Toivepostaus: Miksi ostin uuden asunnon vanhan sijasta?

459C4584-B7F5-41FE-9BB2-90C341B77BF7.JPG

75ABBBC4-D5B1-40F5-AF7D-B99CA2293F2C.JPG

AD43BFC7-A34F-4749-A197-AFD0A85F1EF8.JPG

4089EC29-A99B-4761-80C0-642EE97416BD.JPG

18308E2F-EAC6-49EA-8EA7-1E5A321ABC22.JPG

96274709-D8D4-4122-BC87-25AF3E42A65E.JPG

34C8B849-9B8D-4AC4-8AC3-1D0EBF8398DC.JPG

28CBE3EF-6EC2-46F1-9B90-89FC90A2E8E2 2.JPG

Sain Instan puolella toiveen kertoa, miksi päädyin ostamaan uuden asunnon vanhan sijasta. No, koska se tuntui kaikin tavoin fiksummalta. Se, mikä kenellekin on fiksua, riippuu tietenkin monesta asiasta. Minun tapauksessani uudisasunnon ostaminen oli edullisempaa kuin vanhan asunnon ostaminen samalta alueelta. Lisäksi ostin asunnon hyvissä ajoin ennen sen valmistumista, joten sain vaikuttaa sen pintamateriaaleihin ja tehdä muitakin muutoksia. Se oli minulle tärkeää.

Kun aloin etsiä asuntoa, minulla oli sille aika tarkat toiveet. Halusin kaksion, jossa olisi parveke ja joka sijaitsisi hyvien ulkoilumaastojen lähellä, mutta kuitenkin järkevällä etäisyydellä keskustasta (= joko lähellä tai hyvien kulkuyhteyksien päässä). Ajattelin itse asiassa ensin ostavani vanhan asunnon ja remontoivani sen, koska uudiskohteet olivat mielikuvissani liian kalliita. Olin myös päättänyt, ettei asunto saa maksaa yli 220 tuhatta euroa. Lisäksi olin laskenut, kuinka paljon asuntolaina ja yhtiövastike saavat kuukaudessa lohkaista rahoistani: maksimissaan 900 euroa. 

Aika pian selvisi, että vanhat kaksiot niiltä alueilta, joita havittelin, menivät joko juuri budjettiini tai parikymmentä tonnia yli. Niissä oli lähes poikkeuksetta aika kovat vastikkeet ja jokainen niistä näytti siltä, että haluaisin tehdä kunnon remontin, jotta saisin asunnostani sen näköisen kuin halusin (= + >10 000 e). Monessa ilmoituksessa luki myös: linjasaneeraus suunnitteilla. Suomeksi: putkiremppa tulee, ja sehän oikeasti maksaa.

Päädyin ostamaan uudisasunnon, koska se tuli tavallaan halvemmaksi. Sanon tavallaan, koska neliöhinta on kyllä korkeampi kuin vanhoissa, mutta neliöitä on vähemmän, joten kauppahinta on pienempi. Tämä oli asia, joka hieman jännitti minua ennen muuttoa. Edellinen asunto oli 42 neliön kaksio 1960-luvun talossa. Tässä uudessa kodissani neliöitä on 37,5. Vähän mietitytti, että näinköhän mahdumme tänne kahden ison koiran kanssa. Yhtiövastike oli myös naurettavan pieni verrattuna vanhojen talojen vastikkeisiin. Se on suunnilleen 150 e/kk. 

Pohja näytti kuitenkin tosi hyvältä. Hukkaneliöitä ei ole lainkaan, vaan kaikki tila on käytetty järkevästi. Vanhassa asunnossani oli erillinen eteinen, käytävä ja keittokomero, joihin upposi varmaan ainakin viisi neliötä. Lisäksi huonekorkeus oli varmaan alle 270. Uuden kotini huonekorkeus on lähes 3 metriä. Se vaikuttaa tilan tuntuun, samoin vaaleat pintamateriaalit, jotka sain itse valita. Kesäisin asunto laajenee myös ehkä noin seitsemällä neliöllä, sillä minulla on koko asunnon levyinen lasitettu parveke. Niitä harvoin on vanhoissa taloissa.

Asuin siinä 60-luvun talossa kolmisen vuotta ja kärsin kolme kylmää talvea. Asunto oli kovilla pakkasilla kuin jääkaappi, ja istuin sisällä oikeasti pipo päässä pahimpien pakkasten aikaan. Uudessa talossa tällaisista asioista ei tarvitse huolehtia. Täällä on aina lämmin, ja myös äänieristykset ovat ihan toista luokkaa kuin vanhassa talossa.

Tein asuntoon rakentamisvaiheessa muutoksia muistaakseni kuudella tonnilla. Vaihdoin keittiöön valkoisen ohuen tason, välitilaan kiiltävät subway tilesit, valaistukseksi led-nauhan ja oviksi mattavalkoiset vetimettömät ovet. Lisäksi siellä on upotettu allas ja Tapwellin messinkihana, josta olin haaveillut. Kodinkoneet on integroitu. 

Lattiakaan ei ole rakennuttajan valikoimista, mutta en joutunut maksamaan siitä ylimääräistä. Se on leveää lankkulaminaattia, jossa on viisteet. Pidän lankkumaisuudesta, sillä se tuo kivaa rouheutta. Laminaatin taas valitsin, koska minulla on kerran ollut parketti koirien aikana, ja se ei kestänyt niiden kynsiä. Toki parketin voi hioa, mutta laminaatti tuntui helpoimmalta ratkaisulta. En myöskään tykännyt rakennuttajan tarjoamista vaihtoehdoista, ja jos olisin halunnut näin vaalean lattian heidän valikoimistaan, olisin joutunut maksamaan useamman tonnin ekstraa. Kannattaa siis miettiä huolella eri vaihtoehtoja. 

Makuuhuoneeseen johti alun perin kaksi ovea. Todella outo ratkaisu, sillä silloin olkkariin ei olisi jäänyt juurikaan ehjää seinää. Laitoin toisen oviaukon kiinni.

Kylppäriin halusin ison sadesuihkun ja valitsin peilin ja laatikoston myös rakennuttajan valikoimien ulkopuolelta, mutta heidän yhteistyökumppaneiltaan. En joutunut maksamaan niistä juurikaan ekstraa. 

Jos olisin tehnyt kaikki nämä muutokset vanhaan asuntoon, kuusi tonnia ei olisi riittänyt mihinkään. 

Valitsin siis uudisasunnon, koska se oli halvempi ja nätimpi. Hyvä diili, sanoisin. 

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

 

Kommentit (5)
  1. Kaunista! Olin aiempien kuvien perusteella hahmottanut sun ulko-oven keittiön tilalle ja keittiön ilmeiseen makuuhuoneeseen ja makuuhuoneen paikka, se oli jossain noiden eteisen peilikaappien tietämillä/niiden takana. 😀

  2. Sulla on niin kaunis koti <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *