Vapaa-ajan ahdistus - ja miten siitä selvittiin

 

Olen suunnilleen aina kärsinyt vakavasta vapaa-ajan ahdistuksesta. Se menee näin: lomalle tai muulle vapaa-ajalle on kauheasti kaikkea kivaa tekemistä ja sitten on niitä hommia, jotka eivät ole niin kivoja, mutta jotka kannattaisi hoitaa lomalla. Ja sitten ei vain huvita yhtään mikään. 

Niin kävi tämänkin kesäloman ensimmäisinä päivinä. Pääni oli täynnä kaikkia mahtavia lomajuttuja, ihania kesäpaikkoja, joissa olisi kiva käydä, juhlia, joogia ja sitten vielä olisi se vintin siivous ja yksi opinnäytetyö. Toisena lomapäivänä istuin ystäväni kanssa piknikillä ja valitin, että mikään ei tunnu miltään, en halua tehdä mitään ja olen ihan huono, kun en edes osaa LOMAILLA.

Sitten joimme skumppaa ja meni myöhempään kuin oli tarkoitus (olinhan varannut kalenteriini joogan seuraavaksi aamuksi). Jossain sen illan kuluessa tajusin sen taas. Suoritan lomaani. Siitä tämä kauhea tyhjyys ja haluttomuus tehdä yhtään mitään.

Niin minä sitten päätin. Tällä lomalla ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Ei mennä ulos, vaikka aurinko paistaisi. Ei siivota vinttiä. Ei käydä kivoissa kesäpaikoissa, ei tehdä opparia tai blogia tai mitään muutakaan hyödyllistä. Saan maata vaikka koko loman sohvalla gameofthrones-maratonin kanssa, jos huvittaa.

Ensimmäisen viikon tein suunnilleen sitä.

Toisella viikolla oli kaikkea hauskaa. Kävin kivoissa kesäpaikoissa, piknikeillä ja tanssin kolme päivää festareilla.

Kolmannella viikolla avasin läppärin ja aloin kirjoittaa opinnäytetyötä. Joogasin myös.

Ja kaikki se oli ihanaa! Koska mitään ei ollut pakko tehdä.

Se pakko, kiltintytön tapa keksiä itselleen asioita, joita pitää tehdä ollakseen hyvä, jotta loma olisi hyvä, jotta tekisi asiat oikein. Se on vihoviimeistä. 

Jos jotain olen tässä elämässä oppinut, niin sen, että pakko vie ilon myös hauskoista asioista. Tiukka aikataulu estää nauttimasta mistään, vaikka kaikki mitä siinä aikataulussa on, olisi nautittavaa. Pään sisällä tykyttävä ajatus siitä, mitä seuraavaksi pitää tehdä, estää elämästä yhtään hetkeä täysillä.

Joten seuraavan kerran, kun vapaa-ajan ahdistus iskee, heitän taas kaikki suunnitelmat mäkeen, päästän irti kaikesta. Sitten vain kuulostelen oloani ja menen sen mukaan. Sillä sitä on vapaa-aika, sitä on 

VAPAUS. 

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Kommentit

Blue Peony (Ei varmistettu)

On niin totta, että mukavat asiat eivät ole mukavia, jos niistä tekee itselleen pakon ja suorituksen. Itse olen oppinut ajattelemaan niin, että on oikeastaan vain hyvä, ettei kaikkea tule tehtyä, onhan sitten, mistä valita, kun inspiraatio iskee!

Anna Vihervaarasta

Todellakin! Ihana asenne. <3 Mä täällä just mietin, että mitä kaikkea ehtisin tehdä ennen iltaa: joogata, opparia, blogia...Mutta onneksi tänään ei ahdista yhtään!

Vierailija (Ei varmistettu)

Niiiin totta! :) Tästä on vaan ihan hullun vaikee opetella pois, kun on vuosikausia toiminut samalla lailla :/ Pikkuhiljaa pikkuhiljaa :)

Anna Vihervaarasta

Tiedän! Katso mun kommentti yläpuolelta. :D

Hurmioitunut (Ei varmistettu) http://hurmioitunut.blogspot.fi

Tunnistan itsestäni hieman samaa. Loman suorittaminen vie oikean lomatunnnelman, mutta tuollainen keino että ensin on vaikka tekemättä mitään ja pääsee löhölomailun tunnelmaan saa minulla aikaan sen, että sitten jo innostuukin tekemään asioita, myös sellaisia ei-niin-kivoja juttuja. Tämä kesä on onneksi ollut hyvässä suhteessa kaikkea tuota. Ihanaa syksyä sinulle! :)

Anna Vihervaarasta

Just tuo: kun ei ensin vaadi itseltään mitään, niin äkkiä sitten innostuukin tekemään vaikka mitä! :)

 

Ihanaa syksyä!<3

saarah
visual diary

Tää on niin totta! Muistan lukemattomia suorituslomia, jolloin piti tehdä vaikka mitä ja sitten ahdisti jos ei saanutkaan niitä aisoita tehtyä. Joskus parasta aivojen nollausta on se, ettei tee mitään, joskus taas se että tekee hulluna, mut tärkeintä ois just oppia kuuntelemaan itseään :)

Anna Vihervaarasta

Todellakin! Mä harjoittelen tätä itseni kuuntelua varmaan loppuelämäni. Mutta onneksi se muuttuu helpommaksi pikkuhiljaa. <3

biibii (Ei varmistettu)

Tuohon kun oppisi! Ennen lomia käytän ajan aina suunnittelemalla mahdollisemman tarkkaan bucket listin, joka TÄYTYY toteuttaa tai muuten tunnen olevani totaalinen failure (vähän kärjistettynä..). Ulkomaille reissatessa osaan ottaa jo lunkisti, mutta tuntuu että Suomessa se ei vielä onnistu.

Anna Vihervaarasta

Mä tein ennen JUURI TUOTA. Nykyisin mun listat on enemmän pään sisällä, mutta yritän koko ajan enemmän luopua niistä. Nytkin mietin (vapaapäivänä) miten ehtisin tehdä opparia, blogia ja joogata ennen iltamenoja. No, en ehdi, joten se opparista.:D Tältä erää siis. 

sanneve
Sanni Eveliina

Hyvä postaus ja muistutus myös itselleni siitä, että kyllä vapaa-ajasta saa varmasti eniten irti, kun tekee asioita, joita sillä hetkellä haluaa. Aina ei ole samanlaista fiilistä vaikkapa lähteä jonnekin tai tehdä tiettyä asiaa.

Anna Vihervaarasta

Kiitos ja just näin! Fiiliksen mukaan. <3

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.