Vegaani ravintolassa

Kun aloitin vegaanihaasteen, en oikeasti niinkään epäillyt, jaksanko syödä vegaanisesti. Pelkäsin lähinnä, että sosiaalinen elämäni tuhoutuu, en voi syödä missään ulkona eikä kukaan tahdo ruokailla kanssani.

Haastetta on nyt kestänyt viisi viikkoa, enkä näe mitään syytä lopettaa. Tämä aika on aivan liian lyhyt sen selvittämiseen, mitä tämä ruokavalio tekee keholleni. Voin vain sanoa, että tunnen oloni energiseksi, kevyeksi enkä erityisen nälkäiseksi.

Sosiaalisen elämäni kannalta taas vaikutus on ollut mitätön. Ehkä ihmiset tiedustelevat vähän enemmän: ”Mitä sä voit syödä?”, mutta hyvällä. Ainakin siltä tuntuu. Siinä kaikki.

Mitä ulkona syömiseen tulee: Helsingissä se on todella helppoa. Näiden viiden viikon aikana olen syönyt Sandrossa, The Cockissa, Johan & Nyströmissä, La Torrefazzionessa, kahdessa nepalilaisessa, Levantissa, Putte'sissa, Fafa'sissa, Silvopleessa ja Bar Tapastassa. Kertaakaan en ole soittanut etukäteen ja ilmoittanut tulostani. Joka kerta olen saanut syödäkseni. Myös silloin kun olin aamiaistapaamisessa La Torrefazzionessa, jonka listalla ei nopealla vilkaisulla ole mitään vegaanista. Minulle tehtiin ihan oma aamiainen listan ulkopuolelta. Putte'siin taas menin illalla ja ajattelin, etten syö. Söin sittenkin. Löysin listalta parikin vegaanista salaattia ja vegaanisen pizzan.

Sandrossa saa suuren osan kasvisruoista vegaanisena ja jälkiruoista kaikki juustokakkua lukuun ottamatta (ylläri). Suklaakakku oli ihan tajuttoman hyvää. Mikään siinä ei huuda: olen vegaaninen. Mutta se on.

Nepalilaisissa on paljon tofu- ja palkokasviruokia. Naanleipä tosin pitää jättää väliin.

Fafa'sin listan ensimmäinen annos on Vegan Falafel. Tosi hyvää.

Silvoplee nyt on ihan itsestäänselvyys. Bar Tapastan listalta löytyi monta vegaanista tapasta, Johan & Nyströmissä söin avokadoraakapiirakkaa, The Cockissa aamiaiseni oli kookosmaitoon tehtyä chiapuuroa ja Bulevardilla sijaitsevassa pienessä Levantissa kaikki on vegaanista, jos jättää jugurttikastikkeen pois (kysy toki varmuuden vuoksi). Ihana ravintola muuten, käyn siellä aina, kun olen kulmilla.

Kaikki ravintolat ja kahvilat, joissa olen käynyt näiden viikkojen aikana, ovat sellaisia, joissa käyn muutenkin. En ole etsinyt vegaanisia ravintoloita, enkä soittanut etukäteen, sillä tahdoin nimenomaan selvittää, miten tämä ruokavalio vaikuttaa normaaliin elämääni. No eipä juuri vaikuta.

Lisää helsinkiläisiä vegaaniystävällisiä ravintoloita löytyy Facebookista Vegaaninen Helsinki -ryhmästä. Siellä on aika kattava lista. Ja puhelimeen voi ladata Happy Cow -sovelluksen. Se kertoo lähistön kasvisravintolat myös ulkomailla.

Onko teillä hyviä ravintolavinkkejä vegaanille?

Pus!

Kommentit

Emma Wilde (Ei varmistettu) http://www.thewildethings.com

Kiitos vinkeistä!

Olen itse alkanut tässä lokakuussa kasvissyöjäksi ja vaihtanut maidon ja jugurtit yms. vegaanisiksi (näitä käytän paljon, eli suuri merkitys minulle). Kananmunien syönnin olen myös lopettanut lähes täysin (joskus tarvitsee pari johonkin ruokaan, että pysyy kasassa). Joistain juustoista (feta ja grana padano) on tosin hyvin vaikea luopua, sekä omasta viikonloppuherkustani kermajäätelöstä - onneksi en ole muuten perso jälkiruuille! Yritän nyt mennä tällä valiolla hyvän aikaa, mutta jossain vaiheessa täytyy kokeilla olla täysin vegaani. Naan-leivästä luopuminen tekisi kyllä kipeää! Käymmä ehkä kerran kuusa Nokan Everestissä, jossa olen käynyt noin 5-vuotiaasta lähtien. Ilmeisesti liian usein, koska ääneni tunnistetaan jo puhelimessa pöytävarausta tehdessäni ;D Nepalilaisista ja intialaisista saa todella maukkaita kasvis- ja vegaaniruokia!

http://www.thewildethings.com

Anna Vihervaarasta

Hei Emma,

Ihana kuulla, että olet alkanut kasvissyöjäksi!<3

Kananmunien korvaaminen vaikuttaa tällä lyhyellä vegaanikokemuksellani aika helpolta. Yritän tehdä tästä postauksen jossain vaiheessa.

Tietyt juustot aiheuttavat minussakin kaipausta, mutta se kaipaus on yllättävän vähäistä. Kun aloitin tämän vegaaniuden, luulin himoitsevani juustoja ihan hirveästi. Niin ei käynytkään. Ja tunnen oloni koko ajan paremmaksi. Jollain tavalla keveäksi.

Ajattelen itse, että ne asiat, joita tekee satunnaisesti, eivät ole kovin merkittäviä. Jos välillä syö juustoja ja jätskiä, niin tuskin se on hirveän pahasta kokonaisuuden kannalta. Tärkeää on, että itse voi hyvin eikä koe joutuvansa luopumaan liiasta. Silloin ruokavaliossa on myös helppo pysyä.

Naan-leipä on kyllä ihanaa, pakko myöntää. Tosin nepalilaisesta jäi huomattavasti pienempi ähky ilman sitä.;)

Ihanaa loppuviikkoa ja kerrothan kasvissyöntiajatuksiasi jatkossakin? Ja muitakin, tietenkin!

Arabella (Ei varmistettu)

Hei jee, kiitos vinkeistä tulevalle Helsingin reisulle!

Kysyitkö nepalilaisesta, käyttävätkö he curryissa gheeta? Asun ulkomailla ja välillä tuntuu että on haastavaa saada intialaisissa ravintoloissa selville, onko curryssä käytetty joko paistamisessa tai loppuvaiheessa gheeta.

On mielenkiintoista seurata toisen vastikään vegaanista ruokavaliota kokeilevan ajatuksia, joten kiitos näistä teksteistä!

Anna Vihervaarasta

Olepa hyvä vain. Voin antaa lisääkin, jos tulee tarve.:)

Hui, en kysynyt. Ei tullut mieleenkään. :/ Mutta kerroin kyllä, että ruoan pitää olla vegaanista, ja siinä ei ollut mitään pulmia.

Olisi kiva kuulla enemmänkin ajatuksiasi vegaaniruokavaliosta! Kirjoittelen tänne varmasti aiheesta nyt aika säännöllisesti.

Ihanaa iltaa sinne!:)

Hillevi (Ei varmistettu)

Paljon hyviä vinkkejä, kiitos Anna!

Mieleenpainuvin (ei niin gourmet...) kokemus on eräästä pastaravintolasta, jonne en ollut ilmoittanut tulostani etukäteen; ei ollut mitään listalla (munapastoja kaikki) eikä keittiössä ollut kuulemma juuri mitään tuoretta kasvista. Lupasivat kuitenkin, että jotain varmasti järjestyy ja sainkin kolmen aineksen salaatin: vihreän salaattipohjan n. desilitralla kapriksia ja desilitralla oliiveja. Ihan vähän janotti tuon kesäisen päivän iltana :-D
Kokemus on sellaisestakin että kun listalla ei ollut mitään vegaanille sopivaa, salaatista otettiin vuohenjuusto pois, mutta mitään (esim. papua, tofua tai pähkinöitä) ei ollut laittaa tilalle ja hinta oli sama....

Farangin Vege maistelumenu on aivan taivaallinen! Suosittelen!
Ja Café Kokko on ihan ehdoton kakkumesta.

Edullisempiin ketjuravintoloihin on ruokalistoille alkanut ilmestyä täysin vegaanisia vaihtoehtoja, mm. Chico's ja Rosso. Ihan maistuvia jopa :-)

Sen olen oppinut, että ns. "hienommissa" paikoissa järjestyy vegaanille lähes aina todella maukasta syötävää, ja jos haluan olla varma asiasta niin laitan etukäteen varausta.
Onneksi vaihtoehtoja tuntuu koko ajan olevan vain enemmän ja enemmän :-)

Anna Vihervaarasta

Farang kuulostaa ihanalta. En ihan hirveästi välitä kakuista, mutta Cafe Kokosta saa vegaanisia korvapuusteja! :P Life is good.

Olen tähän asti säästynyt huonoilta vegaaniravintolakokemuksilta ihan kokonaan. Toivottavasti sama tahti jatkuu. Ja mahtavaa, että edullisimmissakin paikoissa on vegaanivaihtoehtoja.

Ihanaa iltaa!

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.