Tuhlari ruotuun, tyyli kuntoon

 

 

Luin Berliinissä todella hyvän kirjan: Hannele Lampelan Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta – onnellisen ostamisen salaisuus

”Seisoitko tänäkin aamuna täyteen ahdetun vaatekaapin edessä ja ihmettelit, miten mikään ei taaskaan näytä hyvältä päälläsi? Tai toitko viime viikolla kotiin kasan uusia vaatteita, joiden olemassaolon olet jo unohtanut?”

Olen tehnyt tätä, paljonkin joskus. Ja jos lähden päämäärättömästi vaeltelemaan kauppoihin, niin saattaa edelleen käydä.

Jo vuosia olen tuntenut vastenmielisyyttä turhaa ostamista kohtaan. On kurja tunne purkaa ostoksensa ja huomata, ettei oikeastaan olisi tarvinnut niistä yhtäkään. Tai että on ostanut vaatteen, joka ei sovi yhteen minkään omistamasi vaatteen kanssa – joten jotta sitä voisi käyttää, sen ympärille pitää ostaa lisää vaatekappaleita. Ikävää on myös huomata, että on ostanut vaatteen, joka ei kestä käyttöä. Eräs halvasta ketjuliikkeestä ostamani ihana mekko hajosi esimerkiksi saumoistaan, kun kiskoin sitä ensimmäistä kertaa päälleni (ei, se ei ollut liian pieni). Koska palautusaika oli mennyt umpeen, en edes voinut viedä sitä takaisin kauppaan. Menetin siis kivan vaatteen, siihen kuluttamani rahat ja sen tunteen, jonka tähden olin mekon ostanut: ajattelin näyttäväni siinä erityisen hyvältä.

Entä kuinka moni on joskus ostanut vaatteen vain siksi, että tahtoi löytää jotain, eikä suostunut lähtemään kotiin tyhjin käsin? Minä olen. Liian monesti. Ne vaatteet eivät koskaan ole oikeita. Niiden kohtalo on hautautua kaapin perälle, josta ne sitten joutuvat aikoinaan Uffin laatikkoon, jollet onnistu kauppamaan niitä kirpparilla tai kavereille. Tai ehkä vielä pahempaa: käytät niitä väkisin, kun ne nyt tuli ostettua, etkä koskaan tunne oloasi niissä kovin hyväksi.

 

 

”Huomasin valikoivani kaapista aina ne samat vaatteet, joiden käyttäminen toi mielihyvää ja joissa tunsin oloni mukavaksi. Ne vaatteet myös kulutin loppuun ja korvasin uusilla samanlaisilla, kun saumat ratkesivat ja kangas reikiintyi.”

Ostin ennen vaatteita sen mukaan, mikä milloinkin näytti kaupassa hyvältä. Ostin erityylisiä vaatteita, sillä en tahtonut näyttää joka päivä samalta. Halpoja vaatteita, jotka tyydyttivät hetkellisen uudistumisen tarpeeni ja jotka menettivät taikansa parin käyttökerran jälkeen. Uusi on uusi vain hetken. 

Jo jonkin aikaa olen ostanut vaatteita eri taktiikalla. Olen toki halunnut olla harkittu pukeutuja jo vaikka kuinka kauan, mutta käytännön toimissani on ollut toivomisen varaa. Sitten luin Trendin jutun, jossa shoppailtiin stylistien kanssa. Ja vasta silloin ymmärsin: vaatekauppaan ei mennä hengailemaan. Sinne mennään toteuttamaan etukäteen tehty suunnitelma. 

Silloin aloin myös pohtia, minkälaisista vaatteista ihan oikeasti pidän itseni yllä. Tämä ei ole sama asia kuin, millaisista vaatteista pidän yleensä. Minä ainakin saatan pitää vaikka minkälaisista tyyleistä ja ihailla suuresti asukokonaisuuksia, joissa en tuntisi oloani itsekseni tai näyttäisi hyvältä. 

Mietin, missä vaatteissa näytän aina hyvältä ja siltä, miltä haluan näyttää. Nämäkään eivät ole sama asia. 

”Metsästät täydellistä vaatekaappia, mutta oletko koskaan pohtinut, miltä se näyttää?”

Vaatekaappini kulmakivet ovat vaatteita, joita olisin joskus pitänyt kovin tylsinä: harmaat neuleet, laadukkaat t-paidat, valkoiset yläosat, laskeutuvat linjat, kapeat farkut. Niissä tunnen oloni minuksi. Ja niissä tunnen oloni itsevarmaksi.

Tämän ymmärrettyäni aloinkin ostaa erilailla. En enää ostanut vaatteita, jotka näyttivät hyviltä rekissä tai vielä siellä kaupan pukukopissakin. En enää ostanut vaatteita, joissa tunsin oloni sillä hetkellä kauniiksi. Aloin ostaa vaatteita, joissa tiesin tuntevani oloni varmaksi aina.

”Kuulen usein sanottavan, että laadukkaat vaatteet ovat liian kalliita. Silti moni tekee heräteostoksia joka kuukausi ja hankkii vaatteita, joita voi käyttää kerran tai kaksi, ennen kuin ne menettävät muotonsa ja omistaja mielenkiintonsa. Itse näen tilanteen toisin päin - köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa.”

Siellä Berliinissä kävelin erääseen vaatekauppaan. Keräsin mukaani kasan ihania vaatteita, sovitin ne moneen kertaan pukukopissa ja join samalla kuohuviiniä (aika luksusta, jep). Lopulta jäljellä oli kolme vaatetta, joista päätin, että saan ostaa kaksi. 

En pystynyt päättämään, mitkä kaksi.

Lähdin kaupasta tyhjin käsin ja varasin kaikki kolme vaatetta. Kahden päivän kuluttua marssin takaisin kauppaan ja ostin neljä vaatetta: kapeat, täydellisesti istuvat harmaat farkut, pienen mustan jakun, pitkän mustan laskeutuvan paidan ja kauniisti vartaloa myötäilevän farkkumekon. 

Yksikään vaatteista ei ollut halpa. Meinasin jättää osan kauppaan ihan vain, koska ajattelin, etten voi ostaa näin montaa näin kallista vaatetta. Mutta sitten ajattelin uudestaan. Jokainen näistä vaatteista on sellainen, jota tiedän käyttäväni todella usein ja todella pitkään. Ne ovat vaatekaappini perusväreissä, monikäyttöisiä ja ostoslistallani (siellä oli normaalivyötäröiset farkut, jakku, monikäyttöinen mekko ja vähän hienompi laskeutuva pusero). Miksi jättäisin niistä yhtäkään kauppaan, kun budjettini periaatteessa sallii niiden ostamisen ja vaatekaappini on niiden myötä aika paljon valmiimpi?

Käytin siis kevään vaatebudjettini näin, enkä osta mitään ennen kesän tuloa. Lisäksi käyn vaihtokauppaa itseni kanssa: näiden uusien vaatteiden myötä vaatekaapistani on lähdettävä saman verran vaatteita. Tiedän, että siellä on vielä se yksi mekko, johon liittyy liikaa muistoja, siellä on se liivi jota ehkä joskus saattaisin vielä käyttää mutten käytä kuitenkaan, siellä on kesähame, joka oli joskus suosikkini, mutta joka ei ole ollut ylläni kahteen kesään. 

 

 

”Kuvitellaan, että kulutat 50 euroa kuukaudessa heräteostoksiin, jotka menettävät merkityksensä heti, kun pääset kotiin - muutama paita ja yksi asuste edullisesta liikkeestä, niin summa on kasassa. Jos teet näin joka kuukausi, tulet käyttäneeksi vuodessa 600 euroa vaatteisiin, joita et tarvitse. Tuolla 600 eurolla olisit taatusti voinut hankkia sen täydellisen neuleen, jota et raaskinut ostaa mutta jota käyttäisit pitkään ja hartaasti  ja silti summasta jäisi vielä rahaa kunnollisiin talvikenkiin ja -takkiin.

Esimerkiksi halvat farkut maksavat noin 50 euroa, mutta koska niiden materiaali ei kestä kovaa käyttöä, joudut ostamaan uudet farkut vähintään kerran vuodessa. Kalliit, mutta kestävämmät farkut maksavat noin 150 euroa ja niitä voit käyttää ainakin seuraavat viisi vuotta.”

Vaatestrategiani on nykyisin yksinkertainen. Ei heräteostoksia, mutta kun jokin listallani oleva asia löytyy, sen saan ostaa. Tosin en siinä vaiheessa, kun kullekin vuodenajalle määrittelemä budjetti on käytetty. Kevään budjettiin mahtuu enää se huivi, joka edelleen uupuu. Muuten se oli tässä.

Se on hirveän vapauttavaa. Nyt kun en saa ostaa uusia vaatteita, voin laittaa kaikki ylimääräiset rahani matkakassani kartuttamiseen. Ja ehkä pääsenkin kesällä yhden reissun sijasta kahdelle. Näen silmissäni Atlantin valtamereen katsovia pastellitaloja ja kuulen korvissani portugalia. Ja mikä tuolla meren toisella puolella häämöttää? Näyttää melkein Vapauden patsaalta. Ei odota! Se on Vapauden patsas...

Joko haistat katukojujen pretzelit ja viemärien katkun? 

---

Kursivoidut lainaukset Hannele Lampelan Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta (Gummerus, 2016)

Kuvissa päälläni Filippa K:n silkkikimono, jota käytän ihan varmasti ikuisesti. Se on aika hieno vaate, joten rouhennan kokonaisuutta Cosin harmaalla t-paidalla ja Zaran 50 euroa maksaneilla revityillä farkuilla. Ostin ne viime kesänä, eikä niitä enää oikein voi käyttää ilman vyötä, sillä ne valuvat. Kaulassa kierrätetyistä kelloista ja ruusukvartsista tehty pitkä riipus, jonka ostin Mauerparkin kirppikseltä. 

Kommentit

Kiti

Täytyykin lukea tuo kirja! Mulla on takana kolme kuukautta vaatelakkoa, ja ajatus siitä, millainen täydellinen vaatekaappi olisi, alkaa pikkuhiljaa muotoutua. 

Anna Vihervaarasta

Hei mahtavaa, tsemppiä projektiin! Iso suositus kirjalle.

Laur (Ei varmistettu)

Ihanaihanaihana ja asiaa täynnä oleva postaus. Olen itse oivaltanut monia samoja asioita vuosia sitten. En vaan koskaan olisi osannut pukea niitä noin hienosti sanoiksi, lauseiksi, tunnelmiksi ja tarinoiksi - mietteiksi. Hienoa, että jaat ajatuksesi muillekin. :)
Ja muistathan jatkossa, että reklamaation rikkimenneestä tuotteesta voi tehdä paljon sen jälkeen kun vaihto- ja palautusoikeus on mennyt umpeen. Reklamaatioon ei tarvita kuittia, jos pystyt todistamaan, että tuote on ostettu sieltä. Joskus jo vaatteen merkki riittää todistamaan ostopaikan.

Anna Vihervaarasta

Kiitos.<3

Ja kiitos myös vinkistä! En tullut ajatelleeksi, että sen mekon voisi palauttaa vielä yli kuukautta myöhemmin. Nyt muistan.

Johannaamuisin
Vinkkelistä

Kuulostaa hyvältä kirjalta. Kiitos hyvistä pointeista. :)

Itse koin vuosi-kaksi sitten oivalluksen, kun tajusin ostavani sellaisia vaatteita, joita luulin, että minun tulisi käyttää (tässä iässä, siinä ammatissa).

Sittemmin ymmärsin, että ei skarpin näköiset mustat ja valkoiset vaatteet tee minusta itsevarmempaa, (vaikka ne näyttävätkin muille sopivan), vaan ne tekevät olostani epämukavan ja se ei ole itsevarmuutta se. Ne, minun näköiseni vaatteet, joissa tunnen olevani kuin kotonani tekevät minusta itsevarman.

Anna Vihervaarasta

Ne, minun näköiseni vaatteet, joissa tunnen olevani kuin kotonani tekevät minusta itsevarman.

Juuri näin. Ei sillä ole mitään väliä, minkälaisia vaatteita muut käyttävät. Tärkeää on se, miltä itsestä niissä vaatteissa tuntuu.

Kirja on hyvä, iso suositus sille.:)

LaLind (Ei varmistettu)

Siis tuo kimono! Aivan ihana. Mistä noita saa?
P.s. Näytät kuvissa nätiltä :)

Anna Vihervaarasta

Kiitos.<3

Kimono on Filippa K:n, mutta se on viime kevään mallistoa. Ehkä siellä on tänäkin keväänä jotain samanlaista.:)

valo81 (Ei varmistettu)

Hyvä juttu! Mulla on jo pitkään ollut kännykän muistiossa listaus vaatteista/asusteista joita tarvitsen. En osta muuta ja koitan nämäkin jutut löytää kierrätettyinä. Nykyään on niin mielettömän hyviä kirppiksiä ja nettikirppiksiä etten edes tiedä miksi uusia vaatteita pitäisi ostaa. Olen tänä keväänä löytänyt käytettynä mm. täydellisen Samujin mustan trenssin, Filippa K:n pillifarkut, Terhi Pölkin nauhakengät ja lempikirppikseltä laadukkaita silkkipaitoja, silkkihameita, villakangastakkeja ja täysin käyttämättömiä laadukkaita kenkiä. Ihan todella paljon edullisemmin kuin olisin ostanut uutena, mutta todella paljon kalliimmin kuin olisin mennyt ostamaan edullisesta vaatekaupasta. En koskaan käy kaupoissa, joten eipä tule myöskään tunne että pitäisi jotain ostaa. Lisäksi en huoli vaatekaappiini vaatteita jotka eivät ole laadukkaita, materiaalilappu täytyy tutkia tarkoin! Kirppiksiä taas kierrän usein ja koska tiedän listani ansiosta mitä etsin, niin usein myös löydän.

Kannattaa ehkä myös lukea How to be Parisian-hömppäkirja, siinä on ihana lyhyehkö listaus mitä ihanaan tyylikkääseen tyyliin tarvitaan ja se on aika hyvä ohjenuora sille ettei tule ostaneeksi turhia juttuja.

Anna Vihervaarasta

Olen tänä keväänä löytänyt käytettynä mm. täydellisen Samujin mustan trenssin, Filippa K:n pillifarkut, Terhi Pölkin nauhakengät ja lempikirppikseltä laadukkaita silkkipaitoja, silkkihameita, villakangastakkeja ja täysin käyttämättömiä laadukkaita kenkiä.

Okei, missä sä shoppaat? Niissä FB:n kirppisryhmissä? Pitäisi selvästi seurata niitä kunnolla!

Ja arvaa: kyseinen hömppäkirja löytyy kirjahyllystäni. Hyvä on. ;)

Satu (Ei varmistettu) http://www.satuadam.com

Samastun niin vaatestrategiaasi. Erityisesti viimeisten vuosien aikana olen muuttanut kulutustottumuksia huomattavasti ekologisempaan suuntaan: ostan harvemmin mutta laatua. Lisäksi suurimman osan vaatteista hankin vintagekaupoista. Tyylistä en kuitenkaan missään nimessä tingi; pyrin vain miettimään uusien mielenkiintoisten trendien osalta, että miten voisin toteuttaa muotilehdessä tai blogissa näkemäni tyylin jo olemassa olevan vaatekaappini sisällöllä tai tekemällä löytöjä kirpputoreilta.

Omassa elämässäni erityisesti kaksi vaihetta ovat opettaneet muuttamaan ostokäyttäytymistäni ja luopumaan impulssiostosten tekemisestä. Toinen liittyy muutaman vuoden takaiseen opiskelijaelämään. Palasin ulkomailta takaisin Suomeen suorittamaan yliopisto-opinnot loppuun. Päätin keskittyä pääsääntöisesti opiskeluun ja käyttövarani vuokran ja laskujen jälkeen oli 200 €/kk. Tämä opetti nuukaksi. Käytin luovuutta ja keksin uusia asuyhdistelmiä vanhoista vaatteistani ja hyödynsin Uffin tarjouspäivät. Onnekseni olin aiemmin työskennellyt eri vaatemerkeillä, joten varastossa oli tyylikkäitä ja laadukkaita vaatteita jo ennestään. Vuosi pienellä budjetilla opetti kuitenkin irtautumaan kertakäyttökulttuurista sekä tykkäämään oman vaatekaapin sisällöstä enemmän. Toinen tapaus liittyi tuoreeseen raskausaikaan, jollon en halunnut käyttää rahaa isompien vaatteiden hankkimiseen, vaan niillä kaavuilla mentiin, joita vaatekaapista löytyi.

Toisaalta ostotottumuksissa tapahtuneet muutokset liittyvät ikään (yli 30-v.)...oma tyyli on jo jollain tasoa harjaantunut, tunnen itseni paremmin mutta myös kulttuuriseen konteksiin, jossa kuluttajana vaadin ostamaltani vaatteelta enemmän: vaatteen on oltava laadukas, sen on kestettävä aikaa ja olen kiinnostunut vaatteen tuotantoprosessista.

Lukiessasi postaustasi aloin myös miettimään, että mitähän muotiblogeille tapahtuisi, jos yhä useampi naama innostuisi kuluttamaan vähemmän, eikä joka päivälle olisi uutta asukuvapostausta:)

Anna Vihervaarasta

Tosi hyvä kommentti, kiitos siitä. 

Toisaalta ostotottumuksissa tapahtuneet muutokset liittyvät ikään (yli 30-v.)...oma tyyli on jo jollain tasoa harjaantunut, tunnen itseni paremmin mutta myös kulttuuriseen konteksiin, jossa kuluttajana vaadin ostamaltani vaatteelta enemmän: vaatteen on oltava laadukas, sen on kestettävä aikaa ja olen kiinnostunut vaatteen tuotantoprosessista.

Ihan sama on tapahtunut täällä. Ja ne muotiblogit: osalle kävisi varmaan hullusti, mutta osa ehkä alkaisi yhdistellä luovasti jo olemassaolevia vaatteita. Se olisikin kiinnostavaa.:)

 

NN (Ei varmistettu)

Hei, mikä oli tämä ihana vaatekauppa Berliinissä? Hetken kuluttua itsekin menossa kaupunkiin.

Anna Vihervaarasta

Se oli ihan French Connection. Ihastuin kyseiseen brändiin joskus vuosia sitten, kun kävin paljon Hong Kongissa ja siellä oli iso liike. Myös All Saints oli ihana. Ja Prentzlauer Bergissä oli yksi ihan mahtava kauppa, jonka nimen olen unohtanut. Se on Kastanienalleella aika lähellä Ubahnia ( näillä ohjeilla varmaan löytyy :D )

Hieno kirjoitus! Vaatekauppaan tulee usein lähdettyä, kun elämä on tavalla tai toisella kriisissä. Sitä ajattelee ratkaisevansa ongelmansa muuttamalla ulkonäköään.

Olen itse päässyt tästä eroon miettimällä vaatekaupassa kahdesti. Kivan, sopivan ja hyvän hintaisen vaatteen löytäminen aiheuttaa adrenaliinipiikin - tämä mun on saatava! Mutta jos malttaa odottaa hetken, tasailla verenpainetta ja miettiä asiaa laajemmalla skaalalla, huomaakin, ettei vaatetta oikeastaan tarvitsekaan.

Sitten voikin viedä itsensä kiitoskahville maailman pelastamisesta!

 

Anna Vihervaarasta

Kiitos.:)

Juuri eilen juttelin tästä tunteellakäymisestä: tehdään jotain tunteen tai tunteen tavoittelemisen vallassa, mutta kun hetken odottaa, tunne menee ohi ja tarve katoaa. Pätee myös esim. tunnesyömiseen. 

Tosi hyvä pointti, kiitos!

Vierailija (Ei varmistettu) http://islakahdenkesken.blogspot.fi/2016/03/pahan-puhuminen.html

-kiitos vinkeistä, kaunis asu.

Mahtavaa viikonloppua!

Anna Vihervaarasta

Kiitos.<3

Ihanaa viikonloppua!

Hannele Lampela (Ei varmistettu) http://www.rakkaudellahannele.fi

Voi että! Täällä poden flunssaa kotosalla ja löysin blogitekstisi sattumalta. Tosi ihanasti kirjoitat kirjastani, lämmin kiitos &lt;3. Et kuules arvaakaan, miten tämä mieltäni piristää täältä sängyn pohjalta. Ihan mahtavaa, että koet saaneesi jotain tekstistäni ja tosi hyviä oivalluksia myös sinun postauksessasi.

Kaunista kevättä sinne ruudun toiselle puolen :).

Hannele

Ps. Upeita nuo kuvat, vaikutat jotenkin ihanan aurinkoiselta niissä! :)

Anna Vihervaarasta

Hei ihana Hannele!

Ihana, mahtava kirja! Ahmin sitä Berliinissä aina kun pysähdyin jonnekin hetkeksi. Kirjassasi tiivistyi pukeutumisesta todella hyvin se, mitä olen itse jo pidemmän aikaa miettinyt.

Kiitos siitä ja paljon aurinkoa kevääseen!<3

Mia K.
Voi taivas

Tuo on liiankin totta. Ja, kuinka paljon nuo halpavaateketjun tehtailut tuhoavat kaunista. Faktoja joilta kukaan ei enää voi sulkea silmiään. Ja jotka tulevat räikeämmin esille joka päivä! 

Onneksi. Ja me voimme kaikki muuttaa sitä paremmaksi. Juuri ostamalla sen hyvän ja paremman itselleen! 

Olen ajatellut tätä jo vuosia. Nyt aloitankin 5.4 pukeutumisneuvojan konsulttiopinnot, ja onkin mielenkiintoista päästä vaikuttamaan tähän vähän eri kulmasta tällä kertaa :)

Melindaaa (Ei varmistettu)

Ihana postaus, laittoi todella miettimään omaa vaatekaappia ja kulutus tottunuksia, kiitos tästä! Täytyy kyllä luke tuo kirja!
Ja hei vinkki, rikki menneen vaatteen saa aina reklamoida (muutaman kk sisällä ostohetkestä) myös ilman kuittia ja vaikka palautusaika olisi umpeutunut! Palautusaika koskee lähinnä mielen muuttamista, ei viallisia tuotteita. Ei edes perus ketjuliikkeestä ostetun vaatteen kuulu mennä heti rikki tai revetä saumasta, viallisesta tuotteesta saa ja pitääkin aina valittaa :)! Terveisin halpisketjun myyjä

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.