiin tulee, en enää odota niiltä täydellisyyttä. Kaikki me kai olemme jollain tavalla vähän rikki ja rosoisia. Mutta miten kiehtovaa onkaan tutustua toiseen rikkinäiseen ja rosoiseen tyyppiin ja löytää hänen sisältään syvyyttä, kirkkaana loistavaa valoa. Se on parempaa kuin kaikki maailman tyhjä täydellisyys: se, että joku ja jokin tuntuu oikealta, omaan elämään kuuluvalta. Kaikessa epätäydellisyydessään.

Kommentit (8)
  1. Johanna Maria
    12.5.2015, 13:29

    Meinasin sanoa, että ihan täydellinen postaus, mutta enpäs sanokaan 😉 Sen sijaan sanon, että olipas ihanan suloinen hyvän mielen postaus <3 Ihanaa viikkoa sinulle!

    1. Kiitos Johanna Maria! Suloista viikkoa. <3

  2. Pidän tästä kirjoituksesta, hirmuisesti. 

    Sydän!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *