Vuoden 2018 parhaat kirjat – ja niiden opetukset

E3A5858E-03A0-41E0-A510-9E36B6E9AB43.JPG

Parhaita joululahjoja ovat mielestäni usein kirjat. Ne ovat portteja toisiin maailmoihin ja elämiin, opettavat maailmasta, parantavat mielikuvitusta, empatiakykyä ja tietenkin kielitaitoa.

Tästä vuodesta mieleeni jäivät nämä kirjat, joista paljastuu lisää linkkien takaa. Ehkä joululahjaksi jollekin?

 

Kun työkaverini kertoi alkuvuonna kirjasta, joka auttaa naisia lopettamaan itsensä pienentämisen ja pelaamaan suuremmilla panoksilla, olihan se pakko lukea. Tara Mohrin Playing Big on kirja, joka aika monen naisen kannattaisi lukea. Ajattelin itse lukea sen uudelleen pian. Ehkä mieleenpainuvin neuvo tästä kirjasta on kysyä elämän ongelmakohdissa neuvoa tulevaisuuden minältään. Mitä tulevaisuuden viisaampi, vanhempi sinä tekisi? Joskus on nimittäin melko hankala tietää, mitä haluaisi tehdä. Sen sijaan on helppo nähdä, keneksi haluaisi tulla. Seuraavan kerran, kun tarvitset neuvoja, mieti siis: mitä ihanneminäsi tekisi? 

Sarah Knightin Viis veisaamisen elämänmullistava taika opettaa viis veisaamaan turhista asioista tuntematta syyllisyyttä. Viis veisaaminen on priorisoimista. Se ei siis tarkoita, ettei välittäisi mistään, vaan että kun ei välitä ihan kaikesta, ehtii välittää enemmän oikeasti tärkeistä asioista

Yuval Noah Hararin Sapiens: A Brief History of Humankind on tärkeä muttei erityisen helppolukuinen tai onnelliseksi tekevä kirja. Se kertoo ihmiskunnan historiasta ja siitä, mihin tekomme ovat meidät ja maailman johtaneet. Luin sen kesäisellä terassilla auringon paistaessa ja tulin hieman surulliseksi. Se sai minut miettimään omaa tapaani elää ja sitä, voisinko ehkä elää toisin. 

Kate Atkinsonin Elämä elämältä ja Hävityksen jumala ovat sisarteokset, joista ensimmäisen luin kesällä ja jälkimmäisen juuri äsken. Elämä elämältä kertoo tarinan Ursulasta toisen maailmansodan Lontoossa ja hänen lapsuudestaan ennen sotaa. Ursulan elämä alkaa aina uudelleen ja hänen tekemänsä valinnat muovaavat elämän aina uudenlaiseksi. Tämä kirja sai miettimään, mitä jos olisin valinnut toisin ja mitä tulevista valinnoista voi seurata. Sitä kannattaa miettiä itse kunkin: jos tänään valitset yhdellä tavalla, mihin se ehkä sinut tulevaisuudessa vie? 

Hävityksen jumala kertoo Ursulan veljen Teddyn tarinan toisen maailmansodan pommikonelentäjänä ja hänen elämästään sodan jälkeen. Kirja saa miettimään sodan mielettömyyttä ja jälleen myös sitä, miten monesta asiasta elämämme suunta ja itse elämä ovat riippuvaisia. Kirjan koko hienous paljastuu oikeastaan vasta ihan lopussa. 

Mark Mansonin Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan on epäilemättä yksi niistä kirjoista, joka jokaisen yltäkylläisyyden keskellä onnettomaksi itsensä tuntevan kannattaa lukea. Sen neuvo kuuluu tiivistettynä: Valitse arvot, jotka oikeasti merkitsevät sinulle paljon. Älä yritä olla poikkeuksellinen, vaan keskity kehittymään niissä asioissa, joihin suhtaudut intohimoisesti. Älä piittaa paskaakaan mistään turhasta. 

Jojo Moyesin Kerro minulle jotain hyvää on kaunis tarina, joka palauttaa uskosi rakkauteen, jos se jostain syystä olisi kadoksissa. 

Harper Leen Kuin surmaisi satakielen puolestaan palauttaa uskosi ihmisten hyvyyteen, jos se jostain syystä olisi kadoksissa. Toki se keskustelee myös yhtä lailla ihmisten pahuudesta. Oikeastaan se muistuttaa, että valinta on sinun. 

Löysin kesällä äänikirjat ja kuuntelin Maria Veitolan Veitolan. Se sai ihailemaan Veitolan rohkeutta, tarjosi isosiskomaista vertaistukea ja muistutti, että elämää kannattaa elää omalla tavallaan ja tärkeintä on pysyä uskollisena itselleen. 

Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin muistuttaa, että aika moni asia on ihan mahdollinen, jos vain uskaltaa. Lisäksi se vie matkalle ympäri maailmaa. Erityisesti Afrikka-kuvaus koskettaa, jos on joskus sattunut kulkemaan samoilla seuduilla kuin Kankimäki ja esikuvansa Karen Blixen.

Kuuntelin syksyllä Mika Waltarin Sinuhe Egyptiläisen. Siihen meni noin 40 tuntia, ja se sai miettimään jälleen kerran sitä, minne valintamme meidät kuljettavat mutta myös sitä, miten mielettömän elämän voi elää ja yksinkertaisesti vain ajattelemaan, miten hieno teos tämä klassikko on ja miten kiehtova aina vain. 

Julia Thurénin Kaikki rahasta: Näin säästin kymppitonnin vuodessa on kirja jokaiselle, joka haluaa opetella hallitsemaan omaa talouttaan paremmin. Se sai ajattelemaan, että raha-asioista huolta pitäminen on voimaa. 

Luen parhaillaan Kate Mortonin Talo järven rannalla -kirjaa. Se on yhdistelmä mennyttä kartanoromantiikkaa, mysteeriä ja nykyajassa ongelmien kanssa painivan naisen elämää – kuten Mortonin kirjat kaikki. Suosittelen myös niitä kaikkia, aivan ihanaa viihdykettä vaikkapa joulun välipäivien ratoksi. 

 

Mitä kirjoja sinä suosittelisit?

 

DEE1FCC4-DD32-4B34-A9D5-D22CD715E84E.JPG

 

Kommentit (6)
  1. Kaikki rahasta oli kyllä huippu kirja! Sitä ennen luin Erilainen ote omaan talouteen -kirjan joka antoi myös paljon ajattelemisen aihetta esimerkiksi kuluttamiseen. Tykkäsin myös Zero waste -kirjasta. Raha-asiat ja ekologisuus kulkevatkin hyvin käsi kädessä. 🙂

    1. Niin oli! Zero waste kiinnostaa. 🙂 Ihanaa joulun aikaa!

  2. Ane Rielin Pihka ja Satu Vasantolan En palaa takaisin koskaan luulen – varauksettomat suositukset ainakin näille. Vaikea kyllä aina näin vuoden lopussa yrittää valita ”parhaat” kun on paljon hyviä lukukokemuksia, joita ei hennoisi laittaa paremmuusjärjestykseen. Riippuu omasta mielentilastakin, mikä on tuntunut sopivalta juuri siihen hetkeen. Juuri eräässä ryhmässä mainitsin vanhan Kauko Röyhkän kirjan: Minä ja Henry, joka kertoo Henry Saaresta. Muistan, että luin sitä kesälomalla mökillä, enkä malttanut laskea kädestäni, vaikka eipä tuo nyt mitään elämää suurempaa kerrontaa ollut.

    1. Hei Kirsi Johanna! Kiitos suosituksista ja ihanaa joulun aikaa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *